Lanţ uman la Pungeşti împotriva exploatării gazelor de şist: mai mulţi oameni au leşinat

• publicat la: 16 octombrie 2013
Lanţ uman la Pungeşti împotriva exploatării gazelor de şist: mai mulţi oameni au leşinat

Peste 500 de persoane au format un lanţ uman la Pungeşti, judetul Vaslui, pentru a protesta faţă de inceperea exploatării gazelor de şist de catre Chevron, in zona. Este vorba de oameni din Bârlad, Vaslui si Iasi.

Oamenii nu sunt de acord cu metoda fracturării hidraulice pentru extragerea gazelor de sist, transmite Realitatea TV. Protestatarii stau in genunchi, se tin de mână si scandează „Hotii!”. Un bărbat de 76 de ani a leşinat la protest. Desi o ambulanţă a sosit la fata locului, barbatul a refuzat sa fie transportat la spital.

Un alt barbat a lesinat in timp ce incerca sa sparga cordonul de jandarmi si a cazut intr-un sant. Omul se afla in stare grava si este ingrijit de personalul medical din ambulanta sosita la fata locului.

„Jandarmii i-au acordat primul ajutor barbatului dupa care au intervenit serviciile de ambulanta. Persoanei i s-a facut rau nu ca urmare a interventiei jandarmilior. Persoana respectiva era cardiaca si era cunoscuta cu antecedente medicale”, a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Vaslui ca raspuns la acuzatiile conform carora fortele de ordine s-ar fi facut vinovate de starea in care a ajuns barbatul.

Si una dintre protestatare se afla acum sub supraveghere medicala dupa ce si ea si-a pierdut cunostinta.

„Am avut solicitare pentru patru pacienti cu agitatie psihomotorie si atac de panica. Am trimis acolo echipaje de prim ajutor. Trei dintre ei au refuzat sa fie transportati la spital. Unul dintre ei are antecendente de infarct miocardic. Nu a fost nevoie de manevre de resucitare pentru pacientii aflati acolo la protest. Al patrulea pacient a fost trimis la spitalul de urgenta Vaslui. Am trimis trei ambulante: un echipaj de prim ajutor, unul de tip B2 si unul de tip C2 cu medic”, a declarat Ana Maria Ungureanu, purtator de cuvant Ambulanta Vaslui.

Autoritatile locale sustin ca interventia jandarmilor este legitima atata vreme cat Chevron are toate autorizatiile necesare si legale si, drept urmare, compania nu poate fi impiedicata sa isi desfasoare activitatea.

„Sunt legi care trebuie respectate. Numai ca atat timp cat ordinea publica e afectata, jandarmii sunt obligati sa intervina sa restabileasca ordinea. Atata tot. Autoritatile locale intervin strict pe legile romanesti. Protestatarii trebuie sa inteleaga ca legea trebuie sa fie respectata. Sunt patru ambulante la fata locului. Niciun drum judetean sau national nu este inchis”, a declarat prefectul judetului Vaslui, Radu Renga.

De cealalta parte, angajatii firmei contractate de Chevron sa inceapa lucrarile sunt nemultumiti de situatia creata. „Stam de trei zile si dormim in camp. N-am primit inca ordin sa ne pornim la lucru. Dar dupa cum e treaba aici, mai bine ne-am retrage”, a spus unul dintre muncitorii veniti de la Targu Mures, potrivit ziarului Vremea Noua.

Mai multe echipaje de jandarmi au fost mobilizate la fata locului, 200 de oameni ai legii fiind pregatiti sa intervina daca situatia degenereaza.

Satenii care au facut un lant uman in zona in care Chevron urmeaza sa isi instaleze prima sonda de exploatare a gazelor au stat noaptea trecuta, in frig si ploaie, la marginea terenului.

Deocamdata, pe acest teren, au fost aduse, de la Targu Mures, doua utilaje, un excavator si un buldozer.

Miercuri este a treia zi de protest la Pungesti.

Pe 4 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Valoarea lucrarilor pentru amenajarea platformei si amplasarea sondei de explorare se ridica la trei milioane de lei. Lucrarile vor fi terminate in termen de 120 de zile, din care doua luni sunt alocate amenajarii platformei de forare si doua luni pentru foraj si prelevare de probe.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

In Franţa rămâne în vigoare interdicţia de extragere a gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Consiliul constituţional a confirmat, astfel, o decizie luată încă de acum doi ani. Motivaţia rămâne aceeaşi: procedeul este dăunător pentru mediu.

Consiliul a fost solicitat să-şi spună părerea de o firmă din statul american Texas, care obţinuse iniţial licenţa de exploatare, dar i-a fost retrasă.

Franţa a fost prima ţară europeană care a interzis această metodă de exploatare.

Statele Uniunii Europene au păreri diferite în această privinţă, iar liderii europeni urmează să decidă dacă este necesară o reglementare strictă a industriei.

 

Lasati un comentariu