Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezidat reuniunea Consiliului consultativ interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate

• publicat la: 17 October 2013
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezidat reuniunea Consiliului consultativ interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezidat joi, 17 octombrie 2013, la sediul MAE, reuniunea Consiliului consultativ interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate. Au participat reprezentanţi ai Cancelariei Primului Ministru, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Economiei, Ministerului Tineretului şi Sportului, Institutului Cultural Român, Autorităţii Naţionale pentru Turism, Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni. De asemenea, la reuniune au participat Preşedintele Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor din Camera Deputaţilor, reprezentanţi ai Patriarhiei Române şi ai Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune.

În deschiderea reuniunii, ministrul delegat Cristian David a reiterat importanţa obiectivului pe care îl are acest Consiliu consultativ: acţiunea de corelare şi coordonare a activităţilor diferitelor autorităţi implicate în problematica românilor din afara graniţelor. De asemenea, demnitarul a reamintit cele cinci direcţii care trebuie să stea la baza acestei conlucrări interinstituţionale şi care vizează: cultura, educaţia, spiritualitatea, asociativitatea şi, nu în ultimul rând, mass-media.

În context, ministrul delegat a precizat că una dintre preocupările pentru anul care urmează este analizarea oportunităţilor de organizare a Congresului românilor de pretutindeni. Organizarea acestui eveniment trebuie precedată de alimentarea unor reţele de comunicare pentru românii din diasporă. “Aşteptarea celor de afară este ca informaţia să le parvină în mod facil. Pentru aceasta, intenţionăm să susţinem trei platforme de comunicare în mediul online, care să reunească comunicarea virtuală a românilor de pretutindeni, activitatea fiecărei asociaţii de români din străinătate, dar şi o platformă unificatoare a efortului instituţional”, a precizat ministrul delegat Cristian David.

În cadrul reuniunii, demnitarul a solicitat tuturor participanţilor să propună proiecte în scopul pozitivării imaginii României în străinătate, dar şi alte tipuri de proiecte care ar putea să vină în sprijinul românilor din diaspora. În context, ministrul delegat a subliniat încheierea, recent, de protocoale cu reprezentanţii studenţilor români din străinătate, prin care se încearcă readucerea în ţară a tinerilor români pregătiţi în străinătate.

Oficiul pentru Românii din Străinătate din cadrul MAE a prezentat Instrumentul integrat de monitorizare şi gestionare a relaţiilor cu comunităţile româneşti, care reuneşte informaţii referitoare la dimensiunea şi specificul comunităților, dar şi problemele cu care acestea se confruntă. “Acest instrument este deosebit de important pentru crearea unei imagini corecte asupra comunităţilor româneşti din străinătate şi pentru conturarea unei strategii naţionale în domeniu”, a apreciat Cristian David.

Ministrul delegat a reiterat importanţa întocmirii unui program concret de acţiuni pentru anul care urmează, propunere pe care reprezentantul Cancelariei Primului Ministru a apreciat-o ca fiind extrem de utilă pentru o bună coordonare a instituţiilor care au în sarcină şi problematica românilor de pretutindeni.

În acelaşi sens, o serie de participanţi au formulat diverse propuneri concrete în scopul coordonării activităţii care îi vizează pe românii din diaspora. De asemenea, s-a stabilit ca, până la viitoarea reuniune a Consiliului consultativ, toate instituţiile să transmită informaţii referitoare la proiecţiile bugetare destinate acţiunilor care vor fi derulate în beneficiul comunităţilor româneşti din străinătate în anul 2014. 

 comunicat MAE

Lasati un comentariu