The Economist: Marea Britanie ar trebui să roşească în faţa României

• publicat la: 18 decembrie 2013
The Economist: Marea Britanie ar trebui să roşească în faţa României

Tabloidele britanice sustin cu tarie ca de la 1 ianuarie 2014, tara o sa fie inundata de imigranti romani si bulgari, scrie The Economist.

Cifrele vehiculate sunt uriase, unele publicatii sugerand ca ar fi vorba chiar de 29 de milioane de oameni, adica populatia combinata a celor doua tari.

Insa in realitate se vor deplasa in Marea Britanie mult mai putini romani si bulgari decat se anticipeaza, scrie The Economist.

Totusi, premierul britanic David Cameron a facut cateva declaratii de presa in ultimele saptamani, prin care si-a asigurat conationalii ca nu vor fi „cotropiti”.

In afara de beneficiile pe care le obtine Marea Britanie de pe urma imigratiei, o parte a povestii lipseste total din relatarile presei engleze: economia in crestere accelerata a Romaniei.

The Economist arata ca publicatia The Mail a trimis un reporter in Romania, pentru a lua pulsul comunitatilor de rromi. Mai mult, articolul se incheie cu urmatoarea fraza: „dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, vor ramane numai caprele in aceasta zona”.

„Aceasta este imaginea despre Romania creata de tabloidele britanice. Insa tara este mai bogata, mai dinamica si mai sofisticata decat se arata in astfel de relatati. Somajul este relativ scazut, iar deficitul bugetar al Romaniei ar trebui sa faca Marea Britanie sa roseasca. Guvernul se afla in plina liberalizare a economiei, deschide sectoare noi (energie si telecom, mai ales) catre investitii. Cresterea economica este de 4,1%, salariile cresc rapid, iar ajustat la preturi, PIB per capitala se afla deasupra mediei europene. Iar unui bucurestean ii merge mai bine decat unui rezident din Manchester”, mai scriu jurnalistii de la The Economist.

Acest aspect este unul foarte important, avand in vedere ca reprezinta un antidot pentru panica britanicilor.

In primul rand, economia Romaniei se afla intr-o stare buna. In plus, beneficiile pentru faptul ca Romania este membra a UE sunt mutuale: britanicii pot profita de pe urma faptului ca pot calatori „contra curentului”, iar companiile pot investi intr-o economie infloritoare.

„Romanii si bulgarii din Marea Britanie sunt muncitori, insa ei creeaza si legaturi cu tarile lor. Putini englezi vorbesc romana, iar si mai putini inteleg cum functioneaza aceasta tara. Romania mai inseamna pentru Marea Britanie un puternic partener comercial, avand in vedere ca si-a propus sa creasca exporturile in aceasta tara cu 70% pana in 2017. Politicienii britanici care s-au panicat in legatura cu imigrantii romani ar trebui sa ia notite”, se arata in incheierea articolului.

 sursa ziare.com

comentarii

de Horia Mărieș la 18 decembrie 2013 - 18:35

British immigration
You’re welcome

An open letter to the citizens of Bulgaria and Romania

Dec 21st 2013 | From the print edition

http://www.economist.com/news/leaders/21591865-open-letter-citizens-bulgaria-and-romania-youre-welcome?fsrc=rss%7Clea

de Horia Mărieș la 18 decembrie 2013 - 18:53

I am a 26 year old Romanian IT engineer, who’s doing quite decent in Bucharest, Romania. As many other fellow young Romanians, I’m looking to emigrate by the time I reach 30, for a better life and better opportunities. Britain among Spain and Italy are the countries that I will never consider emigrating to, despite the offers and salaries. The general (misguided) opinion about Romanians in these countries makes me sick to my stomach. I would never ever want to live in a country that abuses me because its citizens can’t tell the difference between gypsies and Romanians.

So to all the Britons who are afraid that an ‘avalanche’ of Romanians will immigrate from January, I say, relax. There are tons of people who share the same opinion as me. The number of immigrants will not be that high, so you don’t need to worry yourself that much.

Stay classy, Britain! – Alin Ilie

Lasati un comentariu