„Dictatura s-a prăbuşit în Ucraina”

• publicat la: 22 februarie 2014
„Dictatura s-a prăbuşit în Ucraina”

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a fost eliberată din închisoare. Parlamentul ucrainean a adoptat sâmbătă o rezoluţie pentru eliberarea „imediată” a lui Timoşenko condamnată la 7 ani de închisoare.

Rezoluția a fost adoptată cu 322 de voturi.

UPDATE  Timoşenko a părăsit, sâmbătă, într-un scaun cu rotile spitalul unde era deţinută, şi s-a urcat într-o maşină de teren neagră, relatează BBC News Online.

Opozanta ucraineană se îndreaptă către Maidan, Piaţa Independenţei, din centrul Kievului, a anunţat un apropiat al fostului premier, citat de AFP.

UPDATE În prima declaraţie după ce a fost eliberată, Timoşenko afirmă că „Dictatura s-a prăbuşit” în Ucraina.

„Dictatura a căzut nu cu ajutorul politicienilor şi diplomaţilor, ci mulţumită oamenilor care au ieşit în stradă, care au reuşit să-şi protejeze familiile şi ţara”, a declarat ea.

Adjunctul Iuliei Timoşenko, desemnat să conducă Cabinetul ucrainean

Tot sâmbătă, Parlamentul ucrainean l-a însărcinat pe adjunctul Iuliei Timoşenko, Aleksandr Turcinov, ales anterior în funcţia de preşedinte al Legislativului, să preia conducerea Cabinetului, până la formarea unui Guvern de coaliţie, scrie Interfax-Ukraine, citată de BBC News online.

Decizia a fost adoptată cu votul a 314 din cei 329 de parlamentari prezenţi.

Adjunctul Iuliei Timoşenko fusese ales sâmbătă preşedinte al Parlamentului ucrainean, înlocuindu-l în funcţie pe un apropiat al preşedintelui Viktor Ianukovici care a demisionat tot sâmbătă.

De asemenea, sâmbătă, Arsen Avakov, un colaborator apropiat al lui Timoșenko, a fost desemnat miercuri ministru interimar de interne, informează AFP.

Iulia Timoşenko va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru 25 mai. Anunţul a fost făcut chiar de fostul premier ucrainean în timpul unei discuţii cu presa, înainte să plece de la Harkov la Kiev, potrivit site-ului „Vocea Rusiei”.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, astăzi, o rezoluţie „Cu privire la retragerea împuternicilor constituţionale ale preşedintelui Viktor Ianukovici” şi a decis convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai.
La rândul său, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat că nu recunoaşte decizia Radei Supreme. „Viktor Ianukovici rămâne în continuare preşedinte şi îşi va exercite atribuţiile”, a spus un consilier prezidenţial.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a încercat să urce la bordul unui avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri, a declarat sâmbătă preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, potrivit AFP.

„A încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Doneţk”, o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat Turcinov, citat de agenţia Interfax.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu