Depuneri de coroane la bustul lui Vasile Lucaciu

• publicat la: 1 December 2013
Depuneri de coroane la bustul lui Vasile Lucaciu

Pe 29 noiembrie 2013  s-au împlinit 91 de ani de la trecerea în eternitate a unuia dintre artizanii Marii Uniri din 1 decembrie 1918, pr. dr. Vasile Lucaciu.

Personalitatea marelui patriot român a fost omagiată la bustul acestuia din fața școlii gimnaziale ce-i poartă cu mândrie numele, printr-un moment comemorativ.

La eveniment au participat Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare,europarlamentarul Ovidiu Silaghi, Felician Pop, directorul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Satu Mare, Ilie Ciută, președintele Organizației PNL Carei,Maria  Pinter, inspector sef al OJPC Satu Mare  și consilierii locali PNL alături de careienii care nu-și uită înaintașii.

În calitate de gazdă, prof. Alina Mocanu, directoarea Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu”, a deschis manifestarea. Prof. Nicoleta Ioan a evidențiat importanța personalității preotului patriot comemorat, subliniind nevoia de asemenea manifestări omagiale, „una dintre cele mai demne forme de a ne simți mândri de istoria noastră și de numele de român, de a ne aminti să fim mai buni cu cei de lângă noi, să respectăm și să păstrăm valorile și tradițiile pentru care strămoșii noștri au luptat și pe care ni le-au lăsat moștenire.”

Președintele Organizației  PNL Carei, ing. Ilie Ciută, s-a adresat celor prezenți spunând: „Nu voi vorbi despre personalitatea lui Vasile Lucaciu. O fac mult mai bine istoricii și documentele vremii. Vreau să mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean, Adrian Ștef pentru că si-a respectat promisiunea facuta anul trecut de a scoate bustulk din spatele gratiilor gardului.Vreau, de asemenea, ca peste doi ani să-i pot mulțumi pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu.”

Adrian Ștef i-a răspuns: „Meritul este al dumneavoastră. Atunci am avut inspirația de a propune scoaterea de după gratii a lui Vasile Lucaciu, spunând că a stat destul la închisoare, dar realizarea acestui lucru vă aparține. Consiliul Județean nu a fost nevoit să aloce bani pentru punerea în practică a acelei propuneri deoarece ati intervenit la municipalitate.

Personalitatea lui Vasile Lucaciu nu trebuie uitată. Datorită unor asemenea personalități putem sărbători liberi făurirea Marii Românii. Careiul este un oraș important pentru județ, de aceea este esențial să-l împodobim în momentele de sărbătoare cum este și Ziua Națională a României. Regret nespus ca nu am vazut ca pri8maria sa fii pus steaguri tricolore cu prilejul Zilei Bationale cu toate ca am oferit cu titlu gratuit mii de steaguri.Consiliul Județean vă oferă pentru anul viitor cate steaguri va fi nevoie  pentru ca această sărbătoarea să fie marcată cum se cuvine. Dumnezeu să binecuvânteze Careiul! Dumnezeu să binecuvânteze românii!”

În cuvântul său, europarlamentarul Ovidiu Silaghi a subliniat: „Momentul comemorării marii personalități a celui care a fost dr. Vasile Lucaciu este de fapt un moment de sărbătoare datorită zilei de 1 Decembrie. Numele PNL și al lui I. C. Brătianu sunt strâns legate de marea sărbătoare a românilor. Îmi doresc ca viitorul președinte al României de peste 5 ani, când vom sărbători Centenarul Marii Uniri, să-l primească la Cotroceni pe reprezentantul Basarabiei cu următoarele cuvinte: Bine ați venit! Vă așteptăm de 75 de ani!”

În semn de omagiu, la bustul pr. dr. Vasile Lucaciu au fost depuse coroane de către Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Satu Mare și PNL Carei.

 Nicoleta Latis

Lasati un comentariu