Comisie parlamentară pentru restituirile de proprietăţi din Transilvania: UDMR se opune

• publicat la: 14 noiembrie 2013
Comisie parlamentară pentru restituirile de proprietăţi din Transilvania: UDMR se opune

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că partidul său este total impotriva intentiei USL de a propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind restituirile de imobile, mai ales cele din Transilvania. Aparitia acestei comisii a venit din partea premierului in urma scandalului legat de terenul cumpărat de fiica preşedintelui Traian Băsescu.

„Acest lucru este absolut inacceptabil pentru noi pentru că, pe de o parte, a vorbi doar despre restituirile din Transilvania constituie o discriminare iar, pe de alta parte, in România anului 2013, ar trebui să vorbim despre incheierea procesului de despăgubire, de restituire”, a declarat Kelemen Hunor, presedintele UDMR.

Liderul maghiar sustine că o astfel de comisie nu ar face decât să creeze o atmosferă politică pentru ca examinarea unor eventuale ilegalităţi legate de acele proprietăţi ar fi de competenta justitiei si nu a parlamentarilor.

„Ne aflăm aici pe un teren foarte periculos, nu ar trebui pornit pe un astfel de drum”, a spus presedintele UDMR, arătând că, in opinia sa, in acest mod s-ar pune sub semnul intrebării legalitatea restituirilor, s-ar incetini sau chiar s-ar opri cu totul procesul de restituire inceput.

Potrivit lui Kelemen Hunor, o asemenea măsură ar putea crea impresia că, practic, incepe o re-nationalizare, iar persoanele fizice si bisericile deposedate de proprietăţile lor legale inainte de 1989 sunt prezentate ca doritoare sa se imbogăţească rapid, ahtiate dupa bani – ceea ce, potrivit politicianului, nu ar corespunde nicidecum realităţii.

„România moderna, România apartinând secolului al XXI-lea, nu isi poate permite să re-nationalizeze si să initieze, de o manieră ilegală, anchete. Ea nu isi poate permite in niciun caz ca, nici după ce au trecut 24 de ani de la schimbarea de regim, să nu fie in stare să se desprindă de trecutul comunist, să nu fie capabilă să-i despăgubească pe sutele de mii de oameni chinuiti si deposedati de avuţia lor”, a incheiat presedintele UDMR.

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, că a discutat, in cadrul unei intâlniri cu grupurile PSD, despre constituirea a doua comisii de ancheta pentru retrocedarile din Ardeal si implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, amintind de „Cazul Calarasi”, judet in care fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, a cumparat recent un teren de peste 300 de hecatre.

Seful Executivului a declarat ca una dintre comisiile parlamentare ar urma sa ancheteze felul in care au fost facute retrocedarile de catre ANRP, iar cealalta ar urma sa se ocupe cu anchetarea anumitor implicari ale unor institutii sau ale unor persoane din conducerea unor institutii publice in achizitionarea unor terenuri pentru persoane private.

De curand, Ioana Basescu a achizitionat un teren de peste 300 de hectare in localitatea calaraseana Nana, fiind sfatuita de consilierul prezidential Adrian Radulescu. Pamantul a fost cumparat cu banii obtinuti dintr-un credit ipotecar de peste un milion de euro, bani la care s-au adaugat 280.000 de euro pe care fiica presedintelui ii avea deja.

comentarii

de adevarul la 14 noiembrie 2013 - 14:36

mai bine daca ati fi pus poza cu cladirea de la primarie ca sa vada toti cum baiatul de portar primeste o cladire ce a apartinut stapanilor de fapt!

de ana la 14 noiembrie 2013 - 17:44

De ce ii este frica UDMR-ului de un control al unei eventuale comisii de control al corectitudinii cu care s-a lucrat la retrocedari.Chiar si aici la noi in oras au circulat diferite zvonuri,le-am auzit cu totii,n-am avut posibilitatea sa aflam adevarul,am citit in ziarele locale ca s-a cerut retrocedarea castelului ,daca s-au legat de un obiectiv atat de mare cunoscandu-i situatia de fapt,inchipuiti-va ce s-a intamplat cu obiectivele de dimensiuni mai mici.

de ZSOLTI la 14 noiembrie 2013 - 18:09

.Atat cei din BOR cat si restul de lingai de moaste . Ortodoxia este un drog periculos atunci cand depasete o masa critica si de fapt ar trebui interzisi, chiar in baza tolerantei ecumenice, pentru ca ortodocsi sunt cei intoleranti si mereu atenteaza la proprietatile altora. E un cult barbar, primitiv, o combinatie de rit furat de la catolici si de fundamentalism islamic. In europa civilizata nu au ce cauta.

de Horia Mărieș la 14 noiembrie 2013 - 19:59

@de ZSOLTI la 14 November 2013 – 18:09

Nu sunt ortodox, dar in articol nu se pomeneste nici macar o singura dată despre BOR.

Asta inseamnă că dumneata, dragă ZSOLTI, ești pur și simplu un cretin.
Du-te dom’le și te caută, fiindcă se pare că ai probleme foarte serioase la etaj.
Dar ai grijă să ajungi neapărat la un doctor psihiatru, de preferat cu experință serioasă pe la vreo casă de nebuni.

de comisia la 14 noiembrie 2013 - 20:43

„Liderul maghiar sustine că o astfel de comisie nu ar face decât să creeze o atmosferă politică pentru ca examinarea unor eventuale ilegalităţi legate de acele proprietăţi ar fi de competenta justitiei si nu a parlamentarilor.”

pai da nenea kelemen, dar tu uiti ca propaganda uselista loveste in justitie numai cand trebuie sa se dea drept aparator al tarii si al neamului romanesc. cand e vorba sa lase justitia sa isi faca treaba, nu nu, nu cumva sa ii lase, sa nu cumva sa iasa basescu mai bun ca ei.

lasati justitia sa se ocupe, nu e nevoie de actiuni din astea de propaganda. ca vede lumea cat de pontosi sunteti la guvernare si in parlament. de un an sunteti la putere si tara e tot pe butuci, voi tot prieteni cu base. deci, ce treaba are parlamentul cu decizii ce tin de justitie? sau va credeti haiduci deja? nu va ajunge cat ati bagat in buzunare uselistilor?

de comisia la 14 noiembrie 2013 - 21:03

mare superareee la iudemereii de carei….nu e putin lucru sa ai sef pe unu cu retinere pe salar si celalalt sef unu ce nu stie bine citi…si mai si ingropa echipa de fotbal unde era el mare speczi in driblat…mai ales la dat numele la fata……..mare frica pe ei ca descopera comisia smenurile …ca si la cluj si satmar uinde au distrus teatrul de vara numai sa nu fie al orasului…numai de rautati sunt in stare astia cu laleaua ca nimic constructiv nu vezi la ei numa jaf din banu public si iesitu cu carpele de la fata de perina…cica au s-au gasit in pivnitele bisericii Sf. Mihail hartie si cerneala veche din sec. al XIX-lea si cu ele s-au creat documente false prin care anumiti minoritari au “reprimit” tot centrul Clujului, la fel si bisericile minoritare, catolica, calvina, luterana si unitariana au pus mana pe strazi intregi, unde au deschis baruri cu profil …minoritar din care castiga averi.

de pentru joltica copy paste la 14 noiembrie 2013 - 21:08

ai citit si tu din manualele aduse de tokos si iar ai dat cu copypaste inainte sa pricepi ce faci.
deocamdata de la acesti barbari ortodocsi iei banii de salar si traiesti in tara lor iar daca nu place la tine usa e deschisa!!!
greu trebuie sa iti fie cu un singur neuron ;mare grija sa ai de el ca poti sa ramai si fara el si nu vezi apoi nici pe unde meri si poate ajungi pe alte carari

de pentru primar la 14 noiembrie 2013 - 21:12

Felicitari domnule primar pentru atmosfera creata in oras prin actiunile sovine si iredentiste pe care le promovati.Acesta e rezultatul separatismului pe care il promovati prin crearea de gradinite etnice si religioase si asuprirea romanilor prin refuzarea proiectelor lor si promovarea numai a maghiarilor!
Ati reusit sa distrugeti buna intelegere din orasul multietnic de care nici nu ati auzit pana nu ati venit aici cu numire de la PCR la Crasna!
Mai bine v-ati ocupa cu plata datoriilor pentru care aveti retinere pe salar!

de zamolxe la 14 noiembrie 2013 - 21:42

rau e sa iti cauti inca identitatea si sa fii mereu nelinistit ca nu stii incotro sa apuci.

de emil la 14 noiembrie 2013 - 23:55

@ zsoli 14 nov 18:09
Demonstrezi din nou cum e când ești prost…… informat. Nu mai era necesar, în ceea ce te privește, o știam deja. Nu știi, nu vrei sa știi sau, mai probabil, chiar nu poți sa știi din cauza intelectului și codului tău genetic, adică nu ești chiar total responsabil de situația în care te găsești. Termenul „ortodox” rezulta din combinarea a doua cuvinte grecești, „orthos” – drept și „doxa” -„părere”, rezultând „orthodoxos”, care înseamnă „dreapta credință”. Acest sens nu este însă singurul, „ortodox” mai însemnând și „care se potrivește strict cu principiile tradiționale; conform cu principiile tradiționale ale unei doctrine; (despre oameni) care respectă cu strictețe astfel de principii. [Cf. lat. orthodoxus, gr. orthodoxos < orthos – drept, doxa – părere]. Superficialitatea care te caracterizează, te-a păcălit iar și te-a făcut sa recurgi din nou la rezervorul ala de inepții aflat în spatele frunții tale. Evident, nu ai auzit niciodată expresia "evrei ortodocși" sau, dacă totuși ai auzit-o, nu ai făcut efortul imens de a te întreba cum adică, "evrei și ortodocși"? Sunt evrei creștini? Nu, nu sunt nici măcar creștini, darmite sa mai fie și creștini ortodocși! Ei sunt doar evrei, dar din aceia care respecta tradițiile evreiești de dinainte de epoca moderna, care se îmbracă și se comporta cam cum cred ca o făceau strămoșii lor cu mai multe generații în urma. Desigur, au niște reguli și principii, au și credința lor, mozaica, nu au însă nimic comun cu creștinismul. In concluzie, zsoli dobas, iar ai mai scos o dovada ungarista referitoare la ura ta viscerala fata de ceea ce este romanesc, inclusiv fata de biserica majorității romanilor. Domnul Mărieș a insultat termenul "cretin" considerându-te cu mai putin retard mental decât ai realitate. Daca ai fi măcar la nivelul intelectual al unui cretin, si nu sub acest nivel, ti-ar fi probabil mai bine si ti-ai vedea de treburile tale, nu ti-ai mai da atâta importanta, debitând "doct" elucubratiile din postarea ta. Mai intai iti repugna cultul moastelor. Inteleg ca esti din acela care nu le accepta. Te privește, dar asta nu inseamna ca ai vreun drept in a spune public cine ce are sau nu are voie sa creada! Adica, vei fi devenit vreun specialist in dogme, in evolutia bisericii crestine? Esti vreun zeu care sa decida asupra credintei oamenilor, sau crezi ca dacă ești protestant, mai mult sau mai putin "neo", ai voie sa blamezi alte culte? Pai daca ti-as injura religia, nu ti-ar conveni cu siguranta. Nu o fac din respect pentru dreptul fiecarui om de a crede in ceea ce doreste. Cat despre drogul reprezentat de ortodoxie, ma intreb cu ce te-ai drogat inainte de a scrie postarea asta cu furtul de la catolici si cu islamismul? E clar pentru mine ca esti departe de axa normalitatii si ca ai mai dat o mostra de toleranta ungarista. Dar ce ai zice daca primitivii astia de romani, cu religia lor, ar fi facut ca regii Ungariei sau ca imparatii Austriei si ar fi interzis cultul tau "modern" pe teritoriul Romaniei? S-a gasit un minoritar infatuat, drogat cu ungarina sa faca ordine in credinta romaneasca si sa interzica biserica a peste 80% din locuitorii Romaniei! Si mai si vorbeste despre Europa civilizata! Sa nu mai zic despre cultul "modern" al stramosilor tai inainte de a fi fost crestinati cu forta, la cateva sute de ani dupa ce romanii erau deja crestini!

de Matei la 15 noiembrie 2013 - 07:28

Domnule Emil e pacat sa pierdeti vremea pt a da explicatii…de fapt nimanui,unor oameni intoxicati de conducerea udemerista a orasului care dispretuieste tot ce este romanesc si care a pus ca si conditie de participare la concursuri pt posturi in primarie cunoasterea scris si vorbit a limbii maghiare in Romania.
La fel au facut si in 1940 cand au interzis folosirea de catre bastinasi a limbii romane si mai mult i-au si maltratat si le-au vandalizat casele.Inca mai povestesc ororile traite cei care s-au incapatanat sa traiasca pana azi si sa ne povesteasca.
Atentarea la insasi religia romaneasca de catre comentatorii din un anumit grup de interese e o noua dovada reusita a presedintelui udmr carei care e si primar in intentiile sale de maghiarizare a orasului carei.

de ZSOLTI la 15 noiembrie 2013 - 09:08

nici copil nu se naste crestin de vine numai dupa botez la fel nici un popor nu poate fi crestin numai dupa un act de increstinare cea ce nu exista la romani

de Horia Mărieș la 15 noiembrie 2013 - 10:03

Se cam deschide încă o cutie a Pandorei cu subiectul ăsta.
Nu prea miroase a bine pentru unii.

Este evidentă ofuscarea UDMR-ului, fiindcă s-ar putea să se ia la mână, pe ici, pe colo, prin înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, restituirile de imobile, mai ales cele din Transilvania. Sunt extrem de jigniți și de revoltați liderii UDMR. Parcă nici usturoi n-ar fi mâncat, parcă nici gura nu le-ar puți. Dar o să mai vedem ce o să iasă din paranghelia asta.

Nu știu dacă este o pură coincidență sau nu, dar văd că în săptămânalul N&V, în organul de presă local al UDMR-ului din Carei, consilierul (de) privát(ă) al primașului de Nagykároly, distinsul redactor șef, cel cu studii aprofundate făcute la Facultatea de Ziaristică a Academiei pentru învățământ social-politic și perfecționarea cadrelor de conducere „Ștefan Gheorghiu” de pe lângă C.C. al P.C.R., domnul Boros Ernö, este pasionat mai nou, în seria de articole intitulată „Az 1921-es főldreformtörvény és Nagykároly járásban történt gyakorlatba ültetése a korabeli helyi sajtó tükrében” (s-a ajuns la episodul 6) de problema reformei agrare din 1921 și de cât de mult au suferit pe vremea aceea, cei expropriați, dar foarte năpăstuiții și extrem de simpatizații și deplânșii de către dânsul, recte de exemplu groful Karolyi. Evident, vărsând în același timp și lacrimi amare din pricina nedreptății infimite care i s-a făcut urmare Tratatului de la Trianon. În sfârșit, îl mai lăsăm pe consilierul personal al primarului Kovacs să mai nască câteva episoade legate de această temă, ca să ne lămurim cât se poate de clar unde vrea să ajungă, știind și faptul că el nu scrie niciodată fără o anumită comandă politică primită din partea Nagykarolyi RDMSz al cărui ideolog de fapt și este. Apoi, dacă va fi cazul, ne vom ocupa din nou puțin de dânsul.

Iar nu știu dacă este o pură coincidență sau nu, dar observ că în justiție are loc o ofensivă a unor foști potentați locali, care, ca și grofi Karolyi, detineau mii de hectare în jurul Careiului, fiindcă așa s-au născut ei, cu sânge albastru, și au fost moștenitorii direcți ai lui Attila.

Mă refer de exemplu la gróf Degenfeld. Nu mi-ar fi sărit chestia asta în ochi, dacă respectivii n-ar fi fost reprezentați în instanță tot de un vajnic membru al UDMR-ului local, și anume de distinsa doamnă avocat Eva Maria Mărginean (nee Horn), consilier județean, deci om cu o foarte mare influență pe plan local. Intâmplarea cu totul întâmplătoare face ca eu să fi avut de-a face, o singură dată, cu asistența juridică oferită de dânsa, și de atunci sunt cu ochii cât cepele … pe portofel, de câte ori mai aud câte ceva despre ea.

Ca să nu mai întind pelteaua, este vorba de exemplu de DEGENFELD SCHOMBURG PAUL cu domiciliul procesual ales la av. Mărginean Eva care se bate cu în dosarul nr. 3035/218/2013 cu
COMISIA JUDEŢEANĂ PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATĂ A TERENURILOR SATU MARE și cu COMISIA LOCALĂ PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATĂ A TERENURILOR AL COMUNEI HODOD, de DEGENFELD SCHONBURG LINDNER MARIA care se bate în dosarul nr. 652/218/2013 cu COMISIA LOCALĂ PENTRU APLICAREA LEGII FONDULUI FUNCIAR CRAIDOROLŢ, COMISIA LOCALĂ PENTRU APLICAREA LEGII FONDULUI FUNCIAR ACÂŞ, COMISIA JUDEŢEANĂ PENTRU APLICAREA LEGII FONDULUI FUNCIAR SATU MARE si tot de DEGENFELD SCHOMBURG PAUL cu domiciliul procesual ales la av. Mărginean Eva care s-a bătut în dosarul nr. 3092/218/2013 cu RNP ROMSILVA PRIN DIRECŢIA SILVICĂ SATU-MARE.

Am exemplificat doar cu ultimele (cele mai noi) dosare in care apare numele Degenfeld, dar de-a lungul ultimilor câțiva ani, pe rolul Judecătoriei Carei s-au mai aflat cel puțin alte 12 dosare de acest gen.

Să revenim însă la zilele noastre.

Am dat cu totul întâmplător, fiindcă aceste date au fost păzite până acum mai dihai decât un secret de stat, de un scurt CV al primarului Eugen Kovács Jenö. Nu este lung și n-o să vă plictisiți mult prea tare citindu-l.

El sună cam așa.

KOVACS EUGEN
Data nașterii: 01.01.1957

Studii/Profesie: Experiența profesională:

2008-2012 – Primar al Municipiului Carei
2000-2008 – Manager/sectorul privat – Fabrica de mobilă
1996-2000 – Primar al municipiului Carei
1992-1996 – Manager/sectorul privat – Fabrica de mobilă
1987-1992 – Director al Fabricii de mobilă Crasna Carei
1982-1987 – șef birou, I.P.L. Satu Mare

Educație si formare:

1977-1982 – Facultatea de Industria Lemnului Brasov, inginer

Realizari:

Monitorizarea implementărilor proiectelor cu finanțare europeană în cadrul Primăriei Carei în calitate de primar și ale parohiei în calitate de Prim Curator.

N-am schimbat nici măcar o virgulă, ca să n-avem vorbe.

Câteva extrem de mici observații la stufosul CV.

A terminat facultatea în specialitatea de „lemnar”, așa cum chiar dânsului îi place să spună, în anul 1982 la Brașov, după ce a absolvit ceva liceu de trei parale, tot în domeniul lemnăriei, pe la S.M.

A fost repartizat, probabil, la Intreprinderea de Prelucrare a Lemnului Satu Mare, unde în 5 ani a avansat până la înalta funcție de șef de birou.

Aici o să pun și primul meu semn de întrebare și anume după propoziția: Oare câte tone de rahat o fi trebuit să mănânce pe nemestecate Kovacs Jena in cei 5 ani de birou de la IPL Satu Mare, pentru ca cei de la PCR de la județ, să-l numească așa tam-nesam în funcția de director la Fabrica de Mobilă Crasna din Carei?

Că doar din biroul ăla, n-a putut de nici un fel să-și dovedească destoinicia în meseria de „lemnar”. Că n-avea rindea pe birou.

Urmează cei patru ani glorioși petrecuți în fotoliul de director la Fabrica de Mobilă Crasna. Nu știu (încă) multe lucruri despre această perioadă, dar sunt convins că încă mai sunt mulți martori aflați în viață care au memoria vie, și că o să aflu în curând, poate și de aici, de pe la Comentarii.

Cert este, că sub comenduirea lui, în anul 1991 are loc privatizarea și transformarea Fabricii de Mobilă Crasna Carei în Societatea Comercială MOBICRASNA Societate pe Acțiuni, evident, tot din Carei.

Perioadele glorioase de primar al Careiului din viața lui Kovacs Jenă sunt deja cunoscute și nu mai insistăm, cel puțin acum, asupra lor.

Mai interesante, mai tumultuoase și mult mai neguroase par să fie însă perioadele de „Manager/sectorul privat – Fabrica de mobila” (1992-1996 și 2000-2008) precum și bilanțul lor.

A reușit ca mare manager în sectorul privat, să pună pe butuci, după ce se pare că a câștigat suficientă experiență în activitatea de punere pe butuci a Fabricii de Mobilă Crasna din Carei, și alte câteva firme private, dintre care noi avem cunoștiință de SC WOOD LINE ROM SRL, SC CASMOB SRL, SC CASTEX SRL, SC MOBILION SRL (asta până în 2008 când s-a retras din afaceri devenind primar). Foarte bine, să-i fie de bine, la mai mare! De asta are și acum poprire de la fisc pe o treime din salariul de primar (fiindcă mai mult nu permite legea).

Dar să-l lăsăm puțin în pace pe primașul Kovacs ca să nu-l supărm, prea tare și ca să nu facă, Doamne feri, apoplexie (fiindcă tot este el Prim Curator al – cărei??? – parohiei din Carei și fiindcă este evident, un tip foarte apropiat de cele sfinte), și să revenim puțin la anul 1991, la inființarea SC MOBICRASNA SA.

Imi scapă (încă) multe detalii din respectiva istorie, dar pot să vă spun ce puțin finalul.

Societatea a încheiat primul semestru din 2013 cu o pierdere netă de 212.622 lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a înregistrat o pierdere netă de 230.055 lei. La data de 30 iunie 2013 societatea, cotată la bursa RASDAQ, avea un număr de 8 (opt) salariați, cam puțini având în vedere faptul că, de exemplu, la sfârșitul anului 2007 declara la fisc un număr de 312 de salariați.

Actionarii principali, conform datelor publice de pe site-ul RASDAQ sunt EDEX S.R.L. din localitatea CAREI jud. SATU-MARE (adică PERENI JOSZEF, secretar ani la rândul al C.A. Mobicrasna) cu 32,94% din acțiuni; OLAR GAVRIL-DANIEL cu 25,99% din acțiuni (cumpărate la Bursă) și BARTA LUDOVIC (fost vicepreședinte al C.A. Mobicrasna) cu 23,03% din acțiuni.

Deține acțiuni, dar în procent nesemnificativ, sub 1%, actualul Director General (peste cei 8 oameni) și președinte din 2008 al C.A. Mobicrasna, d-na economist POPA MIHAELA.

Au mai fost băgați în seamă și în zeama acționarilor de la Mobicrasna și distinșii GĂTINA LEON GRIGORE (fost Director General, fost Președinte al C.A.) care a avut la un moment dat 4,94 %; d-na GĂTINA ANA, fost director tehnic, soția fostului director general cu 0,93%, IŞTOC AUGUSTIN, economist, fost membru al C.A. mai bine de 10 ani, cu 5,5% din acțiuni la un moment dat; ILEA VASILE MIRCEA cu 7,72% din acțiuni la un moment dat; IOAN BALOTA CRISTINEL cu 6,73% din acțiuni la un moment dat; ARDEALUL SA CAREI (având ca PRESEDINTE AL CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE pe ing. LUPȘICA MIRCEA) împreună cu LUPIȘCA NEGREAN MIRCEA cu 10,00% din acțiuni la un moment dat.

Numai lume bună. Dacă am uitat pe cineva, rog foarte frumos să fiu iertat. Sunt absolut convins că tranzacționarea respectivelor acțiuni de către respectivele persoane fizice s-a făcut numai cu bani albi.

Așa au apărut de altfel, ca ciupercile după ploaie, toți milionarii de mucava din Românica după revoluția din decembrie 1989, rețeta este deja arhicunoscută. Pentru ei și pentru vilele și palatele lor și-au vărsat tinerii sîngele la Intercontinental în noaptea de 21/22 decembrie 1989. Asta ca să se știe.

În context, este surprinzător de plăcut pentru noi să constatăm că lider al acționarilor de la SC MOBICRASNA SA este acum un om de afaceri care la privatizarea SC Mobicrasna SA avea doar 29 de ani (este născut în 03.07.1962) a cărui specializare profesională este cam ambiguă (în rapoartele anuale ale SC Mobicrasna SA apare când ca inginer, când ca economist), iar cârcotașii spun că ar fi fost șoferul lui Kovacs Jeno pe vremea când acesta era director la Fabrica de Mobilă Carei (această informație eu însă nu pot să o garantez deocamdată). Bravo lui, isteț om de afaceri, se pare că a moștenit talentul înăscut de manager și de „lemnar” a fostului său boss. Poate însă că asupra acestui subiect, interesant, fără doar și poate, și al altuia, bănuiesc la fel de interesant numit BARTA LUDOVIC, poate că vom mai reveni cândva, dacă o să mai avem cumva chef de ei.

Dar să revenim iar puțin în timp. Consultând indicatorii financiari, conform bilantului depus pe anii anteriori
ai agentului economic cu codul unic de identificare 644036 adică MOBICRASNA SA, rezultă că degringolada firmei, picajul drept în bot, a început pe undeva pe la sfârșitul anului 2008, inceputul anului 2009, fiindcă la finalul anului 2009 nu mai lucrau la Mobicrasna decât taman 23 de salariați. Săraca Mobicrasna. Sau a dat tare criza mondială atunci peste ea, sau a fost manageriată mizerabil, sau a fost căpușată fără scrupule. Una din trei, doar că din păcate au devenit șomeri cca 300 de oameni și eu unul bag seamă că de atunci, nimeni, nici măcar o singură autoritate forțoasă, nu s-a întrebat: DE CE?

Nici măcar primașul Kovacs, care nu-i așa, ar fi trebuit să cunoască ca pe buzunarele lui Mobiscrasna și pe oamenii ei și care, la alegerile locale din 2008 promitea marea cu sarea, inclusiv crearea unor noi locuri de muncă în Carei și reducerea șomajului în rândul locuitorilor acestuia!

(Fir-ar să fie de treabă, pe unde mă învârt, până la urmă tot de covaciul ăsta dau. A cam început să mă irite rău de tot treaba asta).

La această scurtă istorioară, s-ar mai putea adăauga un foarte mic amănunt.

Darnicul Stat Român, la privatizarea din 1991, a împroprietărit pe săraca Mobicrasna si cu niște terenuri.
În orice caz, la sfârșitul anului 2008, printre activele corporale ale societăţii comerciale MOBICRASNA SA se aflau 3 centre de producţie, având sediul central în Carei, str. Mihai Viteazul nr. 16 cu o suprafaţă de 19.033 mp; secţia II în Carei, Calea Armatei Române pe o suprafaţă de 7.481 mp. și depozitele, respectiv uscătoarele de cherestea situate în Carei, str. Uzinei pe o suprafaţă de 54.104 mp.

Scăzând deverul de până atunci cu mobila, SC MOBICRASNA SA fiind mereu pe pierderi, acționarii au hotărât să renunțe la atâtea „lemne” în care sunt specializați numai marii „lemnari” deveniți între timp primari și să se apuce de afaceri imobiliare.

In consecință, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor de la SC MOBICRASNA SA Carei legal întrunită la data de 21 martie 2009 ora 9.00 la sediul societăţii în Municipiul Carei, str. Mihai Viteazul nr.16, în temeiul Legii 31/1990 republicată şi actualizată, a adoptat HOTĂRÂREA
Nr. 1/21.03.2009 unde, la Art.2 se decidea vânzarea activului reprezentând imobil: construcţii, teren în natură situat la secţia I, str.Mihai Viteazul, nr. 16 Carei, identificat în CF nr. 13412 sub nr.-le cadastrale 1130/1 la OCPI Carei, cu suprafaţă de 19.033 mp. către SC ENTIRE REAL ESTATE SOLUTIONS SRL cu sediul în Bucureşti B-dul Decebal, nr.5, Bl. S12 A, et I., ap. 26, sector 3, înmatriculată la registrul comerţului sub nr. J40/21866/2007, având CUI R 22784472, în condiţiile stipulate în antecontractul de vânzare-cumpărare, autentificat la Biroul Notarial Public Cheresteşiu-Cheresteşiu-Hatvani potrivit Încheierii de autentificare nr. 886/04.03.2009, preşedintele Consiliului de Administraţie urmând urmând să întocmească toate demersurile necesare pentru a realiza în mod legal acest mandat.

Semnează:
Preşedintele Consiliul de administraţie,
Directorul general GĂTINA LEON GRIGORE și
Secretarii Consiliul de administraţie:
PERENI JOZSEF și POPA MIHAELA.

Simplu și concis ca bună ziua.
Toate bune și frumoase, tranzacția s-a finalizat până la urmă, (deși eu n-am văzut contractul de vânzare-cumpărare și nu pot băga mâna în foc, totuși îndrăznesc să estimez că valoarea tranzacției a fost de minimum 1.500.000 milioane de euro, adică terenul a fost vândut la un preț mediu de cca 80 euro/mp) banii au intrat în conturile Microcrasna (sau în buzunarele acționarilor), iar pe terenul respectiv s-a înălțat complexul Kaufland și apoi toată lumea a fost fericită.

Imaginile apocaliptice, desprinse parcă din filmele lui Sir Alfred Joseph Hitchcock sunt grăitoare.

Video: Demolition of Mobicrasna complex in Nagykároly
http://www.youtube.com/watch?v=hHahAcpRjhs

Și uite așa, azi când vorbim ca fraierii despre revolta îndrituită a președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a declarat că partidul său este total împotriva (și dacă este impotrivă, ce?) intenției USL de a propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind restituirile de imobile, mai ales a celor din Transilvania, constatăm din nou că Statul Român a împroprietărit, de-a moaca, după anul 1990 niște societăți comerciale private, inclusiv cu hectare de teren aflate în intravilanul localităților și de care au profitat până la urmă, legal (dar extrem de aproape de limita legii), doar băieții isteți care au știut mereu care este direcția vântului, și nu s-au pișat niciodată împotriva lui. Vezi și cazul terenului pe care se află azi Kaufland din Carei.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații.

de Horia Mărieș la 15 noiembrie 2013 - 12:51

Oare de ce nu este poate nimic mai relevant în privința retrocedărilor, decât chestia asta de mai jos. Ce mi-e famiglia asta, ce mi-e famiglia UDMR-ul din Carei, cam tot aceeași mâncare de pește.

http://ro.stiri.yahoo.com/o-familie-romi-din-timi%C8%99oara-de%C5%A3ine-144-cl%C4%83diri-043209408.html

de dece la 15 noiembrie 2013 - 12:59

„A fost repartizat, probabil, la Intreprinderea de Prelucrare a Lemnului Satu Mare, unde în 5 ani a avansat până la înalta funcție de șef de birou.

Aici o să pun și primul meu semn de întrebare și anume după propoziția: Oare câte tone de rahat o fi trebuit să mănânce pe nemestecate Kovacs Jena in cei 5 ani de birou de la IPL Satu Mare, pentru ca cei de la PCR de la județ, să-l numească așa tam-nesam în funcția de director la Fabrica de Mobilă Crasna din Carei?”

Jena ala de care zici tu nu se ocupa de scrisul de comentarii lungi pe bule tindecarei si din cauza asta a avansat, ca doar n-o fi devenit patron dupa anii 90 ca si liberalul tau favorit. sau trebuia sa devina consilier la 26 de ani ca si biciklishta adrian?

de imeldinha la 15 noiembrie 2013 - 13:01

„de Matei la 15 November 2013 – 07:28

Domnule Emil e pacat sa pierdeti vremea pt a da explicatii…”

nununu
nu pierde el vremea, ca doar e consigliere, platit din banii nostri pentru propaganda uselista.

de geza la 15 noiembrie 2013 - 13:11

primaria carei plateste la redactorul sef de la ziarul de casa udemerist un salar de peste 20 de milioane pe luna din banii careienilor.
uselisti au banii lor din firmele lor care nu lucreaza cu primaria deci nu merge cu minciunica udemerista din carei.
uselistii sunt oameni cinstiti care nu au retinere pe salar ca si primarul kovacs eugen!
cum ar fi sa ne uitam la acel biciclist informatician care presteaza o munca onesta si la acel copil de primar pus ca director la ergoclass care nu are la toti muncitorii carte de munca si care ar trebui putin urmarit la ce case si masini si terenuri are pe numele sau de baietel daca taticul nu poate sa isi treaca nimic pe nume pana nu plateste datoriile pentru care are retinere pe salaru de primar!
ginerele primarului a fost angajat imediat dupa castigarea primariei de socrul kovacs; pe ce criterii si pe ce salar?
cu ce reralizari se lauda pana acum inafara de salarul fabulos si comisioanele din proiectele la care este trecut pe munca altora?

de Horia Mărieș la 15 noiembrie 2013 - 13:51

@de dece la 15 November 2013 – 12:59

Haha. E bună și asta. O să mă gâdil puțin ca să râd.
Ai întârziat mult când a împărțit Sf. Petru mintea?
S-a împărțit deja toată atunci când ai ajuns matale?

de dece la 15 noiembrie 2013 - 14:03

pentru Horia Mărieș la 15 November 2013 – 13:51

mare grija UNDE te gadili.

de Horia Mărieș la 15 noiembrie 2013 - 14:22

@de dece la 15 November 2013 – 14:03

Unde, stiu eu, nici o grijă. Insă aș prefera să faci tu treaba asta, cu nasul. Na szia, te.

de decenu la 15 noiembrie 2013 - 15:01

dece la 12,59
„Jena ala de care zici tu nu se ocupa de scrisul de comentarii lungi pe bule tindecarei si din cauza asta a avansat, ca doar n-o fi devenit patron dupa anii 90 ca si liberalul tau favorit”.
se vede ca nu esti din carei unde toata lumea stie ca jena al tau a fost patron pe la 5 firme din care nici uina nu a scapat de faliment datorita managementului sau dezastruos.
Liberalul are aceiasi firma din 1991 si nici ca are vreo datorie si nici la negru nu lucra cu oamenii si nici nu are nevoie sa treaca pe numele copiilor casa si masinile ca sa nu le ia fiscul.
liberalul nu are retinere pe salar si poti sa verifici la finante si sa vezi ca luna de luna jena are retinere de 30 procente din salarul de primar.
tare a mai vrut sa fie patron jenica al tau dar nu se pricepe la asa ceva ca de acolo nu poti sa iei daca nu pui ceva asa cum se face la primarie care primeste banii de la guvern.

de liberal la 15 noiembrie 2013 - 15:30

La Carei liberalii isi fac toate actiunile din banii lor.
Sediul care acum se renoveaza se face din contributia membrilor si nu din banii primariei sau din fondurile europene alocate la alte obiective!
Deranjeaza ca avem un conducator model si ca tulipanu sef nu tine pasu.
Cei care nu au fost in stare sa demonstrreze ca pot face ceva ca patroni au plecat rapid la tulipani ca sa prinda un loc caldut de consilier fara de care nu ar avea din ce trai!

de ZSOLTI la 15 noiembrie 2013 - 18:03

Oamenii sunt invidiosi pe succesul altora pentru ca vad in ceilalti oameni un lucru pe care ei nu il vor putea realiza niciodata. Fie ca nu au vointa, fie ca sunt incapabili.
Din pacate lumea asta e plina de oameni invidiosi care, in loc sa te sprijine fac exact opusul.

Nu e bine sa fi asa. E greu sa nu fi asa dar daca ai cat de cat un caracter, nu devii asa. Asta e parerea mea.

de Horia Mărieș la 15 noiembrie 2013 - 19:30

@ZSOLTI

Nu este așa. Lumea este plină de escroci pe de o parte, și de oameni onești pe de altă parte.
Doar că dumneata sau nu poți, sau chiar nu vrei sa faci diferența între ei.
Sau dumeata ești extrem de limitat dpdv imtelectual.
Nu știu eu încă prea bine de ce, dar parcă aș avea curajul să pariez pe ultima variantă.

de emil la 16 noiembrie 2013 - 00:04

Poporul roman s-a născut creștin, pentru ca daco-romanii au devenit creștini fără sa le impună cineva creștinismul cu forța. De aceea, romanii sunt un exemplu în acest sens și au, în acest domeniu, o sărbătoare în minus fata de unguri. Care mai au încă o sărbătoare în plus fata de romani: honfoglalas. Uite, romanii nu au avut nevoie sa vina de nicăieri sa ia Transilvania, fiindcă era a lor dinainte de sosirea ungurilor nu în Ardeal, ci în Europa. De aceea ei sunt o excepție de la „regula” ungarista, care sa sprijine teza vidului de populație. Oricum, ungaristilor nu le pasa nici de istorie, nici de logica, nici de romani. Ei știu una și buna: vor Transilvania numai pentru unguri.

de emil la 16 noiembrie 2013 - 00:11

imeldinhaha

Pentru legelista ungaristi, si istoria e tot propaganda uslista. Doar propaganda antiromaneasca a ungaristilor este adevarul pur, revelat direct de Dumnezeu numai ungurilor! Dar, de la scelerati nu ai de asteptat nimic bun! Ca urmare, cont inuati, ca doar va plateste folegelista ca sa scrieti cum ati invatat la Gyorgy Pista Komunista Kakademia (Stefan Gheorghiu) pentru cei ce au dificultati de intelegere a limbii romane.

de guad la 17 noiembrie 2013 - 20:40

de ce ati ales poza ala de sus la inceputul articolului?

de emil la 17 noiembrie 2013 - 21:08

zloti 15 nov 18:03

Ai dreptate, Zloti/Forinti! Eu, când ma uit la tine, vad un lucru!

de emil la 17 noiembrie 2013 - 21:18

zloti, aceeasi postare

Nu e bine sa fiu asa (asta conform inepțiilor scatofage legelista emanate din golul dureros dintre urechile tale) dar fac exact opusul a ceea ce vrei tu, atunci când vrei ruperea Ardealului de Romania si când vrei interzicerea Bisericii Ortodoxe Romane. Te rog sa ma invidiezi faci și tu si sa faci opusul atunci când se vor interzice religiile unguresti in Romania. Pana atunci, mai du-te pe nagypusztalegeloteruleten si imprejurimi, ca acum aveti si lacul de la Ianculesti, deci dupa ce pasti, te poti si adapa!

de Horia Mărieș la 19 noiembrie 2013 - 22:32

@guad

Emil o sã-ti raspunda probabil. El este specialistul in istoria relatiilor româno-maghiare.
Eu nu vad insa ce minune nemaipomenita vezi dumneata in interviul lui Diaconescu.
Si-a dat si omul cu parerea, si-a exprimat opinia, atâta tot, foarte bine, fiecare trebuie sã aibã curajul exprimárii propriilor opinii.
Atentie insa, este vorba de evul mediu si de unele inconsecvente privind oglindirea acelei perioade in manualele de istorie actuale, care, sustine Diaconescu, ar avea o tenta naționalisță. Posibil sa aiba drepatate, n-am citit manualele actuale, dar nu m-as mira sa contina neadevaruri, datorate, mai ales lipsei acute de o scoala serioasa, de studii, a multora dintre autorii actuali de manuale, care caută de multe ori numai avantajele financiare ale acestei ocupații. Nu ma mir si fiindca, de exemplu la un simpozion organizat recent la Carei avand ca tema 25 octombrie 1944, liderul vorbitorilor, un profesor de istorie din Carei, a debitat numai generalitati, nimic concret legat de 25 octombrie 1944 si Carei, a debitat numai tromboane. Vezi mostră de școală actuală.
Pe scurt, sunt de acord cu rescrierea manualelor de istorie daca este cazul si cu cuprinderea in acestea a adevarului si numai a adevarului. Acest lucru, sunt absolut convins, ar trebui sa se petreaca si in Ungaria, unde natioanalismul din manualele de istorie este probabil mult mai pregnant, iar dragostea de nagymagyarorszag, o himera in zilele noastre, pare să fie nelimitata.

de emil la 20 noiembrie 2013 - 21:03

@ Horia Mărieș 19 nov 2013 22:32

Domnule Horia Mărieș, sursa care v-a furnizat informațiile referitoare la simpozionul consacrat zilei de 25 octombrie 1944 a perceput distorsionat mesajele transmise de cei doi vorbitori, dintre care „liderul” nu putea fi profesorul de istorie din Carei, pentru ca antevorbitorul sau avea un titlu universitar. Suspomenitul „lider” nu mai preda de circa doua decenii, deși, e adevarat, are pregătire istorica, deci considerațiile dumneavoastră asupra calității învățământului contemporan nu pot fi deduse din pregătirea sau lipsa de pregătire a respectivului profesor. Depinde și de auditoriu ce receptează, nu numai de mesajul vorbitorului. Iar acesta si-a început expunerea cu o fraza în care mai ca nu a spus „M-am saturat de aliați”, utilizând mai blândul „M-am lămurit și cu aliații”, dupa care a exemplificat cu fapte comportamentul incorect al aliatilor Romaniei de la razboiul de independenta pana la momentul intrarii Romaniei in razboiul antisovietic. De exemplu, profesorul a subliniat ca Romania a fost victima unui act de agresiune al sovieticilor asupra sa, în iunie 1940, când i s-a impus cedarea Basarabiei si a făcut legătura si motivarea dintre acel act si intrarea tarii in războiul antisovietic in 1941, ceea ce nu este incorect, ba chiar dimpotrivă, adică adevarat. Si cred ca a făcut bine insistând asupra faptului ca rusii au fost agresorii României în 1940, după care germanii au desăvârșit prăbușirea României Mari. Nu subscriu la ideea ca erau numai generalități, mai ales ca efortul militar al României a fost prezentat asa cum s-a produs in contextul european al războiului. Indirect, respectivul a combătut speculațiile legate de amânarea eliberării orașului Carei pentru a coincide cu ziua de naștere a regelui, pentru ca, la momentul respectiv, armata romana se afla în subordinea comandamentului sovietic care planifica operațiile, deci nu-și putea permite sa amâne după bunul plac atingerea anumitor obiective militare stabilite de rusi. Mai mult, omul chiar a precizat ca luptele din zona Carei au avut loc în 23 si 24 octombrie, în ziua de 25, dimineața, trupele romane pătrunzând într-un oraș din care inamicul nu mai era prezent, din moment ce nu mai lupta. Ce e drept, profesorul respectiv nu a acordat un spațiu mai mare zilei de 25 octombrie si a prezentat doar ideea manevrei prin care orașul a fost eliberat, iar trupele eliberatoare, desăvârșind dubla învăluire s-au îndreptat spre frontiera si au depășit-o. Vorbitorul a subliniat ca eliberarea orașului Carei s-a făcut numai de trupele romane și a nominalizat principalele unități participante, cele sovietice nefiind prezente la acțiune în zona Carei. Probabil ca dacă organizatorii ar fi prevazut un buget de timp mai generos, cei doi vorbitori ar fi împărtășit mai multe din cunoștințele pe care le aveau atât despre contextul general al evenimentului de la 23 august 1944, cât și despre momentul efectiv al înlăturării ocupației ungurești în Ardealul de Nord. Si vorbitorul a mai spus ceva, fără sa sublinieze, anume ca momentul încheierii eliberării Ardealului ocupat a fost si este important pentru romani, dar ca pe planul general al operațiilor din Europa, 25 octombrie 1944 nu a reprezentat nimic deosebit, era doar un detaliu al operației Debretin.

de ZSOLTI la 20 noiembrie 2013 - 23:58

Protoromanii, populatie razleata in Balcani, nu au trait intr-un spatiu geografic bine definit, cu institutii proprii ale statului bine puse la punct, care sa permita si o organizare bisericeasca (institutionala) adecvata desavarsirii unei ideologii crestin-ortodoxe. O populatie valaha transhumanta nu prea avea (nu putea sa aiba) sate, orase(asezari) permanente, biserici unde sa se roage (nu exista nimic care sa atesteze existenta lor, doar f. tarziu). Nu aveau legi (lumesti si bisericesti) scrise. Transhumanta, migratia permanenta a triburilor valahe nu a fost favorabila inradacinarii unei credinte bine pusa la punct dpdv dogmatic. F. probabil ca protoromanii initial sa fi avut o credinta „superficiala”, bazata pe ce s-a lipit de ei in procesul peregrinarilor permanente.
statele medievale romanesti au aparut f. tarziu, cu ajutorul si la indicatiile altora, mult dupa ce alte natii vecine s-au asezat si/sau organizat ca state in adevaratul sens al cuvantului.

de Horia Mărieș la 21 noiembrie 2013 - 00:32

@de emil la 20 November 2013 – 21:03

Posibil sa aveti dreptate. Fiindca intr-adevar am informatiile de la o sursa, nu insist asupra subiectului. Este insa o sursa avizata.

de Horia Mărieș la 21 noiembrie 2013 - 00:38

@de emil la 20 November 2013 – 21:03

Păreți un cunscător în ale istoriei. Cine au fost oficialitatile locale (listă: nume, prenume, ocupatia/functia) care au intampinat trupele române la intrarea acestora în Carei, in dimineața zilei de 25 octombrie 1944?

de pentru joltica copy paste la 21 noiembrie 2013 - 08:30

voi pupati mai departe organele celui care nici acum nu are o casa a lui desi este primar si sta pe la altii si foloseste masinile fundatiei de turism din carei pana cand isi va platii datoriile pentru care are retinere pe salar de 5 ani!
pana atunci exista si o altfel de istorie decat cea care se preda la scolile de vara de la tusnad de extremistii vostri!
va e cam frica ca se va afla adevarata istorie si de aceea va faceti separat gradinite si scoli/

de ZSOLTI la 21 noiembrie 2013 - 10:19

Imi plac comentariile contra: sunt un alt motiv din cauza caruia suntem altfel – romanul, ca orice apartinator al unui popor mic, fara rol in istoria universala, se teme ca demitizarea il va face si mai mic. De fapt, complexul asta il au doar aceia pentru care nationalitatea nu e doar un accident, si care pun prea mult pret pe lucruri pentru care n-au nici un merit.

de gerula la 21 noiembrie 2013 - 10:54

frustrarea e mare la popoarele de migratori sosite in goana cailor dupa o viata mai buna dar artisti doar la jaf si crime.
istoria universala s-a scris cu mult inainte de aparitia acestor migratori doar ca ei nu stiau tainele cititului si nici ale scrisului tot asa cum acum nu cunosc ce insemna munca si traiesc doar pe spinarea altora.
vezi sefii actuali care va cionduc si care nu au fost in stare sa isi mentina firma macar pe linia de plutire cand erau pe cont propriu.
de catastrofe ce sunt au dat chix cu firmele lor si acum invart banii primariei dati de guvern de parca ar fi sacul lor si au impresia si ca sunt competenti.
pacat ca ii deconspira procesele pe rol pe care le au.
ce se aude cu firma ergoclass sau cu moare roconix????
cum laudati la ele jolticacopypaste???

de emil la 22 noiembrie 2013 - 00:10

@ Horia Mărieș

Domnule Horia Mărieș, nu am cunoștință despre întâmpinarea de către oficialități locale a trupelor romane la intrarea lor în Carei. Asta nu înseamnă neapărat ca dacă nu știu eu, nu i-a întâmpinat nimeni. Totusi, ma hazardez sa afirm ca, datorita modului in care s-a produs intrarea in oras, dupa atacul artileriei, putini ar fi indraznit sa iasa inaintea trupelor aflate intr-o misiune de curățire de inamic a orasului, in plin efort al unui asalt in care nu întâlniseră inamicul în acea dimineață. Orice mișcare putea fi interpretata greșit si se putea sfârși rău pentru inițiatori. Pana se linisteau lucrurile, era mai prudent sa fie cat mai putin vizibili, mai ales cei care aveau ce sa-si reproseze in comportamentul fata de romani. In plus, e de presupus ca retragerea ungurilor in cursul noptii nu a lasat timp de organizare a inlocuitorilor. Generalul Costin Ionascu poate a lasat in memoriile sale informatii despre sederea sa in Carei

de Horia Mărieș la 22 noiembrie 2013 - 07:49

@de emil la 22 November 2013 – 00:10

Nu-i nimic, mai fac săpături. Mă interesează subiectul. Aflăm noi până la urmă.

Lasati un comentariu