Tot mai mulți europeni expulzați din Belgia

• publicat la: 28 decembrie 2013
Tot mai mulți europeni  expulzați din Belgia

Tot mai mulți cetățeni ai țărilor membre ale Uniunii Europene sunt expulzați din Belgia, chiar după un sejur îndelungat în acest regat, din cauza presiunii “nerezonabile” pe care o exercită asupra sistemului de ajutor social belgian, transmite AFP, care citează declarația unui oficial belgian.

“În 2013, până în luna august, au fost expulzați 1.130 de cetățeni europeni”, între care 133 de francezi, a indicat secretarul de stat belgian responsabil de azil și migrație Maggie De Block, răspunzând întrebării unui parlamentar local.

Expulzările cetățenilor europeni au explodat în ultimii ani. În 2010 fuseseră expulzați din Belgia 343 cetățeni ai UE, dar în 2011 numărul lor a crescut la 989, iar în 2012 s-a dublat, ajungând la 1.918.

De Block — unul dintre cei mai populari miniștri ai guvernului condus de Elio Di Rupo din cauza fermității sale în probleme de azil și imigrație — a decis să aplice cu strictețe o directivă europeană din 2004 referitoare la libera circulație a cetățenilor europeni.

Acestă lege europeană autorizează fiecare stat membru să pună capăt ajutoarelor sociale unui cetățean european estimat că ar constitui o ‘încărcare nerezonabilă’ pentru sistemul de ajutor social al țării care îl primește și să-l retrimită în țara sa de origine, în pofida dreptului acordat fiecărui cetățean european de a locui în oricare țară a UE timp de trei luni.

Presa belgiană a relatat în ultimele zile cazul unei familii franceze cu patru copii, amenințată cu expulzarea din cauza mijloacelor insuficiente de subzistență, deși locuiește în Belgia de trei ani, și cel al altei franțuzoaice, în vârstă de 30 de ani,care locuiește în regat tot de trei ani.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu