Pe cine deranjează Monumentul Ostaşului Român ?

• publicat la: 3 octombrie 2013
Pe cine deranjează Monumentul Ostaşului Român ?

Pavăză la granița de nord-vest a țării, Monumentul Ostașului Român a fost greu  încercat  pe întreg parcursul anului 2013. Se spune că așa cum îți începi anul așa și il vei termina. Iată că ne apropiem ușor de sfârșitul de an și vorbele din bătrâni par a se adeveri pas cu pas.

Începutul de an 2013 a prins Monumentul Ostașului Român împopoțonat ca o paparudă după cum afirma prof.univ.dr.Ioan Chindriș, directorul Bibliotecii  Academiei din Cluj Napoca, în urma trecerii sale prin Carei în drum spre satul natal.

Nu a trecut nici măcar un trimestru și renumitul monument al sculptorului Gheza Vida e  iarăși  supus încercărilor răutăcioșilor ca să nu spunem celor deloc bine intentionați.

Straiele de sărbătoare în care se cuvenea a fi îmbrăcat la aniversarea  de la 1 martie a centenarului părintelui său, au fost înlocuite cu nori de praf  și mormane de noroi  de la șantierul deschis de primărie cu exact o săptămâna înainte  de sosirea atâtor înalţi oaspeţi .

Și nu din necunoștință de cauză,că doar era hotărâtă deja acordarea distincției de cetățean de onoare al orașului post mortem sculptorului Gheza Vida.

Fiica Zoe și nepotul său Grigore au  primit cu stoicism, fără să crâcnească, acest plus de  “onoruri” din partea administrației locale.

A urmat apoi omiterea trecerii Monumentului Ostaşului Român de pe harta Careiuluidespre care am scris recent.

Monumentul Ostaşului Român ignorat de primăria Carei

Obosit și  scârțâind din toate încheieturile, mai ales după provocările la care a fost supus pe tot parcursul anului 2013, la 49 de ani de viaţă, Monumentul are nevoie de susținere, de reparații şi conservare.

Inginerul Nicolae Weinberger, singurul supraviețuitor al echipei care a lucrat pe șantierul construirii sale în 1964, i-a inventariat bolile și necazurile. Degeaba  însă. Că doar fără susținere finaciară nu poți face mare lucru.

Și cum dragoste cu forța nu se poate, la fel ca în cazul bustului lui Vasile Lucaciu, și de această dată, salvarea a venit de la Consiliul Județean,prin preşedintele Adrian Ştef.

Datorită lipsei totale de implicare în păstrarea si reabilitarea acestui monument din partea primăriei Carei ,Consiliul  Judeţean  solicită preluarea lui  in administrare şi apoi desemnează  Muzeul Judeţean  pentru realizarea de lucrări de conservare şi restaurare. Costurile vor fi suportate integral  din bugetul Muzeului Judetean Satu Mare,alocat de către Consiliul Judetean.

In conditiile in care Primăria s-a implicat şi a găsit posibilităţi şi  resurse pentru amenajarea spaţiului verde din jurul Monumentului Ostaşului Român,accesând un proiect de aproape 200 de mii de euro finanţat de Ministerul Mediului.

Suma de 30 de mii de euro ce se va aloca pentru lucrările de restaurare a celui mai important monument de for public reprezintă doar 15% din valoarea reamenajării  spatiului  verde  din jur care dealtfel nici nu ridica  nevoi urgente.

În ultimii 22 de ani,acest monument nu a fost supus nici măcar unei lucrări de conservare deşi era imperios necesară o hidrofobizare,o lucrare de protecţie,ce impiedică apa să acţioneze distructiv asupra monumentelor.O hidrofobizare e necesară la fiecare 7-8 ani pentru că astfel se protejează obiectivul şi nu mai necesită lucrări ample de restaurare pe timp indelungat.Laboratorul de restaurare din cadrul Muzeului Judetean se ocupă  de această lucrare de la Carei. Momentan lucrăm la grupul sculptural,inlăturăm atacurile bio de pe el,microorganismele ce il afectează datorită neglijării  întreţinerii acestuia de-alungul timpului.În cursul anului  viitor ne  vom ocupa de soclu “a declarat pentru Buletin de Carei ,Radu Ardelean,restaurator si director adj.al Muzeului Judeţean Satu Mare.

Monumentul este înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în “Lista Monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

In faţa Monumentului Ostaşului Român s-au inchinat toţi preşedintii României,premieri sau ministrii ,de la inaugurarea sa şi până in  prezent, aducând în acest fel un omagiu eroilor căzuţi pe câmpul de luptă in apărarea pământului românesc.

Cine răspunde pentru starea de degradare a Monumentului Ostaşului Român?

Lucrările de reamenajare a spațiilor verzi din jurul monumentului dar și a platoului din fața acestuia, care făcea parte integrantă din proiectul arhitectului Anton Dâmboianu și pe care primăria nu avea dreptul să îl modifice, au dus la adâncirea fisurilor inițiate deja de trecerea timpului la Monument.Utilajele grele din  imediata apropiere a acestuia au contribuit la degradarea lui.

Potrivit Legii  422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care  stipulează că distrugerea totală sau parțială a monumentelor istorice constituie infracțiune și se sancționează conform legii, iar făptuitorul este obligat la reparația monumentului, ar fi trebuit ca o comisie să stabilească prejudiciul creat și să stabilească măsurile de rigoare pentru prejudicial creat.

Într-un orășel de  20 de mii de suflete,consider că  nu își au locul  manifestări de discriminare de niciun fel, multiculturalitatea putând fi exploatată în interesul cetățenilor careieni, cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă se încearcă transformarea micuței noastre urbe într-un punct de atracție turistică la granița de nord-vest a României.

Daniela Ciută

comentarii

de chubaca la 3 octombrie 2013 - 12:02

Ce shopping center
va fi ! In loc !

de endieva la 3 octombrie 2013 - 18:29

Ha Ha Ha! Povesti nemuritoare. Consiliul Judetean se lauda ca va aloca bani. Bla, Bla, Bla! vorbe. Eu cred ca si-au dat seama ca nu au din ce, astfel vor sa gaseasca un vinovat pentru a incasa niste bani pentru finantarea lucrarilor de restaurare. Noi careienii cunoastem bine pe cei de la judet. Invidiosi. Ar fi in stare sa puna Castelul nostru a Careienilor pe roti si sa-l mute la Satu Mare.

de tomica la 3 octombrie 2013 - 19:05

dragii mosului…. ati cam ramas depasiti de evenimente si incercati sa dregeti busuiocu dar ..LAMENTABIL!!!!!
adica e ca si cum ati vrea sa va justificati de ce in curtea si in casa voastra a trebuit sa vina vecinu sa faca reparatii ca sa nu pice zidu peste el pentru ca voi nu sunteti in stare pentru ca nu va suportati cu nevasta.
mai greu de priceput pentru voi tulipanii din carei care vreti sa luati cu japca de la romani si sa faceti voi burta mare!
sau poate imparte cu voi primaria comisionu de la lucrarile de la spatiu verde de la monument.
http://www.buletindecarei.ro/2013/09/primaria-carei-a-achitat-lucrari-din-zona-monumentului-cu-18-zile-mai-devreme-decat-le-a-receptionat.html

mari potlogari si primarii udemeristi din carei!!!!

de cris la 3 octombrie 2013 - 21:21

dar pana la urma se face 🙂 asta e important.

de Pintea la 3 octombrie 2013 - 21:31

e important de retinut ca domnul stef face de fapt treaba primarului kovacs care tine banii orasului numai pentru maghiari si pentru scolile si gradinitele unguresti.
e bine ca romanii sunt sprijiniti si e bine ca stim ca pe primar il deranjeaza tot ce este romanesc!!!!

de emil la 3 octombrie 2013 - 23:14

Ce e aia maghiari? In romaneste se numesc unguri.

de Ocean la 4 octombrie 2013 - 05:29

Punct de atractie turistica? Da este adevarat. Ca doar Primaria Carei, prin Fundatia sa. Au cumparat o masina, cu scopul de a promova turismul Careian. Dar acea masina, nu are inscriptionat nimic pe ea ,din care sa reiasa scopul ei, sau rolul. Ci este masinuta lui: jeno, cu care se lafaie el. Monumentul este reabilitat tot cu ajutorul lui Ciuta vad. Ca doar Adrian Stef, nu pe jeno la ajutat va spun eu . Cea ce face, face la cererea Liberalilor Careieni. Cata vreme au fost la canducerea CJ UDMR-ul. De ce nu s-a facut nimic la Monument. Acum este usor sa comentam dar mergeti si vedeti cu ochi vostri cum sa distrus. Acest sinbol al neamului Romanesc. Ce il intereseaza le jeno, ca doar el nu-i Roman.pe el il intereseaza bani, cati mai multi bani sa aiba. Dar culmea ca si are sarmanul de el, dar de unde oare? Aha : a mostenit omul, s-au de la fabrica de scaune, nu ? dim munca cinsita are saracu om atata bani. Asa-i trebuie sa fii Primar, presedinte la UDMR Carei, si atunci muncesti cinstit, s o sa ai multi, multi, bani.Pentru ca alteminci nu sunt asa de bine platite, ca aceste doua. In sfarsit am descoperit secretul inbogatiri, uau bravo jeno.

de caraianu la 4 octombrie 2013 - 07:36

Monumentul sculptorului Gheza Vida a devenit obiect de disputa intre nationalitatile din Carei!
Probabil vom asista in urmatoarea perioada la impartirea de catre primarie a trotuarelor in trotuare rosiialbverzi si rosugalbenalbastru.
Va reuseste de minune domnule primar!
Continuati!
Dar veti culege probabil ce ati semanat!

de un anonim interesat la 4 octombrie 2013 - 19:29

cititi aceasta revista si pe urma cugetati !
http://www.acmrr-sri.ro/upload/Vitraliino16.pdf

de roscovanul la 4 octombrie 2013 - 21:33

asta seara la castel a fost marele concert al budapestanilor care au intrat cu masinile pana la usa castelului si nu a fost deranjat nimeni.
pentru asta se toarna betoanele in parc sau gradina?
nu ajunge udemereu cat ati supt de la oras si distrugeti si ce a fost verde pana acum numai ca sa puteti lua banii cu factura pentru lucrarile?

de turist la 6 octombrie 2013 - 16:07

un monument deosebit pe care si l-ar dori fiecare oras.>
de ce nu este pe placul conducerii orasului?

de jocy la 8 octombrie 2013 - 14:15

da el stie raspunsul,se pricepe la orice.orice?

Lasati un comentariu