D’ ale Primăriei Carei : Parcare fără autorizaţie

• publicat la: 27 noiembrie 2013
D’ ale Primăriei Carei : Parcare fără autorizaţie

Profitând de faptul că braţul prea solicitat şi prea scurt al Legii nu ajunge până la primăria Carei,administratia locala continuă să procedeze  după bunul său plac,construind parcări fără autorizaţie în timp ce careienilor  plătitori de taxe şi impozite li se impune obţinerea unui  astfel de aviz înainte de începerea oricărei lucrări  de acest fel.

Obiectivul în cauză  este parcarea din perimetrul lacului Ianculeşti,care a fost preluat in administrare de către Primăria Carei în martie 2012.

In 24 iulie semnalam apariţia unei fundaţii  cu amprenta la sol de 10x9mp,pe terenul dinafara perimetrului ce delimitează zona lacului, pe suprafaţa de păşunat a satului,teren care are o cu totul altă incadrare şi contravine total OUG 34/2013.

La fel cum nici pentru această construcţie nu a fost solicitată autorizaţie de constructie,nici parcarea din zona de agrement lacul Ianculesti nu are autorizaţie de construcţie de fapt nici măcar solicitare în acest sens.

Potrivit celor declarate  pentru Buletin de Carei  de  ing.Sebastian Egli,sef Birou Urbanism din cadrul Primăriei Carei de care apartine terenul in discutie,”nu am primit nici o solicitare pentru  amenajare parcare la lacul Ianculesti,nici în vară,am văzut că aţi scris despre aşa ceva,si nici până acum.Nu stiu despre ce lucrări este vorba pentru că eu nu am primit solicitare pentru  lucrări de amenajare parcare.”

Dacă pentru majoritatea locuitorilor municipiului Carei  se aplică dispoziţiile Legii 50/1991,privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii,se pare că nu acelaşi lucru este valabil pentru administratorii lacului din satul Ianculeşti,adică primăria Carei.

Potrivit legii 50/ 1991, Autorizaţia de constructie (AC) reprezintă actul eliberat de administratia publică locală, in baza căruia solicitantul poate efectua lucrări de constructie.

Autorizaţia de construcţie este eliberată de Primărie – Serviciul de Urbanism din localitatea  in care se află terenul.

Mai mult,pentru  porţiunea de păşune  pe care sunt construite parcările şi a fost turnată acea fundaţie,ianculeştenii plătesc impozite.Si nu orice fel de impozite.Localnicii din Ianculesti plătesc pentru terenul agricol impozite la nivel de zona A din municipiul Carei, de aproape 3 ori mai mari decât orice sat sau comună din jur!

Cilindru compactor pentru lac nu şi pentru sat

Chiar şi fără a avea vreo autorizaţie,lucrările la parcare au continuat,până la finalizarea ei,pentru acestea Primăria găsind şi fonduri şi utilaje adecvate.

imagini din vara,de la inceperea lucrarilor

parcare Ianculesti noiembrie 2013

Lucrările de amenajare a parcării au dus la înălţarea digului,o altă ilegalitate,înălţare care duce la inundarea păşunii din coada lacului şi deci degradarea şi diminuarea ei.

Nu ai cum să nu observi că un compactor stă in permanenţă in zona  lacului,probabil pentru finalizarea lucrărilor începute in primăvară in timp ce  drumurile din sat suferă din lipsa oricărei investitii de peste 20 de ani.

azi vara

in data de 19 noiembrie 2013

Conform celor declarate de delegatul sătesc Ciprian Chiorean,de la investirea sa din 3 februarie a depus 2 solicitări la Primărie pentru ajutor in reabilitarea drumurilor din sat,fiecare dintre acestea rămânând doar la stadiul de promisiune ,atât din partea primarului cât şi a viceprimarului.

Nu inteleg de ce se feresc  să ne ajute ca să beneficiem si noi de drumuri normale.Am reuşit să aducem 10 camioane mari de piatră spartă pentru constructii,obţinută ca sponsorizare,deci am scutit primăria de o cheltuială,si aveam nevoie doar de ajutor pentru reabilitarea drumurilor ce nu au fost băgate in seamă de peste 20 de ani! Primăria a trimis  o basculantă şi un ifron iar noi am adus 6 oameni din sat pentru lucrări.Datorita timpului scurt acordat utilajelor pentru aceste lucrări,drumurile au fost făcute …ca să fie,au iesit in valuri si a fost nevoie să intervenim cu utilaje cerute de la o societate binevoitoare.E greu să faci treabă bună fără cilindrare in timp ce compactorul stă şi acum, din primăvară la baltă.Am mai avut o promisiune pentru  reabilitare drumuri după ce am semnalat că utilajele de mare tonaj ce trec prin sat pentru realizarea drumurilor agricole printr-un proiect al primăriei agravează şi mai mult starea acestora .Mi s-a  promis că la terminarea lucrării se vor ocupa şi de sat dar am rămas doar cu altă promisiune nerespectată.”

Odată terminată parcarea de la lacul Ianculeşti,au început lucrări de împrejmuire,garduri frumos băiţuite,care să delimiteze anumite zone.

Managerul de proiect de amenajare a drumurilor agricole,printre care şi cele de pe raza satului Ianculeşti,este Rakovski Francisc  iar administratorul lacului este Kiss Dejo , cititor de contoare la APASERV SA,împreună cu  consilierul UDMR Leitner Robert.

Amenajarea unei parcări pe o suprafaţă de teren ce aparţine de Primărie presupune solicitarea acordului Consiliului Local  Carei concomitent cu solicitarea unui certificat de urbanism si a unei autorizaţii de construcţie,fapt ce lipseşte cu desăvârşire în acest caz,mai ales că terenul intră sub incidenţa  Ordonantei de Urgen'[  a Guvernului nr. 34/2013    privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991,care  a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 267, din 13 mai 2013.
Până la această dată,nu a figurat pe ordinea de zi  a vreunei şedinţe de Consiliu Local Carei vreo solicitare în acest sens darmite o aprobare.

Daniela Ciută

 

comentarii

de adevarul la 27 noiembrie 2013 - 12:15

de aici ies banii negrii pentru udemeristi ca nimeni nu vine in control la ei si cred ca se pot comporta ca si pe vremea lui Horty!

de Horia Mărieș la 27 noiembrie 2013 - 21:56

Solutia este cat se poate de simpla. Toti cei vinovati de incalcarea Legii sa fie legati.
Se autosesizeaza vre-un „organ”?????5)

de Tepes. la 28 noiembrie 2013 - 07:55

Mun.Carei este Stat in Stat.
Cu tot ce inseamna autoritati.

de functionar la 28 noiembrie 2013 - 08:01

tot ce inseamana prefectura si autoritati se fac ca nu vad ce se intampla la carei pana cand odata va exploda mamaliga si paprikasu si atunci se vor minuna de ce vor afla!
cat credeti ca se mai poate rabda o asemenea comportare de diktatura medievala la carei????

de asos la 30 noiembrie 2013 - 13:59

Trebuie verificate si extinderile care sunt facute la blocuri ,asa zise balcoane de la parter.oare au toate aprobare de la primarie sau proiect, cine stie? sunt cam multe constructii de acest fel.Cine nu are sa plateasca pt demolare.Ori e ordine ori nu.

de tipa la 1 decembrie 2013 - 08:43

Da izolarea blocurilor, apartamentelor, extinderi, balcoane,sunt multe lucrari. anu trecut prin str. piata 1 Mai am vazut mai multe constructii de balcoane la parter.
Ceva info pt cei interesati, ce am citit prin ziare, nu stiu daca sunt schimbari in domeniu,http://www.libertatea.ro/detalii/articol/constructie-balcon-parter-386391.html

Lasati un comentariu