Despre „Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac” la Carei

• publicat la: 19 februarie 2014
Despre  „Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac”  la Carei

Marţi 18 februarie 2014 , a avut  loc vernisajul expoziţiei  „Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac. Artefacte de os şi corn” care are ca temă prezentarea  unor splendide obiecte realizate din materiale dure de provenienţă animalieră.

Liviu Marta,directorul Muzeului Judeţean a folosit in deschidere un citat  din Satirele poetului latin Horaţiu pentru a arăta că în ultimele decenii anii ale erei păgâne la Roma exista un interes profund pentru civilizaţia dacilor.

”Oricine îmi iese în cale întreabă:

Hei! Bunule (om bun) ,tu trebuie să ştii,

 pentru că eşti în relaţii mai strânse cu zeii,

Ce ai mai auzit despre daci?”

Acest interes este cu atât mai interesant cu cât vine din partea unui poet ce a lepădat haina militară, iar dacii, pe acea vreme nu mai erau o ameninţare pentru Roma, ca pe vremea marelui rege Burebista. Acest interes pentru daci al intelectualilor romani pornea de la alte însuşiri, mai paşnice şi mai profunde, despre care vorbeşte expoziţia vernisată azi. Dacă în vremea împăratului Augustus la Roma dacii erau un subiect public, astăzi, 18 februarie 2013, dacii au devenit subiect public şi la Carei, ocazie ce ne este oferită de vernisajul expoziției ,,Artă și meșteșug la daci. Artefacte de os și corn”. Inainte de a discuta despre expoziţie se cade să păstrăm un moment de reculegere pentru arheologul dr. Ilie Sălceanu, care astăzi a fost condus pe ultimul drum.Dumnezeu să îl odihnească!”,

Alături de directorul Liviu Marta au fost membrii Asociatiei  Culturale Omnis Barbaria,îmbrăcati in costume specifice perioadei marelui regat Dac.

In sălile de expozitie de la etaj,dr.Iosif Ferencz a făcut o trecere în revistă a exponatelor,oferind detalii legate de artefactele  afisate.

Expoziţia etalează o concepţie originală şi un design special, reunind  materiale grafice (fotografii, desene, scheme) şi texte explicative pe roll-ups  şi  panouri de mari  dimensiuni, ilustrând mediul animal în cursul celei de a doua epoci a fierului şi evoluţia  utilizării complexe a elementelor scheletice animale (materiile dure animale) pe teritoriul vechii Dacii, în reprezentări de epocă pe artefacte precum  vase ceramice, piese de bronz, aur şi argint, scenele Columnei Traiane,etc.

Acestora li se adaugă   numeroase artefacte de os şi corn de cerb şi căprior, provenind din cercetările mai vechi sau recente efectuate în patru importante situri dacice din Transilvania de sud-vest şi Banat: Ardeu-„Cetăţuie” şi Hunedoara-„Grădina Castelului”, jud. Hunedoara; Sighişoara-„Wietenberg”, jud. Mureş; Unip-„Dealul Cetăţuica”, jud. Timiş.

Este vorba de obiecte diverse, etalate pentru prima dată într-o astfel de formulă(cele  mai multe  dintre  ele  chiar rămase nevalorificate expoziţional până acum), de mare interes deopotrivă pentru specialişti şi  marele public,atât în planul valorizării patrimoniu lui arheologic naţional mobil, câtşi în acela al ilustrării unor manifestări tehnologice speciale dinvremea civilizaţiei dacice: unelte şi accesorii, precum mânerele, şaibele  şi plăselele din corn de cervide;una dintre acestea (descoperită la Ardeu-„Cetăţuie”) reprezintă, până acum, un unicat în spaţiul României; este  decorată cu motive geometrice gravate, puse în evidenţă în mod spectaculos prin designul expunerii şi prin fotografii realizate cu ajutorul microscopului digital.

Tot aici se cuvine menţionat un superb manşon din corn de cerb, provenind de la Unip-„Dealul Cetăţuica”, excepţional conservat, decorat în manieră similarăşi valorificat prin aceleaşi tehnici ale microscopiei  digitale; arme(vârfuri de săgeţi); piese de port(piepteni din corn de  cerb) şi de podoabă(mărgele, pandantive), între care se remarcă acelea   confecţionate din canini de cerb, elemente anatomice având semnificaţii simbolice şi magico-religioase aparte, fiind, în acelaşi timp,trofee căutate şi foarte apreciate  de vânătorii tuturor 2timpurilor.

Trebuie remarcată şi prezenţa unui zar de os, foarte bine păstrat, piesă de import  din lumea romană, atribuit (cu probabilitate) locuirii dacice din cetatea de la Ardeu.

Un segment important al expoziţiei se referă la reconstituirea experimentală, după toate  rigorile domeniului, a unui atelier de meşter dac specializat în prelucrarea osului şi a cornului de cervide şi de erbivore, contribuţie de mare atracţie pentru public datorată unuia dintre cei mai buni specialişti ai domeniului, arheologuldrd. Marius Barbu;în ambianţa acestui „colţ tehnologic” regăsim atât uneltele de fier specifice (topor, secure, cuţite diverse, sfredel, ferăstrău, instrumente pentru gravatetc., ele însele reproduse experimental), materiileprime, brute sau procesate în diverse stadii, cât şi obiectele finite, variate  ca tipuri  şi perfect funcţionale, identice acelora cunoscute în perioada de maximă evoluţie a civilizaţiei dacice.

Sectorul atelieruluiexperimental este completat cu un produs multimedia  original, special creat pentru acest prilej şi care rulează continuu pe un ecran LCD;este vorba de filmulcare redă în detaliu realizarea unor artefacte din materii dure animale(„actor”: Marius Barbu; regia, imaginea şi montajul: Cristian Damiean).

În expoziţie au fost incluse,ca elemente de ambianţă  de mare efect,replici ale unor vase ceramice dacice, amplasate pe butuci de fag din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei;material osteologic recuperat în urma săpăturilor de la Ardeu;scheletele unor animale; coarne de cerb;o acvilă tratată taxidermic;două dintre celebrele piese arhitectonice decorative de calcar de la Grădiştea Muncelului, decorate cu siluete de păsări.

Expoziţia este realizată sub egida Consiliului Judeţean Satu Mare şi a Muzeului Judeţean cu sprijinul  Muzeului  Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul „Castelul Corvinilor” Hunedoara si  Muzeul de Istorie Sighişoara.Din păcate,afişele expuse de organizatori în locurile special amenajate din oraş au fost în mare parte distruse iar peste altele au fost lipite afişe cu alte manifestări.Expozitia va rămâne la Carei  timp de 2 săptămâni.

Daniela Ciută

comentarii

de oana la 20 februarie 2014 - 21:54

Bravo pentru initiativa! Expozitiile trebuie sa circule si sa imbogateasca lumea!

Lasati un comentariu