Buget de consum vs.Buget de investiţii.Lux pentru unii,lipsuri pentru alţii în municipiul Carei

• publicat la: 11 februarie 2014
Buget de consum vs.Buget de investiţii.Lux pentru unii,lipsuri pentru alţii în municipiul Carei

Deşi primarul Kovacs   s-a   lăudat la şedinţa ordinară a CL cu bugetul axat doar pe investiţii al municipiului Carei,cifrele îl contrazic,bugetul de venituri proprii pe 2014 fiind unul de consum.Valoarea alocată pentru plata salariilor la autorităţi publice din cadrul primăriei Carei coincide cu întreaga sumă încasată din impozite clădiri persoane juridice şi fizice din municipiul Carei. O apologie a guvernării PDL-UDMR a fost susţinută cu   vehemenţă  de primarul Kovacs.

Majoritatea proiectelor incluse pe ordinea de zi a şedinţei de luni 10 februarie au fost consacrate dezbaterii bugetelor pe anul în curs la institutiile din subordinea primăriei Carei.

Au fost luate in discutie bugetele Primăriei Carei,a   instituţiilor  de învăţământ finanţate din venituri proprii, a  Centrului Cultural al municipiului Carei, al Administraţiei  Pieţii Carei, a Spitalului Municipal Carei dar si aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al creditelor interne pe anul 2014 sau  aprobarea repartizării sumei defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru cheltuieli descentralizate la finanţarea cheltuielilor de personal la învăţământ pe anul 2014.

Discuţiile au fost mai mult decât apăsate şi au avut aceiaşi protagonisti,consilierii liberali si primarul Kovacs ajutat de pe tuşă de administratorul public Beko Tamas,fostul primar.

Nimeni dintre consilierii majoritari de la UDMR nu a avut o opinie legată de bugetele discutate,la final ridicând doar mâna pentru aprobarea variantei propuse de administratia locală.

„Am sperat că va lua cineva cuvântul măcar să laude acest buget” a afirmat  în deschidere  consilierul Ilie Ciută, “am stat să mă gândesc dacă mai are rost să intervin deoarece interesele depăşesc raţiunea.

In ce priveste bugetul de venituri proprii,nu am a spune multe lucruri,mi se pare realizabil,având in vedere că s-a mers pe realizările de anul trecut.

Vă aduc aminte că pe 29 octombrie  2013 am votat o rectificare bugetară unde aţi propus ca venituri proprii să  incasăm suma de 1.300.000 lei dintre care la impozit pe clădiri persoane  juridice 320.000 lei iar la impozit clădiri persoane  fizice 60.000 lei.

Vă citez din PV al şedintei respective:

Toată această  sumă o cheltuim pentru salarii,bunuri şi servicii concluzionând că bugetul in forma prezentă  este unul de consum iar acea  rectificare  a fost creată artificial  numai pentru  a se putea plăti salariile.Dvs dle primar ati spus la acea dată că cele prezentate de mine sunt dezinformări.

Vă rog să vă uitaţi la cele două capitole ,la incasările realizate si veti constata că nu am realizatat  cele preconizate  de dvs, neincasarea  fiind de peste 550 mii lei,dar  nu mai contează,eu v-am iertat pentru ce ati afirmat atunci.

Pe 2014 ne propunem la venituri proprii , 19.350.000 lei .In ce priveste cheltuielile si aici mă refer la 19,35 milioane,nu  ne vom incadra nicicum , având in vedere că anul 2013 l-am inceput cu datorii aproape 0 datorită imprumutului   cu 5 5 % dobândă  făcut pentru 2.100.000 ce reprezentau  valoarea  creanţelor şi am ajuns  la 31 decembrie acelaşi an  să acumulăm  iar o datorie de 2.600.000 lei.

Avem asigurată plata pentru bunuri si servicii numai până în septembrie iar pe ultimul  trimestru ne mai trebuiesc 2,5 milioane .Nu stiu de unde vom obtine aceste  fonduri.Din venituri proprii,avem prevăzut pentru  investitii mai putin de 10%.In schimb vom plăti dobânzi si rate la creditele contractate in sumă de peste 2 milioane lei.

Investuitiile sunt si ele vai de mama lor si vă dau doar 2 exemple.Pentru Studiul de Fezabilitate  si Proiectul Tehnic  la reabilitare Sala de Repetitii de lângă teatru,proiect ce l-aţi scos de 2 ori de pe ordinea de zi,plătim 49.000 lei,adică 11 mii euro ca să  ne  scoată  metrul pătrat reabilitat la suma de 1.000 de euro.

Realizarea  parcului din  centru municipiu Carei…aici apare suma de 1.793.55 lei şi în realitate,vorbind cu managerul de proiect,dl.Mancz  de unde am sinteza investitiei Parc Monument cu valoare  totală de 1.480879,76 lei. De unde această diferenţă  de peste 3 miliarde lei vechi? Unde se duc aceşti bani?

Vă mai  dau doar o cifră ca exemplu…

Salariile la autorităţi publice sunt 4 milioane de lei dar si incasările  la impozitul pe clădiri persoane  fizice şi juridice a tot de 4 milioane şi  să mai ziceti că nu e buget de consum”.

Vizibil deranjat de mentiunile consilierului Ciută,sustinute cu documentele din mapa de lucru primită,primarul Kovacs a reiterat de acum clasicele  afirmatii legate de persoana consilierului liberal.

Nici nu mă aşteptam ca domnul Ciută să spună altceva dar  eu vă spun că avem un buget de investitii.O să accept criticile când veti aduce 1 leu pentru acest oras şi  când veti umbla pe la Bucuresti ca să aduceti de la miniştri liberali fonduri ca să  nu mai luăm credite pentru oraş. Bugetul nu acoperă cheltuielile materiale dar salariile sunt acoperite.Lipsesc 1 milion de lei de la salariile profesorilor si 2 milioane de la consilieri.Suntem conştienţi că e greu să acoperim sumele acestea dar …”

Beko Tamas a adus şi el câteva motivaţii pentru unele aspecte indicate de consilierul Ciută,unele dintre ele mergând direct la sentimentul auditorului.

Bugetul pe 2014 e cu 4,7 % peste cel din 2013 şi zic că e unul de dezvoltare.Referitor la parcul din centrul municipiului Carei,lucrările din zona Monumentului,eu cred că domnul Mancz  a avut emoţii când v-a dat acele acte intocmite de el.Eu vă spun că valoarea totală a lucrărilor este de 1,78 milioane lei,diferenţa fiind legată de cheltuielile dirigintelui de şantier.În ce priveşte lucrările la Sala de Repetitii de lângă Teatru,Studiul de Fezabilitate va fi plătit doar când consiliul va aproba acest lucru.”

Consilierul Ciută atrage atentia celor doi  primari,fost şi actual,că „dl.Mancz nu a avut nici un fel de emotii ci a oferit  un act in care era mentionata   investitia de 1,4 milioane de la parcul din jurul Monumentului si sunt sigur ca v-o ofera si dvs.Nu e bine să faceti afirmatii  de genul –consilierii să aducă bani de la Bucuresti ,prin trafic de influenţă,  dar cred că faceti referire la formatiunea din care fac parte ,cea aPNL.Tin să vă aduc aminte că locuinţele sociale pentru care acum cereţi bani,cele 90 de apartamente aveau termenul de finalizare in perioada guvernării PDL-UDMR şi  nu aţi fost in stare să aduceti suficiente fonduri pentru incheierea lor.Vă aduc aminte şi  de scrisoarea adresată USL Carei prin care ati solicitat ajutor şi uite că aţi primit,proiectele in derulare primind bani pentru finalizare.Ati primit si creditul de 9 milioane de la CEC Banc.De ce nu spuneti că am reusit să aducem şi  fonduri pentru reabilitarea Monumentului Ostasului Român  lăsat voit în paragină sau pentru executarea drumului din  Ianculeşti.În viziunea dvs tot ce e rău e liberal şi ce e bun e sau UDMR sau PSD.Ne-ati cerut vreodată ajutorul şi  nu v-am ajutat?Legal,putem sta de vorbă” .

Atmosfera în sala de sedinte  a devenit destul de încinsă dupa cele afirmate de consilierul Ciută,determinându-l pe  primar să afirme că “numai Dragnea ne-a ajutat pe noi.Cât UDMR a fost la guvernare am putut să facem policlinica.Nu o să vă critic când o să vă luptaţi cot la cot cu miniştrii liberali pentru bani.Ce a făcut PDL in 2 ani nu o să facă USL nici in 5 ani.Mai bine nu  ne apucam de parcul de lângă Monument.Toti ne incurcă  intenţionat.Chiar acum a plecat Oprea la Bucureşti să rezolve ceva.Noi lucrăm pe bani de la UE iar bani guvernamentali…IOC!

Interventii a avut şi consilierul Marius Rusu şi Adrian Bucureştean.

 “Acest buget de improvizaţie reprezintă un lux pentru unii locuitori şi lipsuri pentru altii.Nu văd să fie inclusă construirea capelei mortuare de la Ianculesti si nici anveloparea sălii de tenis de masă (aici) pentru Clubul Tapo Carei desi ambele au fost aprobate in CL de anul trecut” a specificat Marius Rusu.

Adrian  Bucureştean s-a declarat şi el surprins de iesirile si afirmatiile primarului Kovacs,afimând că “ nu aţi   dorit niciodată  să  ne solicitati  sau să aveti o discutie deschisă.Plec peste 3 ore la Bucuresti dar  nu stiu ce aş putea face deoarece nu am relaţiile pe care le doriţi”.

Onet Ionuţ ,consilier PSD,a sustinut bugetul propus de primar afirmând că “ primarul a promis că se va realiza acest buget.Am discutat impreună si e ok. E un buget ce trebuie votat”.

Bugetul a fost votat in forma propusă iniţial,impotrivă fiind doar cele 5 voturi ale liberalilor prezenti.

Bugetul propus pe 2014  este de 57.124.380 lei din care venituri proprii 19.314.000 lei,venituri din sponsorizare 1.090 lei,Sume din TVA pentru echilibrare 36.000 lei,sume din TVA cu destinatie 18.258.000 lei;transfer buget de stat 5.315.000 lei şi sume pentru  proiecte de la UE, 14.200.290 lei.

 

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 11 februarie 2014 - 21:20

Interesantă prezentarea celor discutate/disputate in ședință. Corelând cele de mai sus, din articol, cu cele scrise pe aceeași temă în nagykaroly_ro, eu unul am reușit să-mi fac o părere. Sper, una corectă. M-am cam lămurit.

Subscriu la „am stat să mă gândesc dacă mai are rost să intervin deoarece interesele depăşesc raţiunea.”

NU, NU ARE NICI ROST să mai comentez.

Revin totuși cu o o întrebare (retorică?) pe care am mai pus–o.

Primașul ăla când dă pe afară de la atâtea istericale, când începe să facă spume la gură, așa cum a făcut-o si la recenta ședință a C.L., dă cumva și semne de paranoia, exact ca răposatul nea Ceașcă? Mai este el oare în deplinătatea facultăților mintale?

În medicină, debilitatea mintală este forma de înapoiere mintală mai ușoară decât idioțenia și imbecilitatea, în care individul nu poate depăși însușirea cunoștințelor corespunzătoare primelor patru clase primare.

Cred că ar trebui depusă actiune privind punerea sub interdictie judecatorească a domnului primaș, până nu este prea târziu. Instanța competentă este Judecătoria Carei in a cărei rază teritorială isi are domiciliul cel ce urmeaza sa fie pus sub interdictie. Cererea este scutită de taxă de timbru. Punerea sub interdicție reprezinta mijlocul de ocrotire partiala sau totala a intereselor persoanelor care nu au discernamantul de a se ingriji de interesele lor, din cauza alienatiei sau a debilitatii mintale. De asemenea, reprezintă și mijlocul de ocrotire totală a intereselor contribuabilor careieni, ai locuitorilor municipiului Carei, față de acțiunile aberante ale unei persoane care nu mai are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele lor.

de umoria majres la 12 februarie 2014 - 09:32

cred ca tu ai nevoie urgenta de o vizita la medicul de familie sa iti dea cateva pastile antiuselita.

de Horia Mărieș la 12 februarie 2014 - 11:41

@umoria majres: Már tegezük egymást, faszika Zsoltika?

de Sorin la 12 februarie 2014 - 12:36

vorbim de primarul care are retinere pe salar si a reusit performanta de a-si falimenta pana si firmele personale,4la numar?
din ce fonduri construieste o fabricuta pentru baiatul absolvent?
cum se face ca primaria noua nu este gata desi de 2 ani a expirat termenul de finalizare si totusi banii curg spre cine vrea primaria iar fatada a fost refacuta de 3 ori si acoperoisul la fel?
e primarul care conduce masina cumparata pe banii fundatiei locale de turism pentru ca el nu are dreptul sa isi cumpere pe numele lui pana nu isi plateste datoriile?
ce sa astepti sa faca alt buget unulprimar care nu isi poate conduce afacerile lui si nici nu are la varsta asta nimic in proprietate?

de cartieru' la 12 februarie 2014 - 16:11

bine ca avem sef la consiliu judetean si liberali ca altfel banii orasului ajung numa la ungurii primarilor mai rau ca pe vremea austriungaritei si hirtystului!

de trist la 17 februarie 2014 - 09:24

cum poti sa dai bani pentru carti despre grofi si sa te faci ca nu observi nevoile locuitorilor acestui oras???
oare sportul este activitatea cea mai ignorata de catre cei doi primari sau persoana lui mircea podoba deranjeaza primarii??? acest antrenor a facut din tenisul de masa un sport careian care aduce numai performanta si aduce careiul pe harta celor mai valorosi sportivi dar acesti sportivi sunt cumparati de alte cluburi pentru ca nu au nici un fel de sustinere !!!
ce primar e cel care isi neglijeaza tinerii ce obtine rezultate si ajuta grofii din strainatate cu banii orasului???

de Horia Mărieș la 17 februarie 2014 - 12:11

@trist la 17 February 2014 – 09:24

Radio Erevan răspunde întrebării Dvs.: Un terchea-berchea !!!

de Horia Mărieș la 19 februarie 2014 - 07:33

Liberalii îl critică degeaba pe primaș. Ăia sunt doar niște cârcotași. Așa îi învață Crinul.

Mie îmi place foarte mult ce face primașul ăla cu pălărie de gábor pe cap. Rezultă clar din „A megye legszebb épületében jártunk” / 2014.02.18. | M. T. R. | Nagykároly polgármester épület. Aranyszarvas-fogadó /

Marmură pe jos, mobilier din lemn masiv, sală de bal uriașă (aia cu prima întâlnire dintre Sándor și Julia), finisaje de lux, stucatură faină, etc. Merită primașul gábor să se lăfăie în lux, că doar o face pe banii noștri.

Făceam pariu acum vre-o doi ani, tot pe aici pe la comentarii in BdeC, că primașul va ajunge ușor la 2.000.000 euroi. Cred că am câștigat de mult pariul, primașul a și depășit suma de două milioane de euro.
Ca să nu mai comentez de termenul de punere in funcțiune care va fi depășit cu mai mult de 3 (trei) ani. Nagyon biztos.

Sunt foarte mândru că și în orașul meu natal se poartă grandomania cretină și toatl păguboasă pentru vulg, nu numai în Bucale, cum ar fi de exemplu cu Catedrala Neamului. Se poartă prostia bolnăvicioasa sub pălării de gábor și pe la Careii Mari, cum ar fi de exemplu cazul Aranyszarvas-fogadó / fogadău. Vor face băieții udmr-iști niște bairamuri cu bogrács în sala de bal a acestui fogadău de o să se răsucească Petöfi Sándor ín mormânt!

Singurul lucru de care-mi pare rãu, dar sincer, este cã primașul cu pălărie de gábor n-are nimic sub pălărie. Adică n-are minte. Fiindcă dacă ar fi avut, ar fi făcut renovarea – trebuia făcută, fără nici o discuție – cu finanțare din fonduri europene, din fonduri obținute prin cooperarea transfrontalieră HU-RO. Dacă avea minte să aplice cu un astfel de proiect – la care partea maghiară ar fi cuplat imediat ce ar fi auzit de numele lui Sándor Petőfi (născut Petrovics); Petőfi Sándor alias Alexander Petrovič alias Александар Петровић (1 Jan 1823 – 31 Iulie 1849), ar fi avut 95% șanse să obțină finanțare europeană.

Dar individul n-are minte, n-are cap. Si unde nu-i cap, vai de picioare și de contribuabilii careieni, care sunt obligați să scoată, solidar, din buzunarele lor, plătind impozite ca să alimenteze falimentarul buget local, 2.000.000 euro, fiindcă așa au vrut mușchii primașului gábor de Asaujul de Sus, prieten apropiat – poate chiar rudă de sânge albastru – al grófilor Károlyi din Slovacia.

de horgasz la 20 februarie 2014 - 16:01

ia uitati cum se uita la consilirii tulipani sa spuna cum sa voteze .

de liberal la 21 februarie 2014 - 21:53

Spune ce presedinte ai ca sa iti spun cine esti!
Nu faceti ca udemeristii ca ajungeti in top la Ghimpele!

de in sfarsit!!!!! la 23 februarie 2014 - 20:34

era si timpul sa se hotarasca domnul presedinte Ciuta sa candideze!!!!
avem nevoie de persoane puternice si care pot sa demonstreze ce au facut inainte de a candida la primarie si nu sa candideze ca sa scape de datorii si de puscarie!!!!!
vrem dezbateri publice ca suntem satui de minciuni si taceri ale primariei ce cheltuie banii nostri pe case de vacanta prin ungaria sau pe salarii de sute de milioane la apropiati sau p[e apartamente si terenuri pentru odrasle!!
DIALOG SI TRANSPARENTA LA PRIMARIA CAREI!!!!!

de Ascultator la 23 februarie 2014 - 21:12

Ati auzit azi in emisiune la radio /Careienii vor dezbateri publice/Vor sa li se ceara si lor parerea.Initiati Dvs.D-le Ciuta o dezbatere publica,aveti tot dreptul sunteti Consilier.Din pacate suntem pusi in fata faptelor implinite..Bravo D-le. Ciuta ,credem ca ati luat o hotarare inteleapta,succes !!!si plecati urechea la nevoile cetatenilor, Azi am avut ocazia sa ne convingem ca sunteti omul potrivit in a face economii la risipa banului public.Dar,vrem si o confruntare tet a tet? pe cand ???

de ALEXANDRU la 23 februarie 2014 - 21:29

Nu vor sa vina cu D-nul.Ciuta in emisiune!D-nul.Ciuta se duce documentat,ei nu stie nici sa vorbeste…bine romaneste,dapoi ce sa mai stie ce se voteaza pe la sedintele in care se ridiche doar muna ..(mana….Ar fi interesanta o confruntare,poate in campania pentru functia de primar la locale,sau nici atunci.

de gadjou la 24 februarie 2014 - 09:11

din ce buget cumpara primaru atatea masini pentru el cand din salar i se taie 30 la suta pentru ca trage dupa el datoriile de la firmele bine conduse de el cand lucra pe banii lui si au falimentat toate…..acum lucra cu banii careienilor si apar masinile si casele si pamanturile de pe numele odraslelor ca ciupercile dupa ploaie. si mai cheltuie banii careienilor si pentru grofii karoly care au ramasm iar fara euroi si acum vin sa ne vanda noua cartile lor…grea viata de bogatas cand te intinzi mai mult decat plapuma!!!
bine ca ciuta a reusit sa faca casa si masini din singura lui firma si asta doare la jenika ce sta cu mana in banii careienilor

de gheorghita la 26 februarie 2014 - 11:39

sper ca e clar acum pentru toata lumea ca plosnitele nu pot colabora decat cu plosnitele si motivul pentru care udemeristii careieni ataca numai liberalii e mai mult decat evident.spinu din coasta primarului sunt doar liberalii care servesc verde in fata datele despre sifonarile banului public de la carei!!

de Peca la 27 februarie 2014 - 19:55

Sa dati bani si pentru pesti pentru lacul ianculesti ca numai broasca este in el.

de crapul la 27 februarie 2014 - 20:17

banii sunt dati pentru pesti numai ca pestii trebuie cautati la dejo sau arpi sau robika

Lasati un comentariu