Lansarea proiectului de prevenire a accidentelor rutiere

• publicat la: 5 octombrie 2013
Lansarea proiectului de prevenire a accidentelor rutiere

Lansarea proiectului partenerial de prevenire a accidentelor rutiere a marcat vineri, 4 octombrie, ultima zi a Saptamanii Prevenirii Criminalitatii, tema acestei zile fiind siguranta rutiera.

Evenimentul a avut loc la Scoala de Soferi Nord Star, printre invitatii care au onorat invitatia de a participa numarandu-se primarul municipiului Satu Mare, domnul Dorel Coica, doamna Crina Les din partea Inspectoratului Scolar Judetean, doamna Rodica Borlan din partea Crucii Rosii filiala Satu Mare, doamna Pusa Beatrix Campan din partea Centrului de Evaluare si Consiliere Antidrog, parteneri in acest proiect alaturi de organizatori reprezentantii Politiei Judetene, domnul comisar sef Vlad Florentin, adjunct al sefului IPJ Satu Mare, inspector Felicia Hrihorisan si comisar Simona Sandulescu din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii. De asemenea, au onorat invitatia directori ai scolilor de soferi din Satu Mare, instructori auto, dar si elevi ai acestor institutii.

Proiectul preventiv are la bază concluziile desprinse din cercetarea sociologică realizată la nivelului Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare Accidentele rutiere 2003-2012. Evoluția evenimentelor rutiere grave produse în județul Satu Mare în ultimii 10 ani, lucrare tipărită în septembrie 2013 cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare.

Proiectul este adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 18-25 ani, elevi din clasele terminale de liceu  dar și elevi ai școlilor de șoferi din Satu Mare, Carei si Tasnad.

Scopul proiectului este acela de reducere a numărului de tineri implicați în accidente rutiere grave, ca urmare a constatării faptului că tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 ani sunt categoria cea mai victimizată în ultimii ani, reprezentând 23% din totalul victimelor decedate în accidente rutiere in judetul nostru.

Proiectul este structurat pe 3 module, tinerii având ocazia să învețe de la specialiști din cadrul Poliției, CPECA și Crucii Roșii, despre consecințele accidentelor, cum pot fi acestea prevenite, ce înseamnă inteligența la volan, care sunt consecințele consumului de alcool/droguri, precum și tehnici de acordare a primului ajutor în caz de accidente rutiere..

În urma desfășurării activităților propuse în parteneriat cu CPECA, Crucea Roșie, Școlile de șoferi și Inspectoratul Școlar Județean, 500 de tineri aparținând grupului țintă vor fi mai bine pregătiți pentru a face față cu succes provocărilor unui trafic rutier din ce în ce mai intens.

 Proiectul se va derula în perioada octombrie 2013-martie 2014 în toate școlile de șoferi partenere precum și în licee.

Actiunile dedicate sigurantei rutiere organizate de politisti au continuat  apoi in trafic. Conducatori auto, pietoni si biciclisti au avut ocazia sa incerce ochelarii speciali care simuleaza starea de ebrietate si sa constate singuri, in ce masura consumul de alcool afecteaza capacitatea de a conduce, dar si mersul cu bicicleta sau mersul pe jos. Statisticile Politiei ne arata ca, un numar mare de victime ale accidentelor rutiere grave se aflau sub influenta alcoolului la momentul accidentului, victime provenite in special din randul pietonilor si al biciclistilor.

.

Lasati un comentariu