CEDO nu dă Garzii Maghiare nicio şansă de a reintra în legalitate

• publicat la: 11 December 2013
CEDO nu dă Garzii Maghiare nicio şansă de a reintra în legalitate

CEDO a respins un recurs al liderului formatiunii nationaliste ungare Jobbik, aratand ca Ungaria nu a violat libertatea de intrunire atunci cand a decis sa interzica formatiunea paramilitara Garda Maghiara, transmite MTI.

Decizia a fost luata de un complet de cinci judecatori in cursul zilei de luni si a fost anuntata marti.

Liderul Jobbik, Gabor Vona a sustinut ca Asociatia Garda Maghiara si miscare cu acelasi nume au operat independent una de alta. El a adaugat ca autoritatile de la Budapesta nu au reusit sa adune suficiente probe ca asociatia a violat drepturile vreunui cetatean sau entitati. Vona a recunoscut ca anumite persoane pot considera ca idealurile promovate de asociatie sunt insultatoare, dar ele nu incita la ura sunt compatibile cu principiile pluralismului si tolerantei.

Cu toate acestea, CEDO a stabilit ca Garda Maghiara a functionat ca parte componenta a Asociatiei Garda Maghiara si ca cele doua doua nu au actionat independent. Evenimentele organizate au provocat teama si pot fi considerate drept primi pasi catre incercarea de a introduce o ordine de drept “rasista”, mai arata CEDO.

Curtea de la Strasbourg a aratat ca decizia justitiei ungare, care considera ca “activitatile miscarii si manifestarile ei se bazeaza pe conflictul rasial dintre majoritatea ungara si minoritatea roma”, nu poate fi considerata arbitrara.

CEDO a mai stabilit ca decizia de a interzice Garda era singurul mod eficient de a pune capat pericolelor reprezentate de aceasta miscare. Masura a fost drastica, dar a fost cel mai putin mod violent de a rezolva acest caz, sustine CEDO.

Justitia ungara a decis, in aceasta vara, ca statul este obligat sa actioneze impotriva unei asemenea organizatii deoarece, daca nu o face, gestul poate fi interpretat ca o aprobare a actiunilor sale extremiste.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de uNu AltU la 11 December 2013 - 18:01

tigani nu romi is tigani

de emil la 11 December 2013 - 19:48

De unde se înțelege ca, dacă Romania nu ia măsuri pentru a interzice activitatea gărzii ungurești pe teritoriul sau, aproba acțiunile extremiste ale acesteia. Ce zic și ce fac în acest sens legislativul și executivul roman? Ungaria interzice garda ungureasca, iar Romania, mai toleranta, ii permite activitatea pe teritoriul sau. Ce zic Bucurestii?

Lasati un comentariu