Sfântul Ştefan cel „plin de duh sfânt şi înţelepciune”

• publicat la: 26 decembrie 2013
Sfântul Ştefan cel „plin de duh sfânt şi înţelepciune”

Pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, creştinii greco-catolici şi ortodocşii se închină praznicului închinat Întâiului Martir al Mântuitorului, Sfântul Arhidiacon Ştefan.

A fost primul martir creştin, condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim. Se spune că fost unul dintre cei şapte bărbaţi ”plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, aleşi de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni şi care au asistat la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ştefan a fost numit Arhidiacon. A intrat, astfel, foarte repede în atenţia fariseilor, care erau nemulţumiţi de faptul că predica în public învăţăturile lui Iisus. La scurtă vreme după începerea misiunii sale de diacon, a fost adus în faţa Sinedriului, fiind acuzat de blasfemie faţă de Moise şi de Dumnezeu. Întrebat de acelaşi Caiafa care îl judecase şi pe Iisus cum răspunde acuzării, Sfântul Ştefan a ţinut o lungă cuvântare, acuzându-i, la rândul său, pe cei ce îi doreau moartea:

„Cum au fost părinţii voştri aşa sunteţi şi voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum. Voi care aţi primit Legea întru rânduieli de la îngeri şi n-aţi păzit-o!” (Faptele Apostolilor VII, 51-53).

Sfântul Ştefan a fost găsit vinovat de blasfemie şi condamnat la moarte prin lapidare. După pronunţarea sentinţei, conform Noului Testament, el a avut o teofanie, spunând: „Iată văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu”.

El a fost dus în afara cetăţii, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir ucis pentru că mărturisise credinţa în Iisus. Urmând exemplul acestuia, în clipa morţii el cere iertarea pentru cei care îl ucid. Printre cei ce l-au judecat şi au asistat la uciderea lui s-a aflat şi Saul, convertit ulterior la creştinism, cel ce avea să devină Sfântul Pavel.

Mormântul Sfântului Ştefan a fost descoperit în anul 415. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma. Adevărul.ro vă prezintă pasaje din Biblie despre Sfânt: Faptele Sfinţilor Apostolilor, cap. 6 : “8… Ştefan, plin de har şi de putere, făcea minuni şi semen mari în popor. 9. Şi s-au ridicat unii din sinonagoga ce se zicea a libertinilor şi a cirenenilor şi a alexandrinilor şi a celor din Cilicia şi din Asia, sfădindu-se cu Ştefan. 10. Şi nu puteau să stea împotriva înşelepciunii şi a Duhului cu care el vorbea. 11. Atunci au pus pe nişte bîrbaşi să zică : l-am auzit spunând cuvinte de hulă împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu. »

O veche tradiție spune că de ziua Sfântului Ștefan este bine să aducem în casă icoana care-l înfățișează pe acest martir, sfântul ajutându-i pe creștinii care au probleme de sănătate, dar și pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane.

 

În această zi, în biserici se pomenesc creștinii care au murit în împrejurări dramatice și se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ștefan. În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ștefan, care au formă rotundă şi sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan. După ce se sfințesc de către preot, la biserică, se împart de pomană copiilor săraci.

 

În tradiţie se  spune că pentru sporul casei și sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în 27 decembrie să dăruim icoana Sfântului Ștefan sau o candelă nouă, aprinsă. În semn de iubire, prețuire și respect pentru Sfântul Ştefan, dar și ca dovadă de iubire și înțelegere, este bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certați.

Peste 420.000 de români care poartă numele Sfântului Arhidiacon Ștefan își serbează onomastica vineri, în cea de a treia zi a Crăciunului.

Numele Sfântului Arhidiacon Ștefan este purtat de 422.664 de români, dintre care 305.449 sunt bărbați și 117.215 sunt femei, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea  Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne.

Dintre bărbații sărbătoriți vineri, 273.159 poartă numele Ștefan, 18.656 se numesc Istvan și 8.727 au fost botezați Fănel. De asemenea, își vor serba onomastica 3.306 bărbați care se numesc Ștefănel, 1.031 care au numele Ștefănuț și 581 al căror nume este Fane.

Cele mai multe femei sărbătorite în 27 decembrie poartă numele Ștefania, respectiv 84.399, alte 22.327 se numesc Ștefana, 9.114 au fost botezate Fănica, 1.036 Fănuța și 339 Fana.

La Multi Ani ! celor ce poarta numele Sfântului Arhidiacon Ștefan.

 

Citeste mai mult: adevarul.ro/cultura/spiritualitate/sfantul-Stefan-plin-duh-sfant-intelepciune-sarbatorit-traditia-ortodoxa-1_50dc6150596d7200914044b9/index.html

Citeste mai mult: adevarul.ro/cultura/spiritualitate/sfantul-Stefan-plin-duh-sfant-intelepciune-sarbatorit-traditia-ortodoxa-1_50dc6150596d7200914044b9/index.html

Lasati un comentariu