Sedință cu scântei la Consiliul Județean

• publicat la: 28 ianuarie 2014
Sedință cu scântei la Consiliul Județean

Luni, 27 ianuarie a avut loc ședința Consiliului Județean Satu Mare unde a fost aprobat bugetul general consolidat al judeţului Satu Mare pe anul 2014, în sumă de 322,695 milioane lei.

In urma repartizării sumelor defalcate din TVA alocate județului Satu Mare prin Legea bugetului de stat pe anul 2014, respectiv cele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit în vederea echilibrării bugetelor locale pentru acest an, fiecărei unități administrativ-teritoriale i-a revenit suma de 156.000 lei. Au primit sume mai mari primăriile Beltiug- 1,172 milioane lei, Crucişor – 202.000 lei, Culciu – 188.000 lei, Doba – 373.000 lei, Homoroade – 192.000 lei, Păuleşti – 212.000 lei, Pomi – 232.000 lei, Terebeşti – 282.000 lei, Valea Vinului – 212.000 lei, Negreşti Oaş – 2,172 milioane lei şi Tăşnad – 1,172 milioane lei. În fondul de rezervă al Consiliului Judeţean a rămas suma de 3 milioane lei.

Totodată, fiecare Primărie va primi câte 3.000 de lei pentru derularea concursului „Cea mai frumoasă și bine gospodărită comună”, 4.000 de lei pentru a se putea înscrie în viitoarea Agenție de Dezvoltare Județeană și câte 9.000 de lei pentru echipamente de supraveghere video.

De asemenea, consilierii județeni au alocat suma de 1 milion de lei Primăriei Tășnad pentru organizarea licitației în vederea construirii unui nou sediu, 1 milion de lei pentru continuarea investiției la Parcul balnear din Beltiug, respectiv 2 milioane de lei în vederea finalizării investiției la Luna Șes.

Bugetul local al judeţului Satu Mare pe anul în curs a fost stabilit la nivelul sumei de 191,44 milioane lei. Pentru Învăţământ a fost alocată suma de 15,579 milioane lei, pentru Sănătate 8,878 milioane lei, pentru Cultură, recreere, religie 14,092 milioane lei, pentru asigurări şi asistenţă socială 58,411 milioane lei, iar pentru drumuri şi poduri 51,095 milioane lei.

În luarea de cuvânt, deputatul UDMR Erdei D. Istvan, membru al Comisiei de Buget-Finanțe din cadrul Parlamentului României, prezent la ședință în calitate de invitat, a atras atenția asupra diferențelor care există la unele sume publicate în Monitorul Oficial și cele prevăzute în proiectul de hotărâre,afirmand  că banii trebuie folosiți cu chibzuință. „Anul acesta s-au alocat cu 0,8% mai puțini bani decât anul trecut. Restul sunt povești”, a declarat parlamentarul UDMR, fapt contrazis insa de fostul şef al Direcţiei economice a Consiliului Judeţean, Erica Venemozer.

Intervenția lui Erdei nu a pus decât „paie pe foc” deoarece atât președintele CJ, Adrian Ștef cât și vicepreședintele Mircea Govor au susținut că, din contră, bugetul repartizat județului nostru este mai mare decât în anul precedent. „Noi am vrut să vă mulțumim pentru activitatea pe care o aveți în Comisia de Buget-Finanțe, dar dumneavoastră ați venit să ne criticați și acum ne faceți să nu vă mai mulțumim”, a declarat supărat Mircea Govor.

În aceeași ordine de idei, Adrian Ștef a spus că „bugetul este mai mare decât anul trecut. Noi înțelegem că vă jucați rolul de reprezentant al unui partid de opoziție dar asta e realitatea. Modul în care CJ gospodărește aceste sume este o adevărată artă”.
Supărat de-a binelea din cauza intervenției deputatului UDMR, Govor a declarat că „nu ați făcut nimic pentru Satu Mare și ați stat degeaba acolo (referindu-se la calitatea de membru în Comisia de Buget-Finanțe) ! Ați venit să ne criticați ! Spuneți-ne vă rog câți bani ați adus județului Satu Mare și în calitate de deputat al zonei Tășnad dacă ați făcut lobby pentru construirea unei noi Primării?! Vedeți? Noi am alocat 1 milion de lei pentru noua Primărie de la Tășnad. Acum veniți și vreți să ne spuneți că Guvernul Ponta nu își face treaba”, a declarat Govor.

sursa jurnaluldesatumare.ro

Lasati un comentariu