Primarii consideraţi o gaşcă de infractori de către ANI potrivit deputatului Kereskényi .Primarul Kovacs printre ei

• publicat la: 19 September 2013
Primarii consideraţi o gaşcă de infractori de către ANI potrivit deputatului Kereskényi .Primarul Kovacs printre ei

 

Punerea la zid a 80% din primarii din țară, asupra cărora atârnă pericolul incompatibilități, pentru că reprezintă interesele comunității în structurile societăţilor şi asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară care asigură servicii publice importante, nu este în folosul nimănui.

În cursul săptămânii trecute şi în judeţul Satu Mare 44 de primari din cei 64 au primit înştiinţările că sunt anchetaţi Agenţia Naţională de Integritate. Menţionez că aceşti primari sunt reprezentanţii uniţăţilor administrative în AGA a S.C. Apaserv Satu Mare S.A, operatorul de apă şi canalizare din judeţ.

Având în vedere că nu este vorba de intrarea aleşilor în structurile firmelor private, ci de acele societăţi care sunt deţinute sută la sută de unităţi administrative care prestează servicii publice importante, considerăm că sunt servite doar interesele personale ale unora care vor să-și treacă în palmares victorii doar de palmares împotriva unor aleși locali. Cine va mai candida pentru primăria unei comune, dacă în schimbul unei indenmnizații sub 2.000 de lei sunt declarați incompatibili pentru că apară interesul public?

S-a ajuns în situația în care aleșii locali fug de responsabilitate, refuză să mai semneze actele cu greutate de teama unor instituții care au declanșat o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Așa nu facem decât să alungăm specialiștii din administrația publică locală. Vom ajunge în situația în care vor candida la primării doar oportuniștii și fripturiștii.

Aleșii locali potrivit normelor europene, au obligația să reprezinte comunitatea în toate instituțiile și structurile dacă acest lucru este în interesul comunității, iar potrivit Tratatului de la Nisa directiva europeană primează în fața Legii 161/2003 care definește incompatibilităţile. Ba mai mult, legea este interpretată într-un singur sens și obtuz, aleșii locali fiind privați de a lua deciziile cele mai portivite pentru comunitate.

Pe de altă parte este forte grav ca prin aceste practici ale ANI, este afectată și imaginea României, aleșii locali fiind prezentați în presa naţională şi internațională ca fiind corupți.

Situaţia primarilor care ar putea fi în incompatibilitate trebuie tratată cu soluții instituționale constructive, prin implicarea Parlamentului, Ministerului Justiției și Agenției Naționale de Integritate. Riscăm să lăsam neadministrat întreaga țară. Nu putem trata primarii ca o imensă gașcă de infractori.

Vă mulţumesc pentru atenţia acordată.

 

Kereskényi Gábor

Deputat de Satu Mare

Din cei 44  de primari la care se refera domnul deputat un numar de 24 sunt reprezentanţii uniţăţilor administrative în AGA a S.C. Apaserv Satu Mare S.A, operatorul de apă şi canalizare din judeţ.

1. Pop Dumitru Dorel – primar al localităţii Odoreu

2. Dobos Ştefan – primar al localităţii Micula

3. Ghetina Mihai – primar al localităţii Doba

4. Kovacs Eugen – primar al municipiului  Carei

5. Fedorca Aurelia – primar al oraşului Negreşti Oaş

6. Mitraşca Vasile – primar al oraşului Tăşnad

7. Mellau Iosif – primar al comunei Urziceni

8. Kiss Zoltan – primar al comunei Berveni

9. Nagy Iosif – primar al comunei Păuleşti

10. Gyakon Gheorghe Nicolae – primar al comunei Turulung

11. Lochli Mihai – primar al comunei Ciumeşti

12. Fezer Gabor – primar al comunei Tiream

13. Găman Mihai – primar al comunei Dorolţ

14. Balogh Daniel – primar al comunei Craidorolţ

15. Kardosi Ioan Zoltan – primar al comunei Sanislău

16. Marchiş Otto – primar al comunei Petreşti

17. Iuhasz Ludovic – primar al comunei Vetiş

18. Ludroczki Alexandru – primar al comunei Oraşu Nou

19. Marian Gheorghe – primar al comunei Săuca

20. Şimon Levente – primar al comunei Porumbeşti

21. Bartok- Gurzău Ioan – primar al comunei Beltiug

22. Andreica Florinel – primar al comunei Crucişor

23. Ferencz Levente Zoltan – primar al comunei Săcăşeni

24. Zetea Silviu Gelu – primar al comunei Medieşu Aurit.

 

comentarii

de Horia Mărieș la 19 September 2013 - 12:13

I-am acordat d-lui Kereskényi Gábor, deputat de Satu Mare, întreaga noastră atenție, lucru pentru care dânsul ne-a și mulțumit de altfel.

Nu mă miră luarea de poziție a dânsului, fiindcă este omul S.C. Apaserv Satu Mare S.A, operatorul de apă şi canalizare din judeţ. Vezi din C.V.-ul dânsului: MUNKAHELYI TAPASZTALAT
• 2012-től jogi-adminisztratív főosztályvezető, Apaserv RT, Szatmárnémeti
• 2005 – 2008 jogtanácsos, Lakosságnyilvántartási Főigazgatóság, Apaserv RT, Szatmárnémeti.

Nu discut aici despre legea ANI, adică despre Legea 161/2003 care definește incompatibilităţile.

Nu este treaba mea, este treaba parlamentului. Parlamentarii noștri vor avea foarte mare grijă să-și apere interesele și să-și conserve privilegiile.
Din pricina asta nu-mi fac absolut nici un fel de grijă.
(Citat din Mark Twain: “Să presupunem că ești idiot. Să presupunem că ești membru al Parlamentului. Dar deja mă repet.”).

Nu sunt lămurit de fel, din interpelarea deputatului Kereskényi, dacă singura bubă pe care i-a găsit-o ANI primarului de Carei Kovács Jenö este că face parte din Adunarea Generală a Acționarilor a S.C. Apaserv Satu Mare S.A, operatorul de apă şi canalizare din judeţ sau i-a mai găsit și altă(e) bube.

Poate cunoaște cineva răspunsul la această nedumerire a mea, poate a văzut cineva, în afara d-lui Kovács, înştiinţarea că acesta este anchetat de Agenţia Naţională de Integritate, poate a văzut cineva și motivația anchetei și poate că ne poate lumina și pe noi.

În ce privește talentele intrinseci și priceperea profesională a fabricantului de scaune în domeniul gospodăririi apelor, pentru a putea face parte din AGA unui operator de apă şi canalizare, eu unul am enorme rezerve. Dar nu este numai el singurul pseudo-specialist în domeniul ăsta, văd că mai sunt o grămadă de primari din județ care s-au specializat în apele uzate, și cu atât mai mult în canale, așa că n-ar mai trebui să mă mir.

În ce privește argumentele invocate de Kereskényi…

1) “Cine va mai candida pentru primăria unei comune, dacă în schimbul unei indenmnizații sub 2.000 de lei sunt declarați incompatibili pentru că apară interesul public?”

(După informațiile noastre, vezi declaratia de avere de la alegerile din vara anului 2012, Kovacs are mai mult decât 2000 lei).

2) “S-a ajuns în situația în care aleșii locali fug de responsabilitate, refuză să mai semneze actele cu greutate de teama unor instituții care au declanșat o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Așa nu facem decât să alungăm specialiștii din administrația publică locală. Vom ajunge în situația în care vor candida la primării doar oportuniștii și fripturiștii.”

(Dar oare actualii primari, chiar cei vizati de ANI ce sunt? Nu sunt niște oportuniști și niște fripturiști? Nu de alta, dar eu așa îi cunosc).

3) “Pe de altă parte este forte grav ca prin aceste practici ale ANI, este afectată și imaginea României, aleșii locali fiind prezentați în presa naţională şi internațională ca fiind corupți.”

(Dacă imaginea României ar fi afectată de imaginea unora ca și Kovács, ar fi extrem de trist. Noroc că imaginea României nu are și nu va avea niciodată vre-o legătură cu unii ca și primarul Kovács, ba nici chiar cu a unora ca și Kereskényi Gábor)

… acestea sunt puerile, hazlii și de-a dreptul ridicole.

Altceva mult mai plauzibil, mult mai inteligent chiar n-ați putut invoca, în sprijinul primarilor UDMR, și nu numai, aflați în viorul ANI, stimate Apaserv RT, Szatmárnémeti jogi-adminisztratív főosztályvezető úr?

Lasati un comentariu