Cazul “Trichineloza” Carei la final.Sentinţele

• publicat la: 12 decembrie 2013
Cazul “Trichineloza” Carei la final.Sentinţele

Peste 150 de careieni s-au îmbolnăvit de trichineloză în luna iunie a anului 2008. Aceştia  au consumat carne şi produse de carmangerie infestate, puse în vânzare de societatea Agrofieni din Foieni. La o lună după declanşarea epidemiei, bolnavii l-au angajat pe avocatul Porţan Călin, care a depus o plângere penală semnată de 103 persoane afectate de boala “capetelor umflate”.

Primele cazuri de îmbolnăvire cu trichineloză au apărut în 2 iunie, 2008. Până în 5 iunie numărul celor îmbolnăviţi a ajuns la 85, ca apoi să depăşească 150. Cercetările au dovedit că sursa bolii a fost carnea şi produsele de carmangerie fabricate de Agrofieni Foieni, unde, în data de 7 mai, un măcelar a introdus în procesul de producţie carcasa unui porc, necorespunzător sanitar, provenit din propria lui gospodărie.

După 5 ani ,Judecătoria Carei a pronunţat  sentinţa în acest  caz. Câte trei ani de închisoare cu suspendare au primit administratorul firmei , Ştefan  Pop,medicul veterinar Ştefan Bekes şi măcelarul Norbert Czier .

Societatea Agrofieni Foieni a primit o amendă administrativă în valoare de 20.000 lei şi interzicere participarea la procedurile de achiziţii publice pe o perioadă de trei ani dar si cheltuieli de spitalizare către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj.

Fiecare dintre  inculpaţi   va achita  4.512,50 lei cheltuieli judiciare către stat, din care  13.050 lei reprezintă onorariul  avocatului din  oficiu.

Din totalul celor care au depus plângere penală,65 de persoane  primesc despăgubiri cuprinse între 500 şi 11.000 de lei.

redacţia

comentarii

de un cititor nedumerit la 13 decembrie 2013 - 21:27

si medicii veterinari de la piata,in special dr Drutas care avea in contol unitatea si care raspundea de activitatea carmangeriei(asta chiar daca unitatea avea medic propriu) ce a primit??binenteles plocoanele saptaminale ca doar ce altceva era sa primeasca??el este curat,imaculat.bietul dr.bekes a primit 3 ani cu suspendare iar dr.drutas nu a avut nici un fel de probleme.vi se pare normal?????????

de careiu la 13 decembrie 2013 - 21:58

e foarte normal ca sa primeasca sanctiuni cel care este medicul unitatii care produce carnatii si care trebuie sa stie mereu ce se baga in ei ,;drutas trebuia sa faca pe politistul si cei care baga porcii mistreti la carnat sa faca burta mare.??

Lasati un comentariu