Roşia Montană: Zeci de persoane s-au adunat la Universitate, în a 17-a zi a proteste

• publicat la: 18 septembrie 2013
Roşia Montană: Zeci de persoane s-au adunat la Universitate, în a 17-a zi a proteste

Câteva zeci de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat la fântâna de la Universitate din Capitală, marţi seară, în cea de-a 17-a zi a protestului faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, informează Mediafax.

  Manifestanţii, care au steaguri şi deja tradiţionalele peturi umplute cu pietricele, scandează “Uniţi, salvăm Roşia Montană!” şi “Trădarea de ţară în  aur   se măsoară”.

De asemenea, ei au afişat bannere cu mesaje printre care “Roşia Montană, Fukushima Românâniei”, “Mediul trebuie decontaminat” şi “Adevărul nu stă în mine, ci în noi. Uniţi salvăm Roşia Montană”.

Protestatarii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Duminică seară, peste 10.000 de oameni care se opun proiectului de la Roşia Montană au participat la un marş prin centrul Capitalei, blocând la final circulaţia în Piaţa Universităţii.

Proteste similare au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Satu Mare,Oradea,Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. De asemenea, au fost anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena şi Barcelona.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu