Scrisoarea unei românce către britanici: Vreţi să plecăm? Nu prea cred…

• publicat la: 10 ianuarie 2014
Scrisoarea unei românce către britanici: Vreţi să plecăm? Nu prea cred…

Lorina, o româncă stabilită in Marea Britanie de cinci ani a adresat o scrisoare deschisa publicatiilor britanice Daily Mail, The Sun, Partidului Independentei Regatului Unit (UKIP) si celor ce discrimineaza românii si imigrantii in general.

Publicata si de forumul romani.co.uk, scrisoarea a fost conceputa dupa ce femeia a citit cateva titluri din ziarele britanice aparute inainte de 1 ianuarie 2014, cand românilor si bulgarilor li s-au ridicat restrictiile.

„In primul rand ridicarea restrictiilor nu inseamna altceva decât usurarea vietii românilor care sunt deja in Marea Britanie. In fiecare an, orice român stabilit aici trebuia sa treaca prin proceduri complicate si birocratice pentru obtinerea NI (National Insurance Number – n.red.), cardul galben, cardul albastru, cardul purpuriu – nu, nu inventez nimic. Ridicarea restrictiilor ii scuteste pe români de aceste proceduri”, scrie Lorina.

Românca este revoltata de faptul că atunci când se vorbeste despre rromii din Marea Britanie, inevitabil acestia sunt români.

„Un alt lucru nu il inteleg. De ce incercati sa faceti oamenii sa creada ca toti românii care vin in Marea Britanie sunt tigani? Rromii sunt o minoritate etnica din România asa cum exista si in alte tari. Si Marea Britanie are tiganii ei. Nici nu vreau sa comentez articolul din Daily Mail in care s-a scris ca rromii români imping oamenii pe scări, in Londra”, mai scrie Lorina.

Românca le reaminteste britanicilor de faptul ca studentii români platesc taxe in Marea Britanie la fel ca ceilalti tineri, taxe platite cu bani trimisi din România, dar si faptul ca britanicii sunt tratati de multi medici români, al caror profesionalism este recunoscut.

„Am fost la doctor in urma cu câteva saptamani si cand a auzit ca sunt romanca, a inceput sa-mi zica despre alti 5-6 medici români cu care este coleg, laudându-i. Noi, romanii, nu am venit aici pentru a va fura slujbele. Contribuim la economia Marii Britanii la fel ca si britanicii”, mai scrie femeia.

„Fiecare român are povestea lui. Unii suntem aici pentru a invata, altii pentru a invata si apoi pentru a munci, altii pentru a muncii, iar altii, din nefericire, pentru a fura. Tot Daily Mail scria ca, in ultimii patru ani, 900 de români au fost arestati, din cei 94.000 care locuiesc in Marea Britanie (potrivit BBC). Asta inseamnă că 0,94 la suta dintre romanii de aici au comis o infractiune, in ultimii patru ani. Nu prea suna a Armageddon, nu?”, adauga Lorina.

Românca subliniaza un lucru pe care putini il stiu si pe care niciunul dintre ziarele britanice care au participat la campania anti-români si bulgari nu l-au publicat.

„Vreti sa plecam acasa? Daca plecam din Marea Britanie definitiv, avem dreptul sa cerem restituirea tuturor taxelor platite in perioada in care am locuit si muncit legal aici. Mai vreti sa plecam? Nu prea cred…”, scrie Lorina.

„Credeti ca va vom invada? Mai ganditi-va o data. Românii au lucruri mai bune de facut. Sa crezi ca 20 de milioane de oameni se muta intr-o tara numai pentru ca pot, este un pic exagerat. Iar romanii care au vrut sa se stabileasca in Marea Britanie au facut-o pana acum”, isi incheie studenta scrisoarea deschisa.

Lorina explica, in finalul epistolei, ca vrea sa devina psihoterapeut in Marea Britanie pentru a-i „trata pe jurnalistii de la Daily Mail de xenofobie”.

Lasati un comentariu