„Pietrele martor” ce formează Litoteca Naţională sunt în pericol

• publicat la: 24 octombrie 2013
„Pietrele martor”  ce formează Litoteca Naţională sunt în pericol

Scandalurile din geologia românească par să nu se mai termine. Litotecii Naţionale, locul unde sunt ţinute toate mărturiile ştiinţifice realizate de geologii României în ultimii 120 de ani, îi fuge pământul de sub picioare.

Prospecţiuni SA, firma care deţine terenul pe care se află litoteca, a notificat Institutul Geologic Român să mute „toate pietrele de acolo”. Pe de altă parte, Ştefan Grigorescu, fostul director al IGR, a declarat într-un interviu acordat gândul.info că nu a putut evidenţia falii în terenul pe care se va construi iazul cu cianuri de la Roşia Montană din cauza …zăpezii prea mari.

Institutul Geologic Român a primit notificare de la firma Prospecţiuni SA, controlată de Ovidiu Tender, să mute Litoteca Naţională de pe terenul ei. Litoteca este cea care înmagazinează toate probele extrase din solul României de mai bine de un secol.

Importanţa acestui obiectiv este majoră, deoarece cu ajutorul probelor deţinute acolo se pot face analize privind resursele naţionale. Reprezentanţii Institutului Geologic nu au dorit să comenteze situaţia.

Ovidiu Tender consideră însă că deja a dat dovadă de prea multă răbdare.

„Cred că vă referiți la adresa, la a nenumărata adresă pe care le-am mai trimis și astăzi institutului geologic roman cu rugămintea de a veni să-și ia bunurile depozitate in mod ilegal în spatiul societății. Sunt proprietatea statului roman. Constituie practic istoria geologica a Rom și pe care statul roman din pacate o neglijează si o tine fără niciun fel de forma legala intr-un spatiu care apartine societății Prospectiuni SA.”, spune Ovidiu Tender.

Problemele Institutului Geologic nu se opresc aici. După ce Realitatea TV a publicat o serie de documente care arată că avizul favorabil pentru acordul de mediu a fost dat de instituţie în condiţii cel puţin discutabile, fostul director IGR, Ştefan Grigorescu, susţine că la vremea respectivă, din cauza zăpezii, nu au fost posibile observaţii în teren.

Însă o serie de fotografii realizate la faţa locului arată contrariul. Cantitatea de zăpadă căzută la începutul lui decembrie 2011, în zona Munţilor Metaliferi, a fost infimă.  Mai mult decât atât, o parte din echipă de geologi a primit îmbrăcaminte, încălţăminte şi mâncare de la Rosia Montană Gold Corporation  şi li s-a organizat şi o mică excursie, al carei ghid a fost chiar directorul tehnic al RMGC, Cecilia Szentesy.

O altă fotografie, realizată în septembrie anul trecut, îl arată pe fostul director al IGR la Roşia Montana, alături de directorul de exploatare al RMGC şi de fostul preşedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Ştiinţifică.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu