Mircea Duşă,Ministrul Apărării Naţionale a sărbătorit Ziua Armatei la Carei

• publicat la: 26 octombrie 2013
Mircea Duşă,Ministrul Apărării Naţionale a sărbătorit Ziua Armatei la Carei

Flancat din toate părţile de arbuşti tuia ce depăşesc 4 m,parcă pentru a-l feri privirii trecătorilor,Monumentul Ostaşului Român de  la Carei,recent primenit, şi-a primit semeţ înalţii oaspeţi ce au sosit  pentru a sărbători  Ziua Armatei.

Veteranii de război ,efectivele Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”, elevii Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia ,oficialităţile  locale şi judeţene dar şi localnici si elevi de la şcolile din judeţ si cele locale l-au intâmpinat pe ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Au fost prezenti deputaţii Octavian Petric, Erdei D. Istvan şi Andreea Paul, prefectul dr.Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, cei doi primari, numeroşi consilieri judeţeni şi locali, directori de instituţii deconcentrate, membrii ai partidelor politice şi simpli cetăţeni.

După ce ministrul Mircea Duşă  a trecut in revistă Garda de Onoare,ceremonia a inceput cu intonarea Imnului de Stat. A urmat apoi un Te-Deum în memoria ostaşilor căzuţi la datorie,oficiat de  către episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Sigheteanul alaturi de un sobor de preoti.Răspunsurile au fost date de către seminarişti ai Liceului Ortodox Nicolae Steinhardt din Satu Mare.

Despre  însemnătatea  zilei de 25 Octombrie a vorbit PS Iustin Sigheteanul şi colonelul (r) Nicolae Codreanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala “Dr. Vasile Lucaciu” Satu Mare.

“Se cuvine ca tuturor ostaşilor români care s-au jertfit pe câmpul de luptă să le aducem prinos omagiu  şi  să le transmitem veşnica recunoştinţă,noi şi generaţiile viitoare.Poporul român nu a purta t războaie de cotropire sau asuprire ci numai de apărare a vetrei strămoşeşti şi chiar daca a fost asuprit şi sute de ani tot a renăscut din propria cenuşă la fel ca pasărea phoenix. La Carei, la 25 Octombrie 1944, steagul României a fost acoperit de glorie, eliberându-se ultima brazdă de pământ românesc, anulând de facto Dictatul de la Viena care apoi a fost recunoscut şi la Tratatul de Pace din 1947 pe plan naţional şi internaţional. Deci, Ardealul  este pământ românesc, Ardealul este leagănul în care s-a format – în munţii Orăştiei – poporul român, la Sarmisegetusa Regia şi Sarmisegetusa Romană” a mai adaugat col.(r) Nicolae Codreanu.

În discursul său, prefectul dr.Eugeniu Avram a felicitat cadrele militare si a subliniat respectul pe care il datorăm Armatei Române pentru rolul avut in mentinerea integrităţii ţării noastre.

Datorăm profound respect soldatului român şi Armatei Române care a stat mereu alături de popor.Şi astăzi,ziua de 25 octombrie are valoare de simbol iar misiunea Armatei a rămas aceiaşi!’ a incheiat prefectul dr.Eugeniu Avram.

A  impresionat  plăcut luarea de cuvânt a ministrului Apărării Naţionale ,Mircea Duşă prin referirile la evenimentele de la Carei şi imprejurimi  legate de eliberarea teritoriilor ocupate  precum şi la însemnătatea Monumentului Ostaşului Român de la Carei ,citând chiar din discursul ţinut de Gheza Vida la inaugurarea din octombrie 1964.

Această zi este legată simbolic de Carei,de acest judeţ, pentru că aici s-au dus ultimele lupte pentru eliberarea patriei.Supravietuitorilor,eroi tăcuţi şi modeşti  ce oferă adevărate lectii de viaţă, veşnic respect! Sunteti exemple vii pentru noi şi vă respectăm pentru asta.Anul viitor vom sărbători 10  ani de la intrarea in NATO,timp in care Armata a evoluat .Multumesc Armatei pentru profesionalism,pentru devotament şi pentru curajul lor,pentru ca România şi românii să se simtă in siguranţă in ţara lor” a spus in incheiere ministrul  Duşă.

Au fost apoi depuse  apoi coroane de flori din partea tuturor instituţiilor şi a partidelor politice prezente.

USL Satu Mare

PDL Satu Mare

PP-DD Satu Mare

UDMR

Federaţia Naţională a Poliţiştilor Locali

Un grup de copii de la Grădiniţa nr.2 Carei a încheiat ceremonialul depunerilor de flori la Monumentul Ostaşului Român.

În aplauzele celor prezenţi,militarii Diviziei4 Infanterie Gemina Cluj au defilat prin faţa ministrului Mircea Duşă şi a oficialităţilor.

Pentru buna desfăşurare a derulării manifestărilor de vineri 25 octombrie au contribuit Divizia 4Infanterie Gemina şi elevi ai Colegiului Militar Mihai Viteazu de la Alba Iulia ,printre care careienii Felix Onofrei şi Horea Oros(coordonati de cpt.Raul Turic).

Au fost prezenţi la Carei peste 100 de elevi de la Medieşu Aurit şi de la Şcoala O.Goga din Satu Mare.

Primarul Kovacvs Eugen l-a invitat la final  pe ministrul Mircea Duşă şi pe vicepreşedintele CJ Mircea Govor la o scurtă vizită la Castel şi apoi la protocolul ce a avut loc în incinta unui restaurant din apropiere.

Cu acestă ocazie,ministrului Duşă i-a fost înmânată recent tipărita hartă a municipiului Carei care nu are inclus ca şi obiectiv turistic cu caracter istoric Monumentul Ostaşului Român şi nici bisericile de rit românesc.

Daniela Ciută

comentarii

de surprize la 26 octombrie 2013 - 16:23

surprize,,,,,keizer si brem arpad au ajuns acum mari udmristi ,,,traseisti politici si alta nu hihihihi

de cori la 26 octombrie 2013 - 19:21

foarte frumos au defilat militariii.tuia de langa fantana au taiat repede ca sa pune adorian iarba daca tot are firma de gradinarit dar la monument sigur ca lasa sa creasca cat mai sus ca sa nu vada lumea monumnetul.sa scrieti ca au pus acum de jur imprejur la monumentul plin de brazi ca sa nu se vads nici de pe margine cand vor creste mari.
rusine primaria!

Lasati un comentariu