Creștinii sărbătoresc pe 2 februarie praznicul Întâmpinării Domnului

• publicat la: 2 februarie 2014
Creștinii sărbătoresc pe 2 februarie praznicul Întâmpinării Domnului

Pe 2 februarie, Biserica  sărbătoreşte praznicul Întâmpinării Domnului, întâlnirea dreptului Simeon cu Mântuitorul lumii, eveniment ce apare relatat în Evanghelia Sfântului Apostol Luca, potrivit

La 40 de zile după naştere, Mântuitorul Iisus Hristos este adus la Templu de Fecioara Maria şi de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii Vechi, unde este întâmpinat de dreptul Simeon şi de Prorociţa Ana.

Simeon este descris de Sfântul Luca Evanghelistul ca un om credincios, ce respecta rânduielile Legii Vechi.

Când dreptul Simeon a întâmpinat pe Hristos şi a luat în braţe pe Pruncul care este trimis de Dumnezeu să se Întrupeze, să se facă om şi să devină Mântuitorul lumii, atunci a simţit bucuria împlinirii făgăduinţelor făcute de Dumnezeu şi a simţit eliberare interioară, duhovnicească ca răsplată a aşteptării lui în rugăciune şi în preamărirea lui Dumnezeu, şi a mulţumit lui Dumnezeu printr-o rugăciune:

„Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel“. (Luca 2, 25-26).

Cuvintele Dreptului Simeon sunt de fapt adeverirea împlinirii unei proorocii a proorocului Isaia, care prevestea naşterea mai presus de natură a Mântuitorului. Totodată, Dreptul Simeon a făcut şi o proorocie.

El prevesteşte ceea ce avea să trăiască Maica Domnului atunci când Mântuitorul avea să pătimească pentru noi.

‘Prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi’, spune Sfântul Luca despre Dreptul Simeon că a rostit către Maica Domnului, prevestind patimile ce avea să le îndure acest Prunc şi durerea pe care mama sa va trebui să o îndure.

Potrivit tradiţiei, bătrânul Simeon este unul dintre cei 70 de înţelepţi care au tradus din limba ebraică în limba greacă Vechiul Testament, la porunca regelui Ptolemeu al Egiptului.

Se spune că, atunci când trebuia să traducă versetul de la Isaia, capitolul 7, versetul 14, anume ‘Iată fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu’, s-a îndoit, gândindu-se că este imposibil ca o fecioară să nască, aşa că a vrut să şteargă aceste cuvinte şi să spună ‘iată femeia va lua în pântece’. Însă îngerul Domnului a intervenit şi a făcut o minune, spunându-i să nu fie necredincios.

Şi pentru că s-a îndoit de aceasta, nu va gusta moartea până ce nu va vedea şi va ţine în braţele sale pe Cel ce se naşte din Fecioară, pe Hristos Domnul.

Lasati un comentariu