Previziuni 2014 – Evenimente importante, aniversări, comemorări semnificative

• publicat la: 1 ianuarie 2014
Previziuni 2014 – Evenimente importante, aniversări, comemorări semnificative

În 2014 vor avea loc alegeri europarlamentare în perioada 22-25 mai. În decembrie sunt prevăzute a se desfăşura alegerile prezidenţiale în România.

Sfântul Sinod a proclamat 2014 ca Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română.

În 2014 se împlinesc 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie ’89 şi tot atâţia de la căderea regimurilor comuniste în statele din Europa Centrală şi de Răsărit.

În luna martie se împlinesc zece ani de la aderarea României la NATO.

La 29 martie 2004, România devenea membru cu drepturi depline al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), alături de alte şase state – Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Slovenia, cu prilejul ceremoniei de depunere a instrumentelor de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO, organizată la Departamentul de Stat al SUA din Washington. Numărul membrilor Alianţei ajungea la 26, fiind cea mai amplă extindere a organizaţiei.

Premierul de la acea dată, Adrian Năstase, a depus instrumentele de aderare a României la NATO în cadrul unei ceremonii prezidate de secretarul de stat american, Colin Powell, şi a fost primit, la Casa Albă, alături de şefii de guvern ai celorlalte şase state, de preşedintele american, George W. Bush. La 15 aprilie 2004, la Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) de la Mons, Belgia, s-a desfăşurat ceremonia de ridicare a drapelelor celor şapte noi state membre ale NATO – România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia şi Slovacia, festivitate ce marca intrarea cu drepturi depline a acestora în structurile Alianţei.

Tot în martie se împlinesc 125 de ani de la înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES. La 15/27 martie 1889, apărea Agenţia Telegrafică a României, prima agenţie de presă a statului român. AGERPRES este continuatoarea acestei agenţii.

În acest an se împlinesc 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu (15 iunie 1889), Ion Creangă (31 decembrie 1889), Veronica Micle (3 august 1889).

În decembrie se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi şi Senatului României. Tot în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) şi tot în 1864 a fost adoptat actul cu caracter constituţional – Statutul dezvoltător al Convenţiei de la Paris, dar şi Codul civil, Reforma învăţământului.

Integral pe agerpres.ro

Lasati un comentariu