Maramureş, Zărneşti şi Munţii Apuseni, primele zone ce vor fi certificate ca destinaţii ecoturistice

• publicat la: 24 October 2013
Maramureş, Zărneşti şi Munţii Apuseni, primele zone ce vor fi certificate ca destinaţii ecoturistice

Maramureş, Zărneşti şi Munţii Apuseni vor fi primele trei zone din ţară certificate ca destinaţii ecoturistice, începând din primăvara anului viitor, alte şase zone aflându-se pe lista viitoarelor destinaţii ecoturistice din România şi urmând să fie certificate până la sfârşitul anului 2014.

Anunţul a fost făcut, miercuri, la Poiana Braşov, la cea de-a doua ediţie a Conferinţei europene de ecoturism, de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, care a afirmat că nouă zone din ţară sunt propuse pentru a deveni destinaţii ecoturistice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“România este printre primele ţări, dacă nu prima ţară din Uniunea Europeană, care a implementat sistemul de certificate a destinaţiilor ecoturistice. Este un parteneriat făcut de noi, ca Autoritate naţională de turism, împreună cu mediul privat, cu asociaţia pentru ecoturism din România, s-au stabilit criteriile conform unui sistem european de desemnare a destinaţiilor ecoturistice. În prezent, avem în lucru trei dosare, trei cereri pentru a deveni destinaţii ecoturistice, iar alte şase sunt în analiză”, a spus Filipescu.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism a mai spus că destinaţiile care au dosarele de certificare “în lucru” sunt: “Creasta Cocoşului-Mara-Cosău” din Maramureş, “Pădurea Craiului” din Munţii Apuseni şi “Piatra Craiului” din zona Zărneşti.

Printre destinaţiile care vor primi certificarea de zone ecoturistice se numără, de asemenea, zona “Crişan – Mila 23″ din Delta Dunării, “Ţara Haţegului – Retezat” şi “Ţara Dornelor” din Munţii Călimani.

“Problema este că cei care aplică pentru aceste destinaţii eco trebuie să facă un parteneriat inclusiv la nivel local, inclusiv cu societăţile care se ocupă de deşeuri şi mai durează puţin. Deja avem oamenii pe teren, sunt echipe mixte care se duc şi fac certificarea acestor zone”, a mai spus Filipescu.

Potrivit acestuia, criteriile în funcţie de care o zonă este certificată ca destinaţie ecoturistică sunt “numeroase” şi fac referire la aspecte cum ar fi: utilizarea parţială de diverse surse de energie alternativă, managementul deşeurilor în zona respectivă, conservarea mediului.

Întrebat dacă România are mai mari şanse să atragă turişti prin intermediul ecoturismului decât prin intermediul unităţilor turistice clasice, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism a răspuns: “Cu siguranţă”.

“La nivel european vorbim de o creştere a gradului de urbanizare, foarte multă lume trăieşte în mediul urban şi foarte multă lume încearcă să caute diversitate şi experienţe noi şi România are acest potenţial. La nivel european există o tendinţă pentru tot ceea ce înseamnă îmbunătăţire a stilului de viaţă. Uitaţi-vă la ţările occidentale: toată lumea caută produse bio, produse ecoturistice, o reîntoarcere spre natură. Noi avem acest potenţial şi trebuie valorificat şi nu în ultimul rând profilul turistului căruia România i se adresează este exact acel turist cu discernământ, care are o anumită educaţie, deci partea noastră de promovare şi produsele noastre se adresează exact acestor categorii”, a mai spus Răzvan Filipescu.

România găzduieşte, în perioada 23 – 25 octombrie, a doua ediţie a Conferinţei Europene de Ecoturism, la care participă reprezentanţi din sectorul de afaceri, ONG-uri, federaţii şi administraţii de arii protejate, asociaţii de ecoturism din 20 de ţări.

Criteriile pentru desemnarea destinaţiilor de ecoturism, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi mai mulţi parteneri, au fost lansate în Bucureşti, la Bibilioteca Naţională a României, în cadrul Conferinţei Naţionale de Ecoturism din noiembrie 2012.

sursa realitatea.net

Lasati un comentariu