Tokes, reclamat la Parchetul ICCJ pentru afirmaţia vizând protectoratul Transilvaniei

• publicat la: 6 decembrie 2013
Tokes, reclamat la Parchetul ICCJ pentru afirmaţia vizând protectoratul Transilvaniei

Europarlamentarul Laszlo Tokes a fost reclamat de Noua Dreaptă pentru declaraţiile din vară, când i-a cerut premierului Viktor Orban un sistem de cooperare prin care să ofere „protectorat” Transilvaniei, el fiind citat pentru joi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

László Tőkés   a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a fost citat, pentru aceeaşi zi, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a fi audiat ca făptuitor, într-un dosar în care este cercetat pentru trădare, în urma unei reclamaţii formulate de Asociaţia Noua Dreaptă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am primit citaţia pe 3 decembrie, într-un dosar care a fost iniţiat în septembrie şi despre care nu ştiu nimic. Am aflat că s-a depus o plângere de către Asociaţia Noua Dreaptă, pentru trădare. Mai multe nu ştiu”, a spus Tőkés.

Acesta a adăugat că a solicitat, prin avocat, procurorilor, să stabilească un nou termen pentru audierea sa.

„Avocatul meu a transmis, prin fax, o cerere pentru amânare şi aşteptăm să primim răspuns”, a afirmat europarlamentarul.

Tőkés a mai declarat că acesta nu este primul dosar în care este acuzat de trădare. „Am avut vreo cinci dosare pentru trădare, în ultimii ani, însă în toate s-a dispus neînceperea urmăririi penale”, a spus László Tőkés.

Preşedintele Asociaţiei Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva lui László Tőkés „pentru săvârşirea infracţiunii de trădare, după declaraţiile acestuia făcute în vară, în prezenţa premierului Ungariei, Viktor Orban, în care a cerut protectoratul Ungariei pentru Transilvania”.

„Mi s-a părut că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de trădare. Aşteptăm să fim informaţi despre mersul cercetărilor în acest dosar. Tőkés trebuie să dea socoteală faţă de declaraţiile făcute”, a spus Ionescu.

În 27 iulie, europarlamentarul László Tőkés i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Basescua declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), în urmă cu o săptămână, că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”.

Laszlo Tokes a declarat tot  joi, in  conferinta de presă, că ar vrea ca 1 Decembrie să nu mai fie Ziua Nationala a României, ci numai a românilor, iar Ziua Oradiei sa fie sărbătorită in altă zi decât 12 octombrie, data la care orasul „a fost ocupat de trupele românesti”, informează Mediafax.

Potrivit acestuia, „ar fi timpul” ca România „să-si revizuiasca Ziua Nationala” si sa o declare „ziua nationala a tuturor românilor, nu a României”. „Pentru noi, maghiarii, nu este o zi de bucurie si de sărbătoare”, a spus europarlamentarul.

sursa mediafax.ro

comentarii

de emil la 7 decembrie 2013 - 09:55

Surpriza: se va constata ca nu exista baza legala pentru a-l pedepsi, astfel înțelegându-se ca e normal ceea ce face horthystul ungaroman tokos. Ca, dacă eliberarea orașului Oradea este „ocupare”, atunci si eliberarea Ardealului de Nord e tot „ocupare”. Numai honfoglalasul migratorilor unguri adică ocuparea unui teritoriu locuit de alții, nu este motiv de doliu, ci de mare și îndelungata sărbătoare. Scatofagul ungarist a mai scuipat încă o data pe Romania!

de ZSOLTI la 7 decembrie 2013 - 10:24

oricene are dreptul de a fi prost dar sa nu faca un abouz din acesta

de emil la 9 decembrie 2013 - 20:34

zsoli, iar incalci preceptele enunțate tocmai de tine personal, accelerat și rapid!

Lasati un comentariu