Despre controversata Societate Carpatină Ardeleană

• publicat la: 23 February 2014
Despre controversata Societate Carpatină Ardeleană

Locuitorii din Livada, Călinești Oaș și Gherța Mică adună semnături pentru un memoriu ce va fi transmis Guvernului.

Tensiunea devine tot mai mare în zona Livada, Călineşti Oaş, Gherţa Mică, Turulung din cauza restricţiilor impuse de către Societatea Carpatină Ardeleană, organizaţie care are în custodie zona protejată Natura 2000 – Râul Tur. Localnicii sunt tot mai nemulţumiţi faţă de modul în care acest ONG îi tratează şi au început să adune semnături pentru un memoriu ce va fi transmis Guvernului. Între timp, zona este condamnată la sărăcie, deoarece mai multe investiţii sunt blocate din cauza faptului că nu primesc avize de la societate.

Un memoriu cu privire la delimitarea zonei ariei protejate a fost deja depus la Instituţia Prefectului, însă problema nu a fost rezolvată.

Unul dintre cazuri este cel al ginerelui fostului primar din Gherţa Mică, Ioan Câcău, care întâmpină probleme serioase deşi a realizat o investiţie de aproximativ 50.000 de euro pe terenul comunei Călineşti Oaş, chiar la ieşirea din Gherţa.

În cursul anului trecut acesta a depus acte la Primăria Călinești Oaș pentru construirea unei hale unde să-și țină utilajele agricole, el lucrând în arendă foarte multe terenuri agricole. Imediat a început și construirea halei respective având promisiuni că totul va fi în regulă dar s-a lovit de refuzul Societății Carpatine Ardeleană de a-i elibera aviz. Nu se ştie cum, aria protejată a fost extinsă dintre cele două diguri ale râului Tur până la DJ 109, peste foarte multe terenuri intravilane şi extravilane, fără ca proprietarii să fie informaţi.

Supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât reprezentanţii Societăţii Carpatine nu le dau voie nici măcar să-şi lucreze terenurile cu tractoarele.

Neavând avizul Societăţii, bărbatul a primit o amendă de 7.500 de lei iar acum acelaşi ONG îl obligă să-şi demoleze construcţia și să aducă terenul la starea inițială, adică să-l acopere cu tot felul de spini arbuști. Acum, cele două părţi de judecă.

„Rangerii”, după cum se autointitulează reprezentanţii Societăţii Carpatine, l-au atenţionat pe proprietar că nu are voie să facă nimic pe terenul său, chiar dacă este proprietar şi este situat în intravilanul localităţii.
Mai mult, investitorul a cheltuit sume importante pe proiectul tehnic al clădirii, acesta fiind cu toate avizele în regulă.

Scurt istoric al ariei protejate

Fostul primar Ioan Câcău a explicat că în anul 2.000, pe când conducea Primăria, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului le-a spus că se pot accesa fonduri pentru gospodărirea râului, aria protejată fiind în vremea respectivă pe o lungime de 43 km, între cele două diguri. S-au făcut mai multe acţiuni şi cu şcolile s-a reuşit ecologizarea zonei. Atunci a fost înfiinţată asociaţia ECO TUR, formată din reprezentanţii a 10 comune. Acesta afirmă că nu se ştie exact nici până astăzi cum Societatea Carpatină Ardeleană a reușit să fie custodele acestei zone, doar că în vremea ministrului Mediului Borbely Laszlo s-a reuşit acest lucru, iar ulterior suprafaţa s-a extins la 6.200 de hectare.

Şi mai dubios este faptul că localnicii nu au văzut în anumite locuri protejate nici barza neagră, nici broaştele protejate. Acestea există, într-adevăr, dar pe o zonă mai restrânsă. Nemulţumirea proprietarilor este cu privire la extinderea zonei pe terenurile agricole.

„De 55 de ani de când sunt nu am văzut aici, pe terenul ginerelui, nici barză neagră, nici broască sclipitoare”, a punctat fostul primar.

Societatea Carpatină Ardeleană este cu atât mai contestată cu cât este un ONG format din persoane fizice care pot aplica sancţiuni, nu este nicidecum o instituţie a statului român.

Localnicii acuză ONG-ul de faptul că nu a făcut nimic util, în afară de a amplasa câteva panouri informative, ba mai mult, îi încurcă, blochează investiţiile.

Semnături pentru memoriu adresat Guvernului

Într-o situaţie delicată sunt sute de persoane. Acestea au înaintat un memoriu Instituţiei Prefectului în care solicită delimitarea clară a zonei, reclamând că extinderea zonei s-a făcut fără a fi consultată populaţia, Consiliul Local, Primăria şi fără a fi efectuate studii amănunţite.

Acum a început strângerea de semnături pentru un memoriu ce va înaintat Guvernului României.

sursa piatasm.ro


comentarii

de Horia Mărieș la 24 February 2014 - 01:34

Putem să spunem lucrurilor, direct, pe nume?
Știu că nu, dar eu o să o fac și acum, ca de obicei.

Din start: Societatea Carpatina Ardeleana (SCA) – sau, cum le place cel mai mult membrilor ei să o intituleze – Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE), este o asociatie non-profit, neguvernamentală, o PLOȘNIȚĂ, o SUGATIVĂ de fonduri de ale Statului și de ale UE, (re)fondată de niște șmecheri notorii, filiala sătmăreană a SCA-EKE fiind înființată în 1994 de un grup mic dar foarte bine orientat dpdv al business-ului, având ca unic scop să devină un mijloc dăștept de colectare, pentru folosul propriu, a unor fonduri publice, profitând din plin de totala lipsă de profesionalism, de resposabilitate dar și de impotența cronică a instituției guvernamentale numite (și având în frunte azi pe ministrul Rovana Plumb) Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și a unităților subordonate acestuia: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu, sau coordonate de către acesta cum ar fi de exemplu Administraţia Fondului pentru Mediu, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, etc.

După, această definiție, credem noi, suficient de clară și de concisă, preluată din DEX online (care este transpunerea pe Internet a unor dicționare de prestigiu ale limbii române), să intrăm doar foarte puțin în detalii.

SCA=EKE Satu Mare, a dobândit calitatea de custode al Ariilor Naturale Protejate “Râul Tur” prin complicitatea interesată a Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, (care se intreaba pe site: “Ne întrebăm de ce nu face CINEVA ceva… am înțeles că cineva suntem NOI!” – sic! bine că măcar au înțeles!) urmare OUG 57/2007, fiind aflată în coordonarea metodologică a Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (altă sugativă), înființată prin Hotărârea Nr. 1320 din 14 octombrie 2008 a Guvernului României. Vezi în principal Art. 16 alin. (3), Art. 18 alin. (1) lit. b din OUG 57/2007.

Foarte pe scurt, leneșii funcționari de stat de la Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare (Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare: strada Mircea cel Bătrân, nr.8B, cod 440012, Satu Mare, tel.0261736003, 0261733792, fax. 0261733500, Director executiv: Elisabeta Békéssy, Şef serviciu Avize, Acorduri, Autorizaţii: Diana Ţoca, Şef serviciu Monitorizare şi Laboratoare : Izabella Stier, Şef serviciu Calitatea Factorilor de Mediu : Adriana Culda) li s-a părut mult mai convenabil să dea pe mâna șmecherilor locali implemententarea proiectului intitulat: „Planificarea participativă a managementului Ariilor Protejate Râul Tur” cod SMIS-CSNR 16831 finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, decât să pună mâna și să facă treabă. Au preferat să dea bricul pe mâna maimuței pentru ca aceasta să acceseze o valoarea totală a proiectului de 4.724.392 lei, din care: o valoarea eligibilă de 3.959.111 lei (finanţare nerambursabilă din FEDR şi bugetul de stat), iar valoarea, altă decât eligibilă este 765.281 lei, din care 753.309 lei reprezintă TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Cei de la Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare s-au călăuzit după principiul, bine verificat deja în practică: “Dacă (sau de) nu curge, pică = chiar dacă câștigul nu este mare, tot te alegi cu ceva”… de la șmecherii din Societatea Carpatină Ardeleană (SCA) – Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) Satu Mare.

Rezultate așteptate de berzele și broaștele care domiciliază în Ariile Protejate Râul Tur după îngurgitarea celor 4.724.392 lei (mai mult de un milion de euro) sunt extrem de spectaculoase și de sforăitoare în zona localităților unde s-a desfășurat proiectul (• Municipiul Satu Mare • Oraşu Nou, Medieşu Aurit, Călineşti Oaş, Gherţa Mică, Livada, Turulung, Turţ, Halmeu, Agriş, Porumbeşti, Micula şi Lazuri): “Rezultate aşteptate:
• 9 rapoarte de cercetare privind efectivele/arealul speciilor şi habitatelor de interes conservativ din aria vizată; • 9 studii ştiinţifice privind starea de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ; • 3 studii ştiinţifice privind factorii abiotici ai ariei vizate de proiect; • 1 plan de monitorizare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ; • 1 studiu privind situaţia administrativă şi folosinţa terenurilor în aria protejată; • 1 studiu socio-economic care vizează direct situaţia socio-economică a comunităţilor din zona ariei protejate; • 1 sistem geoinformatic (hardware şi software) adaptat la necesităţile ariei protejate; • 1 plan de management integrat în format GIS pentru cele 3 categorii de arii protejate situate pe lunca inferioară a Râului Tur; • 1 raport de mediu asupra planului de management integrat.”

PIEI SATANĂ! [Satána m., gen. al luĭ S.0 și al Sataneĭ (vsl. Satána, rus. Sataná, gr. Satanâs, lat. Sátanas, cuv. ebraic). Șefu dracilor, menționat de maĭ multe orĭ în Nou Testament și maĭ ales în Apocalips: pĭeĭ, Satană !. S.f. Drac, copil neatîmpărat: niște satane de copiĭ. – Și Sataná (Biblia 1688) și Satán (Dos., ĭar azĭ după fr.). Sursa: Scriban (1939)]

Înțeleg din articol că într-o situaţie delicată sunt sute de persoane. Acestea au înaintat un memoriu Instituţiei Prefectului în care solicită delimitarea clară a zonei, reclamând că extinderea zonei s-a făcut fără a fi consultată populaţia, Consiliul Local, Primăria şi fără a fi efectuate studii amănunţite.
Acum a început strângerea de semnături pentru un memoriu ce va înaintat Guvernului României.

Nu vă lăsați localnicilor! Ridicați repede SătmarMaidan-ul! Dați-le la moacă șmecherilor ălora de la SCA-EKE și complicilor lor șpăgari de la Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare. Prea s-au obrăznicit, prea și-au luat nasul la purtare. Ajunge, a fost destulă sifonare până acum!

de Horia Mărieș la 24 February 2014 - 02:09

Ăsta este un comunicat de presă al Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, datat 21.11.2013, Persoana responsabilă pentru relaţia cu mass media, ADRIANA CULDA, Coordonator compartiment Relaţii Publice şi Tehnologia Informaţiei– APM Satu Mare.

Seminar cu tema: ”Viitorul Ariei Protejate”

În cadrul proiectului „Planificarea participativă a managementului ariilor
naturale protejate de pe cursul inferior al râului Tur” – finanţat de Uniunea
Europeană prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu” 2007-2013, realizat în
parteneriat de Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare şi Agenţia pentru
Protecţia Mediului Satu Mare se va organiza în data de 26 noiembrie 2013, la
sediul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, în Sala Multimedia a Casei
Corpului Didactic (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 6), începând cu ora 10.00,
seminarul cu tema “Viitorul Ariei Protejate” Scopul seminarului este prezentarea stadiului implementării proiectului şi rezultatele obţinute, precum și o prezentare privind posibilitatea de obţinere a unor compensaţii legat de restricţiile ce se aplică pe teritoriul ariilor protejate,
dar şi stabilirea unor obiective comune pentru viitorul ariilor protejate.

In cadrul simpozionului trebuia sa se faca si “Evaluarea proiectului din punctul de vedere al instituțiilor implicate – sesiune interactivă”.

Credeți că a urmat cumva un alt comunicat de presă care să prezinte proștilor contribuabili “Evaluarea proiectului din punctul de vedere al instituțiilor implicate” ???

Aiurea! La EKE Szimpózium 2013, November 26, s-a minkat binye, s-a beut binye, s-a dormit binye, dar s-a szkulat mort! Atâta tot, fiindcă s-a gătat păpatul milionului de euroi de către cei foarte interesați!

de Horia Mărieș la 24 February 2014 - 07:14

Măi să fie! La site-ul SCA=EKE, când ești pe versiunea in limba română și vrei să accesezi “Contact” ți se afișează:

Erdélyi Kárpát-Egyesület (Societatea Carpatină Ardeleană)
Székhely: 400114, Kolozsvár, Memorandumului u. 6. szám, 9. ajtó
Postacím: S.C.A., 400750 Cluj, O.P 1, C.P. 41, Romania
E-mail: eke(kukac)eke.ma
Tel: 0723-159000
Bankszámlaszám: RO 74 INGB 0000 9999 0316 7890
ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala Bucureşti
Adószám (CIF): 4960082

Országos Vezetőség
Elnök: Dezső László (Gyergyó-szentmiklós) tel. 0722-314056 foto(kukac)markhouse.ro
Alelnökök: Deák László (Nagybánya) tel. 0746-049696 deaklaszlof(kukac)gmail.com
Kiss Tibor (Székelyudvarhely) tel. 0745-147598 kisskeypro(kukac)clicknet.ro
Péterffy Anna-Erzsébet (Marosvásárhely) tel. 0742-616786 annapeterffy(kukac)yahoo.com
Titkár: Veres Ágnes (Kolozsvár) tel. 0723-159000 veres.agnes(kukac)eke.ma

Am scris cumva mai sus că asta este o megaescrocherie ce este sponsorizată de, și care poartă marca RDMSZ, a Kozigazgatasi es Igazsagugyi Miniszterium Hungary, a Bethlen Gabor Alap Hungary, a Primărieei Clujului condusă de Boc ce dă-n gropi de prost ce este? Nu, n-am scris? Scriu acuma! Nu mă mai mir că OUG 57/2007 a fost contrsemnată semnată de Ministrul mediului şi dezvoltării durabile, Attila Korodi, Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, pușcariașul Decebal Traian Remeş, Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, viitorul pușcăriaș Laszlo Borbely, Ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David
p. Ministrul transporturilor, Septimiu Buzaşu, secretar de stat! Departamentul pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea, secretar de stat, Ministrul economiei şi finanţelor, candidatul la pușcărie Varujan Vosganian și că in fruntea Agenției ptr Protecția Mediului Satu Mare, cea care ține în brațe și încălzește la sân escrocii de SCA=EKE, este Director executiv: Elisabeta Békéssy.

Cu cât sapi mai mult la temelia subiectului SCA=EKE, cu atât pute mai tare!

Chestia asta îmi aduce aminte de o altă escrocherie cu aspect de Asociație, pusă la cale de RDMSZ și care-l are ca presedinte de onoare pe distinsul domn Kelemen Hunor, și de care s-a uitat.

https://www.buletindecarei.ro/2012/11/liber-la-echitatie-in-liceele-careiene-primaria-aloca-sume-importante.html

În aia era implicat un individ dubios din Sătmar, mare amator de vânători de vulpi, pe la Foieni și prin Hungary, importator de ogari, mare prietenar al primașului Kovacs Jenö, vorbesc despre numitul István Antal, presedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare.

Ati uitat fratilor de acesti escroci? Eu n-am uitat, fiindcă trăiesc printre noi.
Băgați bine la cap: “Somnul rațiunii naște monstri!”

Sau: “Să nu uiți, Darie!”, dacă este mai aproape cumva de gusturile Dvs. romanul “Desculț” (1948) al lui Zaharia Stancu, masiv promovat în perioada comunistă, fiind cel mai tradus roman al unui autor de expresie română și parcurgând globul „în sandale de aur”, după cum îi plăcea autorului să spună.

de Horia Mărieș la 24 February 2014 - 08:16

Apropo de escrocherii cu aspect de Asociație marca RDMSZ. Ce se mai aude de EQUUS Nagykároly és Vidéke?

“Despre noi: În grădina Castelului Karolyi din Carei, intre anii 1760-70, contele Karolyi Antal construieste un manej. Grajdurile cu bolte si stâlpi, construite in stil baroc si astăzi există şi găzduieşte sediul Asociaţiei locale de echitaţie EQUUS Asociaţia era înfiinţată în iunie 2000, are 28 membrii iubitori de cai din oraş şi din împrejurimi. Scopul asociaţiei nu este profismul ci învăţarea dragostei şi respectului faţă de cai şi călărie.”

Stâlcirea, chinuirea (cred, sper eu, involuntară) a limbii române, din rândurile de mai sus, cele dintre ghilimele, aparține în întregime EQUUS. Made by EQUUS. Vezi site-ul ASOCITIA de ECHITATIE si PENSIUNE EQUUS. Exact asa scrie pe acolo. De multe ori. “ASOCITIA” !!! :) :D :) Niște proști dați grămadă. © Asociţia de Echitaţie şi Pensiunea Equus. Toate drepturile rezervate. 2013 ©right

Revenind la întrebarea inițială. S-au săturat oare membri Asociatiei non-profit Equus și firma prietenă primașului Kovacs Jeno din suma alocată de darnica comunitate europeană escrocilor careieni? Era vorba de 675.434 Euro. S-au îngrășat suficient, le-a crescut colesterolul? Sunt și eu doar curios să aflu. Niște noutăți, niște Breaking News despre Equus. Nimic mai mult.
N-au înfundat încă pușcăria? Ăia, alea, adică membranele cele 28 ale Asociației Equus.

https://www.buletindecarei.ro/2013/10/un-proiect-in-oglinda.html

de Pavel la 24 February 2014 - 08:16

La fel se intampla si la Carei doar ca aici primaria este cea care dirijeaza concertul ecologic.Nici aici agentia de mediu din satmar nu a scos nici un cuvant cand se taiau masiv copacii din parc si se duceau la gater la urziceni si apoi la sectia de prelucrare primara.
Cei cativa curajosi care au protestat au fost repede luati la intrebari de fotbalist dupa ce au fost identificati de aghiotantii lui!
Lasati membrii udmr fara fonduri locale sau guvernamentale si veti vedea ce mai sunt in stare sa faca.La Carei am vazut ce face cu firmele sale un presedinte de udmr cand nu este primar.Fiecare face ce stie el mai bine.

de Horia Mărieș la 24 February 2014 - 08:57

@Pavel.

Chestia aia cu “Cei câțiva curajoși care au protestat au fost repede luați la întrebări de fotbalist după ce au fost identificați de aghiotanții lui” am văzut-o intr-un reportaj al unei televiziuni din Satu Mare. Nu mai țin minte care. Nu erau greu de identificat “curajoșii” erau doar câțiva, 5-6, nu purtau măști sau cagule, își susțineau extrem de liniștiți și de civilizat punctul de vedere. Dar erau într-adevăr foarte curajoși, jos cu pălăria, au, și vor avea mereu, tot respectul meu. Ar fi mare nevoie de câți mai mulți astfel de “curajoși”, de oameni cu șira spinării dreaptă in Careiul acestor zile, pentru ca lucrurile să se indrepte spre bine. Mare păcat că astfel de “curajoși” sunt o atât de “rara avis”

Însă, represiunile la care au fost supuși apoi cei “5-6 curajoși” reprezintă una din rușinile majore ale Nagykárolyi Önkormányzat ín decursul timpului, începând de când Numele orașului (villa Karul) apare într-un document datat ín 1320 (dar întemeierea localității este anterioară acestei date). Iar obrazul celui care a ordonat represaliile, precum si al aceluia care le-a executat, va râmâne pătat în vecii vecilor, fiindcă nu s-a inventat încă nici aceea marcă de Omo, și nici aceea Dunăre care să-l poată spăla vreodată!

de margit la 24 February 2014 - 21:12

a inceput zsoltika sa se destepte de cand citeste buletin de carei!
mai ramane sa insiste pe langa seful udemeristilor sa isi plateasca datoriile pe care le are sau sa nu mai ceara de la noi sa platim darile la oras cand el apoi le cheltuie pe cartile grofilor karoly!

de Nicu la 24 February 2014 - 21:13

sa nu credeti ca e de la jolti ce a scris…probabil a dat copypaste de undeva ca e obisnuit cu asa ceva…..

Lasati un comentariu