Chevron s-a întors la Pungeşti: Scandal între jandarmi şi protestatari

• publicat la: 2 decembrie 2013
Chevron s-a întors la Pungeşti: Scandal între jandarmi şi protestatari

Reprezentanții Chevron au ajuns, luni dimineață, cu mai multe utilaje spre perimetrul concesionat din localitatea Siliștea, comuna Pungești, acolo unde urmează să înceapă lucrările pentru montarea primei sonde de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.

Răzvan Mitroi, purtătorul de cuvânt al Chevron România, a declarat corespondentului Mediafax că la ora 7.00 compania a reluat lucrările în zona Siliştea şi că pe terenul concesionat acolo au sosit primele utilaje de la firma care va executa lucrările de amenajare a platformei unde ar urma să fie amplasată pima sondă de explorare a gazelor de şist.

Utilajele au ajuns în zonă cu ajutorul Jandarmeriei, câteva zeci de localnici intervenind pentru a împiedica accesul utilajelor, însă oamenii au fost opriţi de către jandarmi.

Aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliştea-Pungeşti instalate după protestul din octombrie faţă de explorarea gazelor de şist au reclamat luni dimineaţă intervenţia în forţă a jandarmilor. Oamenii au spus că au fost ridicaţi din corturi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri.

În această zonă, după protestul din octombrie faţă de instalarea sondelor Chevron, oamenii şi-au instalat corturi, constituind o „tabără de rezistenţă” împotriva explorării gazelor de şist.

Luni dimineaţă, localnicii care stăteau în tabără au susţinut că, în jurul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forţă şi i-au urcat în dube pe unii dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane.

Ulterior, în zonă au ajuns zeci de localnici, chemaţi de oamenii din tabără, care au spus că jandarmii au continuat să intervină în forţă, obligându-i să părăsească zona.

O parte din protestatari au declarat că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine, iar în acest timp în zonă ar fi fost aduse mai multe utilaje ale Chevron.

Conform corespondentului Mediafax, în zona taberei de la Pungeşti au fost aduse luni dimineaţă zeci de maşini de Jandarmerie, Poliţie şi Ambulanţă, iar drumul judeţean a fost blocat cu garduri metalice, fiind împiedicat accesul la corturile protestatarilor.

În zonă nu a fost permis luni dimineaţă nici accesul jurnaliştilor, cărora li s-a spus că măsura este luată pentru „siguranţa” lor.

După protestul din octombrie, Chevron şi-a retras specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat apoi că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu