Proteste faţă de proiectul Roşia Montană in mai multe oraşe din ţară – sute de oameni au ieşit în stradă

• publicat la: 4 noiembrie 2013
Proteste faţă de proiectul Roşia Montană in mai multe oraşe din ţară – sute de oameni au ieşit în stradă

Câteva sute de persoane au participat, duminica seara, la Alba Iulia, Cîmpeni si Bistra la proteste fata de proiectul minier de la Rosia Montana, cerând respingerea acestuia şi interzicerea mineritului pe bază de cianuri.

La Cîmpeni, aproape 250 de persoane s-au adunat in centrul orasului, in fata statuii lui Avram Iancu, scandând lozinci prin care au cerut respingerea proiectului minier de la Rosia Montană.

Participantii la protest au venit atat din Cimpeni, cat si din orasul Abrud si din comunele limitrofe, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore si afise cu Avram Iancu si Horea. Oamenii au fluierat si au intonat cantece patriotice, iar in finalul protestului au pornit intr-un mars pe strazile din oras.

Un protest similar a avut loc, duminică, si la Bistra, o comuna din Muntii Apuseni, unde aproape 200 de persoane au protestat faţă de proiectul minier de la Rosia Montana. Protestul a durat aproape doua ore, iar o parte dintre participanti s-au alaturat duminica seara protestatarilor de la Cîmpeni.

Si la Alba Iulia peste 50 de persoane au protestat, duminică  seara, faţă de proiectul minier si au parcurs intr-un mars mai multe străzi din municipiu, fluierand, batand din tobe si din sticle de plastic si scandand “Alba Iulia trezeste-te” si “Uniti salvăm Rosia Montană”. Protestul a durat peste o oră, dupa care participantii s-au imprastiat, anunţând că se vor intalni si duminica viitoare.

Purtatorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcovet, a declarat că toate cele trei proteste au fost autorizate si nu au fost marcate de incidente, fiind monitorizate de echipaje de jandarmi.

Din 1 septembrie, in Capitală si in mai multe orase din ţară  intre care Cluj si Oradea, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montană.

In timpul manifestarilor din Capitala, protestatarii au blocat, in timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta si alte artere importante, dar si toata Piata Universitatii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Romana si Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este in prezent la Comisia parlamentara speciala, care este asteptata sa dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputatii si senatorii au decis, in 22 octombrie, prelungirea pana pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de catre Comisia parlamentara Rosia Montana.

Lasati un comentariu