Primarul Kovacs iritat de consilierii liberali

• publicat la: 10 septembrie 2013
Primarul Kovacs iritat de consilierii liberali

Pentru o şcoală de peste 100 de ani cum este Şcoala Vasile Lucaciu din Carei nu se găsesc bani la Primărie pentru geamuri  noi. Nu acelaşi lucru e valabil şi pentru o clădire construită după 1990 sau pentru amenajarea integrală a unei grădiniţe de limbă maghiară în fosta clădire a şcolii generale nr.4 . 

Marţi de la ora 12,00 aleşii locali s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară pentru a dezbate si aproba  4 proiecte de hotărâri.

Preşedinte  de şedinţă a fost Ilie Ciută ,absent fiind doar Hago Aron pe care îl felicităm pentru  calitatea sa de proaspăt tătic al unei fetiţe .

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului Local de Venituri si Cheltuieli al Municipiului Carei pe anul 2013 nu a suscitat interesul aleşilor locali  ai fracţiunii aflate la conducerea oraşului,din motive lesne de inţeles şi binecunoscute.

Sumele virate către Primărie de catre Guvernul României au dat ocazia consilierului Ciută să apeleze la memoria primarului până la momentul in care acesta a intocmit şi oferit o scrisoare ( aici) către cei doi lideri locali ai USL prin care solicita suplimentarea de fonduri pentru terminarea proiectelor începute.

Aţi dojenit la vremea respectivă Guvernul Ponta dar  nu mă aştept ca acum să recunoaşteţi sau să vă cereţi scuze.Totuşi,acest Guvern nu face diferenţe intre Primării legat de apartenenţa politică a primarilor şi uite că vin banii şi dacă nu sunteţi de la USL”

Fondurile,in valoare de 1.201.630 lei,transferate de la bugetul de stat  pentru constructii de locuinţe, vor fi alocate pentru terminarea locuinţelor sociale incepute,amplasate pe strada Tireamului.

Doresc doar să vă atrag  atentia asupra faptului că  o rectificare de buget nu are ce căuta pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare mai ales că acest proiect de rectificare a fost intocmit  “la apelul bocancilor’ şi in consecinta  conţine o sumedenie de greşeli ”  a precizat in continuare Ilie Ciută.

Supus la vot,proiectul trece cu 10 voturi pentru din partea UDMR,2 abţineri ale consilierilor PSD şi 6 impotrivă din partea PNL.

Prezenţa la şedinţă a primarului Kovacs a ridicat cu câteva grade temperatura din sală,acesta neputându-se abţine să  nu incite spiritele prin tot felul de afirmaţii ,profitând,după spusele dumnealui,de absenta televiziunilor locale.

Deşi in rectificarea  de buget proaspat votată de consilierii UDMR nu era cuprinsă  suma de 34.000 lei,aceasta a constituit obiectul unui proiect de hotărâre introdus de primar pentru  lucrări de schimbare a geamurilor,suma adaugându-se de fapt la cei 10 mii  ron  virati din ap.67.02,”Cultură,recreere,si religie” cu putin timp in urma.

Subiectul  a fost unul sensibil datorită beneficiarului  sumei consistente,Parohia Romano Catolica Fatima,fapt exploatat la maxim de  primarul Kovcs care este şi preşedintele UDMR Carei.

Adrian Bucureştean a solicitat  colegilor de consiliu de la UDMR adoptarea unei atitudini neutre in contextul in care nu mai departe de vineri,6 septembrie 2013,la intâlnirea dintre primar  şi consilierul Ciută,lipsa banilor a fost motivaţia principală pentru imposibilitatea schimbării  greamurilor la două dintre şcolile care suferă de pe urma acestui fapt,in conditiile in care clădirile acestora au o vechime de o sută de ani şi  geamurile existente   sunt deja putrezite pe alocuri,nemaifiind ermetice iar  ploaia si zăpada pătrund cu uşurinţă in sălile de clasă.

“Propun să amânăm cu o lună subiectul acesta si până atunci să vă gânditi  ce e mai important in prima fază: o şcoală cu peste 600 de copii fiecare sau o biserică construită după anul 1993.Nu sunt impotriva acordării de fonduri bisericii dar urgenţa e la scoli acum şi se mai poate amâna puţin cealaltă clădire.

Reacţiile vehemente ale primarului Kovacs au lăsat  asistenţa   fără grai,domnia sa fiind singurul care a  luat cuvântul din partea grupului UDMR,trecând in final la adevărate ameninţări.

Dumneavoastră politizati subiectul acesta cu astfel de comparatii.Eu am susţinut biserica ortodoxă  cu 20 de mii de lei pentru altarul de vară de pe strada Doina si eu ştiu mai bine ce şi cum trebuie ajutate bisericile romano-catolice sau ortodoxe sau reformate! Şi  nu se poate face comparatie intre biserică şi scoală.Să vedem de unde putem lua fonduri si pentru scoli.Numărul rromilor creşte şi, bine că nu e aici televiziunea, trebuie să avem grijă la ei.”

Incercările de reconciliere ale preşedintelui de şedinţă au rămas  fără succes ,pe tot parcursul sedintei  primarul fiind vizibil deranjat de interpelarea consilierului Bucureştean.

Propunerea de amânare a acestui subiect a fost respinsă  la vot ,iar  proiectul initial a trecut datorită voturilor consilierilor UDMR şi PSD.

Neîmpăcat pentru interpelarea consilierului Bucurestean si pentru  realităţile puse pe masa de lucru,deşi proiectul a intrunit majoritatea necesară pentru a fi aprobat,primarul Kovacs forţează nota si arată cu degetul incă odată spre liberali,la fel ca si  in publicatiile  careiene de limba maghiară:

Ati creat un precedent faţă de acordarea unui ajutor biserici maghiare romano-catolice!”

Cu calmul proverbial,consilierul Ciută a  făcut din nou apel la memoria edilului in ce priveste acuzatiile aduse si a sugerat  celor curiosi sau care arată cu degetul să consulte in prealabil Procesele Verbale ale sedintelor, in urma cărora se poate constata  o constanţă in ce  priveşte disponibilitatea liberalilor de a acorda ajutor tuturor cultelor sau asociatiilor ce prestează activităţi in folosul comunităţii locale.

„Nu incercati să induceti in eroare  pe cei ce nu stiu, pentru că niciodată nu am avut nimic impotriva vreunei culte ci am sprijint pe toată lumea.Nu mă puteti suspecta de rea credinţă pentru că in Procesele Verbale sunt consemnate toate deciziile mele si ale colegilor, pentru că tineti minte că noi am dorit ca  să fie consemnat nominal fiecare vot? Clădirea pentru care solicitati geamuri noi are sub 20 de ani iar şcolile sunt de peste 100 de ani construite.Dacă la întâlnirea de vineri veneaţi cu o solutie sau veneati să vedeţi ce este in şcolile respective era cu totul altceva dar  ne-ati spus că nu aveţi destui bani ca acum să acţionaţi astfel.

Una din şcolile pentru care au fost solicitate fonduri pentru inlocuirea geamurilor a fost Scoala Vasile Lucaciu,care isi desfăşoară activitatea intr-o clădire ce datează de acum 105 ani si ale cărei ferestre se află intr-o stare avansată de degradare.

Geamurile nu se mai inchid datorită tâmplăriei putrezite sau deformate si sunt bătute in cuie ca sa stea inchise.Potrivit cadrelor didactice de acolo,sunt situatii in care in timpul orelor de curs ,datorită unei rafale de vânt mai puternice geamurile se deschid iar in anotimpul ploios sau de iarnă ,apa de ploaie si zăpada curg in clase pe caloriferele noi de sub geam.Imaginile sunt mai mult decat elocvente.

Mobilierul deosebit din clase  este rezultatul  efortului financiar al unor părinţi cu dare de mână şi  nu investitiilor primăriei chiar dacă se vorbeşte despre acest subiect doar pe la colturi.

Consilierul Alina Mocanu,care este si directorul scolii Vasile Lucaciu a  prezentat conducerii primăriei încă din anul trecut situatia in care se află institutia.Clădirea are nevoie si de reparatii ale faţadei pe lângă schimbarea imperios necesară a geamurilor.

Nu sunt si  nu am fost niciodată impotriva vreunei investitii dar clădirea noastră nu o putem compara cu altele ,datorită vechimii ei şi nici să amestecăm situatia ei cu religiile . Am solicitat oferte pentru fiecare lucrare  si  consider că fiecare copil are dreptul la un mediu adecvat de pregătire,in condiţii decente.”

Recent au fost finalizate lucrările pentru o nouă grădiniţă de limbă maghiară,pe strada Agrară nr.1,lucrări pentru care s-au găsit fonduri suficiente.

În anul 2013,în  municipiul Carei,discrepanţa dintre condiţiile de  desfăşurare a actului de instruire a elevilor în şcoli este  consecinţa deciziilor părtinitoare ale primarului,diferenţele fiind mai mult decât evidente.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 13 septembrie 2013 - 10:31

@cititor la 13 September 2013 – 09:30

…”celalat ziar de carei a fost pentru prima data echidistant si drept urmare a si sarit la gatul lor jeno cu dreptul la replica”…

N-am reușit să găsesc textul respectiv cu dreptul la replică al lui jeno cu care a sarit la gatul lor (al celuilalt ziar de Carei care a fost pentru prima data echidistant). Sunt curios sa-l citesc. Mă puteți ajuta cu un link sau alte indicații ca să pot găsi acest „drept la replica” al lui Jenö???

de Horia Mărieș la 17 septembrie 2013 - 20:45

nagykaroly de pe site-ul .ro se plânge că „1 milliónyi büntetés áramolhat vissza”. „Păgubita” fiind Primăria Mun. Carei.

Pe scurt, asta înseamnă că Primăria Mun. Carei o fost penalizată cu suma de cca. 800.000 lei, pentru nereguli constatate la derularea contractului de reabilitare a Castelului Grof Karolyi. Mai precis, fiindcă consortiul câștigător n-avea voie să ofere la subcontractanți mult decât 30% din valoarea contractului, dar a făcut-o.

Spus mai pe românește, s-a demonstrat ulterior că acel consorțiu câștigător a mințit la adjudecarea lucrării, a indus în eroare autoritatea contractantă (sau că aceasta a fost pur și simplu complice și a închis, interesată financiar, lucru care se numește mită, ochii) fiindcă s-a dovedit ulterior că consorțiul contractant n-avea capacitatea necesară finalizării lucrării și că a trebuit să apeleze, vrând-nevrând, la subcontractanți, intr-o cotă mai mare decât permiteau reglementările în vigoare.

Banii au fost deja opriți de către autorități, mai precis nu s-a mai făcut integral ultima plată catre Primăria Carei. Ăsta este de altfel, unul din motivele pentru care Primăria nu mai are bani suficienți în bugetul local ca să repare ferestrele de la școala Vasile Lucaciu, ca să schimbe vechiturile alea de peste 100 de ani cu niște geamuri/ferestre termopan noi iar cele câteva sute de copiii vor trebui să rabde încă o iarnă, frigul în timpul orelor de curs.

Cauza, ajunsă în justiție, se află incă în curs de soluționare la Înalta Curte de Casație și Justiție și gospodarii de frunte ai orașului, city-managerul Bekö Tamás și primarul Kovács Jenö încã mai sperã cã vor scãpa basma curatã. Eu nu cred asta.

În consecință, având în vedere situția total ambiguă, propun ca până la aflarea sentinței ce urmează a fi pronunțată (la calendele grecești) de către ÎCCJ, celor doi vajnici city gospodari să le fie reținute din salariu, sub titlu asigurator, ca garanție și solidar,, sume lunare până la concurența a 800.000 lei, paguba de care se pare că cei doi se fac vinovați.

De ce să sufere de frig în iarna asta școlarii de la Vasile Lucaciu, iar cei doi belferi să stea liniștiți și să fie bine merci? Aud ?????

de luca la 17 septembrie 2013 - 21:30

de parca ar fi singura neregula la primaria carei condusa de kovacs!
titlul corect era primarul kovacs iritat de romani si de limba romana!
am ajuns ca un primar ca si kovacs sa promoveye separatismul in scoli si gradinite in carei unde pana nu a venit el nu era nici macar o problema!!!!
bine ca pentru a face gradinita separata maghiara a fost gasit un miliard de lei de parca nu puteau ramane ca si pana acum impreuna cu copii romani.
incitarea la ura si discriminarea nu aduc nimic bun!
un om care a facut tousi copii cu o romanca sa nu suporte romanii si sa ia copii de la gradinitele unde erau ca sa faca separat gradinita maghiara la fosta scoala 4…un lucru care spune mult despre caracterul unui om.

de Ada la 17 septembrie 2013 - 21:36

nu vedeti ca nu mere jeno la nici o manifestare romaneasca sau culturala unde se vorbeste romaneste???
a fost gala culturii careiene sau gala sportului careian sau ziua imnului sau….si mereu oficialitatile judetene faceau pe gazdele la CAREI!
ca si la Avram Iancu unde Prefectul si presedintele CJ au onorat invitatia dar primarului i-a fost rusine sa vina daca e presedinte la UDMR Carei.
sa nu spuneti ca era rusinat ca inca nu a platit datoriile catre statul roman care da un salar bun pentru el si familie mai ales daca vedem ca din salar taiat se pot cumpara masini si case si terenuri si se fac fabricute pentru copii si …apartamanete pentru ginerica si loc de munca caldut si platit regeste…..

de Horia Mărieș la 17 septembrie 2013 - 21:40

Următorul termen la ICCJ este în data de 11 septembrie 2014 (adcă peste un an).

Până atunci să li se rețină din salariu, fără nici o altă discuție, celor doi city gospodari falnici amintiți mai sus, sume corespunzătoare, până la concurența valorii prejudicilului, adică a pagubei datorate managementului total execrabil, în valoare de 800.000 lei (RON).

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
…………………………………………………………….

Fişă dosar

Număr dosar: 410/35/2012
Data: 25.03.2013
Materie juridică: Contencios administrativ si fiscal
Obiect: anulare act administrativ
Stadiu procesual: Recurs

Părţi
1. CURTEA DE CONTURI A ROMÂNIEI – AUTORITATEA DE AUDIT Recurent, Pârât
2. MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE SI ADMINISTRATIEI PUBLICE Recurent, Pârât
3. UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MUNICIPIUL CAREI Intimat, Reclamant

Termene de judecată
Nr. Data Soluţie Detalii
1. 11.09.2014 – –
2. 16.04.2013 Încheiere din 16.04.2013.Preschimba din oficiu termenul de judecata la data de 11 septembrie 2014 cu citarea partilor. Pronuntata în sedinta publica, astazi 16 aprilie 2013.

de Horia Mărieș la 17 septembrie 2013 - 22:16

@de Ada la 17 September 2013 – 21:36

Am un respect deosebit pentru opiniile si comentariul Dvs., ca și față de orice altă opinie sau față de orice alt comentariu.

Afirmați cu referire la Kovács Jenö: „din salar taiat se pot cumpara masini si case si terenuri si se fac fabricute pentru copii si …apartamanete pentru ginerica si loc de munca caldut si platit regeste…..”

Mai mult ca sigur cã scrieți adevărul. Am o singură foarte mare rugăminte.
Dublați Vă rog aceste afirmații cu documente, cu informații pertinente, verificabile oricând și de oricine. Eu așa fac întotdeauna.
Poate că atunci se vor sesiza și vor ține cont de ele și organele competente.

Până atunci, și Vă rog să-mi fie iertat, dar astfel de afirmații au mai mult caracter de bârfă și distinsul primar Kovács Jenö, susținut de acoliții lui, ne va râde în nas, așa cum o face și acum.

Sper că am fost foarte bine înțeles. Toată stima.

de ghita la 17 septembrie 2013 - 23:06

ce dovezi va trebe domnule draga ca doara toti vad ca masina luata pe fundatie de primar sta parcata in fata casei de pe caplenilor si numa el conduce si famila lui!
dapoi ginerica nu la primarie lucra si taie frunza la caini?
nu pa documente ia el salar frumos de ceva zeci de meleoane buune?
da organele nu stiu ceti ce scrie la finante si cum se poate ca din salar mai mic ca ginerica poate sa ia pentru copii case si paduri?mereti si vedeti la iesire din carai dupa unio si sala de nunti cum sa face fabricuta de mobila..dapoi ce alte docomente va traba domnule?
stie fatuca ce spune si caraienii stiu tati numa cine nu vre nu vede da poate organele au ceva pai sau copac prin ochi si nu baga de sama

de Horia Mărieș la 18 septembrie 2013 - 00:03

@ghita la 17 September 2013 – 23:06

Ați auzit cumva de vorba: „Verba volant, scripta manent”? Sau n-ați mai apucat să faceți latina la școală, cum au făcut-o boșorogii ca mine, cu d-șoara Ana Dragoș?

http://ro.wikipedia.org/wiki/Verba_volant,_scripta_manent

De aia trebuie documente, stimate Domnule Ghiță!

„poate organele au ceva pai sau copac prin ochi si nu baga de sama”.

Băgați-le documente în ochi Domnule Ghiță, și atunci organele VOR FI OBLIGATE să vadă!

de Horia Mărieș la 21 septembrie 2013 - 08:27

Suntem în weekend, ne relaxăm, ne distrăm, nu suntem crispați sau stresați, glumim, râdem, ne putem permite să abordăm subiecte total neserioase.
Mă uitam pe organograma lui Kovacs, cea aprobată prin HCL nr. 83 /2013 din 30.08.2013.

Una frumoasă, grasă și devreme acasă. Cred că este una din „firmele” cu un număr mare de salariați din Carei. Cred că intră în clasamentul primelor 10, după numărul de salariați. Total 219 salariați.

Din care: 2 funcții de demnitate publică (primar și viceprimar), 10 funcții publice de conducere (directori, secretar, șefi de serviciu/birou), 81 funcții publice de execuție (consilieri, referenți, auditori, politiști locali), 15 funcții contractuale de conducere (city-manager, directori, șefi serviciu/secție/sector/formație, medici), 111 funcții contractuale de execuție (referenți, bibliotecari, asistenți nedicali, șoferi, paznici, portari, muncitori calificați și necalificați).

Mi se pare puțin straniu faptul că consilierii primarului, Boros Ernö, Vásárhelyi Ileana și asistentul cu problemele romilor Sebestyen Géza sunt considerați că au funcții contractuale de execuție. Adică ei execută tot ce le ordonă primarul? Cam așa se pare c-ar fi corect.

Mi se pare ciudat faptul că în subordinea Directorului Executiv Tehnic să se afle un Serviciu Administrativ format din 2 șoferi, 4 portari și doi îngrijitori (cu un șef serviciu peste toți aceștia!). Nu trebuie să urmezi cursuri la Politehnica din București, Timișoara sau Cluj pentru ca să coordonezi un astfel de Serviciu Administrativ, al cărui loc normal, după părerea mea, era în subordinea Secretarului. În schimb, în mod normal, de Directorul Executiv Tehnic trebuia să depindă Biroul de Proiecte și Programe de Dezvoltare Locală, dacă tot vorbim de tehnică, de inginerie.

Bine că postul de Arhitect Șef este vacant, altfel, în viziunea lui Kovács, acesta trebuia să se ocupe săracul de el și de Serviciul pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân (care are acum 3 posturi vacante). Serviciul pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân se potrivește în schimb de minune pe craca ce este în subordinea viceprimarului.

Cea mai bogată (umflată) schemă este cea a Directorului Serviciilor Locale, a domnului Adorjan Csaba, cu 76 salariați. Oare nu face hernie de la greutatea unui număr atât de mare de salariați aflați în subordine? Numai la Sectorul Drumuri și Construcții există un număr de 38 de salariați. Nu știam eu de ce se rup arcurile și se fac praf planetarele mașinii atunci când de aventurezi, vrând-nevrând, pe străzile, asfaltate sau nu, ale Municipiului Carei! Fiindcă nu există suficienți salariați încadrați la Sectorul Drumuri și Construcții. Evident, e lipsă din ăia care să mai facă și treabă mpcar din an în Paști.

Despre bani (salarii) nu pot să vă spun nimic acum fiindcă nu dispun de date. Poate cu altă ocazie.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații.

de kovacs la 27 septembrie 2013 - 06:56

am promis la grofii ca termin toti romanii din oras si fac iarasi iobagi pe ei.
cum sa aprob eu proiectele pentru scoala asta lucaciu ?ce daca a depus de 2 ani proiectele,pe cine intereseaza scolile romanesti din oras??/
pusztujon meg din partea mea!

de monica la 27 septembrie 2013 - 13:30

Nu stiu ce ar trebui sa faca romanii ca acest primar sa macar sa-i respecte , dar speranta moare ultima. Niciodata nu va face nimic ptr romani ,si daca Ciuta nu ii improspateaza memoria chiar va suferii de amnezie totala la adresa romanilor. La scoala v.Lucaciu nu numai parintii cu dare de mana au contribuit la inlocuirea bancilor ci fiecare dintre noi PARINTII care am avut elevi acolo printre care si EU. DA DOAMNE SA IASA KOVACS LA PENSIE CA DE NU INCET O SA UITE CA SUNTEM ROMANI. De ce sa schimbe geamurile la scoli ,ptr ce , copii in opinia lui Kovacs trebuie caliti dar nu uitati DOAR CEI ROMANI ,ca la celelalte scoli adica UNGURESTI au primele si la MICROCENTRALE .

de Horia Mărieș la 27 septembrie 2013 - 14:19

@monica la 27 September 2013 – 13:30

Păi cine să se ocupe stimată Doamnă Monica de problemele învățământului și ale educației în urbe, dacă la Primăria Municipiului Carei, la Direcția Sănătate – Învățământ (Director: Varna Levente) există în Statul de Funcții – pe anul 2013 un(o) singur(ă) referent(ă) pentru problemele instituțiilor de învățământ, restul angajaților din cadrul Direcției (9 persoane) fiind (2) medici și (7) asistente medicale cu loc de muncă la cabinetele școlare?

De ce a fost nevoie de un director care să coordoneze practic un(o) singur(ă) referent(ă) pentru problemele instituțiilor de învățământ, eu unul nu știu, dar treacă meargă de la mine. Unde merge mia, merge și suta în plus la salariul directorului, trebuie neapărat să-l cointeresăm ca să fim siguri că-și va face treaba. Păcat însă că cu toată cointeresarea asta, directorul nu vede starea deplorabilă în care se află școala Vasile Lucaciu.

Lasati un comentariu