Expoziție „Români cu care ne mândrim” la Castel

• publicat la: 3 decembrie 2013
Expoziție  „Români cu care ne mândrim” la Castel

Expoziția de fotografie intitulată „Români cu care ne mândrim”, realizată de Direcția de Cultură și Sport a municipiului Carei, și vernisată vineri, 29 noiembrie 2013, cu ocazia manifestărilor organizate de Ziua Națională a României va fi deschisă timp de două săptămâni.

Printre personalitățile care apar în cadrul expoziției îl putem găsi și pe inventatorul primului toc rezervor pentru stilou, Petrache Poenaru, medicul care a descoperit insulina (initial numita  pancreina) – Nicolae Paulescu(1869-1931)  sau precursorul mondial al ciberneticii generalizate – Ștefan Odobleja.

Expoziția aduce în prim plan personalități marcante din diverse domenii, care, prin activitatea depusă de-a lungul carierei, au adus renume țării noastre.

Scopul acestei expoziții este de a face cunoscute publicului larg o parte din personalitățile românești extraordinare, care au contribuit la dezvoltarea omenirii,  au creat noi curente în artă sau au atins recorduri sportive.

comentarii

de burebista la 3 decembrie 2013 - 21:50

desi conditiile in care romanii puteau studia erau mult ingreunate datorita regimurilor asupritoare care beneficiau de privilegii in toate domeniile,romanii au demonstrat ca sunt capabili de lucruri marete si au reusit sa se instruiasca in conditii vitrege,deci meritul este cu atat mai mare!
bravo romani!
fruntea sus ca aveti cu ce va mandri!

de zsolti la 4 decembrie 2013 - 09:31

cu toate necazurile si privatiunile intelectualitatea romaniei s a format in ardeal ori apus dar nidecum in vechiul regat

de Horia Mărieș la 4 decembrie 2013 - 10:26

@de zsolti la 4 December 2013 – 09:31

Doamne, dar multă mimte îți mai lipsește !

de gerula la 4 decembrie 2013 - 10:36

nu minte lipseste ci reaua intentie si informatiile .
ca doar dimitrie cantenir nu a fost format in ardeal si nici nicolae paulescu ce a inventat insulina care era din bucuresti sau petrache poenaru din valcea cel ce a inventat stiloul.
ce zici de henri coanda din bucuresti renumit pe plan mondial pentru inventiile sale?
sau de eliza zamfirescu din galati,prima femeie inginer din intreaga lume????
nu inseamna ca in ardeal nu au fost romani renumiti si meritul lor e si mai mare pentru ca au fost oropsiti si asupriti de imperiul austroungar!
si tot nu au reusit sa ingenuncheze inteligenta romaneasca!
cinste lor,romanilor!

de nemultumit la 4 decembrie 2013 - 14:28

gerula, stii care e problema? ca romanii cu care ne mandrim sunt cam 20-30 % din populatia totala a tarii. restul de 70-80 % ii voteaza pe PDL, PSD, PNL din nou si din nou, condamnandu-i pe cei cu care ne mandrim sa urmeze acelasi trai, sa asiste la faptul ca tara se afla pe ultimul loc in europa la absolut orice tine de dezvoltare, si sa nu mai aiba nici speranta.

zsolti, nu e adevarat ca in ardeal sunt mai multi oameni de valoare, sunt si in sud si est la fel de multi. problema e la „majoritate” si la cei ce ne conduc, si care provin de cele mai multe ori din acea majoritate. niste mincinosi si niste hamisiti, de la basescu la ponta, de la crin la diaconescu, si de la kovacs pana la ciuta si bucurestean, de la emil sau maries pana la boros dementu’. toti acestia provin din acea majoritate cancerigena care distruge incet incet tara asta. nu are rost sa ne ocupam cu ei, nu are rost sa ne coboram la nivelul lor, pentru ca e „lupta” lor, din care tara iese pierzatoare. stii, tara aia care e sarbatorita de 1 dec. ce mai lupta!! ce mai luptatori!!

de multumit la 4 decembrie 2013 - 15:04

un popor care are 20-30% oameni de seama e un popor unic!
nici un alt popor nu are atatia oameni reprezentativi care fac cinste neamului lor!
nu degeaba au tot incercat conducatorii straini sa distruga arhivele ce consemnau valoarea acestui popor !
speranta e in fiecare roman si nu degeaba intelectualii romani sunt cei mai cautati si apreciati peafara!
ca de alti colorati e plina lumea si au si altii.
la ce va foloseste voua nemultumitilor ca aveti colorati educati daca nu aveti coeficientul de inteligenta al romanilor?
sa revim acum pe plan local.
ne mandrim cu oameni ca domnul CIUTA care nu are datorii la fisc si e renumit pentru corectitudine! Toti angajatii lui au carte de munca si are aceiasi firma de productie din 1991 ceea ce nu se poate spune de kovacs si gasca.
domnul CIUTa are coloana vertebrala si nu poate fi santajat si aici e marea voastra problema.Are declarate TOATE proprietatile si plateste impozit dupa ele si nu trebuie sa isi ascunda oamenii in depozit cand vine ITM de la judet cum face ala cu firma de scaune de pe ecoului.si nici nu trebuie sa isi treacxa casa pe numele copiilor ca sa nu o ia fiscul cum se intampla la kovacs!
Bucuresteanu este un informatician care nu se rusineaza sa lucreze si nu primeste de la taticul primar fsbrica din nu se stie ce fonduri sau loc de munca unde nu toti au carte de munca.Si de ce nu spui la noi ca fata lui kovacs a fost pusa de sefa la udmr tineret?
chiar nu are rost sa ne coboram pana unde a mers kovacs care nu poate sa spuna de ce nu are masina personala si cumpara din banii orasului masina renault adusa tocmai de la bacau de parca in zona nu este renault!
Ar fi mult mai frumoasa tara noastra fara carcotasi ca voi care se inghesuie sa obtina cetatenie in Ungaria dar de ramas tot aici raman desi nu sunt multumiti oricat ar primi moca de la statul roman.
Unirea romanilor deranjeaza si personalitatile lor ce nu pot fi ingenuncheate oricat ati incerca voi cu cozile de topor de care va folositi.
Din ce bani se face fabricuta copilului din spate de la unio dinspre foieni/?
cine a adus firma din ungaria sa lucreze la teatru si de ce firma de paza de la castrel nu e din oras ci adusa din oradea a unui cetatean maghiar?
de ce careienii nu au locuri de munca in oras si se aduc pt angajari din alte sate sau din marghita?
domnul CIUTa da de lucru la careieni si le face carte de munca si isi reabiliteaza sediul pnl din banii lor fara nici un sfant de la primarie asa ca nu aveti cu ce sa il santajati!!!!!
Romanul in veci nu piere asa ca va puteti obisnui cu ideea mai ales ca romanii au fost mereu toleranti si au trait in buna pace cu toate neamurile pana cand acestora nu le-a trebuit pamantul si averea lor!
mare bai e ca maries va da in judecata pentru ca furati de la el ce ise cuvine si culmea e ca va si castiga ca doar are dreptate!
aici e buba si mai e si emil care cunoaste in amanunt iostorie si mai si spune ce are de spus!aici e marele bai ca sunt si romani care nu tac pentru ca nu depind de salarul de la kovacs!

de zsolti la 4 decembrie 2013 - 15:14

Cine are vocaţie de slugă
rămâne slugă,
indiferent de sistemul politic

de simainemultumit la 4 decembrie 2013 - 15:20

emile, cate orase din romania au conducere udemerista? maxim vreo 20%, corecteaza-ma daca gresesc. atunci restul de 80% din orase este condus de romani, nu? ungurii udemeristi ne trag in jos? cu ce e careiul mai prejos decat alte orase conduse de uselisti sau pedelisti? daca primarul kovacs modernizeaza careiul, imediat improscati cu venin, dar daca PNL-ul domnului CIUTa ar face acelasi lucru, ati spune ca vaai ce noroc ne-a lovit cu acest om care nu a furat niciodata. stii cum e emile, in tara asta sunt o gramada de oameni care nu au furat, dar tara cumva tot pe ultimul loc e in europa. din cauza ungurilor? din cauza extremistilor josnici? nu prea. tot poporul, tot MAJORITATEA ne trage in jos. printre ei esti si tu.

bine zice zsolti. vocatia majoritatii exact asta e.

de multumit la 4 decembrie 2013 - 15:23

cat de capabil poate fi un primar care semneaza un act de reabilitare cladire cu peste 900 de euro pe mp si zice ca nu a stiut ce semneaza????
ce primar e ala care are retinere pe saalr de 30 la suta si este presedinte la udmr carei???ce valoare au membrii udmr carei daca nu au gasit alt presedinte decat unul cu datorii si fara casa fara masa si cu retinere pe salar de 5 ani???

de simainemultumit la 4 decembrie 2013 - 15:24

„la ce va foloseste voua nemultumitilor ca aveti colorati educati daca nu aveti coeficientul de inteligenta al romanilor?”

emile, la ce le foloseste romanilor ca au minte, IQ, daca isi fura si isi submineaza propria tara? sau germanii care s-au refacut dupa 2 razboaie mondiale pierdute sunt cumva mai destepti ca romanii? nu cred.

de SAGEATA la 4 decembrie 2013 - 15:26

bravo domnului CIUTA pentru ca arata ca se poate tai si altfel in ROMANIA decat cum face primaru udemerist cu datorii si salaru taiat!!!!

un primar care pune steagurile orasului de ziua nationala de parca ar fi ziua orasului cat poate fi de intreg la cap?!
ia salar din Romania si canta imnu ungariei la castel si da de baut la toti betivii da pentru festival de teatru nu da bani.

de irod la 4 decembrie 2013 - 15:29

maries sa isi ceara drepturile si cand va fi PNL la conducerea careiului, cu aceeasi vehementa. si mai cautati si pe altii din astia asupriti care sunt gata sa va sustina politia penelistopesedista de indobitocire a maselor, ca mereu aceleasi nume deja plictisesc. hai ca stiu ca puteti.

de Dante la 4 decembrie 2013 - 15:30

joltica taticule ai ajuns sluga la nemti si e rusine sa scri la tine despre poporul tau care da parlamentari care va lasa in cea mai crunta saracie cum e in secuime da verestoy e in top bogatii?
cu tot imperiul autroungar nu ati reusit sa aveti personalitati de seama cu care sa va laudati ca era mai usor de baut vinul pentru voi decat sa puneti mana pe carte…..asa ca nu va mirati ca nu aveti cu ce va lauda!

de csabi la 4 decembrie 2013 - 15:32

de unde are fdg cladirile din oras daca ei nu statea la carei cand au fost adusi ca si colonisti aici?

de klein la 4 decembrie 2013 - 15:33

in tara lui papura basescu, crin antonescu si ponta hotul dovedit de titlu e si normal ca un udemerist sa fie cu salariu taiat, iar un penelist sa fie curat, cinstit si nici gura nu ii pute. ce, bombonel nastase cat timp a stat la puscarie? daca aia se poate numi puscarie. si inca usl se plangea ca a fost inchis pe nedrept. culmea nesimtirii. la fel si bravodomnuciuta. oameni cu spatele asigurat care nu au cum sa fie dovediti de o justitie stramba.

de zsolti la 4 decembrie 2013 - 15:37

Necazul e ca la noi nu se face educatia onoarei.
Daca turcii insistau mai mult si ne fortau sa devenim musulmani, probabil ca acum cel putin trei sferturi din populatia romaneasca ar fi avut doar o mana. Cei care nu inteleg ca traditia ortodoxa e baza existentei noastre ca popor, sa priveasca lucrurile in acest fel: daca nu aveam o traditie crestin ortodoxa puternica – candva, caci acum din pacate e la pamant – am fi ajuns o natie de ciungi. Am fi devenit musulmani si la cel mai mic furt – o mana taiata.

de klein la 4 decembrie 2013 - 15:37

„de Dante la 4 December 2013 – 15:30

joltica taticule ai ajuns sluga la nemti si e rusine sa scri la tine despre poporul tau care da parlamentari care va lasa in cea mai crunta saracie cum e in secuime da verestoy e in top bogatii?
cu tot imperiul autroungar nu ati reusit sa aveti personalitati de seama cu care sa va laudati ca era mai usor de baut vinul pentru voi decat sa puneti mana pe carte…..asa ca nu va mirati ca nu aveti cu ce va lauda!”

unde e ungaria de romania la capitolul economic, vere? te uiti ce scrii? ce personalitati, ce vin, ce carte? ungurii tac si fac, nu se lafaie cu propagande politice mascate in zile nationale, nu prostesc poporul, nu fura statul si de asta in clasamentul ala care conteaza, adica gradul de dezvoltare economica, nivelul de trai, ungaria e net peste romania. acum hai si combateti-ma si scrieti ca de fapt personalitatile romanesti au ajutat ungaria sa se dezvolte in halul asta.

de Gros la 4 decembrie 2013 - 15:48

presedintele udmr carei etnic maghiar are datorii si retinere pe salar!
acesta e reprezentantul comunitatii maghiare din carei!
presedintele liberalilor careieni este un model de comportamant si etica in afaceri!
ne mandrim cu domnul ilie ciuta!!!

de petofi sandor la 4 decembrie 2013 - 15:50

pacat ca a decazut in asa hal natia pentru care am scris asa frumos….sa ajunga ei sa fie condusi de un datornic fara casa si fara capatai cu falimentarea firmelor pe unde a trecut…una nu a scapat de faliment cu asa om la conducere…trist sa vad decaderea uni neam care nu merita asa ceva…..

de Margit la 4 decembrie 2013 - 15:59

nuca tare CIUTA asta din CAREI.firma lui fara afaceri cu statu ..oameni angajati cu carte de munca si platit la timp….majoritatea unguri asa ca nici sovin nu este….mare suparare la tulipani ca au un sef falimentator de firme prin oras care se chinuie de ani de zile sa isi [plateasca datoriile si a ajuns si cu poprire pe salar ca ultimu delicvent.
da nici cu fotbalistu secund nu ne e rusine ca si asta a busit echipa de forbla a orasului pana a maturat-o de pe harta judetului!
banii curg din proiectele din oras si cred ca vor conduce vesnic da dezastru e aproape ca la ce datorii au facut nu mult mai au…..noroc ca se mai pot relaxa la fermele cu felinar rosu de la periferie….da bune ar fi niste analize ca se aude ca fetele is bine dotate cu ceva bubite…..nu multe da bune….

de Nicu la 4 decembrie 2013 - 16:02

nu inteleg de ce se mai chinuie peaici unii cu alta cetatenie daca nu le place poporul roman???
is inchise granitele cumva????
sau poate dincolo nimeni nu i baga in seama si nu le trebuiesc nici acolo la nimeni astfel de specimene carcotase si sovine???

de penelist la 4 decembrie 2013 - 16:09

e mai bine cu politia lui jano condusa de ecsedi care nici scoala nu are da e bun executant si soptitor??
cand a dat examen pe post si cu cine ca nu am auzit?
cit trebuie sa deie gardienii ca sa ramana in post?cat este cotizatia?
se poate si cu malai si grau???

de penelist la 4 decembrie 2013 - 16:10

noi ne mandrim cu presedintele CIUTA ILIE!!!!
voi cu cine va mandriti?

de careian la 4 decembrie 2013 - 17:27

va puteti mandri cu cineva care nu contribuie cu nimic la dezvoltarea careiului si a tarii? va mandriti cu cineva care se opune oricarei modernizari a orasului doar ca sa nu trebuiasca sa zica mai apoi ca UDMR a facut bine orasului? mandriti-va cu el, tot ultimii suntem in europa, cu toata mandria voastra.

de penelist la 4 decembrie 2013 - 18:11

domnul CIUTA contribuie lunar la dezvoltarea CAREIULUI si a tarii prin plata impozitelor si asigurarea de locuri de munca pentru careieni spre deosebire de primar care are retinere pe salar pentru ca nu a platit nici acum datoriile catre statul roman care treebuie sa asigura salariile profesorilor si medicilor si politiei.
cei care nu primesc la timp salariile asa ca si cei cu handicap e si din cauza ca primarul nu isi plateste datoriile la statul roman si acesta trebuie sa ii retina din salar!
deci ne mandrim cu domnul CIUTA care asigura venituri constante la buget.
Ajunge sa ne uitam la ce poate sa faca domnul CIUTA ca neprimar si ne dam seama ca daca ar fi primar lucrarile de modernizare nu s-ar face din credite pe care sa le plateasca nepotii asa cum se va intampla dupa ce pleaca kovacs si ne lasa cu datoriile de platit.
Unul care a falimentat atatea firme si inca mai platreste datoriile dupa ce a pierdut procesele cu statul e capabil numai sa conduca udemereu si sa isi puna consilier un absolvent de stefan gheorghiu ca doar comunisti au fost amandoi iar domnu CIUTa nu a avut carnet de PCR si nu a venit aici adus de PCR la Crasna pe care a pus -o pe butuci si de unde a tras foloasele necuvenite!
Un om care e capabil sa isi faca casa din veniturile lui si sa aiba aceiasi firma de 22 de ani ecapabil de mai mult decat unul care la varsta lui nu poate sa aiba casa si masina ca vine fiscu si le ia ca are mai intai datorii de platit.
Da pentru udemeristi e bun de presedinte ca altu mai bun nu au.
Bine domnu CIUTA!!tot asa si mai departe!!!!

de altpenelist la 4 decembrie 2013 - 18:14

udmr cu ce fonduri a renovat sediul???
udmr de ce duce pe kelemen la cantina sociala la masa cu tot alaiul in campanie???
cine plateste pentru mesele udmr la cantina orasului???
e adevarat ca udmr are consilier la oras pe contabilul primarului de la fabricuta de scaune?
e adevarat ca primaria carei are contabil sef un pensionar fara studii??
e adevarat ca redactorul de la ziarul udmr este consilierul personal al primarului platit de primarie din bani publici?

de emil la 4 decembrie 2013 - 19:14

@ mai mult sau mai putin (ne)satisfăcuț(i)
Câteva adevăruri simple:
Toți ungurii din Romania formează comunitatea ungara din aceasta țară.
Nu toți ungurii din Romania votează rmdsz(amar).
Nu toți ungurii din Romania sunt membri rmdsz(amar).
Rmdsz(amar) nu reprezinta pe toți ungurii din Romania.
Rmdsz(amar) nu reprezinta comunitatea ungara din Romania.
Rmdszamar reprezinta numai pe unii unguri din Romania.
Ungurii din rmdszamar accepta și susțin – pentru ca ii votează pe reprezentanții lor – comportamentul liderilor rmdiszno și atitudinile lor deschis antiromânești, de factura iredentista, horthysta, ungarista.
Pe scurt, membrii rmdszamar susțin horthysmul liderilor lor. In concluzie, sunt și ei adepți ai ungarismului si ai nagymagarorszag, deci împotriva tratatelor de la Paris (1919-20 și 1947)implicit și împotriva graniței de vest actuale a României. Adică vizează integritatea teritoriala a României. Pe acești unguri ii combat eu, nu pe toți ungurii din Romania, nu comunitatea ungara din Romania. Daca este cineva care se revendică ungarist, adept al nagymagarorszag (observa ortografierea cuvântului de dinaintea parantezei) adept al celor 64 de comitate, al autonomiei etnice ungurești în Romania, da, pe acela îl combat. Nu am nimic cu ungurii de treaba din Romania și nu accept tentativa de victimizare a întregii comunități ungurești din Romania, tentativa aparținând unui șovin ungur care se încăpățânează sa tot scrie pe aici diverse injurii și inepții la adresa romanilor, doar-doar va deturna discuția în direcția culpabilizării întregii comunități ungurești din Romania, pentru a putea apoi acuza -evident, tot pe romani- de intoleranta, naționalism – comunism și alte povesti, basme si mituri cominterniste foarte dragi „popoarelor asuprite” = minorităților etnice, despre realitățile etnice din Romania.

de emil la 4 decembrie 2013 - 19:30

zsoli 15:37

Celor care au ocupat țara și au furat pământurile altora (inclusiv prin „honfoglalas”), conform cu tradiția păgână inițial, apoi din 1000 romano-catolica și, din veacul 16, reformata – calvina, cam ce ar fi trebuit sa li se taie?
In principatele românești turcii nu aveau dreptul sa ridice geamii/moschei, dar în pașalâcuri (deci inclusiv la Buda) nu exista nici o opreliște în acest sens. De ce nu s-or fi gândit turcii sa-i facă pe unguri musulmani, când le era mult mai ușor, căci doar Ungaria fusese supusa cu sabia, în timp ce Tarile Romane aveau autonomia garantata chiar de sultan? Iar s-a scremut golul dureros dintre urechile tale si uite ce ineptie a iesit din el!

de Sergiu la 4 decembrie 2013 - 21:40

Aceasta expozitie este dedicata Zilei Nationala a ROMANIEI.Fiecare tara se mandreste cu personalitatile sale.
Felicitari Casei de cultura pentru aceasta expozitie!
Daca la Muzeu nu se expun vestigiile dacice din zona macar sa admiram oamenii de valoare din aceasta tara!

de armagedon la 4 decembrie 2013 - 21:52

de klein la 4 December 2013 – 15:33

in tara lui papura basescu un falimentator de firme poate ajunge primar..vreti o justitie separata numai pentru udmrisiti ca ei sa aiba alte legi si sa poata fura in voie fara sa fie condamnati?
nu mereu a fost udemerist primarul pentru ca la inceput a candidat de la noua democratie de nord vest tot impreuna cu keizer.dupa ce a falimentat si acel partid ca si pe firmele sale/a trecut la udemereu iar apoi a candidat singur si a strans nici 700 de voturi pentru ca a candidat beko!
apoi iar a trecut la udemereu odata cu keizer care intre timp s-a plimbat pe la pnl.

dupa puciul din sediul udmr cand a fost stabilit presedintele a ajuns sa conduca acest om care este certat si cu legea si cu fiscul.
atentie udmr ca asa cum a dus la groapa firmele sale personale de mobila si nu putine o sa va vina si voua randul.
va lasa cu datoriile ca el are cetatenia si locul unde sa zboare cand vine momentul.tulipanii traiesc cu firimiturile de la masa lui jeno si lajos si cred ca sunt importanti.
nu degeaba a plecat profu csaba de la consiliu ca nu a vrut ca sa aiba de sef un fotbalist si un datornic.

de Horia Mărieș la 4 decembrie 2013 - 23:30

@irod la 4 December 2013 – 15:29

Ți-ai ales foarte bine porecla (alias-ul), sunt sigur că te și caracterizează.

Dacă știu eu bine, Irod cel Mare (n. 74 î.Hr., Idumeea – d. 4 î.Hr) cunoscut și ca Irod I (Herodes) a fost regele Iudeei (între 37 – 4 î.Hr.) și subordonat Romei. Irod este cunoscut pentru colosalele sale proiecte din Ierusalim și din alte părți ale lumii antice, incluzând reconstrucția celui de-al Doilea Templu al Ierusalimului, cunoscut și ca Templul lui Irod. În Biblie este menționat că ar fi ordonat uciderea tuturor pruncilor sub 2 ani la Betleem, descrisă în capitolul 2 din Evanghelia după Marei.

Mărieș ăla la care faci dumneata referire, nu este de fel asuprit și nu-și va cere niciodată cu vehemență drepturile nici de la PNL, nici de la UDMR, nici de la vre-un alt partid, oricare ar fi ăla. Mărieș ăla nu l-a văzut, nu l-a întâlnit, nu și-a cerut niciodată vehement drepturile de la șeful famigliei fanariote UDMR-iste din Carei și nici nu o să facă treaba asta niciodată. Mărieș ăla nu vrea să-ll întâlnească niciodată pe kovax între patru ochi, decât, eventual, ca să aibă ocazia să-l scuipe drept între ochi, dar în privát.
Mãrieș ăla își face dreptate și își obține drepturile numai în justiție, n-a apelat și nici nu va apela niciodată la „sprijin partinic” așa cum se poartă și se obisnuiește în aceste zile. Și doar, așa, pentru informarea dumitale, Mărieș ăla nu pierde niciodată în instanță, chiar fără să fie asistat de avocat, în fața primașului tău, fiindcă dreptatea este întotdeauna de parte lui. Doar kovax se consideră mai presus de Lege, doar el crede că în Nagykároly-city-városka numai el și famiglia lui sunt cei care fac Legea, doar el urlă sus și tare, susținut de diverși postaci prostănaci ca tine, că „ez a város a milyénk”.
Facem pariu cã în curând se va întoarce roata, împotriva lui?
Și fiindcă Mărieș ăla, cu toate defecțiunile ei, încă mai are încredere în justiția din această țară, Mărieș ăla mai poate spera că îi va vedea cândva într-o pârnaie tixită de homosexuali și pe cei doi lideri ai UDMR-ului local, pe fostul și pe actualul primar, fiindcă amândoi sunt doar niște penali. Sper că înțelegi de ce le doresc celor doi o pârnaie plină de homo, nu-i așa?
Toate bune !

de Horia Mărieș la 5 decembrie 2013 - 00:51

@de nemultumit la 4 December 2013 – 14:28

Băi nenică, abia acum observ că ne faci pe toți la grămadă „niște mincinoși și niște hămesiți”.
Suport orice, dar să mă bagi pe mine în aceeași oală cu Băse și cu kovax, asta nu. Le put la amândoi picioarele.

Și mai știi ceva? Stilul tău seamănă extraordinar de mult cu stilul,cretinului ăla nihilist care se voia ales senator de SM din partea pp-dd-kk anul trecut. Nu ești cumva chiar acela? Mii de scuze dacă am făcut vre-o confuzie regretabilă. Sufăr profund că nu mai pot citi ziarul online „careianul”. S-a terminat finațarea din partea aluia care emite mai nou din italia-Berceni? Sau nu mai găsești nici un riporter măzgălitor de prostii și de miciuni cu tentă electorală?.
Care mai este treaba cu ăia 20.000″de euroi promiși fiecărui citizen român? S-au dus pe apa sâmbetei odată cu privatizarea Oltchim? Sau ne-ai trombonit? Hai, nu te 3,14-3,14 pe Jenă, prietenarul tău, zi-ne cinstit!

de Horia Mărieș la 5 decembrie 2013 - 06:29

Avem „Români cu care ne mândrim”.

În țara vecină și prietenă există „Unguri cu care se mândreasc”.

Aceștia sunt oamenii de știință, oamenii de cultură, oamenii care se ocupă de arte, sportivii de excepție, elevii care obțin rezultate remarcabile la Olimpiadele internaționale, etc.

Dar aceștia sunt vârfurile, partea care se vede, cea de deasupra apei, a unui aisberg, iceberg sau ghețar plutitor.

Ce facem însă cu partea de sub apă, cu partea care nu se vede a aisbergului?

Se cunoaște faptul că aproximativ 90–92% (11/12 după alte estimări) din întreg volumul unui aisberg este subacvatic.

Vârfurile intelectuale ale unei țări sunt mediatiaze, sunt cunoscute, ce facem însă cu restul de 90% din populație, cu vulgul?

Ne batem, noi românii, în IQ-uri, cu ungurii, inclusiv pe aici, pe la Comentarii?

Dar oare cum stăm, așa în general, atât noi, cât și ungurii?

V-o spun eu: stăm prost.

Ieri, în gândul.info s-au publicat rezultatele studiul PISA 2012, elaborat sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, iar rezultatele nu sunt de fel încurajatoare. Atât elevii români, cât și elevii unguri au obținut cam același punctaj, bun doar pentru plasarea în cea de a doua jumătate a clasamentului.

Patru din 10 elevi români/unguri nu ştiu să citească corect un text şi nici nu înţeleg ceea ce citesc.

La proba de matematică, cinci din zece elevi români/unguri nu ştiu să rezolve problemele din cadrul testului PISA.

Mă uit uneori și la majoritatea postărilor de pe aici, de pe la BdeC, la calitatea lor, și parcă îmi vine să cred că rezultatele relevate de testul PISA 2012 privind pe elevii români/unguri sunt adevărate.

Nu susțin că acest test Pisa este unul infailibil și că nu poate fi discutat sau contrazis. Dar un semnal de alarmă tot trebuie să tragă. Și acest semnal de alarmă ne duce inevitabil la sistemul de învățământ actual, la o discuție asupra felului în care ar trebui să se facă educația tineretului, în general.

Las profesorilor și celor de strictă specialitate plăcerea analizei de detaliu, tragerea concluziilor și propunerea soluțiilor necesare.

Mă întreb, de exemplu, dacă în Carei mai există azi profesori de vârf, de talia unora ca Pteancu Paul, Benedek Zoltán, Suceveanu Paul, Jeney Sándor, Man Octavian, Sróth Edmund, Sabău Gavril, Bartók Pál, etc.(am amintit doar câteva nume care mi-au venit la repezeală în minte). Mai mult ca sigur că există, chiar dacă nu-i cunosc eu, dovadă fiind rezultatele școlare foarte bune obținute de elevii fruntași din Carei. Mă repet: de elevii fruntași!

Deci partea ce depinde de profesori se pare că este în regulă.

Mă mai întreb atunci, dacă în școli se mai citesc cumva cărți (de alea tipărite pe hârti și greu de cărat prin ghiozdane) sau oare totul se rezumă acum la smartphone, la tablete, la laptopuri și …. la disco sau la cafenele. Folosesc și eu intens laptopul sau iPad-ul, probabil la fel de intens ca și un licean, dar sunt totuși un tip de modă veche, mai deschis din când în când și câte o carte.

Mă întreb apoi dacă oficialitățile locale în mâna cărora este acum pâinea și cuțitul (adică finanțarea) acordă oare, prin Direcția Sănătate-Învățământ populată cu un director, un post vacant și cu un referent, suficientă atenție, suficientă impotanță problemelor legate de învățâmântul careian și le și rezolvă în mod corespunzător?

Mă întreb apoi, dacă oficialitățile locale, au acordat și acordă suficientă grijă asigurării condițiilor propice pentru funcționarea Bibliotecii Municipale?

Citeam pe aici pe la BdeC că în prezent aceasta funcționează în condiții de provizorat, improprii, că mai există și acum, după mutarea celebră, ocazionată de renovarea Castelului, multe cărți ce zac nedespachetate în lăzi supuse intemperiilor, în condiţii insalubre, printre şoareci morţi şi igrasie, în încăperi neîncălzite și că se preconizează mutarea Bibliotecii în clădirea noului centru social ce este în renovare, la un loc cu persoanele abuzate și cu cele asistate social.

Rămân la părerea (v-ați convins sper până acum, că eu am păreri foarte puține, dar fixe) că locul Bibliotecii Municipale Carei este în Castel.

Rămân la părerea fixă că românilor / maghiarilor/șvabilor / rromilor / everilor / ucrainenilor din Carei, indiferent de nivelul lor de IQ, le este mult mai necesară o bibliotecă municipală civilizată, decât o seră de termopane tixită cu plante exotice scumpe, sau decât un manej în care o să dănțuiască pe valsuri vieneze frumoșii cai lipițani.

Investiția cea mai serioasă ce ar trebuie făcută ACUM, în aceste momente de criză economică, atunci când încă șomajul este la un nivel ridicat în Carei, ar trebui să se facă în OAMENI, în EDUCAȚIE, sau mai pe scurt spus în CARTE și nu în palmieri sau în cai verzi pe pereți, chiar dacă sunt lipițani.

Iar pentru cei din vârful administrației locale sau pentru consilierii locali care n-au timp să citească eventual decât ziarul săptămânal careian ce apare în fiecare joi pe la chioșcuri, le recomand cu căldură să se mai uite puțin la pozele din link-ul de mai jos.

Poate că măcar acum, uitându-se la niște poze, foarte ușor de priceput, vor reuși să înțeleagă cam cum trebuie să arate o bibliotecă într-un oraș civilizat.

Iar dacă nici acum nu vor înțelege, le recomand să facă o vizită în vecini și să viziteze, măcar în fugă, Nemzeti Könyvtár sau Országos Széchényi Könyvtár. Acolo vor avea și avantajul că vor putea înțelege explicațiile, fiindcă le vor fi oferite în limba lor maternă.

https://www.google.ro/search?q=famous+libraries&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_OqfUs6OOseQswawooCoCQ&ved=0CCoQsAQ&biw=1366&bih=623

de jobbik la 5 decembrie 2013 - 09:53

Megfogunk te ven geci azaz mar ven szar…
Csak maszkaj egyedul Karolyba!

de motul la 5 decembrie 2013 - 09:59

nu ati reusit nici in 1940 sa ne ingenuncheati decat provizoriu ca am renascut din propria cenusa !
voi stiti sa dati replicile doar cu sabia si glontul ca de dialog nu ati auzit pana acum la fel ca si tulipanu sef care se crede grof.

de Horia Mărieș la 5 decembrie 2013 - 10:03

Ăia doi cu postările de mai sus.

Mai citiți încă o dată postarea mea. Aia cu CARTEA.

de nemultu la 5 decembrie 2013 - 10:34

de Horia Mărieș

„Investiția cea mai serioasă ce ar trebuie făcută ACUM, în aceste momente de criză economică, atunci când încă șomajul este la un nivel ridicat în Carei, ar trebui să se facă în OAMENI, în EDUCAȚIE, sau mai pe scurt spus în CARTE și nu în palmieri sau în cai verzi pe pereți, chiar dacă sunt lipițani.”

da, eu sunt tot ala ce a scris acum ceva vreme pe aici. am luat o pauza de la prostiile debitate de voi, in speranta ca va veti vindeca. slabe sanse. nici de acum incolo nu va voi deranja cu nimic. nu sunt hungarist, nici macar anti-roman, sunt un om obiectiv. nu sunt ppddist, dovada ca l-am numit un parsiv si pe liderul lor in repetate randuri, ceea ce voi nu veti face niciodata despre liderii cinstiti ai USL care a bagat tarisoara pe ultimul loc al europei. da, ei, ca doar iliescu, nastase, ponta si crin nu sunt UDMRisti.

acum din postarea de mai de sus, pare ca si d-ta intri in categoria visatorilor. ok, investim in oameni cu kepsloc. termina oamenii aia o scoala, si apoi ar trebui sa inceapa sa lucreze. UNDE sa lucreze oamenii cu kepsloc? eu de asta ziceam sa se investeasa in fabrici si uzine, dar nu, tu batman-batman. asta e insa o buba a intregii tari, nu doar a careiului, ca doar nu e careiul cu nimic mai prejos decat restul tarii din care romanii fug in strainatate sa isi faca banul. ce, si acolo jena e de vina?

de Horia Mărieș la 5 decembrie 2013 - 10:52

@nemultu la 5 December 2013 – 10:34

Ma bucur ca nu sunteti pp-dd-ist, am scăpat de grijă/stres.

Din logica dumitale de fier provine si vorba lui batman-batman: „Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici şi uzine!“ Sau invers: dai în fabrici și uzine, dai în mine!

http://adevarul.ro/economie/afaceri/dai-mine-dai-fabrici-uzine-povestea-unui-dezastru-prabusirea-economiei-romaniei-comuniste-s-a-ales-praful-mandria-ceausescu-industria-patriei-1_514c570700f5182b853f28cc/index.html

Da dom’le, cunoaștem povestea. Este afișată pe toate gardurile începând din 1990. Inclusiv pe Mobicrasna cea transformată în Kaufland.

eu rămân totuși la părerea că este mai eficient, dacă vrei să ajuți într-adevăr oamenii, să investești în dezvoltarea materiei cenușii decât să învestești în Mobicrasna sau cum s-o mai fi chemând azi fabrica aia de scaune de pe str. Ecoului.

Dacă ai materie cenușie, și dacă nu găsești locuri de muncă în Carei, indiferent dacă este de vină Jenă sau nu de treaba asta, te poți măcar duce să lucrezi onorabil, în străinătate și nu să faci pe sluga, pe îngrijitorul de bolnavi și de bătrâni așa cum fac azi majoritatea careienilor plecați, inclusiv probabil prietenul nostru puha.

de nemultu la 5 decembrie 2013 - 11:07

de Horia Mărieș la 5 December 2013 – 10:52

este hilar sa gandesti asa. hai sa investim in oameni, ca apoi ei sa plece si sa lucreze altundeva. asta e de fapt subminarea economiei. romanii sunt destepti, sunt parerologi foarte buni, ajunge sa stai de vorba cu oricine si el iti va spune cum ar trebui facut si dres. sunt oameni vizionari si cu simt al proiectului. si majoritatea te-ar infiera, domnule maries, daca le-ai zice ca investim in oameni si apoi ii lasam sa se duca sa fie doctori, ingineri, invatati in strainatate, ca sa ne mandrim cu ei, insa nu cumva sa le dam infrastructura, cadrul, optiunea sa isi faca treaba in romania, ceea ce ar duce inevitabil la cresterea economiei. insa de ce sa investim in infrastructura, cadru pentru acei OAMENI, cand pot sa o faca altii? de ce sa nu ne taiem noi partea leului mai bine si sa lasam romanii de izbeliste in alte tari? de ce sa nu contribuim noi, indirect, la dezvoltarea altor state decat al nostru? de ce sa folosim oamenii pe care ii instruim? ai, pai aia neesita bani, mai bine sa privatizam, vine strainu cu banu, nu trebuie noi sa iesim de la caldurica.

asta e gandirea gov ponta, dar si bocceala si bombonel, tariceanu si cine naiba au mai fost din 90 incoace. interesant ca ne-a nicu nu gandea asa. el chiar ingradea libertatea de a pleca in strainataturi. si le oferea sansa oamenilor (deopotriva inzestrati cu IQ peste medie, sau mai putin, ca nu sunt toti la fel de destepti) sa LUCREZE in tara. om rau nea nicu asta, nu era ioropean ca ponta si crin. sau ca nea bas. astia sunt reformatorii, astia sunt oamenii de seama, europenii, oameniidedreapta, democratii. puterea in mana poporului…odata la 4 ani, pt 1 zi. apoi pontos-cratos revine in actualitate. demos este uitat.

de Horia Mărieș la 5 decembrie 2013 - 11:19

@nemultu la 5 December 2013 – 11:07

Sir, este clar. Dumneata esti cel care ai dreptate. Recunosc.
Dar așa măcar scap de dumneata? Mulțumesc.

de Horia Mărieș la 5 decembrie 2013 - 12:58

@motul la 5 December 2013 – 12:23

Interesantă semnalarea Dvs (link-ul Dvs.).

Nu știam de escrocheria pusă la cale de fostul ministru al Culturii, de udemeristul Kelemen Hunor și de Csilla Hegedus, cea care în vremea cât Hunor a fost ministru al Culturii, a fost atât consiliera lui personală, cât și președinte al Transilvania Trust (asociația în administrarea căreia se află castelul Banffy), precum și președinte al Administrației Fondului Cultural Național. Nu știma nici de faptul că instituția care a dat bani Transilvaniei Trust nu a fost nimeni alta decât Administrația Fondului Cultural Național.

Nu mă interesează faptul cei doi implicați sunt maghiari, nu mă interesează nici dacă au fost sau dacă mai sunt și acum amanți, mă interesează doar faptul că sunt niște penali.

Nu mă interesează că Băse, că fiica lui Ioana, că iubitul fiicei sale – avocatul prezidențial, sau că fratele președintelui sunt români, mă interesează doar faptul că așa cum se pare că rezultă din afacerea celor aproape 300 ha din cel mai bun teren arabil al țării de pe la Nuna cumpărate pentru Băse de Ioana, precum și din despăgubirile acordate de justiție din Pitești și de Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților (10 milioane euro despăgubiri acordate șmecherilor în afaceri imobiliare din care făcea parte și avocatul iubit al Ioanei Băsescu, asta după ce au trecut sub tăcere, sau au declarat în fals în justiție că una dintre moștenitoarele îndreptățite, Eleonora Brătianu, ar fi fost decedată când dânsa mai era încă în viață) sunt niște penali.

Corupția nu are etnie, ea nu are preferințe etnice, de neam, corupți pot fi în țara asta atât românii cât și maghiarii precum și rromii de prin centrul Timișoarei, sau de pe aiurea.

La o pârnaie plină de homosexuali cu ei, și cu asta basta!

Dar oare cine are destul sânge în instalație, ce ‘organ’ din țara asta se va încumeta să facă vitejia asta?

Eu unul cred că acel viteaz-vitéz nu s-a născut încă.
Din păcate.

de Horia Mărieș la 5 decembrie 2013 - 13:13

P.S. Am uitat să menționez ceva.

„Anul 2010 a adus o mană cerească pentru tatăl Csillei Hegedus, care, datorită relațiilor foarte apropiate cu ministrul Culturii, a câștigat proiect după proiect, în defavoarea altor firme. Astfel, Utilitas a primit 160.233 de lei pentru servicii de asistență tehnică ”Circuitul târgurilor medievale din Transilvania de Nord – Castelul Karoly din Carei și Castelul din Ardud”.

Și uite așa se închide cercul escrocilor, și de la Kelemen Hunor, prin Csila Hegedus, prin tatăl ei, ajungem până la urmă și la cel care a îngropat capsula timpului împreună cu Hunor la Teatrul Municipal Carei, cel numit poetic „Ștefan Ruha István” asta ca ső nu se supere nici românii, nici maghiarii și nici rromii, că doar corupția nu are etnie. Bag seamă că cei doi au îngropat împreună și o comoară constând din lei, forinți sau euroi, provenind de-a dreptul din acte de corupție, și nu numai respectiva capsulă (secretă) a timpului.

de tulipan la 6 decembrie 2013 - 09:52

trebuie dus la expozitie si consulul ungariei care este acum la carei ca sa vada ca si noi stim sa facem asa cum fac ei.
la noi e voie sa se tina la teatru orice sarbatoare si nu cum ei nu au dat voie pentru ambasada romaniei de la budapeste sa tine spectacol la teatrul din oras.

Lasati un comentariu