Ancheta parlamentară privind activitatea CEC Bank

• publicat la: 18 noiembrie 2013
Ancheta parlamentară privind activitatea CEC Bank

Plenul Senatului a aprobat, luni, iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe. Propunerea transmisă plenului de Biroul Permanent a întrunit 102 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” şi cinci abţineri.

Hotărârea privind încuviinţarea desfăşurării unei anchete parlamentare de către această comisie permanentă, adoptată în baza articolului 67 din Constituţie şi ale articolului 76 din Regulamentul Senatului, prevede că scopul şi obiectivele anchetei sunt „clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul şi regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate”.

Potrivit hotărârii, concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent până la data de 18 decembrie se specifica in cotidianul.ro.

Premierul Victor Ponta a anunţat duminică seara la RoTV, răspunzând unei întrebări, că preşedintele CEC, Radu Gheţea, va fi schimbat din funcţie.

Întrebat dacă Radu Gheţea va mai rămâne preşedinte al CEC după scandalul creditului acordat Ioanei Băsescu, Ponta a spus: „Nu. Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, pentru că este singurul care are competenţa de a face schimbări în conducerea CEC, şi îl susţin total să verifice foarte clar lucrurile şi să propună măsurile care se impun. O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încredere că ştie să-şi facă treaba”.

Ponta a precizat că „CEC Bank este o instituţie bancară de stat, acţionar majoritar este statul, prin guvern şi ministrul Finanţelor are competenţa necesară”. Premierul a mai menţionat că NU activitatea bancară a CEC Bank va face obiectul verificării, ci doar modul în care s-a acordat creditul de 4,6 milioane lei pentru Ioana Băsescu în scopul achiziţionării a 290 ha de teren în judeţul Călăraşi, subiect care reprezintă scandalul săptămânii sub numele de „Dosarul Călăraşi” sau „Dosarul Nana”.

Duminică seară, într-un duplex telefonic, Victor Ponta şi Crin Antonescu au reiterat, la unison, necesitatea constituirii unei comisii parlamentare care să verifice implicarea DNA şi a altor oficiali ai statului în „Dosarul Călăraşi”.

Zilelele trecute, ministrul Finanţelor a dezvăluit că Traian Băsescu l-a sunat şi i-a cerut să nu îl schimbe pe Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank,potrivit cotidianul.ro.

comentarii

de faclia la 18 noiembrie 2013 - 22:54

se va ancheta si cum a primit primaria imprumutul de la CEC bank dupa ce jeno a fost in vizita la Ghetea?

de Samba la 18 noiembrie 2013 - 23:15

oare pe ce filiera a ajuns la CECB ANK direct la Ghetea????
si de la BCR are primaria Carei luat imprumut desi nu are nici macar sediu…iara amesteca jeno in buget la fel cum a facut si la firmele lui care au ajuns falimentare si are si acum retinere pe salar pentru datoriile neplatite!

Lasati un comentariu