Teatru de tablă

• publicat la: 8 octombrie 2013
Teatru de tablă

Vechimea, valoarea istorică şi arhitecturală, renumele proiectantului, bunul gust, şansa unei Finanţări Europene şi Responsabilitatea Istorică a unei reabilitări contează cât negru sub unghie la Carei.

Clădirea teatrului, construită în 1907, conform proiectului realizat de Kopeczek György, în stil secesionist, s-a ales cu un acoperiş de tablă ondulată, ieftină, de valoare  estetică îndoielnică  şi total nepotrivită pentru un monument istoric, consemnat în patrimoniul naţional.

Inclus într-un proiect de reabilitare( in valoare de  9.950.000 de lei ), denumit, sic!, Renaşterea Centrului Cultural Carei, teatrul se naşte, practic, mort din faşă. Cauzele sunt tipice unui oraş fără Plan Urbanistic General, cu o administraţie în cadrul căreia nu e angajat nici un arhitect şi în care cultura teatrală e puţin peste nivelul zero: diletenstism, lipsă de profesionalism şi ignoranţă, incultură?

În 2014, anul în care clădirea urmează să fie redată circuitului cultural, ea va intra într-o nouă epocă a batjocurii, aşa cum s-a mai întâmplat în 1953, când regimul comunist a decis să o modifice atât în interior cât şi în exterior.

Vorbele, fie ele şi scrise, sunt de prisos. Imaginile vorbesc de la sine.Culorile alese….deasemenea.

redactia

comentarii

de oana la 8 octombrie 2013 - 21:05

Acoperisul de tabla este, pe deasupra, si cancerigen!

de Toro la 8 octombrie 2013 - 21:16

cine p…asca mea tot le potriveste ca nuca-n perete la primaria asta udemerista??
parca astia se laudau cu ceva civilizatie de la austrieci!
prafu s-a ales de ea!
ca si orasu carpit cu bani si fonduri europene de firme aduse de la tara din fundu bihorului!!
udemeriste sa fie ca in rest/dupa noi potopu canta primaria!

de ciano la 9 octombrie 2013 - 11:43

Daca nu pricepeti de ce va bagati?
Ati lucrat in constructii?

de Anton la 9 octombrie 2013 - 22:50

noi pricepem cel mai bine sa distrugem monumente romanesti si parcuri dendrologice asa ca nu trebe sa lucrezi in constructii ca sa dai la teatru fata de camin cultural!

de haiduc la 10 octombrie 2013 - 17:23

pentru ca nu au cu ce sa iasa in evidenta cu altceva,cei de la primaria udemerista au ajuns sa vopseasca cladirile in steagu ungariei lor dragi dar care de fapt nu ii doreste.
degeaba au luat ei si pasaport unguresc ca tot nu sunt bine primiti acolo si tot noi trebuie sa ii suportam mai departe si inca sa le dam salarii desi ei nu platesc darile iar sefu lor are si retinere din salar pentru datoriile neplatite!

de emil la 10 octombrie 2013 - 23:19

@cianura 11:43

Mai bine te-ai duce după cel al cărui nume de trista amintire l-ai readus în memoria cititorilor.

de mirinda la 10 octombrie 2013 - 23:28

Anton!!! Care Camin Cultural l-ai vazut tu ca este acoperit cu tabla? Eu nu am vazut .Caminele culturale sunt in general la tara iar acolo oamenii se respecta intratat incat sa nu faca asa o porcarie.Nici in cel mai indepartat si darapanat catun nu este asa ceva.Macar or sa rada bine de primar si prietenii lui unguri cand vor vrnii la inaugurare ce priceput este. Este cartea lui de vizita care arata ce cunostinte are despre restaurari.Asa cum a restaurat castelul care arata acum ca o vila proaspat renovata pe dinafara. Nicidecum ca un castel vechi ce este dar ma rog e castelul lor nu? au avut tot dreptul sa-si bata joc de el.

de BANI SA IASA la 11 octombrie 2013 - 06:47

In rest nu le pasa. Dar fie roata si patrata tot se-nvarte cateodata. Jeno bacsi primarul Jena, a mai fost pe cai mari in perioada 96′-2000, cand la tzepuit si pe bonto petre cu 10000 de marci, avea ditamaí víla, masini, lux, apoí brusc de-abia avea ce manca, unde i s-au dus valizele cu bani, probabil pe spalarea ímaginíi de toata jena, apoi a candidat independent si a cules vreo 3-4 sute de voturi, apoi íar a venit la furat in fruntea iudemereului, dar Jenica de toata Jena, iti cam tremura nadragii ca potlogariile si lopakodasurile e cam multe, vezí ca DNA odata bate la usa apoí numa-n carca!

de maramuresan la 11 octombrie 2013 - 10:42

Noua morosenilor ne place lucru si sintem in concurenta care are casa mai frumoasa, cred ca daia a plecat jeno din Asuaj ca nu putea sa țâie pasu. La noi tăte casile is acoperite cu tigla ca nu ne facem de rusine la vecini si la pretini. No dara cum sa pui tabla pa teatru cand nici pa grajd nu sa pune ca ciripurile tin de cald la animale. No asta nu-i treaba buna!Aista nu-i gospodar!

de Nagykárolyi la 17 octombrie 2013 - 08:46

Anton ! Acest teatru numai „monument romanesc” nu este…dar tabla de pe acoperis chiar ca nu e ok.

Lasati un comentariu