Workshop de arheologie și istoria artei sub egida Consiliului Judeţean şi a Consiliului Local Carei

• publicat la: 12 octombrie 2013
Workshop de arheologie și istoria artei sub egida Consiliului Judeţean şi a Consiliului Local Carei

La  acest sfârșit de săptămână, Muzeul Municipal Carei este gazda unui Worshop de arheologie și istoria artei pe tema descoperirilor arheologice din Transilvania, în general, și din nord-vestul României, în special. Sunt evidențiate cercetările asupra bisericilor medievale, din zona noastră  intre care bisericile de la Ciumești și Berea, recent cercetate.

Evenimentul a debutat  în Castelul Karolyi, unde cei 40 de studenți de la Departamentul de arheologie și istoria artei, linia maghiară,de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, alături de profesorii însoțitori au fost primiți de primarul municipiului Carei Kovacs Eugen.

În discursul său, acesta a subliniat împortanța studierii istoriei, amintind de renovarea recenta a Hanului Cerbul de Aur,locul in care  s-au cunoscut Szendrei Julia și Petofi Sandor.

Sunt la al treilea mandat de primar și vreau să spun că nu sunt istoric de meserie-sunt inginer- dar, datorită importanței pe care o dăm istoriei locale, vreau să amintesc despre renovarea Hanului cerbul de Aur, ca viitor sediu al primăriei(…).

Suntem mândri de personalitățile culturale care s-au născut aici, dintre care amintesc pe Kafka Margit, Karolyi Gaspar. În ceea ce privește renovarea clădirilor vechi, vreau să spun că n-ași fi crezut că după renovarea castelului vor fi 40000 de vizitatori pe an. Dumneavoastră ca istorici aveți datoria să cercetați istoria, să scrieți pentru a face cunoscute descoperile pe care le faceți. Eu tot insist să fie scrisă și istoria Hanului Cerbului de Aur. Scrieți-o și vă promit că noi, Primăria Carei vă vom sprijini să o editați.”

Pentru „mâna de ajutor mereu întinsă” au fost recompensați cu un tricou personalizat: Nagy József, Keizer Lajos, Nagy János, Brém Árpád, Pintér József, Micle Victor, Zaharie Victor si  Hágó Áron alături de Consiliul Județean și Consiliul Local Carei.

Programul anuțat al Workshopului a suferit o modificare si astfel  directorul Muzeului Judetean Liviu Marta, și-a prezentat joi lucrarea înscrisă pentru vineri, 11 octombrie, în calendarul evenimentului.

Joi, 10 octombrie, au susținut prelegeri Kelemen Ibolya ( arheolog, Muzeul Secuiesc al Ciucului)- Bazele arhezoologiei (limba magh.), Kosa Bela (istoric de artă Muzeul Secuiesc al Ciucului) – Rezultatele cercetării de parament a cetății Miko din Miercurea Ciuc (magh.) Darvas Lorant (arheolog Muzeul Secuiesc al Ciucului) – Rezultatele cercetării arheologice a cetății Miko din Miercurea Ciuc (magh.) și Szocs Peter (dir.adj.,arheolog Muzeul Județean Satu Mare) -Problematizarea înmormântărilor în jurul bisericilor din perioada medievală.

Pentru vineri, 11 octombire, programul desfășurării prelegerilor , care au avut loc tot la castelul Karolyi, a cuprins: Emodi Tamas (arhitect, Restitutor SRL Oradea)-Cercetarea de parament a monumentelor medievale. probleme de metodologie (magh.)

Kovacs Zsolt (istoric de artă UBB Cluj Napoca )- Naratiunea  imaginilor,Monumente comemorative ca act politic în secolele 16-17 din Transilvania (magh.), Gindele Robert (arheolog Muzeul Județean satu Mare -Cercetarea arheologică a perioadei timpurii al epocii migrațiilor, Liviu Marta ( arheolog Muzeul Județean satu Mare) – Comerțul din bazinul carpatic în epoca bronzului (în limba română), Molnar Zsolt (arheolog UBB Cluj Napoca), Hago Nandor ( arheolog Muzeul Carei) -Cercetarea epocii neolitice în Transilvania și Partium (magh.)

Sâmbătă participanții  viziteaza  împrejurimile Careiului, iar duminică, Workshopul va fi închis cu o nouă sesiune de prelegeri ce vor incepe de la ora 9,00: Romat Sandor ( arheolog UBB Cluj Napoca): Despre cercetarea habitatului arpadian în Partium (magh.) , Weisz attila (istoricde artă Universitatea de Arte și Design) – Picturi murale medievale din Transilvania și Partium ( maqgh.), Pako Klara (istoric de artă, UBB Cluj Napoca)-Drumul puterii. Ambianța curții princiare din Alba Iulia în secolul 17.

Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria, sub egida Asociației Universitare Magiare. Parteneri sunt: Consiliul Local Carei, Consiliul Județean Satu Mare, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Universitatea Napocensis Cluj Napoca, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Municipal Carei, Consiliul pentru promovarea talentelor din Transilvania ( Erdelyi tehetsegsegito tanacs), Federația Universitară Maghiară din Cluj Napoca.


„Intrarea la prelegeri este liberă, pentru necunoscătorii limbii maghiare se asigură traducerea de către Hago Nandor, Romat Sandor si un profesor de la specializarea istorie artei” a declarat directorul Muzeului Municipal Carei, Hago Nandor.

 Din păcate,nici de această dată primarul Kovacs Eugen nu a amintit si celelalte personalităţi cu care se mândreşte municipiul Carei ,personalităţi recunoscute atât pe plan naţional cât şi internaţional  dintre care amintim doar câteva:  istoricul medievist de talie europeana Francisc Pall( o sală amfiteatru de la UBB Cluj ii poartă numele),de prof.George Pteancu,decorat cu Steaua României în 1923 și cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Carei,de Monseniorul Cosma şi pr.Ludovic Vida ,prelaţi papali,de poeta Otilia Marchiş-Boloni sau prof.Bogdan Andrei, rector al UBB Cluj Napoca,dar  lista poate continua cu nume sonore care au făcut cinste acestor meleaguri precum şi şcolilor locale unde au fost formaţi.

 redactia

 

comentarii

de oana la 12 octombrie 2013 - 14:58

Manifestarea este un de istorie si cultura maghiara, organizata , practic doar pentru maghiari, aproape pe ascuns am putea spune. Din cate se poate observa, programul este doar in limba maghiara, desfasurarea evenimentului nu a fost facuta publica prin mass media, deci ce era de ascuns? Evenimentul a fost organizat sub patronajul unor institutii de cultura din Ungaria, dar daca tot se doreste apropierea reala a celor doua culturi, civilizatii, de ce nu a existat o informare a publicului larg despre acest eveniment, traduceri etc?
Se practica mereu acest separatism din partea maghiara, in timp ce toate evenimentele publice romanesti beneficiaza de traducere simultana, instantanee, in limba maghiara! Unde este atunci constiinta unei comunitati locale? De ce sunt mereu separati? De ce le este frica, de cine?
Muzeul Judetean de Istorie Satu Mare de ce nu a facut publica desfasurarea acestui eveniment? In insituirea institutiilor care au patronat evenimentul, el este cel mai aproape de coumnitatea locala!

de ioan ciarnău la 12 octombrie 2013 - 19:06

Sincer să fiu, nu ştiu ce se urmăreşte prin asemenea acţiuni de tipul ,,WORKSHOP DE ARHEOLOGIE ŞI ISTORIA ARTEI”? Chipurile o sesiune de comunicări ştiinţifice maghiare şi secuieşti, pe pământ românesc, cu lectori 100% unguri,iniţiată de Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, sub atenta oblăduire a C.J.Satu Mare şi a C.O.Carei,care să se adreseze în exclusivitate auditoriului vorbitor de limbă maghiară. Să fie o prelungire a acţiunii de maghiarizare a românilor, începută încă pe la mijlocul sec.Al XIX-lea odată cu legea naţionalităţilor? Probabil, din moment ce a fost prezentă toată ,,floarea culturală ungurească din Transilvania”, în frunte cu Secţia Maghiară a UBB Cluj. Sau poate numai o instigare a maghiarimii de aici pentru o mai mare participare la acţiunea de regionalizare, concretizată prin referendumul preconizat de UDMR? Mai am rezervate şi alte întrebări…

de emil la 13 octombrie 2013 - 20:00

@Ioan Ciarnau

Va împiedică ceva sau cineva sa puneți întrebările rezervate? Nu va faceți scrupule, ungaristii nu se opresc la limita bunului simt!

de ioan ciarnău la 13 octombrie 2013 - 23:14

D-le emil, întrebarea dvs. este bună şi firească, fapt pentru care am să formulez setul de întrebări enunţate care, rău mă tem că, vor rămâne fără răspuns. Înainte de asta însă, vă asigur că nu mă împiedică nimeni şi nimic şi nici frica nu mă încearcă, încât să trebuiască să mă ascund după un pseudonim. Nu. Eu semnez cu numele şi prenumele meu real, nu sunt şovin, nu urmăresc să instig pe cineva, pentru că nu e cazul. Aştept însă să mi se dea răspunsuri sincere la următoarele întrebări:
Care a fost scopul real al simpozionului de la Carei, cu participaţie numai maghiară? ; Arheologii români nu corespund unui asemenea ,,nivel” de comunicare, sau te pomeneşti că ar fi fost incomozi? ; De ce este atât de interesat M.R.U. din Ungaria de trecutul preistoric al Ardealului, din moment ce strămoşii ungurilor din acea perioadă trebuiau căutaţi în altă parte, eventual în Asia? ; Ce se urmăreşte prin revitalizarea Parţiumului, din moment ce Ungaria ca stat era desfiinţată în acea perioadă? Deocamdată atât. Am să revin curând.

Lasati un comentariu