Ziua Porţilor Deschise la toate subunităţile de pompieri din judeţ

• publicat la: 12 septembrie 2013
Ziua Porţilor Deschise la toate subunităţile de pompieri din judeţ

Aniversăm în acest an, la 13 septembrie, 165 de ani de la o dată memorabilă în tradiţia Armei Pompierilor, dar şi în istoria modernă a românilor: lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de Compania de Pompieri din Bucureşti împotriva trupelor venite să înfrângă mişcarea revoluţionară română, moment semnificativ al istoriei naţionale. 

Cu ocazia zilei de 13 Septembrie, Ziua Pompierilor din România,Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă ,,SOMEŞ”  al judeţului Satu Mareorganizează în data de 12.09.2013 Concursul INTERNAŢIONAL“SCĂRI” Ediţia a-II-a  2013”, având ca obiectiv fundamental dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice, necesare intervenţiei în situaţii de urgenţă la clădirile înalte.

Concursul se organizează începând cu anul 2011, şi, se află la a treia ediţie precum şi la a doua ediţie internaţională. Acesta constă în urcarea pe scările interioare a unui echipaj de 2 servanţi pompieri, echipaţi pentru intervenţie, cu costum de intervenţie, cască de protecţie, mănuşi, centură şi bocanci de intervenţie, aparatul de respirat cu aer comprimat în poziţie de lucru şi având asupra lor 2 role de furtun TIP C, coardă de salvare, cordiţă de legat furtun , un toporaş p.s.i., distribuitor şi o ţeavă de refulare a apei, până la etajul 10 al unei clădiri industriale din cadrul societăţii ABO MIX Satu Mare, situată pe str. Depozitelor, nr.31.  (175 de trepte, la înălţimea de 32 de m).

Menţionăm că în cadrul competiţiei vor fi înscrise aproximativ 15 echipe din cadrul  subunităţilor de intervenţie ale inspectoratului precum şi un echipaj internaţional din Ungaria.

La  subunităţile din CAREI si Tăşnad,vineri 13 septembrie va fi Ziua Portilor Deschise,in intervalul orar 10,00-14,00 când vor fi prezentate tehnicile de luptă ( autospecialele de interventie) precum si  secţiile respective.

             Eroi fără nume, pompierii militari au participat activ la toate momentele importante ale istoriei moderne a României. La 13-25 Septembrie 1848, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, ostaşii Companiei de Pompieri ai Capitalei, au purtat pe Dealul Spirii o crâncenă bătălie cu trupele otomane venite să înăbuşe legitimele aspiraţii de libertate, progres şi democraţie ale românilor. Istoria atestă faptul că la 1848, pe Dealul Spirii, s-a luptat pentru un principiu, acela al libertăţii.

             Ulterior, pe timpul Războiului de Independenţă purtat pe câmpurile de luptă din Bulgaria, ostaşii pompieri constituiţi în baterii de artilerie, şi-au adus contribuţia lor la câştigarea neatîrnării şi suveranităţii României. Cu acelaşi spirit de sacrificiu, ostaşii pompieri s-­au acoperit de glorie pe timpul celor două războaie mondiale, în apărarea obiectivelor economice şi strategice, stingerea incendiilor provocate de desfăşurarea luptelor, salvarea populaţiei afectată de bombardamentele inamice. În Decembrie 1989, militarii pompieri au reuşit să stăpânească furia flăcărilor a peste 400 incendii ce au avut loc în acea perioadă, salvând numeroase vieţi şi bunuri materiale.

             Ziua de 13 Septembrie a fost şi va rămâne un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor prin faptele de armă săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. A trecut mai bine de un veac şi jumătate de la actul eroic săvârşit de către pompierii militari din Bucureşti pentru apărarea Revoluţiei române de la 1848 împotriva invaziei otomane. Intrarea trupelor otomane invadatoare în Bucureşti a prilejuit unităţilor militare româneşti, printre care şi Compania de Pompieri, să înscrie unul dintre momentele înălţătoare ale Revoluţiei române, încleştarea din Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului român pentru libertate şi independenţă. Această bătălie reprezintă prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, ca parte integrantă a tinerei armate române moderne, constituită în urma păcii de la Adrianopole 1829.

Bătălia din Dealul Spirii purtată împotriva trupelor contrarevoluţionare otomane a evidenţiat legătura strânsă  între pompieri şi popor, hotărârea corpului de cadeţi şi a trupei de a respinge agresiunea străină. Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit pe timpul încleştării vitejie, curaj, măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor de luptă, capacitate de luptă ridicată şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.

  În 1901, pe Dealul Spirii a fost inaugurat Monumentul Eroilor Pompieri eveniment ce a reunit în jurul său pe ultimii 17 veterani a istoricei bătălii. În acel emoţionant moment, preşedintele Consiliului de Miniştri, D.A. Sturza avea să spună: „sângele acestor credincioşi a ridicat neamul întreg şi vânjos, plin de încredere în sine şi în viitor! Nu se poate uita de poporul român că impulsiunea mişcării de redeşteptare din 1848, strigată prin fapta eroică din 13 Septembrie, a reînviat şi s-a refondat simţământul despre datoriile noastre către patrie”.

Pentru a cinsti memoria celor 166 de pompieri militari care au căzut la datorie în Dealul Spirii, dar şi a celorlalţi pompieri, eroi peste veacuri, data de 13 Septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România. Sărbătoarea constituie un prilej de evocare a faptelor de arme săvârşite acum un veac şi jumătate de militarii pompieri din Bucureşti care, alături de infanteriştii Regimentului 3 şi masele revoluţionare ridicate la luptă, au înscris o pagină de eroism în lupta poporului român pentru emancipare naţională şi socială.

 La această manifestare vor participa reprezentanţii Prefecturii,  Consiliului Judeţean, Primăriei Satu Mare, precum şi primari din judeţ, comandanţi ai unităţilor militare din Satu Mare, conducători de instituţii şi reprezentanţi ai mass mediei sătmărene.

      Cu această ocazie, ISU SOMES  vă invita să participaţi, vineri în data de 13.09.2013., la ora 12.00., la festivitatea dedicată Zilei de 13 septembrie ,,Ziua pompierilor din România”, care va vea loc în Piaţa 25 Octombrie, unde vor avea loc exerciţii demonstrative şi prezentarea tehnicii de luptă.

                               redacţia                                  

Lasati un comentariu