Viktor Orban aruncă Ungaria în brațele Rusiei

• publicat la: 17 ianuarie 2014
Viktor Orban aruncă Ungaria în brațele Rusiei

La Budapesta guvernează un politician care știe mereu ce este mai bine pentru țara sa. Știe cel mai bine ce avioane multirol trebuie cumpărate, care bănci trebuie ”alungate”, ce contracte energetice trebuie semnate, cine este cel mai bine să-i ”colonizeze” țara și ce pusee naționaliste și ”unioniste” trebuie provocate în țările vecine pentru a se vedea reales. Sună cunoscut?

La Budapesta nu este vorba despre zacaminte de aur care sa fie exploatate prin metode controversate, de zacaminte de gaze de sist oferite spre explorare unei companii americane, ci de infrastructura nucleara a tarii oferita peste noapte, fara consultare si fara studii stiintifice prealabile, Rusiei.

Un acord nuclear cât 10% din PIB și o politică energetică pe zeci de ani

Pe 14 ianuarie, in prima zi a Anului Nou pe stil vechi, premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost primit la Moscova de presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, pentru a stabili clar ca Budapesta va renunta la o licitatie internationala pentru modernizarea singurei sale centrale nucleare si, in schimb, va acorda Rusiei toate drepturile pentru tot complexul de lucrari.

Acordul la care au ajuns Orban si Putin implica un imprumut pe 30 de ani de circa 10 miliarde de euro din partea Rusiei si o miza uriasa: centrala nucleara de la Paks produce acum aproape 50% din energia electrica din Ungaria. Dupa modernizare, centrala va produce de doua ori mai multa energie. Presa occidentala vorbeste, avant in vedere data acordului, despre un Mos Gerila rus care oferi Ungariei 10 miliarde de euro, dupa imprumutul de 15 miliarde de dolari oferit Kievului pentru a mentine Ucraina departe de UE si cel de 2 milairde de dolari ”aruncat” Belarusului.

Orientarea brusca a Ungariei lui Viktor Orban catre Rusia s-a facut pe furis, departe de ochii opiniei publice si a opozitiei. Presa de la Budapesta nu a aflat decat ”pe surse”, cu o zi inaintea vizitei la Moscova, ca Orban va oferi Rusiei un proiect in valoare de peste 10% din PIB-ul tarii sale. Presa de opozitie scrie ca Orban nu ar fi primit o finantare atat de generoasa din partea niciunei companii nucleare cu exceptia Rosatom, pentru ca deficitul bugetar al Ungariei arata mult prea rau in acest moment. Or, generozitatea Rusiei nu vine decat cu un pret: fie cumpararea centralei de la Paks, fie impartirea profitului, fie avantajarea oamenilor de afaceri rusi in diverse achizitii strategice in Ungaria.

Nepszabadsg: Ungaria, în brațele ursului rus

La Budapesta, cotidianul Nepszabadsag a publicat joi un editorial in care vorbeste despre colonizarea energetica a Ungariei. ”Sa retinem data: 14 ianuarie 2014. Atunci s-a stabilit definitiv ca Ungaria nu este o democratie in sensul european al termenului. In caz contrar ar fi de neconceput ca am fi putut lua o asemenea decizie care implica destinul tarii pe mai multe decenii – asa cum prevede modernizarea centralei nucleare de la Paks (la 100 de kilometri de Budapesta) – fara dezbatere publica, fara consultare stiintifica si fara vreun studiu. Doar prin vointa personala a premierului.

Viktor Orban este un expert in materie: cu achizitionarea avioanelor Gripen din Suedia, in septembrie 2001, a facut la fel. Ignoram mereu ce se intampla in culise, dar afacerea miroasea a coruptie. Afacerea de azi este de un alt calibru, atat ca pret, cat si ca efecte. Nu este vorba de a alege ce avioane de vanatoare zboara pe deasupra noastra, ci de alimentarea cu energie pe decenii intregi.

Societatea ar trebui sa accepte o decizie opaca. Ar trebui sa-l credem pe Viktor Orban care spune ca Ungaria are nevoie de alte doua reactoare si ca cea mai buna solutie este ca ele sa fie construite de de agentia rusa Rosatom, printr-un credit rus rambursabil in 30 de ani.

Premierul nostru a obtinut o asemenea victorie in lupta pentru independenta energetica, incat vom fi dependenti de gazele si energia nucleara rusa mai mult ca niciodata. Dupa Ucraina, la finalul lui noiembrie, UE a mai suferit o infrangere. La 25 de ani dupa caderea comunismului, Orban crede ca Ungaria este ma sigura in bratele ursului rus. Cine ar fi putut crede? O fi crezut-o macar el insusi, acum 25 de ani?”

continuare pe cotidianul.ro

comentarii

Lasati un comentariu