Un proiect în oglindă

• publicat la: 10 October 2013
Un proiect în oglindă

Mi-a atras atenţia un comunicat de presă apărut ieri  la secţiunea anunţuri/reclame dintr-o anumită publicaţie judeţeană. Este vorba de un proiect comun, inițiat de două orașe aproape similare (Carei, România 21.000 locuitori; Nyirbator, Ungaria, 13.200 locuitori) aflate la o distanță de 34 km unul de altul, de o parte și alta a graniței.

Nyirbátor foloseşte banii europeni pentru construirea unui centru-vizitatori (de îndrumare a turiștilor), construirea unui manej (la marginea orașului) și pentru restaurarea unei biserici greco-catolice (obiectiv turistic), în timp ce Careiul folosește banii europeni pentru reconstrucţia unui manej care era funcţional doar pe vremea grofilor Károlyi, azi fiind o ruină jalnică (în plin centrul orașului, în mijlocul Parcului Dendrologic ce înconjoară Castelul Grof Károlyi) și a unui panoptic cu figuri de silicon (sic!) în Castelul Grof Károlyi.

Preferințele și de gustibus, non disputandum. Fiecare cât îl duce mintea. O să-mi spuneți că nu mai există grofi și contese în Carei. Vă înșelați amarnic.

Primarul Kovacs Jeno se poartă în urbe de parcă ar fi un demn urmaș al grofilor careieni, desi este născut în Asuajul de Sus, judetul Maramureș. Adică la țară. A crescut în satul Berindan, comuna Odoreu. Şcolile primară şi gimnazială le-a urmat în Odoreu, iar liceul la Şcoala Forestieră din Satu Mare. După terminarea liceului a urmat Facultatea Silvicultură,secţia Industria Lemnului de la Braşov.

Contesa locală se numește Veress Anna, este și ea salariată a Primăriei Municipiului Carei, a fost administratoare a Castelului Grof Karolyi (bine că nu mai este!), a fost consilier local din partea UDMR. Este și ea de-a casei, de-a castelului.

De ce le trebuie grofului local și ducesei locale un manej aflat exact în mijlocul orașului, într-o zonă verde în care copiii se joacă, părinții se plimbă sau se odihnesc și se relaxează, iar pensionarii iau câte o gură de aer stând cu burta la soare?

Fiindcă primarul grandoman vrea să reînvie tradițiile milenare de călăreți veniți din stepă ale localnicilor (după ce a eșuat lamentabil acum cca. un an de zile cu planul aberant de a introduce echitația în toate școlile careiene), iar contesa locală, care se consideră urmașa directă a grăjdarilor grofilor Károlyi, are ambiția realizării la Carei a unor spectacole ecvestre cu cai lipițani și valsuri vieneze, mai ceva decât la Scoala spaniolă de călărie din Viena care, după câte știm noi, este singura instituție din lume în care este păstrată și cultivată înalta artă a călăriei renascentiste. Pe bune, nu exagerez de loc, ăsta este visul încă neîmplinit al actualei contese locale.

Se va împlini însă în curând, fiindcă europenii știu să arunce orzul (adică banii) pe gâște.

În ce privește tematica ecvestră, ar mai fi de amintit aici, doar în treacăt și ca o boare de zefir, că ducesa sau contesa locală (am început să-i încurc rangul doar pentru a evita o cacofonie) este administratoarea și fondatoarea unei Asociații non-profit (sic!) numite EQUUS, care are ca obiectiv promovarea călăriei în oraș. Atât contesa cât și ceilalți cca 27 membri fondatori sunt oameni de vază, membrii ai UDMR-ului local. “Scopul asociaţiei nu este profismul ci învăţarea dragostei şi respectului faţă de cai şi călărie.“, am citat exact din distinsa contesă.

Pe vremea în care contesa era consilier local din partea UDMR, Primăria Municipiului Carei, condusă de un primar UDMR-ist, și el amator de călărie și de iepe, și el membru fondator al Asociației EQUUS, a concesionat gratuit și total dezinteresat, pe o perioadă de 50 de ani (sic!, desi legal e 49 de ani) fostele grajduri ale grofilor, aflate în incinta Parcului Dendrologic. Cui credeți Dvs. ? Păi tocmai distinsei contese locale.

Între timp, prin alte fonduri obținute de-a moaca de la darnicii și fraierii europeni, contesa a reușit să amenajeze în podul grajdului și un mic cuibușor de nebunii cu circuit semi-închis în care are amenajate 9 camere cu câte 3-4 paturi, în total cca. 30 de locuri cazare.
Această așa zisă afacere zisă-nonprofit a devenit, inclusiv prin eludarea plății impozitelor către bugetul local, o sursă de făcut și de spălat bani, o punguliță tocmai bună pentru zile negre a UDMR-ului local, al cărui președinte este tocmai unul dintre eroii acestui pamflet, și anume primarul Kovács Jenö.

Întortocheate mai sunt căile Domnului, dar nu sunt chiar atât de proști groful local și contesa locală precum îi cred europenii, știu să tragă spuza pe turta lor, nu-i așa?

Intre cele două primării prietene există totuși și mici diferențe.

Este suficient să faci un search pe Google și să te uiți la cele două site-uri (portaluri) oficiale. Aici diferența este chiar de la cer la pâmânt, dar în favoarea orașului cu 13.200 de locuitori.

Pe de altă parte, la Nyirbátor primar este o doamnă cu scaun la cap, în timp ce la Carei, la al treilea mandat, primar este un domn inginer care produce scaune într-o fabrică transcrisă, ca și casa lui de 415 mp cu teren de 4000 mp, pe numele copiilor lui, fiindcă dacă ar fi fost pe numele primarului, i-ar fi luat fiscul toată averea, urmare datoriiilor pe care le-a făcut prin falimentarea altor 4 (patru) fabrici de scaune private.

Primarul Careiului este un manager cu foarte mare experință, el manageriază orașul exact așa cum și-a falimentat și cele 4 firme, ca să nu mai vorbim de Fabrica de Mobilă „Mobicrasna” din Carei unde în 1988 PCR l-a pus director și pe care a reușit să o pună complet pe butuci până în anul 1996. Dispărându-i obiectul muncii (Fabrica de Mobilă „Mobicrasna” din Carei) groful local s-a făcut primar.

Pe când oare prefect al județului, senator sau eventual chiar și un modest europarlametar.

La mai mare, neamule! Că să scape cumva orașul de o pacoste.

Sau, și mai bine ar fi dacă l-ar pune pe primar în Castelul Grof Károlyi în locul figurilor de silicon. Ar atrage mai mulți turiști.

Acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

Horia Mărieş

comentarii

de FELICITARI la 10 October 2013 - 13:37

Ma bucur ca exista cineva care spune lucrurilor pe nume. Atat mai am de adaugat “Din pusta au venit, duca-se pe pustii!”

de Horia Mărieș la 10 October 2013 - 18:18

Merci mult pentru @FELICITARI la 10 October 2013 – 13:37

“Securiști reciclați, turnători, milițieni și tovarășii lor”. Aceasta este sentința pe care o pronunță azi, în editorialul săptămânalului de tristă faimă dar de circulație mondială N&V, (fiindcă îl distribuie personal cu mașinuța proprie până și pe la Petrești, Berveni sau Urziceni, etc.), distinsul redactor-șef, domnul Boros Ernő úr, consilierul personal al și mai destinsului primar Kovács Jenö.

Am luat notă, trebuie doar să mă hotăresc în cele ce urmează dacă sunt un securist reciclat, un fost turnător, sau un fost milițian. O să-mi verific CV-ul, studiile făcute, slujbele pe care le-am avut de-a lungul vieții și o să meditez profund la chestia asta, iar Dvs., toți cei ce aveți nesimțirea, la fel ca mine de altfel, să vă postați comentariile pe aici, pe la BdeC, semnând cu numele real sau folosind un alias, sunteți invitați să faceți același lucru în cele ce urmează.

Bântuit de evidente simptome ce caracterizează startul indubil al unui sindrom paranoic, susnumitul ziarist încearcă de câteva săptămâni să deslușească marele mister al originii comentarilor apărute împotriva lui sau a partidului etnic UDMR al cărui ideolog local este, în unicul ziarul online careian de limba română.

Azi, după ce a rumegat serios lucrurile și după o matură chibzuință, a dat verdictul și îl și împărtășește propriilor “cititori țintă”, adică naivilor și mai vârstnicilor nostalgici de prin Căpleni, Ciumești, Moftin sau din Carei. Nu de alta, dar tineretul din ziua de azi nu cred că-i mai citește balivernele tipărite săptămânal pe hârtie igienică tocmai la tipografia Garamond din Cluj, fiindcă tineretul din ziua de azi nu mai intră de fel într-o bibliotecă, mulțumindu-se cu un desktop, laptop, o tabletă sau un smartphone, dar fără să răsfoiască nici măcar un singur e-book.

Revenind la subiect.

Capul tuturo necazurilor al tuturor răutăților care s-au abătut asupra lui Boros este un redactor, unul nenominalizat, de la BdeC.

Acesta, botezat de către drăguțul și nevinovatul domn Boros Ernö cu numele de cod (ca pe vremea securiștilor) “Gyülöletkeltö” (adică “Odiosul”, “Detestabilul”, “Execrabilul”), pândește orice mișcare a partidului rival, și la o adică, taxează imediat, sub forma unui articol, orice derapaj, orice matrazpalâc constatat. Respectivul redactor nu se mulțumește cu atât.

Evident, fără să semneze, ci sub diverse aliasuri, mai postează și comentarii la articolul respectiv, turnând și mai mult gaz peste foc.

Nu ne este de loc greu să ghicim cine (care redactor de la BdeC) este luat ca țintă și în acest mod de către Boros Ernö.

OK, și ce este atunci cu restul comentatorilor, mai ales cu cei care folosesc un alias? Păi ăștia nu sunt altceva decât niște nenorociți, aplaudaci, defăimători, calomniatori, “securiștii reciclați, turnătorii, milițieni și tovarășii lor” angajați și plătiți de către regizorul șef al acțiunii de calomniere, de denigrare, de murdărire, de învinovățire pusă la cale, evident, de către respectivul redactor de pe la BdeC, adică de “Gyülöletkeltö”.

Măi să fie, bine adusă toată treaba asta din condei. Te lasă fără replică.

Individul Boros ne-a evaluat, ne-a judecat și ne-a condamnat în bloc pe noi, pe toți comentatorii ce mai avem curajul să măzgălim pe aici pe la BdeC.

Sau a vrut doar să ne sperie, să ne intimideze?

Deși eu nu intru în categoria celor la care face referire azi Boros, adică la comentatorii ce semnează pe aici cu alias, fiindcă eu semnez întotdeauna tot ceea ce scriu pe aici, îmi asum responsabilitatea juridică a comentariilor precum și toate consecințele legale, și mă solidarizez cu toti ceilalți comentatori care au fost făcuți de cacao azi, fără nici o rușine sau fără nici o jenă de numitul Boros.

Acuzațiile lui sună exact ca vechile texte ale securității, bine cunoscute de el, credem noi, fiindcă prea le citează des, cuma ar fi de exemplu: “instigare contra regimului și contra măsurilor luate de guvern și răspândire de zvonuri alarmiste”.

În paranteză fie spus, aceasta este acuzația pentru care Securitatea din Carei l-a arestat și la dus pentru un an de zile in perioada 1952-1953 pe tatăl meu la Canal la Colonia (Penitenciarul) de muncă forțată “Castelul”, pentru că turnătorii împuțiți numiți Jurka Marcel (Moritz), Schmidt Iuliu (Gyula), și un anumit tovarăș Roth, foștii lui colegi de serviciu de la Banca R.P.R. Carei în anul 1952, precum și informatorii plătiți ai securității, care figurează ăn dosare sub alias sau nu, adică Ratz (Raț) Kornel (Cornel), Horea Petru, “Marcela”, “Nicușor” l-au denunțat Securității că ar fi zis măscări pe la serviciu la adresa regimului și că ar fi uneltit (cică) împotriva regimului, și fiindcă foștii și vajnicii securiști careieni, numiții locotenent de scuritate Stern Lászlo (in anii 1948-49), sublocotenentul de securitate Leitner Sándor (1948-49), locotenentul major de securitate Glodeanu Nicolae (1948-49), plutonierii de securitate Kun István, Ilosvai Gyula, Glück Wilhelm și Vaida Gábor (1948-49), colonelul de securitate Marin Constantin (1966), maiorul de securitate Matei Ioan (1966) l-au urmărit întreaga lui viață, úncepűnd de cűnd a pus piciorul ún luna octombrie in Carei, doar fiindcă era avocat și ginere de “chiabur”. Am amintit numai câteva nume, doar-doar îi voi reînprospăta puțin memoria cu niscaiva nume cunoscute fostului absolvent al celebrei Academiei “Ștefan Gheorghiu”, distinsului redactor-șef Boros Ernö úr.

Apropo de scrierile lui Boros. In numărul 979/22 august 2013 al săptămânalului N&K, numitul Boros Ernö mi se adresează direct, și invocă ca dovadă a faptului că el n-a fost colaborator/informator al Secutității, adresa nr P 11682 din 07.09.2011 primită de dânsul de la CNSAS, și în care se specifică faptul că în evidențele CNSAS nu s-a identificat niciun dosar pe numele Boros Ernö. Această adresă a CNSAS nu este de loc o dovadă relevantă că distinsul Boros Ernö nu a fost informator, turnător, sau așa cum au scris unii despre el pe aici pe la comentarii un șoptitor/besugó, știind find faptul că C.C. al P.C.R. le interzisese securiștilor să întocmească dosare de informatori pe numele membrilor de partid. Ori numitul Boros Ernö a fost fără nici un dubiu membrană de partid, fiindcă altfel nu trimiteau organele locale de partid și de stat din Carei, un bobinator de motoare electrice la studii înalte, la ziaristică, la Academia “Ștefan Gheorghiu”.

În concluzie și ca să închei academic, nu pot decât să-l mai întreb un singur lucru pe distinsul redactor-șef. pe domnnul Boros Ernö úr: N-ați binevoi oare Dvs., stimate domn, să ne pupați de-a dreptul în fund pe toți comentatorii care scriem pe aici pe la BdeC, adică pe toți cei pe care i-ați făcut azi atât de drăgălaș “securiști reciclați, turnători, milițieni și tovarășii lor”? O să ne aliniem ca să vă fie mai ușor. Eu unul mă declar mare amator ca să mă pupați. Cu o singură condiție: Să vă clătiți în prealabil îndelung gurița cu o soluție concentrată de sodă caustică, pentru dezinfectare. Mulțumesc pentru înțelegere.

Ca să n-avem alte vorbe: sursa tuturor celor scrise mai sus sunt dosarele aflate în arhiva C.N.S.A.S.

de panonia la 10 October 2013 - 19:30

boros nu e consilierul personal al primarului?
nu este cel care nu merge la servici si numai incaseaza salariul?
nu este cel care nu stie inca ce este si ca sa poate primi un salariu de la primarie scrie impotriva la romani toate minciunile?

de Horia Mărieș la 10 October 2013 - 21:24

@ panonia.

Cum adică Boros nu știe încă de este? Este chiar atât de tâmpit că nu știe ce este, sau ce altceva? Nu înțeleg.
Scuze, dar pur și simplu nu înțeleg. Puteți detalia puțin? Doar ca să nu mor prost.

de ZSOLTI la 11 October 2013 - 08:47

va roade invidia pentru succesul lor

de pentru joltica copy paste la 11 October 2013 - 08:58

pentru succesurile lor de a deturna fondurile europene si locale ar trebui sa fim invidiosi???
cum ar veni adica…sa fim invidiosi pe un primar care si acum are retinere pe salar pentru datoriile neplatite sau sa fim invidiosi ca a falimentat cele 4 firme ale sale?
cum putem sa fim invidiosi pe un om care la batranete nu are o casa a lui dupa ce a avut pe mana diplomatele cu marci la crasna ?
un om care nu este in stare sa pastreze un echilibru in oras si incita etnic cum poate sa nasca invidii???
succesurile sefului vostru primar si presedinte de udmr sunt de ascuns mai mult decat de invidiat,hidd el nekem!

de mambo la 11 October 2013 - 09:25

joltika draghe ce tot invarti rahatu in sus si in jos sperand ca il aerisesti asa…ca tot la fel de tare putyeee…adica tot un saf datornic aveti si care are retinere pe salar..mai rau ca aia care fac munca in folosu comunitatii pentru datorii….adica unu care nu plateste la locuintele sociale cheltuielile este obligat de primarie la munca in folosu comunitatii sau la pierderea locuintei dar daca este sef la udmr poate sa deturneze fondurile uniunii europene sau ale orasului.
lupul este de pază la oi spus pe româneşte.
ati ajuns de râsu lumii cu aşa un şef!!!!

de ZSOLTI la 11 October 2013 - 09:37

..ez a varos a mienk!

de Horia Mărieș la 11 October 2013 - 10:04

@ZSOLTI – nak

Tudjuk nagyon jol hogy az a város a butáké, a hüjéke, a tolvajoké és a pofátlanoké. Igy is fog maradni amedig Eugen Kovács Jenö lesz a primás (polgármester).

Vine weekend-ul. Să-i mai lăsăm în plata Domnului pe unii ca Boros, Kovács, Zsolti si alții ca ei. Să fiarbă liniștiți în zeama lor. Să mai și zâmbim puțin, să ne mai și relaxăm.

Citind de exemplu unele măscări ca cele de mai jos.

Rasfoirea dosarelor de la CNSAS poate provoca, uneori, si hohote de râs. Am experimentat pe pielea mea chestia asta acum vre-o trei zile.

Cercetatorii arhivelor Securitatii ajung sa se intalneasca, fara sa vrea si
cu aspectele comice ale acestei tragedii care a insemnat controlul si
amestecul Securitatii in viata publica si privata a cetatenilor Romaniei.
Carmen Chivu si Mihai Albu, cercetatori acreditati pe langa CNSAS, au
publicat recent o noua lucrare dedicata Securitatii comuniste și lui Boros.
…………. …….. ……… …….

*Umorul, ca infracțiune*
O cu totul alta categorie de umor, extrem de bine documentata in arhivele
Securitatii, este cea a bancurilor politice. In anii ’50, o anecdota, un
calambur, o vorba cu doua sensuri putea sa ghilotineze un cap, sa curme o
cariera. Profesorul de economie Belu Zilber, un comunist ilegalist, avea
mintea-brici si gura cam sloboda. N-a dat atentie cine-l asculta atunci cand
a spus ca clasa muncitoare nu mai are rabdare pana ce tovarasul
Gheorghiu-Dej isi va da bacalaureatul la liceul seral. Pentru aceasta gluma
nesabuita, Belu Zilber a petrecut 17 ani in inchisoare.
Desigur, nu orice anecdota “dusmanoasa” interceptata de urechile vigilente
ale Securitatii se solda neaparat cu o condamnare. Dar era, obligatoriu,
notata cu meticulozitate la dosar. Romanii erau constienti de asta. Cu atat
mai mult bancurile politice devenisera un risc asumat si un gest de fronda.
Nu au intarziat sa apara glume si pe aceasta tema. Consemnate, evident, in
arhivele Securitatii. Iata un exemplu:

“In Statele Unite, capitalistii, ca sa nu se plictiseasca, se distreaza
facand concursuri speciale de viteza: 10 masini iau startul, una din ele are
frana defecta. In Anglia , zece oameni joaca <>, toti duc
revolverele la tampla si trag, numai un singur pistol are glont pe teava. In
Romania , zece insi spun bancuri politice, unul din ei e turnator”.

Nici macar in perioada “deschiderii” din anii ’70, Securitatea nu a renuntat
la obiceiul de a consemna, constiincios, infractiunile prin umor. Turnatorii
ramasesera la fel de zelosi. Unul informa ca un amic obisnuieste sa spuna:

“Pamantul este al aceluia care il munceste – dar recolta nu!”.

Altul pâra o colegă de cancelarie, care ar fi spus, in septembrie 1975: Va
trebui sa invatam sa inotam pe spate fiindca, daca vin alte inundatii, vom
fi nevoiti sa facem pluta, iar cu mainile sa aplaudam elicopterul
prezidential”

Tot o profesoara face obiectul unui alt denunt: “Permiteti-mi sa raportez,
in legatura cu glumele tendentioase, profesoara M.A.. mai scapa din cand in
cand cate o astfel de gluma. In ziua de 22.10.1976 i-a explicat profesorului
de muzica I. cum canta un surdo-mut melodia <>: isi
dă cu pumnii in cap”.

Intr-un alt document de arhiva citim: “S. informeaza ca A. i-a recitat lui
N. (care a ras) versurile: <>”.

*Bancuri la dosar*
Bancurile erau vanate cu strasnicie de oamenii Securitatii. Informatorii le
comunicau, solicitand in prealabil iertarea organului competent. Dar erau
ascultate si colportate chiar de securisti, intre ei. Comedianul Mircea
Crisan, dupa ce a ramas in strainatate, era ascultat la “Europa Libera” si
bancurile lui erau imprimate de serviciile tehnice ale Securitatii. L-am
intrebat, odata, pe Mircea Crisan daca nu se teme de bratul lung al
Securitatii. Mi-a raspuns zambind: “Nu fi prost, securistii ma apara sa nu
mi se intample nimic rau, ei rad primii, li se pare ca e vorba de sefii lor.
Si sunt satisfacuti”. Inaintea unor alegeri, Mircea Crisan a lansat bancul:

“Gata tovarasi, acum avem dreptul de a vorbi, nu e ca pe vremea
burghezo-mosierimii cand toti se cacau in capul nostru. Acum avem gura”.
Spus la “Europa Libera”, bancul a inceput sa circule a doua zi in Romania .

Sau bancul cu Elena Ceausescu care ii spune intr-o zi marelui carmaci:
“Maiestate”.
Ceausescu, incurcat, ii zice: “Ei, lasa, Leano, nici chiar asa…” Savanta
ii raspunde: “Am vrut sa intreb daca <> pe care nu le-am
vizitat?”. *Cunosc si o continuare, nu stiu cui apartine, “My Lady” = “mai le
di…buim”*
Informarile au curs o droaie. Arhivele Securitatii memoreaza sute si mii de
bancuri. Iata doar cateva:

Intrebat cu cine semanam noi, comunistii, un tigan raspunde: <<Cu Adam si
Eva, pentru ca si ei umblau dezbracati. Si cu Cain si Abel, pentru ca si ei,
desi frati, s-au omorat intre ei. Si cu Cei Trei Crai de la Rasarit, care au
mers dupa stea si au ajuns la iesle.

Un internat in Azilul de nebuni e intrebat: – Dumneata de ce esti internat?
- Am vrut sa fug peste hotare.
- Pentru asa ceva se sta la inchisoare, nu la balamuc…
- Da, dar eu am vrut sa fug in Uniunea Sovietica.

- Tovarase, de ce ai propus la sedinta de partid sa fim ocupati de chinezi?
- Sa va spun sincer? Va dati seama, ca sa ajunga la noi cateva miliarde de
chinezi marsaluind peste Uniunea Sovietica?

Un cetatean a spus ca seful Partidului este un mare idiot. Pentru aceasta a
fost imediat arestat si condamnat la 25 ani si trei luni de inchisoare.
Toata lumea se intreaba de ce a fost condamnat la 25 de ani si trei luni.
S-a aflat ca a primit trei luni pentru insulta adusa unui cetatean al R.S.R.
si 25 de ani pentru divulgarea secretului de stat.

Hrusciov si Kennedy stau pe malul marii si fac plaja. Hrusciov citea
"Capitalul" lui Karl Marx, iar Kennedy, Biblia. La un moment dat Hrusciov
incepe sa rada. Kennedy vrea sa stie de ce rade si Hrusciov ii arata ce
scrie in carte: "Socialismul e groparul capitalismului" . Dupa putin timp
incepe sa rada Kennedy. Intrebat de Hrusciov de ce rade, acesta ii arata ce
e scris in Biblie: "Cine sapa groapa altuia cade el insusi in ea".

Nicolae Ceausescu in vizita la Caminul Studentesc. Studentii, nemultumiti de
cantina, cer sa li se mareasca indemnizatia. Se aproba cresterea de la 10
lei la 12 lei pe zi. Urmeaza vizita la o puscarie, unde detinutii sunt si ei
nemultumiti. Se aproba cresterea indemnizatiei de la 5 lei la 50 de lei. Ion
Gheorghe Maurer e revoltat si cere explicatii. Atunci Ceausescu ii zice:
"Taci, nu fi prost, ca noi studenti nu mai ajungem…."

- Bula, ce face tatal tau?
- E activist de partid.
- Si mama?
- Nici ea nu munceste.

Aceste anecdote si multe, multe altele, au fost atent culese si indosariate
de harnicii slujbasi ai politiei politice. Nu pentru hazul lor, ci pentru
potentialul incriminant. Cei care le "raportau" aveau intotdeauna grija sa
se "distanteze" de asemenea atitudini "neprincipiale" si sa isi faca limpede
dezaprobarea. Tonul scortos si impersonal al notelor informative nu face
decat sa sporeasca efectul comic:

"Tot S. informează ca acelasi A. a povestit despre inmanarea, tovarasei
Elena Ceausescu, a Premiului pentru cea mai buna agricultoare. Pentru ca a
arat o tara intreaga cu un singur bou".

RECLAME din perioada ailaltă :

1.Vreti sa cuceriti femeia, Folositi sapunul Cheia.
2.Soarele si tenisul, Va-ntareste penisul.
3.Moarte sigura cu cobra, Dar mai sigura cu Mobra.
4.Motocicleta Carpati, Stati în cur si reparati.
5. Ciocolata Pitic, Va face voinic.
6.Nu mai fumati tigari Kent, Ca va lasa impotent.
7.Vreti sa deveniti barbati, Fumati doar tigari Carpati.
8.Sifilisul de Constanta, Face tenul ca faianta.
9.Pâna si-mparatul Nero, Se spala la cur cu Dero.
10.Opriti dricul, Mortul vrea sa bea un Cico, Un Cico dac-ar bea,
Mortu' poate-ar învia.
11. Ciocolata Laura, Va largeste gaura.
12.Pasta de dinti Cristal, Face dintii ca de cal.
13.Aquafresh în trei culori, Cariaza de trei ori.
14.Daca bei tuica de pruna, Orice-baba-ti pare buna.
15.Mâncati coji de mere verzi, Si-o s-ajungeti somalezi.
16.Produsele firmei Knorr , Va fac din om tractor.
17.Infuzia cu flori de tei, Va va scapa de latei..
18.Vrei sa-ti satisfaci nevasta, Cumpara-ti saltea Relaxa.
19.Sutienul de Cluj-Napoca, Face țâța ca și roca.
20.În camin la medicina, Nici o fată nu-i virgină.

de pentru joltica copy paste la 11 October 2013 - 10:48

stiam ca esti un demn urmas al migratorilor veniti din stepe care au adus numai violente si pumni in gura celor ce nu erau de acord cu ei.
lipsa de civilizatie au dosit sa o completeze prin forta fizica si astazi nimkc nu e schimbat.
complexatii de la udmr spun ca ….ez a varos a mienk! dar urla la guvernul Ponta dupa fonduri si bani de salarii!
pai daca sunteti asa potenti ia sa va aratati voi priceperea si cu firmele voastre daca aveti da nu cu contracte furate de la stat ….sa vedem cum va puteti descurca pe puterile voastre nu asa ca si presedintele de la udmr carei care a falimentat 4 firme pana sa vina la primarie ca sa apuce sa castige si el de-o paine de bagat in gura si sa nu mai tremure ca iar vine bcr si scoate casa la licitatie.
l-a luat cu japca sunteti tari si nu va intrece nimeni dar ia sa va vedem ce ati face daca ar trebui sa va descurcati fara banii de la statul roman?!

de Horia Mărieș la 11 October 2013 - 11:40

Îmi spune și mie cineva care este adevărul?
Într-un un alt ziar careian este o cu totul altă percepție asupra lucrurilor și se titrează: “Meseszép lovardája lesz Nagykárolynak”. Păi meseszép este ceva extraordinar. Si prima și ultima fotografie din articol sunt ale unor personaje meseszép, a gróf és a grófné.

de nagykaroly la 12 October 2013 - 08:43

Opriti jaful!!!

de relu la 14 October 2013 - 15:56

ce se aude cu retrocedarile caselor catre urmasi??? catre cei romani ca doar comisia de punere in posesie e condusa tot de jena de toata jena.
acelasi apucaturi ca la consilieru pecerist platit sa scrie romane securistocomuniste ca doar la asta se pricepe cel mai bine daca tot a facut academia stefan gheorghiu!
ce poti sa pretinzi de la lotul de comunisti urcat pe scaunele de conducere de la [premerie???

de emil la 14 October 2013 - 20:53

@Horia Mărieș

Aquafresh nu se găsea în Romania înainte de 1990. “Reclama” e sigur post decembrista!

de Horia Mărieș la 14 October 2013 - 22:00

@emil la 14 October 2013 – 20:53

Corect, n-am observat, n-am fost suficient de atent,

Lasati un comentariu