Primarul Kovacs iritat de consilierii liberali

• publicat la: 10 September 2013
Primarul Kovacs iritat de consilierii liberali

Pentru o şcoală de peste 100 de ani cum este Şcoala Vasile Lucaciu din Carei nu se găsesc bani la Primărie pentru geamuri  noi. Nu acelaşi lucru e valabil şi pentru o clădire construită după 1990 sau pentru amenajarea integrală a unei grădiniţe de limbă maghiară în fosta clădire a şcolii generale nr.4 . 

Marţi de la ora 12,00 aleşii locali s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară pentru a dezbate si aproba  4 proiecte de hotărâri.

Preşedinte  de şedinţă a fost Ilie Ciută ,absent fiind doar Hago Aron pe care îl felicităm pentru  calitatea sa de proaspăt tătic al unei fetiţe .

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului Local de Venituri si Cheltuieli al Municipiului Carei pe anul 2013 nu a suscitat interesul aleşilor locali  ai fracţiunii aflate la conducerea oraşului,din motive lesne de inţeles şi binecunoscute.

Sumele virate către Primărie de catre Guvernul României au dat ocazia consilierului Ciută să apeleze la memoria primarului până la momentul in care acesta a intocmit şi oferit o scrisoare ( aici) către cei doi lideri locali ai USL prin care solicita suplimentarea de fonduri pentru terminarea proiectelor începute.

Aţi dojenit la vremea respectivă Guvernul Ponta dar  nu mă aştept ca acum să recunoaşteţi sau să vă cereţi scuze.Totuşi,acest Guvern nu face diferenţe intre Primării legat de apartenenţa politică a primarilor şi uite că vin banii şi dacă nu sunteţi de la USL”

Fondurile,in valoare de 1.201.630 lei,transferate de la bugetul de stat  pentru constructii de locuinţe, vor fi alocate pentru terminarea locuinţelor sociale incepute,amplasate pe strada Tireamului.

Doresc doar să vă atrag  atentia asupra faptului că  o rectificare de buget nu are ce căuta pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare mai ales că acest proiect de rectificare a fost intocmit  “la apelul bocancilor’ şi in consecinta  conţine o sumedenie de greşeli “  a precizat in continuare Ilie Ciută.

Supus la vot,proiectul trece cu 10 voturi pentru din partea UDMR,2 abţineri ale consilierilor PSD şi 6 impotrivă din partea PNL.

Prezenţa la şedinţă a primarului Kovacs a ridicat cu câteva grade temperatura din sală,acesta neputându-se abţine să  nu incite spiritele prin tot felul de afirmaţii ,profitând,după spusele dumnealui,de absenta televiziunilor locale.

Deşi in rectificarea  de buget proaspat votată de consilierii UDMR nu era cuprinsă  suma de 34.000 lei,aceasta a constituit obiectul unui proiect de hotărâre introdus de primar pentru  lucrări de schimbare a geamurilor,suma adaugându-se de fapt la cei 10 mii  ron  virati din ap.67.02,”Cultură,recreere,si religie” cu putin timp in urma.

Subiectul  a fost unul sensibil datorită beneficiarului  sumei consistente,Parohia Romano Catolica Fatima,fapt exploatat la maxim de  primarul Kovcs care este şi preşedintele UDMR Carei.

Adrian Bucureştean a solicitat  colegilor de consiliu de la UDMR adoptarea unei atitudini neutre in contextul in care nu mai departe de vineri,6 septembrie 2013,la intâlnirea dintre primar  şi consilierul Ciută,lipsa banilor a fost motivaţia principală pentru imposibilitatea schimbării  greamurilor la două dintre şcolile care suferă de pe urma acestui fapt,in conditiile in care clădirile acestora au o vechime de o sută de ani şi  geamurile existente   sunt deja putrezite pe alocuri,nemaifiind ermetice iar  ploaia si zăpada pătrund cu uşurinţă in sălile de clasă.

“Propun să amânăm cu o lună subiectul acesta si până atunci să vă gânditi  ce e mai important in prima fază: o şcoală cu peste 600 de copii fiecare sau o biserică construită după anul 1993.Nu sunt impotriva acordării de fonduri bisericii dar urgenţa e la scoli acum şi se mai poate amâna puţin cealaltă clădire.

Reacţiile vehemente ale primarului Kovacs au lăsat  asistenţa   fără grai,domnia sa fiind singurul care a  luat cuvântul din partea grupului UDMR,trecând in final la adevărate ameninţări.

Dumneavoastră politizati subiectul acesta cu astfel de comparatii.Eu am susţinut biserica ortodoxă  cu 20 de mii de lei pentru altarul de vară de pe strada Doina si eu ştiu mai bine ce şi cum trebuie ajutate bisericile romano-catolice sau ortodoxe sau reformate! Şi  nu se poate face comparatie intre biserică şi scoală.Să vedem de unde putem lua fonduri si pentru scoli.Numărul rromilor creşte şi, bine că nu e aici televiziunea, trebuie să avem grijă la ei.”

Incercările de reconciliere ale preşedintelui de şedinţă au rămas  fără succes ,pe tot parcursul sedintei  primarul fiind vizibil deranjat de interpelarea consilierului Bucureştean.

Propunerea de amânare a acestui subiect a fost respinsă  la vot ,iar  proiectul initial a trecut datorită voturilor consilierilor UDMR şi PSD.

Neîmpăcat pentru interpelarea consilierului Bucurestean si pentru  realităţile puse pe masa de lucru,deşi proiectul a intrunit majoritatea necesară pentru a fi aprobat,primarul Kovacs forţează nota si arată cu degetul incă odată spre liberali,la fel ca si  in publicatiile  careiene de limba maghiară:

Ati creat un precedent faţă de acordarea unui ajutor biserici maghiare romano-catolice!”

Cu calmul proverbial,consilierul Ciută a  făcut din nou apel la memoria edilului in ce priveste acuzatiile aduse si a sugerat  celor curiosi sau care arată cu degetul să consulte in prealabil Procesele Verbale ale sedintelor, in urma cărora se poate constata  o constanţă in ce  priveşte disponibilitatea liberalilor de a acorda ajutor tuturor cultelor sau asociatiilor ce prestează activităţi in folosul comunităţii locale.

“Nu incercati să induceti in eroare  pe cei ce nu stiu, pentru că niciodată nu am avut nimic impotriva vreunei culte ci am sprijint pe toată lumea.Nu mă puteti suspecta de rea credinţă pentru că in Procesele Verbale sunt consemnate toate deciziile mele si ale colegilor, pentru că tineti minte că noi am dorit ca  să fie consemnat nominal fiecare vot? Clădirea pentru care solicitati geamuri noi are sub 20 de ani iar şcolile sunt de peste 100 de ani construite.Dacă la întâlnirea de vineri veneaţi cu o solutie sau veneati să vedeţi ce este in şcolile respective era cu totul altceva dar  ne-ati spus că nu aveţi destui bani ca acum să acţionaţi astfel.

Una din şcolile pentru care au fost solicitate fonduri pentru inlocuirea geamurilor a fost Scoala Vasile Lucaciu,care isi desfăşoară activitatea intr-o clădire ce datează de acum 105 ani si ale cărei ferestre se află intr-o stare avansată de degradare.

Geamurile nu se mai inchid datorită tâmplăriei putrezite sau deformate si sunt bătute in cuie ca sa stea inchise.Potrivit cadrelor didactice de acolo,sunt situatii in care in timpul orelor de curs ,datorită unei rafale de vânt mai puternice geamurile se deschid iar in anotimpul ploios sau de iarnă ,apa de ploaie si zăpada curg in clase pe caloriferele noi de sub geam.Imaginile sunt mai mult decat elocvente.

Mobilierul deosebit din clase  este rezultatul  efortului financiar al unor părinţi cu dare de mână şi  nu investitiilor primăriei chiar dacă se vorbeşte despre acest subiect doar pe la colturi.

Consilierul Alina Mocanu,care este si directorul scolii Vasile Lucaciu a  prezentat conducerii primăriei încă din anul trecut situatia in care se află institutia.Clădirea are nevoie si de reparatii ale faţadei pe lângă schimbarea imperios necesară a geamurilor.

Nu sunt si  nu am fost niciodată impotriva vreunei investitii dar clădirea noastră nu o putem compara cu altele ,datorită vechimii ei şi nici să amestecăm situatia ei cu religiile . Am solicitat oferte pentru fiecare lucrare  si  consider că fiecare copil are dreptul la un mediu adecvat de pregătire,in condiţii decente.”

Recent au fost finalizate lucrările pentru o nouă grădiniţă de limbă maghiară,pe strada Agrară nr.1,lucrări pentru care s-au găsit fonduri suficiente.

În anul 2013,în  municipiul Carei,discrepanţa dintre condiţiile de  desfăşurare a actului de instruire a elevilor în şcoli este  consecinţa deciziilor părtinitoare ale primarului,diferenţele fiind mai mult decât evidente.

Daniela Ciută

comentarii

de Ocean la 10 September 2013 - 19:59

Sarmanul de el, adica de D-mn Primar, el este iritat de Ciuta in primul rind. Dar stiti de ce, pentru ca ii spune adevarul, il prinde cu smecheriile, dar i le si.dovedeste. Pentru acest primar.PNL-ul este un ghimpe in talpa lui. Eu cred ca noaptea cind viseaza urit, D-mn Primar. Atunci viseaza cu Ciuta si PNL-ul.

de fostelev la 10 September 2013 - 20:26

si eu am fost la aceasta scoala in anii 60 si acum sunt tot aceleasi geamuri.
si usile is aceleasi doar mai vopsite putin dar scoala a fost mereu departe de inima celor ce au condus orasul.

de azvana la 10 September 2013 - 21:20

Domnule primar rusine!!!!!! la inceput de an scolar sa arate asa geamurile unei scoli dintr-un municipiu? Pai ce gospodar sunteti dumneavoastra? La scoala respectiva invata si romani si maghiari , nici de ai vostri nu va pasa? Nu credeam ca exista asa ceva in Carei . Ce ar fi sa-i ducem pe prietenii d-voastra din Ungaria sa vada si aceasta fata nevazuta a muncii dumneavoastra de prim gospodar al acestui oras.
Nu mai spuneti ca nu sunt bani din moment ce cheltuiti pe tot ce nu trebuie banii orasului.Aceasta rusine nu o ve-ti spala cu una cu doua.Incredibil!!!! hal de geamuri in secolul XXI

de Nagykárolyi la 10 September 2013 - 23:15

puteti cu totti sa i o beliti lui Jenő !!!

de Horia Mărieș la 11 September 2013 - 00:30

Nu ne mai miraă comportamentul anormal al primarului la o ședință a Consiliului Local. Se stie despre el că are un comportament cvasi-paranoic. Am mai avut noi de ăștia în țara asta, iar cel mai cunoscut dintre ei ne-a părăsit la data de 25 dec. 1989..

Este clar că în ce privește prioritatea alocării fondurilor, acum s-a făcut o greșeală. Dar ea poate fi îndreptată foarte simplu.

Beneficiara actuală a sumei de 34.000 lei, Parohia Romano Catolică Fatima este condusă de oameni credincioși, de foarte mult bun simț, obișnuiți cu operele de caritate, de binefacere. Ei vor realiza imediat că acum, în prag de iarnă, este mult mai important să asiguri căldura în școala în care învață niște copii, cum ar fi Școala Vasile Lucaciu, decât ca Primăria Carei să ajute acum acest cult. Parohia va fi de acord, și va ceda acum suma de 34.000 lei Scolii V.L., urmând ca ea să primească de la Primăria Carei banii respectivi cu proxima ocazie. Eu unul sunt ferm convins că Parohia va proceda acum în acest fel, indiferent de accesele de paranoia ale primarului.

Aștept respectuos punctul de vedere oficial al Parohiei Romano Catolice Fatima, vis-a-vis de propunerea mea.

de Horia Mărieș la 11 September 2013 - 07:40

@ de Nagykárolyi la 10 September 2013 – 23:15

Asta și vrem să facem. Dar pe răzătoare (a konyhai reszelön).

de Careian la 11 September 2013 - 07:50

Acestia sunt tinerii pe care ii pregatiti si de care va ocupati la liceele pe care le laudati domnule primar kovacs?
Ma refer la cel cu exprimarea deosebit de colorata in favoarea dvs.
Pentru astfel de talente pregatiti atatea scoli si gradinite pe principiul separatismului pe criteriul etnic?

de balu la 11 September 2013 - 08:19

domane feri sa cedeze banii parohia , cine stie cand va mai primii, oare celalalte biserici au cedat banii cand au primit? hai sa nu mai fi atat de catolic, ca nu esti deloc.

de Mihai uslist-ul la 11 September 2013 - 08:46

Fostul geolog-şef al Roşiei Montane: metalele rare sunt adevăratele comori. Valorează mai mult decât aurul si argintul!!! Fostul geolog-şef al Roşiei Montane: metalele rare sunt adevăratele comori. Valorează mai mult decât aurul

Citeste mai mult: adev.ro/mswo7k

de cititor la 11 September 2013 - 08:50

care uslist misike? poate pesedistoudemerist vrei sa spui ca esti sau nu citesti ce se mai intampla pe la..uselisti? si ce treaba are kovacs cu rosia montana?
doar nu aduce canadianu fonduri pentru geamurile scolilor din carei….

de intrebare la 11 September 2013 - 09:04

cum se poate ca o suma care nu a fost cuprinsa in buget sa fie aprobata pentru o lucrare anume?
e la fel ca in cazul salariilor de 8 mii de lei platite in primaria carei sau guvernul ponta da legi numai pentru romani si udemereul are liber la ilegalitati flagrante????
poate face sesizare UDMR Covasna sau kereskeny sau tokes pentru discriminare.

de balu la 11 September 2013 - 09:27

dar daca banii sunt alocati pt alte biserici nu e problema asa?

de pusa la 11 September 2013 - 09:35

nu cred ca e cazul sa bagati strambe ca doar stim cati bani da primaru la reformati si ai lui iar ceilalti tremura iarna in frig ca nu pot plati factura de gaz.iar daca da bani de ce nu o face in mod legal si de ce se fofileaza cu tot felul de smekerii?

de balu la 11 September 2013 - 09:55

ai mai fost in biserica fatima la o slujba, iarna, e cam frig si acolo, nu sunt 35 de grade nici acolo ,mai mult de 15 grade nu sunt.

de precizare la 11 September 2013 - 09:55

nu e problema balu… creier de ghinda….pentru ca la surorile piariste ce se ocupa de 30 de copii defavorizati consiliu a aprobat introducerea gazului si incalzire centrala cu 25 de miilei si toti consilierii au votat favorabil indiferent de culoarea politica.

de profesor la 11 September 2013 - 09:59

elevii de la vasile lucaciu nu conteaza pentru primaria carei numai cei de la seminar si de la jido pentru care se gasesc mereu bani.parca ar fi ocupatia hortysta in oras de cand e varna la invatamant!

de balu la 11 September 2013 - 10:20

e vorba despre o biserica nu despre altceva , trebuie ajutati si romano catolicii

de Vio la 11 September 2013 - 11:08

sa nu exageram si sa credem ca balu ar avea creier….e prea mult totusi pentru cineva care se face ca nu vede imaginile cu geamurile de la scoala si considera ca parintii lor au mai mare nevoie de o duminica linistita in timp ce copii sufera zilnic la scoala.

de precizare la 11 September 2013 - 12:00

balu creier de ghinda,incalzirea s-a introdus intr-o cladire a parohiei romano catolice,zarda,pentru care se platea chirie pana erau acolo scolarii de la generala 1.
surorile piariste apartin de biserica romano catolica .sigur ca ajutam parohia romano catolica doar pentru seminarul calasantius romano catolic se plateste chirie 150 de milioane de lei pe luna plus plata la utilitati.
si cladirea clubului elevilor apartine de parohia romano catolica dar copii au fost dati afara si acum sta goala.

de balu la 11 September 2013 - 12:20

nu stiu cum nu a fost ridicata aceasta problema cand sa dat bani la alte biserici? atunci probabil inca nu era atat de grava problema .

de cititori la 11 September 2013 - 12:34

cat de pervers poti sa fii ca sa ignori niste elevi numai pentru ca sa initiezi un conflict interetnic cu dirijare de la cei doi primari??????

de caraianu la 11 September 2013 - 12:48

un primar ar trebui sa fie primar pentru toti locuitorii de toate etniile din oras ca doar a stiut cand a candidat ca in oras sunt si maghiari si romani si cativa svabi si tzigani.
nu face bine pentru nimeni asemenea atitudine sovinista si incitatoare ca cea promovata de primar mai ales in presa maghiara scrisa de consilierul sau personal si platit din bugetul orasului.
implicarea cu buna stiinta a bisericilor in conflictul sau cu consilierii nesupusi lui va face sa sufere copii din scoli.

de feri la 11 September 2013 - 13:05

de fapt consilierul bucurestean a solicitat o amanare si nici decum un refuz.am inteles ca de fapt se vrea sa se puna intai geamuri la scoala si apoi la biserica si nu refuzul ajutorului catre biserica.unde e problema si de ce se arata asa nervos primaru?

de Horia Mărieș la 11 September 2013 - 13:19

@de feri la 11 September 2013 – 13:05

“de ce se arata asa nervos primaru?”

Așa e el, schizo. N-avem un sanatoriu în care se tratează bolile de nervi prin preajmă?
I-ar prinde f. bine, ba chiar are nevoie urgentă.

de urechea la 11 September 2013 - 18:10

jeno draghe da ce fugi asa repede la satmar la mircica????
de ore bune stati inchisi la consiliu si nu reusiti sa puneti tara la cale??? ce nu iese la socoata????
daca era csehi inca acolo poate te ajuta mai repede da asa…cum nu mergi tu la ridli sau la senatoru Pataki sau la kereskenyi?????
comunistii tot la comunisti trag indiferent de etnie!

de iancsika la 11 September 2013 - 18:25

lasati si pe el sa salveze pielea ca daca nu iar ajunge la faliment si ramane fara bani de paine ca si cum a fost cand noi an ales pe el primar numai ca a promis la noi ca vom trai mai bine si acum uitat de noi si traieste bine numai cu adorian si beko si lajos!!!!!
nici pentru caini nu mai trebuieste asa un om !!!!!
la consilul judetan degeaba sta el acum ca prostiile pe care a facut nu poate sa mai sterge nici cu baietii platiti din primariacarei cu multe zeci de milio

de maia la 11 September 2013 - 18:59

ati reparat masina fundatiei de turism domnule primar daca tot va plimbati cu ea si o dati si la membrii familiei???
cine a platit reparatia la aripa????
primarul din carei umbla cu masina cumparata din banii fundatiei de turism local pentru ca el nu isi poate cumpara pe numele lui nimic pana nu isi plateste DATORIILE catre stat si care se ridica la ceva miliarde……

de catalin la 11 September 2013 - 19:04

no nu fiti rai ca poate de aceea este la consiliul judetean ca sa ceara bani imprumut sa isi plateasca datoriile si a gasit acasa numai pe vicele .
nu spuneti si de unde a avut primaria atatia bani pentru scoala 4 de pe petrestiului unde fac graadinita reformata si pentru scolile din oras nu se gasesc niciodata??
de ce nu scriti ca la biserica de langa gara nu se dau niciodata bani si ca sa primesti bani de la primarie trebuie sa stai ca o capra in fata primarului???
si ceausescu a crwezut ca va fi vesnic sef de stat de fapt!

de Ocean la 11 September 2013 - 19:39

De ce va tot plingeti? Ca doar voi l/ati votat, minca/v/as sufletelul. Ca a fost lipit pamintului de sarac este adevarat. Ca nu a avut bani de piine la fel adevarat. Nu de aceea a fost el sarac, ca nu a avut el de fel banuti. Nu nu el s/a saracit de prost ce a fost, de fraier, si de bun gospodar ce s/a aratat la fabricile pe care le-a falimentat. Saracu. Acum este alta viata pentru el./bani vin girla, masini la discretie de ultimul racnet. El se poate lauda ca a fost si in sac, si in caruta.prezenta PNL-lui, il deranjeaza in sedintele de consiliu,este adevarat. Dar cind il vede pe Ciuta,cred ca vede pe dracu. De ce il doare prezenta lor? Pentru ca ii spun adevaru.ca Ciuta nu doar ii spune ci ii si dovedeste, cu dovezi concrete si adevarate. El daca nu ajungea Primar acum cinci ani era vai si amar de viata lui. Poate acum era portar de noapte undeva, nu la o echipa de fotbal bine inteles ca sanatatea nu ii permite sa lucreze.ce face acum poate sa faca . Dar oare nimeni nu o sa il caute pe acest sifonator de bani publici niciodata.????

de careian la 11 September 2013 - 20:08

da primaru de unde are baniiiiii de sio tras o VILA LA MRIUS…???????????????????????????????
jud cluj si are banuti sa si plateasca un om sa o pazeasca

de mirinda la 11 September 2013 - 20:19

Stimabilule ce ar fi sa i-o beleasca mata

@ de Nagykárolyi la 10 September 2013 – 23:15

puteti cu totti sa i o beliti lui Jenő !!!

de misi la 11 September 2013 - 21:51

primaru a intrat in priza la judet ca nu poate jusstifica ce a palmat de la fonfdurile venite pentru proiecte si mai baga dupa el si saracii functionari pusi sa semneze ca prostii falsurile grosolane,.au adus maghiarii in oras pe mefisto impreuna cu unu incaltat cu ghete de cuie ca sa ne ingroape in datorii si ura.
maidanezii iancsi si geza stau la usa primariei si asteapta osu de la stapani si mana ce trebe linsa ca stapanii sa nu mai terorizeze angajatii din primarie cu limbajul lor de mahalagii neaosi…..Kész röhej az egész daca nu ar fi de plans ,.ca si ungurii si romanii la fel de rau o duc si tot la banda la fonix trebe sa lucre sau sa faca naveta si primarii nu stiu ope unde sa isi mai faca case si sa bage banii in terenuri

de Horia Mărieș la 12 September 2013 - 01:28

Mã întreb dacã individul realizeazã cât de mult este iubit în Carei și că a ajuns ca o vedetă gen Playboy.
Nu de alta, dar în două zile a strâns vre-o 35 de comentarii, din care favorabil lui este doar cel al lui @Nagykárolyi.
Bănuiesc că o să mai strângă cel puțin tot atâtea și în zilele următoare.

de George la 12 September 2013 - 09:11

Individu pozeaza mai nou in Lapusneanu care zicea ca si daca voi nu ma vreti eu va vreu doar ca el nu pe noi ne vrea ci banii si fondurile orasului.
Stie toata lumea ca a falimentat firmele lui personale datorita managementului defectuos si mai plateste si acum datoriile catre stat nu de buna voie ci fortat de fisc care ii retine din salar.
In tot acest timp pe numele familiei sale apar case si masini si terenuri si culmea grandomaniei si sfidarii sale la adresa careienilor se plimba cu masina cumparata din banii fundatiei de turism local din decembrie 2012!!!!!
caracatita mafiota de la primarie a intins tentacule si inafara orasului si astfel vedem cum tot felul de firme din marghita satu mare sau mai departe isi umfla conturile din banii orasului in timp ce CAREIENII fac naveta prin alte locvalitati sau se chinuie la Continental>
pana si firma de paza de la castel e adusa din oradea si e a unui cetatean maghiar in timp ce in oras avem mai multe firme de paza.
verificati de unde provin dalele ce se pun masiv in oras reducand spatiile verzi si veti vedea ce afacere este aceasta pentru apropiatii acestui individ care distruge vietile careienilor.Obisnuit sa se mute dintr-un loc in altul toata viata sa dupa cum ia mirosu banilor nu ne putem astepta la nimic bun din partea sa!

de justitiarul la 12 September 2013 - 10:22

trebuie dat la biserici

de justitiarul la 12 September 2013 - 10:24

bisericile sunt foarte importante fara credinta lumea moare,scolile trebuie depuse proiecte sa luam bani de la ue,trebuie mai multa intelepciune de latoata lumea putere si opozitie si va rog sa nu stergeti comentariul

de dreptatea la 12 September 2013 - 10:46

alo,justitiarul tulipanilor?
in CAREI bisericile si scolile maghiare primesc totdeauna bani pentru orice vor iar scolile romanesti sunt mereu puse deoparte pe motiv ca nu ajung banii si pentru ele.
cu toate acestea,elevii romani au rezultate deosebite la invatatura dar primarii se fac ca nu baga de seama.
primarul kovacs ajuta seminarul maghiar cu sume nelimitate la fel ca in cazul gradinitei reformate ce se face pe petrestiului si unde deja s-a bagat un miliard dar nu se gaseste ceva maruntis pentru geamurile de la scoala vasile lucaciu.e important pentru cei doi primari sa stearga credinta romaneasca si sa o promoveze pe cea ungureasca dar uita ca nu tpoti maghiarii sunt de aceiasi parere cu ei si noi aici chiar ne-am inteles bine pana nu au venit acesti doi sobolani sovini!
va rog sa nu stergeti ce am scris!!!!

de Mioara la 12 September 2013 - 10:57

De obicei un justitiar e atent si la detalii daca este ceea ce spune ca este.Eu am citit ca se solicita de fapt o amanare si nu un refuz pentru biserica pe considerentul ca niste copii ce stau in banci ca sa invete au o mica prioritate in fata parintilor si bunicilor lor.Asa se procedeaza peste tot in lumea civilizata.
Incercarile de a incita si provoca cititorii prin sugestii neadevarate si necuprinse in articol sunt specifice primarilor din oras prin consilierii personali platiti alaturi de alti angajati care se ocupa cu imprastierea de zvonuri mincinoase prin oras si sunt platiti tot din banii nostri.Concluzia e ca a fost solicitata o amanare si nu un refuz fapt ce ar trebuis a il inteleaga si justitiarul dar numai daca cunoaste limba romana si poate sa urmareasca tot ce este scris in articol.Multumesc pentru atentie justitiarului.

de ozene la 12 September 2013 - 12:14

sa ajunga banii la biserica catolica.daca au primit si celalate culte sa primeasca si fatima.fara amanare.

de Radu. la 12 September 2013 - 12:17

Ar fi timpul sa ma urmeze la Simleu,sa ramanem tot prieteni,ca pe vremea cand eu faceam legea in Carei,incasam taxele de protectie,bani pt avansare la Satu Mare etc.
Cu stima cms R.Chisu.
P.s Jeno daca te decizi sa vii,adu te rog si odraslele mele cu tine,ca numai prostii fac si discuta p-acolo.

de Nelu la 12 September 2013 - 12:29

UDMR condus de KelemEN Hunor sa faca sesizare pentru discrimInArea la care sunt supusi romanii la Carei de catre UDMR CaREI DACA TOT AU PRESDINTE UDEMERIST LA CONSILIUL DISCRIMINARII DIN ROMANIA.
uitati la ce bani merg de la primarie la scolile romanesti si la cele maghiare si aveti material pentru sesizarea de discriminare stimabile kelemen ca toti aveti experienta in asa ceva.

de Primașul la 12 September 2013 - 13:39

Am luat notă d-le cms. R. Chișu (de Radu la 12 September 2013 – 12:17). E foarte bună propunea Dvs.
O să mă conformez!

de Horia Mărieș la 12 September 2013 - 14:13

Incă mai aștept punctul de vedere oficial al Parohiei Romano-Catolice Fatima (Kis Templom) la propunerea mea de rezolvare a situației în care se află în prag de iarnă copii de la Scoala Vasile Lucaciu. Sunt absolut sigur că voi primi răspuns, nu de alta dar am frecventat și eu în copilărie această biserică fiindcă locuiam la a treia casă distanță de ea. Acolo au fost întotdeauna niște oameni foarte serioși. Printre ei nu pot să nu-l amintesc pe distinsul prieten al bunicului meu, pe regretatul preot Razga Ur, pe care l-am ajutat și eu de câteva ori ca ” ministrans”, deși sunt botezat și mă consider de religie greco-catolică
Domnul Razga (bácsi) a fost un om absolut minunat, Bunul Dumneszeu să-l odihnească în pace!.

Ín ce privește nevoile de ajutor financiar din partea Primăriei Carei față de această Parohie, sunt absolut de acord ca acestea să-i fie acordate. Dar funcție de priorități și funcție de posibilități. Copii sunt mult mai importanți AZI decât termanele de la Kis Templom!

Pentru parohia Kis Templom există și alte soluții, ca de exemplu cea de care a beneficiat recent Parohia Kalazanci Szent József Római Katolikus adică sprijin financiar pentru Liceum din partea a Magyarország Kormánya Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, a Köznevelésért Felelős Államtitkárság, a Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap, a Renovabis Alapítvány, a Kindermissionswerk, az Amerikai Püspökkari Konferencia, a Német Püspökkari Konferencia, a Brigi Orsolyita Nővérek, valamint a Freiburgi Egyházmegye, etc.

Respectabile, onorabile și prea cinstite fețe bisericești de la Nagykárolyi Kis Templom, sper din inimă că am fost foarte bine înțeles, chiar dacă am scris acest text în limba română. Cu deosebită stimă.

Horia Mărieș
Predeal, 12 septembrie 2013

de Horia Mărieș la 12 September 2013 - 14:17

Cu mii de scuze, este nevoie de o ERATA la textul de mai sus:

“Copii sunt mult mai importanți AZI decât termopanele de la Kis Templom!”

de vito la 12 September 2013 - 21:07

Parohia Romano-Catolica Fatima nu e kistemplom. Szentlélek plébánia e kistemlom.

de Horia Mărieș la 12 September 2013 - 22:11

În editorialul de azi al N & V, distinsul “ziarist” local încearcă să găsească răspuns la întrebarea: de ce este dânsul catalogat mereu drept șovin, antiromân și iredentist?

Nu-l am în vizor, nu-l citesc decât (ocazional) de cca. 2 ani, dar i-aș putea răspunde pe loc și extrem de simplu, judecând doar după ce și cum scrie: fiindcă dânsul asta și este! Aproape fiecare articol scris de “cel ce semnează” (îi spun așa fiindcă în articolul de azi, atunci când se referă la el însuși își spune “alulirot”) te lasă în final cu această impresie. Nu intru în detalii, detaliile se pot însă discuta având respectivele editoriale pe masă.

Îi reamintesc din nou “celui ce semnează” că în articolul scris de colegul dânsului de breaslă, Szasz Lorand úr, (“coleg de breaslă, ziarist român cu nume întâmplător maghiar” – sic!) în “Jurnalul de vineri”, nr. 202, 10-16.11.2006, intitulat “Săptămânalul careian fondat de senatorul Szabo Karoly și primarul Beko Tamas își radicalizează discursul. O nouă incitare la șovinism”, cel care era acuzat de ieșiri șovine în locul faptelor concrete, de concluzii de dragul învrăjbirii (românilor cu maghiarii), de faptul că publică în mod repetat articole cu substrat șovin și că tema preferată a jurnalistului a constituit-o originea consilierilor locali liberali, a fost chiar redactorul șef Boros Ernestin. Păi dacă în titlul articolului se vorbea de “o nouă incitare la șovinism” asta înseamnă că incitarea era un obicei al “celui ce semnează” practicat și înainte de anul 2006 (și continuat până în zilele noastre). Q.e.d.

Trec peste argumentele puerile cu ajutorul cărora “ziaristul” nostru încearcă să se disculpe de acuzația de iredentism (paralelă total neinspirată și -din nou- tendențioasă cu tema reunificării României cu Republica Moldova, cu referire și la declarațiile din 2012 ale lui Băsescu) precum și peste argumentele, la fel de puerile, prin care încearcă să se dezvinovățească de acuzațiile de șovinism și antiromânism, invocând cele scrise de Valentin Stan, universitar, profesor de istorie.

Este mult mai relevant să amintim aici, cauzele pentru care “cel ce semnează” crede azi că este acuzat mereu (și pe nedrept) de șovinism, antiromânism, iredentism. Se pare că pe “ziarist” îl roade foarte adânc acest subiect, caută să-și găsească propriile explicații pe care să le facă credibile cititorilor N&K, implicit votanților UDMR și, pe care, eventual, să le creadă în final chiar el.

După părerea “celui ce semnează”, cauza principală invocată este faptul că dânsul este consilierul personal al primarului -un salariat oarecare al Primăriei Carei, fără veleități politice declarate, dar purtătorul fățiș de cuvânt, în presa scrisă, al UDMR-ului local – și că orice atac la adresa consilierului personal este de fapt un atac direct la adresa primarului. Dacă consilierul personal este catalogat și cunoscut de multă vreme (vezi cele scrise de finul Szasz Lorand) ca un șovin, antiromân și iredentist, atunci după opinia “ziaristului”, în mod automat această etichetă este lipită și pe fruntea primarului Kovács Jenö. Dar primarul nu poate fi acuzat niciodatã de șovinism findcă face parte dintr-o familie mixtă, are soție româncă.

Hai să fim serioși, fiindcă altfel ne apucă imediat râsul. Și soția vicelui a avut numele de fată Mărieș, dar asta nu înseamnă că eu aș avea ceva în comun cu Keiser, ba chiar dimpotrivă!

“Ziaristul” ne jignește pur și simplu inteligența cu astfel de argumente. Cei cu scaun la cap judecă persoanele luate separat, pe “ziarist” după cele pe care le scrie negru pe alb, iar pe primar după ce face, cum face, când face și ce zice. Nu se face nici o altfel de legătură între cele două persoane, doar aceea că “ziaristul”, fiind plătit de către primar – din bani publici – este dator să nu iasă din vorba stăpânului și să-l slujească cu credință. Prin orice mijloace. Altfel este în foarte mare pericol să-și piardă pâinea.

Mai aduce “cel ce semnează” și un alt argument pe care-l consideră a fi convingător și în favoarea dânsului. Face paralelă între cuplul Kovács-Boros, cel mereu generator de sămânță de scandal și cuplul Ștef-Anghel, care nu a generat până acum nici un fel de scandal, în ciuda unor antecedente, se pare penale, ale lui Anghel. Trecem din nou peste faptul că acesta este un atac mascat al lui Boros la adresa PNL. Dar, îl informăm pe această cale pe Boros că n-avem nici o reținere dacă el ca ziarist, demască cu probe, matrapazlâcuri ale politicienilor locali, indiferent din ce partid fac parte aceștia. Ba chiar o să-i ținem partea dacă va fi cazul.

Am dori însă să înțeleagă, în final, că exact acest lucru îl facem și noi, cu modestele mijloace care le avem la dispoziție. Dezvăluim, criticăm, condamnăm matrapazlâcurile politicienilor locali și în special pe cele făcute mereu și mereu de Kovács Jenö.
Facem acest lucru întotdeauna cu probe certe, și o să facem acest lucru și în continuare, ori de câte ori va fi cazul. Atât timp până când toți careienii vor realiza cu cine au de-a face.

de Horia Mărieș la 12 September 2013 - 22:13

@vito

Mii de scuze pentru confuzia făcută. Dar subiectul rămane exact același.

de cititor la 13 September 2013 - 09:30

am vazut si noi ca primasul a ramas sa vorbeasca doar in N & V,ca celalat ziar de carei a fost pentru prima data echidistant si drept urmare a si sarit la gatul lor jeno cu dreptul la replica…omu e obisnuit ca si ceausescu…cu ode si imnuri de slava ..acum i le canta doar consilierul comunist platit de careieni pe statul de plata al primariei unde el nici macar nu merge.

de Horia Mărieș la 13 September 2013 - 10:31

@cititor la 13 September 2013 – 09:30

…”celalat ziar de carei a fost pentru prima data echidistant si drept urmare a si sarit la gatul lor jeno cu dreptul la replica”…

N-am reușit să găsesc textul respectiv cu dreptul la replică al lui jeno cu care a sarit la gatul lor (al celuilalt ziar de Carei care a fost pentru prima data echidistant). Sunt curios sa-l citesc. Mă puteți ajuta cu un link sau alte indicații ca să pot găsi acest “drept la replica” al lui Jenö???

de Horia Mărieș la 17 September 2013 - 20:45

nagykaroly de pe site-ul .ro se plânge că “1 milliónyi büntetés áramolhat vissza”. “Păgubita” fiind Primăria Mun. Carei.

Pe scurt, asta înseamnă că Primăria Mun. Carei o fost penalizată cu suma de cca. 800.000 lei, pentru nereguli constatate la derularea contractului de reabilitare a Castelului Grof Karolyi. Mai precis, fiindcă consortiul câștigător n-avea voie să ofere la subcontractanți mult decât 30% din valoarea contractului, dar a făcut-o.

Spus mai pe românește, s-a demonstrat ulterior că acel consorțiu câștigător a mințit la adjudecarea lucrării, a indus în eroare autoritatea contractantă (sau că aceasta a fost pur și simplu complice și a închis, interesată financiar, lucru care se numește mită, ochii) fiindcă s-a dovedit ulterior că consorțiul contractant n-avea capacitatea necesară finalizării lucrării și că a trebuit să apeleze, vrând-nevrând, la subcontractanți, intr-o cotă mai mare decât permiteau reglementările în vigoare.

Banii au fost deja opriți de către autorități, mai precis nu s-a mai făcut integral ultima plată catre Primăria Carei. Ăsta este de altfel, unul din motivele pentru care Primăria nu mai are bani suficienți în bugetul local ca să repare ferestrele de la școala Vasile Lucaciu, ca să schimbe vechiturile alea de peste 100 de ani cu niște geamuri/ferestre termopan noi iar cele câteva sute de copiii vor trebui să rabde încă o iarnă, frigul în timpul orelor de curs.

Cauza, ajunsă în justiție, se află incă în curs de soluționare la Înalta Curte de Casație și Justiție și gospodarii de frunte ai orașului, city-managerul Bekö Tamás și primarul Kovács Jenö încã mai sperã cã vor scãpa basma curatã. Eu nu cred asta.

În consecință, având în vedere situția total ambiguă, propun ca până la aflarea sentinței ce urmează a fi pronunțată (la calendele grecești) de către ÎCCJ, celor doi vajnici city gospodari să le fie reținute din salariu, sub titlu asigurator, ca garanție și solidar,, sume lunare până la concurența a 800.000 lei, paguba de care se pare că cei doi se fac vinovați.

De ce să sufere de frig în iarna asta școlarii de la Vasile Lucaciu, iar cei doi belferi să stea liniștiți și să fie bine merci? Aud ?????

de luca la 17 September 2013 - 21:30

de parca ar fi singura neregula la primaria carei condusa de kovacs!
titlul corect era primarul kovacs iritat de romani si de limba romana!
am ajuns ca un primar ca si kovacs sa promoveye separatismul in scoli si gradinite in carei unde pana nu a venit el nu era nici macar o problema!!!!
bine ca pentru a face gradinita separata maghiara a fost gasit un miliard de lei de parca nu puteau ramane ca si pana acum impreuna cu copii romani.
incitarea la ura si discriminarea nu aduc nimic bun!
un om care a facut tousi copii cu o romanca sa nu suporte romanii si sa ia copii de la gradinitele unde erau ca sa faca separat gradinita maghiara la fosta scoala 4…un lucru care spune mult despre caracterul unui om.

de Ada la 17 September 2013 - 21:36

nu vedeti ca nu mere jeno la nici o manifestare romaneasca sau culturala unde se vorbeste romaneste???
a fost gala culturii careiene sau gala sportului careian sau ziua imnului sau….si mereu oficialitatile judetene faceau pe gazdele la CAREI!
ca si la Avram Iancu unde Prefectul si presedintele CJ au onorat invitatia dar primarului i-a fost rusine sa vina daca e presedinte la UDMR Carei.
sa nu spuneti ca era rusinat ca inca nu a platit datoriile catre statul roman care da un salar bun pentru el si familie mai ales daca vedem ca din salar taiat se pot cumpara masini si case si terenuri si se fac fabricute pentru copii si …apartamanete pentru ginerica si loc de munca caldut si platit regeste…..

de Horia Mărieș la 17 September 2013 - 21:40

Următorul termen la ICCJ este în data de 11 septembrie 2014 (adcă peste un an).

Până atunci să li se rețină din salariu, fără nici o altă discuție, celor doi city gospodari falnici amintiți mai sus, sume corespunzătoare, până la concurența valorii prejudicilului, adică a pagubei datorate managementului total execrabil, în valoare de 800.000 lei (RON).

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
…………………………………………………………….

Fişă dosar

Număr dosar: 410/35/2012
Data: 25.03.2013
Materie juridică: Contencios administrativ si fiscal
Obiect: anulare act administrativ
Stadiu procesual: Recurs

Părţi
1. CURTEA DE CONTURI A ROMÂNIEI – AUTORITATEA DE AUDIT Recurent, Pârât
2. MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE SI ADMINISTRATIEI PUBLICE Recurent, Pârât
3. UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MUNICIPIUL CAREI Intimat, Reclamant

Termene de judecată
Nr. Data Soluţie Detalii
1. 11.09.2014 - -
2. 16.04.2013 Încheiere din 16.04.2013.Preschimba din oficiu termenul de judecata la data de 11 septembrie 2014 cu citarea partilor. Pronuntata în sedinta publica, astazi 16 aprilie 2013.

de Horia Mărieș la 17 September 2013 - 22:16

@de Ada la 17 September 2013 – 21:36

Am un respect deosebit pentru opiniile si comentariul Dvs., ca și față de orice altă opinie sau față de orice alt comentariu.

Afirmați cu referire la Kovács Jenö: “din salar taiat se pot cumpara masini si case si terenuri si se fac fabricute pentru copii si …apartamanete pentru ginerica si loc de munca caldut si platit regeste…..”

Mai mult ca sigur cã scrieți adevărul. Am o singură foarte mare rugăminte.
Dublați Vă rog aceste afirmații cu documente, cu informații pertinente, verificabile oricând și de oricine. Eu așa fac întotdeauna.
Poate că atunci se vor sesiza și vor ține cont de ele și organele competente.

Până atunci, și Vă rog să-mi fie iertat, dar astfel de afirmații au mai mult caracter de bârfă și distinsul primar Kovács Jenö, susținut de acoliții lui, ne va râde în nas, așa cum o face și acum.

Sper că am fost foarte bine înțeles. Toată stima.

de ghita la 17 September 2013 - 23:06

ce dovezi va trebe domnule draga ca doara toti vad ca masina luata pe fundatie de primar sta parcata in fata casei de pe caplenilor si numa el conduce si famila lui!
dapoi ginerica nu la primarie lucra si taie frunza la caini?
nu pa documente ia el salar frumos de ceva zeci de meleoane buune?
da organele nu stiu ceti ce scrie la finante si cum se poate ca din salar mai mic ca ginerica poate sa ia pentru copii case si paduri?mereti si vedeti la iesire din carai dupa unio si sala de nunti cum sa face fabricuta de mobila..dapoi ce alte docomente va traba domnule?
stie fatuca ce spune si caraienii stiu tati numa cine nu vre nu vede da poate organele au ceva pai sau copac prin ochi si nu baga de sama

de Horia Mărieș la 18 September 2013 - 00:03

@ghita la 17 September 2013 – 23:06

Ați auzit cumva de vorba: “Verba volant, scripta manent”? Sau n-ați mai apucat să faceți latina la școală, cum au făcut-o boșorogii ca mine, cu d-șoara Ana Dragoș?

http://ro.wikipedia.org/wiki/Verba_volant,_scripta_manent

De aia trebuie documente, stimate Domnule Ghiță!

“poate organele au ceva pai sau copac prin ochi si nu baga de sama”.

Băgați-le documente în ochi Domnule Ghiță, și atunci organele VOR FI OBLIGATE să vadă!

de Horia Mărieș la 21 September 2013 - 08:27

Suntem în weekend, ne relaxăm, ne distrăm, nu suntem crispați sau stresați, glumim, râdem, ne putem permite să abordăm subiecte total neserioase.
Mă uitam pe organograma lui Kovacs, cea aprobată prin HCL nr. 83 /2013 din 30.08.2013.

Una frumoasă, grasă și devreme acasă. Cred că este una din “firmele” cu un număr mare de salariați din Carei. Cred că intră în clasamentul primelor 10, după numărul de salariați. Total 219 salariați.

Din care: 2 funcții de demnitate publică (primar și viceprimar), 10 funcții publice de conducere (directori, secretar, șefi de serviciu/birou), 81 funcții publice de execuție (consilieri, referenți, auditori, politiști locali), 15 funcții contractuale de conducere (city-manager, directori, șefi serviciu/secție/sector/formație, medici), 111 funcții contractuale de execuție (referenți, bibliotecari, asistenți nedicali, șoferi, paznici, portari, muncitori calificați și necalificați).

Mi se pare puțin straniu faptul că consilierii primarului, Boros Ernö, Vásárhelyi Ileana și asistentul cu problemele romilor Sebestyen Géza sunt considerați că au funcții contractuale de execuție. Adică ei execută tot ce le ordonă primarul? Cam așa se pare c-ar fi corect.

Mi se pare ciudat faptul că în subordinea Directorului Executiv Tehnic să se afle un Serviciu Administrativ format din 2 șoferi, 4 portari și doi îngrijitori (cu un șef serviciu peste toți aceștia!). Nu trebuie să urmezi cursuri la Politehnica din București, Timișoara sau Cluj pentru ca să coordonezi un astfel de Serviciu Administrativ, al cărui loc normal, după părerea mea, era în subordinea Secretarului. În schimb, în mod normal, de Directorul Executiv Tehnic trebuia să depindă Biroul de Proiecte și Programe de Dezvoltare Locală, dacă tot vorbim de tehnică, de inginerie.

Bine că postul de Arhitect Șef este vacant, altfel, în viziunea lui Kovács, acesta trebuia să se ocupe săracul de el și de Serviciul pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân (care are acum 3 posturi vacante). Serviciul pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân se potrivește în schimb de minune pe craca ce este în subordinea viceprimarului.

Cea mai bogată (umflată) schemă este cea a Directorului Serviciilor Locale, a domnului Adorjan Csaba, cu 76 salariați. Oare nu face hernie de la greutatea unui număr atât de mare de salariați aflați în subordine? Numai la Sectorul Drumuri și Construcții există un număr de 38 de salariați. Nu știam eu de ce se rup arcurile și se fac praf planetarele mașinii atunci când de aventurezi, vrând-nevrând, pe străzile, asfaltate sau nu, ale Municipiului Carei! Fiindcă nu există suficienți salariați încadrați la Sectorul Drumuri și Construcții. Evident, e lipsă din ăia care să mai facă și treabă mpcar din an în Paști.

Despre bani (salarii) nu pot să vă spun nimic acum fiindcă nu dispun de date. Poate cu altă ocazie.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații.

de kovacs la 27 September 2013 - 06:56

am promis la grofii ca termin toti romanii din oras si fac iarasi iobagi pe ei.
cum sa aprob eu proiectele pentru scoala asta lucaciu ?ce daca a depus de 2 ani proiectele,pe cine intereseaza scolile romanesti din oras??/
pusztujon meg din partea mea!

de monica la 27 September 2013 - 13:30

Nu stiu ce ar trebui sa faca romanii ca acest primar sa macar sa-i respecte , dar speranta moare ultima. Niciodata nu va face nimic ptr romani ,si daca Ciuta nu ii improspateaza memoria chiar va suferii de amnezie totala la adresa romanilor. La scoala v.Lucaciu nu numai parintii cu dare de mana au contribuit la inlocuirea bancilor ci fiecare dintre noi PARINTII care am avut elevi acolo printre care si EU. DA DOAMNE SA IASA KOVACS LA PENSIE CA DE NU INCET O SA UITE CA SUNTEM ROMANI. De ce sa schimbe geamurile la scoli ,ptr ce , copii in opinia lui Kovacs trebuie caliti dar nu uitati DOAR CEI ROMANI ,ca la celelalte scoli adica UNGURESTI au primele si la MICROCENTRALE .

de Horia Mărieș la 27 September 2013 - 14:19

@monica la 27 September 2013 – 13:30

Păi cine să se ocupe stimată Doamnă Monica de problemele învățământului și ale educației în urbe, dacă la Primăria Municipiului Carei, la Direcția Sănătate – Învățământ (Director: Varna Levente) există în Statul de Funcții – pe anul 2013 un(o) singur(ă) referent(ă) pentru problemele instituțiilor de învățământ, restul angajaților din cadrul Direcției (9 persoane) fiind (2) medici și (7) asistente medicale cu loc de muncă la cabinetele școlare?

De ce a fost nevoie de un director care să coordoneze practic un(o) singur(ă) referent(ă) pentru problemele instituțiilor de învățământ, eu unul nu știu, dar treacă meargă de la mine. Unde merge mia, merge și suta în plus la salariul directorului, trebuie neapărat să-l cointeresăm ca să fim siguri că-și va face treaba. Păcat însă că cu toată cointeresarea asta, directorul nu vede starea deplorabilă în care se află școala Vasile Lucaciu.

Lasati un comentariu