EXPO AFRICA la Carei – Expoziție de trofee africane și arme

• publicat la: 27 ianuarie 2014
EXPO AFRICA la Carei – Expoziție de trofee africane și arme

În cursul anului trecut a ajuns în custodia Muzeului Județean Satu Mare colecția defunctului Sir dr. Pánczél ZoltánTibor. Piesele de mare valoarea vor putea fi  vizitate de public în expoziția Muzeului Municipal Carei, care va fi vernisată la data de 31 ianuarie 2014, ora 14:00 în Castelul Károlyi, Carei.

Sir. dr. Pánczél Zoltán Tibor, s-a născut la Satu-Mare, la data de 31 mai 1959. Familia sa, işi are originea în localitatea Carei, mama, Pánczél (Nonn) Margit, fiind nepoata lui Nonn Gyula, arhitect renumit activând în acest oraș. Studiile le-a urmat la Satu-Mare, iar studiile superioare la Universitatea din Timişoara, la Facultatea de Arhitectură, titlul de doctor în științe economice obținându-se la Budapesta. A început cariera în viața economică preluând Fornetti România în 2001. În anul 2009 a fost numit consul onorific al Ungariei la Timişoara, iar în același timp a fost cavaler al Ordinului Suveran Sf. Ioan de Ierusalim Maltez.

Urmând exemplul străbunicului său, Nonn Gyula, care a înfiinţat Asociaţia de Vânătoare în Carei, încă din tinereţe era pasionat de vânătoare şi arme. A vizitat mai multe continente și a creat o prețioasă colecție de trofee și arme, care puteau vizitate de invitații lui în localitatea Brebu Nou (jud. Timiş), locul său de relaxare.

Cea mai mare parte a acestei colecții poate fi vizitată începând de acum și de publicul larg. În cele patru săli de expoziţie vor fi expuse diferitele specii africane de ierbivori: antilopa-samur, antilopa-cal, antilopa de apă, antilopa pygargus, antilopa-elan, marele kudu, impala,zebra, gnu-dungat, nyala. Între exemplare naturalizate în întregime şi trofee ale vânatului mare din Africa, vor putea fi găsite următoarele: bivol, struţ, girafa, rinocer, elefant, leu, cranii rinocer, leu, girafă, picioare girafă. Pe lângă aceste piese vor mai fi expuse arme de panouri (săbii, cuţite de vânătoare, arme de foc), precum și trofee de animale din Europa (cerb lopătar, cerb carpatin, muflon, capră neagră, mistreţi, blană de urs.


Lasati un comentariu