Aşezarea dacică de la Bobald în epoca bronzului.Lansare de carte

• publicat la: 14 februarie 2014
Aşezarea dacică de la Bobald în epoca bronzului.Lansare de carte

Sâmbătă,15 februarie,de la ora 18,00 va avea loc o lansare de carte la Carei,in incinta Castelului.

Autorii Németi János  şi Molnár Zsolt abordează epoca bronzului în lucrarea : BRONZKORI HATALMI KÖZPONTOK ÉSZAKNYUGAT-ERDÉLYBEN: A NAGYKÁROLY–BOBÁLD-TELL, apărută  la Szeged 2012 sub egida Universităţii din acelaşi oraş, cu  sprijinul financiar al Consiliului National Al Cercetării Stiintifice din Invăţământul Superior (CNCSIS).

Cartea este bilingvă,maghiaro-germană.

redacţia

comentarii

de oana la 15 februarie 2014 - 07:41

Este o carte care are drept subiect, o tema din istoria noastra, este scoasa pe banii statului roman, dar in Ungaria, si , exlusiv in limba maghiara?
De altfel, Kovacs Molnar Zsolt este adept declarat al teoriei imigrationiste , afirmand deschis, in fata tinerilor , doar aceasta teorie, care considera ca romanii sunt veniti ulterior maghiarilor pe teritoriul Transilvaniei!

de Ardarik la 15 februarie 2014 - 13:33

Cartea este bilingva cucoano…pe de alta parte si ungurii platesc impozit, nu?:)

de gabi la 15 februarie 2014 - 14:59

cartea este tiparita din bani romanesti in limba maghiara si germana.
ungurii platesc impzit dar seful lor presedintele udmr si primarul nu plateste pentru ca la ce datorii are a trecut toate bunurile pe numele nevestei si copiilor ca si asa are salaru taiat cu 30%/.
pai nu pentru aceia a cumparat pentru el masina pe banii fundatiei de promovare turism local?
si dupa ce a facut accident cine credeti ca a platit reparatiile/?
pentru cartile scrise in maghiara se gasesc mereu bani pentru tiparire dar pentru cele romanesti de ce nu se platesc? pentru ca si romanii platesc impozitele in orasul in care primarul are retinere pe salar pentru datorii!
un primar sovin fara rusine avem si este presedinte la udmr carei!

de oana la 15 februarie 2014 - 18:17

Adevarat, cartea este blingva, maghiara si germana, precum in defunctul Imperiu Austro-Ungar, din amintirea caruia, unii lideri maghiari nu se pot desprinde!Dar, tocmai ei, care cer mereu dreptul la folosirea limbii maghiare, uita sa il respecte pe cel al folosirii limbii romane! Unde este respectul limbii romane aici? De ce lipseste tocmai limba statului a caror cetateni sunt si care le da pensii sau salarii?
Kovacs Molnar a adus, ani de zile, doar studenti maghiari la Bobald, care, evident, desi traitori in Romania, nu cunostiau, sau nu doriau sa vorbeasca limba romana!Alaturi de ei, studenti din Ungaria!Doar Muzeul Judetean Satu Mare a trimis elevi romani acolo!Asa se promoveaza intelegerea , cunoasterea reciproca, toleranta?Prin publicatii exclusiviste, in maghiara si germana?In care stat s-ar mai permite o astfel de sfidare a limbii nationale?Ce ar face Jobikk in Ungaria intr-un astfel de caz?

de Horia Mărieș la 16 februarie 2014 - 11:18

@ZSOLTI: Măi copy@paste elvtárs! Da priceput te-ai mai făcut! Versifici? Dar totuși, ce are sula cu prefectura?

de Crisan la 16 februarie 2014 - 12:10

Imperiul austroungar a adus numai lacrimi pentru romanii majoritari din Transilvania.
Nici acum cei cativa urlatori huni nu reusesc sa se descurce singuri fara fonduri de la statul unde isi duc existenta.ei sunt mari si tari numai cand au in spate pe cineva cu acces la fondurile publice.
Am auzit ca fata lui Nemeti lucreaza la universitatea din szeged acolo unde a fost editata cartea….

de careian la 16 februarie 2014 - 12:22

ajunge sa ne uitam doar la firmele sefilor maghiari din carei si vedem ca sunt abonati la pomana statului in care traiesc.conduce in top primarul cu datoriile ramase dupa falimentarea celor 4 firme de mobila si urmeaza focista si ceilalti care nu ar fi nimca fara banii de la primaria carei!
careienii platesc impzitele si firmele apropiatilor primarilor sunt abonate la lucrari sau aduc de la marghita si ungaria alte firme la care dau banii careienilor!
au pus la politia locala un senki fara concurs care nu stie sa scrie si sa citeasca dar pune masinile cu microfoane langa cei pe care vor sa asculte si apoi dau raportu la etajul doi.
ce se aude cu noua primarie care se face din banii careienilor aproape 2 milioane de ieuro si care de 2 ani trebuia terminata dar inca mai repara la fatada si acoperis si tavane ca se tot strica si tot pe banii orasului se repara ca altfel nu se pot lua comisionanele pentru famiglia.

de kuker la 17 februarie 2014 - 21:53

abia daca au fost vreo doi prin sala cu tot cu primaru care iar se face de ras cu ce vorbeste..nici makar ai lor nu au avut curaj sa publice poze cu cati au fost interesati de minciunile lui iancsi bacsika care a uitat sa cheme pe amicul cearnau.

de Serg.Pavaloaie la 18 februarie 2014 - 18:35

Fiti siguri ca pana va fi Jancsi Nemeti director la muzeul din Carei nu va apare o lucrare stiintifica scrisa de el in romaneste{Jancsi=Jeno=sovinisti)Pai,ce va mirati ?Nu ati observat mai bine de cativa ani in coace tendinta de trecere a limbii romane pe plan secundar sau sa nu fie folosita de loc in Carei?Urmariti anumite firme comerciale care in reclama lor scriu mai intai in ungureste si dedesubt romaneste{vezi firma „Pasztor Hus” sau „LUDY”),mai mult,am fost stupefiat cand cu ocazia ZILELOR SVABILOR din Carei Primaria a acceptat ca la ghiretele cu produse traditionale denumirea localitatii si a produselor ce le preparau de zor doamnele sa fie scris in germana si in ungureste,nicidecum si rmaneste.De,daca era scris si romaneste li se oprea in gat „strudli”cand mancau.

Lasati un comentariu