Lecţie despre Unire la Bibliotecă

• publicat la: 23 ianuarie 2014
Lecţie despre Unire la Bibliotecă

În cadrul parteneriatului educațional pe care Biblioteca Municipală Carei îl are cu Școala Gimnazială Nr. 1 Carei, la sala Biblionet a avut loc azi marcarea a  155 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Elevii clasei a VIII-a A, însoțiți de prof. Cristian Hegheduș, au participat la o oră de istorie altfel.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat participanților de Corina Nuna, bibliotecar șef-secție. Apoi, cunoscutul scriitor Ioan Ciarnău, el însuși profesor de istorie, a descris elevilor contextul în care s-a înfăptuit Unirea Mică: „A fost un moment istoric favorabil. În 1853 s-a declanșat războiul ruso-turc, Rusia fiind înfrântă. La Convenția de la Paris, românii din Moldova și Țara Românească au cerut să se unească într-o singură țară. marile puteri au fost de acord cu o uniune formală, cu domni diferiți. Divanele ad-hoc din Iași și București au ales, însă același domnitor, pe col. Alexandru Ioan Cuza. Rând pe rând, țările europene vor recunoaște Unirea înfăptuită de români.”

Încet, încet discursul profesorului Ioan Ciarnău s-a transformat într-un dialog purtat cu elevii participanți, multe dintre întrebările lor găsindu-și răspuns la invitatul bibliotecii.

Cu promisiunea de a se reîntâlni cât mai curând, ora de istorie s-a încheiat spre regretul participanților.

Lasati un comentariu