Bani înapoi de la bănci, pentru cei împrumutați în franci elvețieni

• publicat la: 19 februarie 2014
Bani înapoi de la bănci, pentru cei împrumutați în franci elvețieni

Avocatul Gheorghe Piperea susține că persoanele care au credite la bănci în franci elveţieni ar putea primi înapoi sumele de bani pe care au fost nevoite să le achite ca urmare a creşterii acestei valute comparativ cu leul.

Afirmația lui Piperea vine după ce Nils Wahl, avocatului general al Curții de Justiție a UE, instanța supremă care coordonează toate instanțele din Europa, a declarat că plata ratelor la un curs de schimb diferit de cel din ziua în care s-a acordat împrumutul ar putea fi considerată o clauză abuzivă.

Opiniile avocatului general al Curții Europene de Justiție nu sunt obligatorii, dar sunt respectate în nouă din zece decizii finale ale judecătorilor.

„Dacă Judecătorul CJUE va decide acest lucru (n.r. că este abuzivă clauza conform căreia ratele pentru creditele în franci elveţieni se plătesc la cursul curent), va fi lege pentru toate ţările membre. Inclusiv instanţele din România vor fi obligate să aplice această lege, care va trebui transpusă în legislaţia autohtonă”, a precizat Gheorghe Piperea, citat de bursa.ro.

Avocatul a mai spus că prima sancţiune care s-ar lua în cazul acesta ar fi îngheţarea cursului la valoarea din momentul încheierii contractului.

De asemenea, cei care au luat credite îşi vor putea cere înapoi banii pe care i-au plătit ca diferenţă între cursul curent şi cel din momentul contractării împrumutului, a adăugat același avocat.

sursa rostiri.yahoo.com

Lasati un comentariu