Ziua Culturii Naţionale sub auspicii eminesciene la Carei

• publicat la: 16 ianuarie 2014
Ziua Culturii Naţionale sub auspicii eminesciene la Carei

Forţa de gândire a geniului eminescian transcende dincolo de timp şi vremuri pentru că Eminescu  este noi… este parte din Fiinţa noastră, este tot ceea ce este românesc.

Un spectacol deosebit a avut loc miercuri 15 ianuarie 2014, in Sala Festiva a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu Carei,sub egida  Consiliului Judeţean Satu Mare,a  Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale, Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Carei şi in organizarea Directiei de Cultura si  Buletin de Carei. Au fost prezenti Liviu Marta,directorul Muzeului Judetean,Felician Pop,directorul Centrului de Creatie,Robert Laszlo,director adjunct al Bibliotecii Judetene,consilier Alexandra Catargiu din partea CJ,Gabriela Silvasan,director la Palatul Copiilor Satu Mare,Aurel Pop,directorul editurii Citadela,consilieri locali si judeteni,directori de scoli si institutii,iubitori  ai liricii eminesciene si ai culturii in general.Au lipsit de la eveniment reprezentantii primariei,ai directiei de invatamant din cadrul primariei.

Toti participantii au  primit la intrare ecusoane cu  chipul nepretuitului Mihai Eminescu,realizate de catre elevi ai clasei a VI-a de la Scoala Gimnaziala nr.3,diriginte prof.Carmen Dindelegan.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de Bogdan Georgescu,directorul Directiei de Cultura Carei. Distinsul vorbitor a subliniat faptul că această manifestare e ocazionată de împlinirea a 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, dar „evenimentul de azi e un omagiu adus şi altor reprezentanţi ai culturii româneşti”,enumerand cateva dintre  personalităţile culturii careiene, conchizând că „educaţia şi cultura clădesc o naţiune puternică şi demnă”.

   

Alexandra Catargiu a dat citire mesajului domnului Adrian Ştef,presedintele Consiliului judetean, în care se subliniază importanţa  omului  Mihai Eminescu, poetul naţional al românilor, care în numai 17 ani a creat cea mai valoroasă operă. Mesajul a cuprins şi o invitaţie la manifestările prilejuite de Unirea Principatelor, organizate de Consiliul Judeţean Satu Mare.

A rostit o alocutiune si  Robert Laszlo,  director adjunct al Bibliotecii Judeţene, poet, care a afirmat că  „e greu să vorbeşti despre Eminescu prin clişee”, că Eminescu a fost cel care a aliniat cultura română la „comandamentele estetice ale civilizaţiei europene”, că toţi poeţii se revendică din uriaşul său tezaur liric. Eminescu e creator de cultură naţională, “era un om al marilor viziuni naţionale care excedau spiritual lumii în care a trăit”. Opera sa e prilej de revelaţii spirituale. Eminescu ilustrează ideea “că viaţa fără cultură nu e viaţă şi cultura fără viaţă nu e cultură”.

Felician Pop, directorul  Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale, li s-a adresat celor prezenţi prin formula „dragi oameni buni”, spunând că în anul acesta sărbătoarea Culturii Naţionale este marcata la Carei. În continuare surprinde monumentalitatea lui Eminescu, afirmând ca „nu poate să moară un spirit care poate aduna într-o sală atâţia oameni”.

Domnia sa a facut apoi  referire la istoria sălii festive a Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei, un loc încărcat de istorie, unde în anul 1919, la 25 mai, a fost prezent regele Ferdinand şi deputatul Iuliu Maniu care au parafat un act istoric care atesta instaurarea administratiei  române. În amintirea acestui eveniment istoric, Felician Pop a precizat ca se doreste de catre Consiliul Judetean dezvelirea  la Carei a unui  bust al regelui Ferdinand. Vorbitorul revine apoi la Eminescu despre care spune că este „unul dintre oamenii cu har ai acestei naţiuni”. Contemporanii nu l-au iubit pentru că a avut curajul de a spune nu „într-un ocean de da”. Conchide apoi că „îl iubim pe Eminescu pentru că are exact ce nu avem noi, pentru că el a văzut acea Românie pe care urmaşii săi au reuşit s-o facă”. În finalul discursului, rosteşte cuvinte de suflet, spunând că ar fi fost foarte fericit dacă ar fi putut pune o jerbă la bustul lui Eminescu şi în Carei,municipiul care nu are inca  un bust al marelui poet. Este un semnal discret al nevoii de Eminescu în municipiul Carei, ultima brazdă de pământ românesc eliberată. Eminescu rămâne un reper luminos al neamului acestuia.

Doamna învăţătoare Emilia Micovschi,urmatorul vorbitor,precizeaza ca  Eminescu nu are bust la Carei, dar el există şi este în sufletele noastre”.In prezentarea sa , afirma că Eminescu este întruchiparea absolutului, iar poezia sa rămâne primul mare model de univers poetic din lirica românească. Sunt aduse la cunostinta celor de fata  cele mai importante momente din biografia lui Eminescu, etapele creaţiei sale, genurile şi speciile pe care genialitatea sa le-a atins. Plină de fiori şi emoţie, alocuţiunea doamnei învăţătoare se termină prin cuvinte ziditoare „aici la Carei nu îl uităm niciodată pe Eminescu. Eminescu e în sufletul nostru de la mic, la mare. Nu poate să-ţi fie dor de cineva pe care il ai în suflet.”

Spectacolul a continuat  cu un valoros moment artistic care a unit voci cristaline de copii cu voci şlefuite ale părinţilor acestora, care a făcut să se adune în cuget şi simţirea românească careieni din toate generatiile. Au recitat Darius Duţescu, Dănuţ Coşarcă, Patricia Borbely, Alexandra Oneţiu, Roxana Mihaly, Sergiu Fogaş, elevi ai Liceului Teoretic Carei, Alexandra Gozner,Anastasi Tol si Mihaela Pacurar de la Scoala Gimnaziala nr.3  iar corul a interpretat melodii pe versuri eminesciene: O, rămâi… , Codrule, codruţule, Mai am un singur dor, Pe lângă plopii, Sara pe deal, Codrule, Măria Ta. Corul a fost coordonat de catre profesorul Mariana Vulcan de la Clubul Elevilor Carei.

 

Seara a continuat cu lansarea cărţii Nicoletei Latiş, Tezaur spiritual şi cultural careian – dicţionar de schiţe biobibliografice, apărută la Editura Citadela din Satu Mare.

 


comentarii

de spectator la 17 ianuarie 2014 - 17:10

cel mai reusit spectacol de ziua culturii!
corul a fost minunat si emotionant!pacat de sala festiva ca nu se renoveaza!

de oana la 17 ianuarie 2014 - 22:12

Eminescu a reusit sa adune , dimpreuna, atatia factori de cultura! Si dupa secole ne uneste….Momente de inaltare spirituala, care ne redau optimismul pentru viitor!

Lasati un comentariu