Elevii careieni instruiţi de AJOFM şi ITM

• publicat la: 13 februarie 2014
Elevii careieni instruiţi de AJOFM şi  ITM

Miercuri,12 februarie 2014,AJOFM Satu Mare şi ITM Satu Mare au fost prezente în mijlocul elevilor careieni pentru a le oferi informaţii legate de Legislaţia  Muncii.

La solicitarea redacţiei  Buletin de Carei,reprezentanţii celor două instituţii din cadrul Ministerului Muncii s-au deplasat la Carei,unde au susţinut workshop-uri  având ca temă “Codul Muncii pe înţelesul tuturor.Contractele de muncă şi munca la negru”.

Din partea ITM a fost prezentă jr.Adina Filip,conducătorul instituţiei iar din partea AJOFM Satu Mare,directorul Marcel Maruşca.

Intâlnirile au avut loc,pe rând,în unităţile de învăţământ liceale,participând şi elevi ai claselor a opta de la fiecare şcoală gimnazială.

In deschidere,fiecare dintre vorbitori a făcut o scurtă prezentare a instituţiei pe care o reprezintă precum şi modalităţile prin care pot fi contactaţi.

Jr.Adina Filip a reuşit să capteze atenţia tinerilor prin  expuneri atractive,datele oferite fiind corelate cu interesul manifestat de auditoriu.Astfel,a fost adusă în discuţie modalitatea prin care un tânăr de peste 16 ani se poate încadra în muncă chiar şi pentru  o perioadă determinată,cum se întocmeşte un contract de muncă şi care sunt drepturile dar şi obligaţiile părţilor dar şi date despre securitatea  muncii.A fost abordată şi problema  “muncii la negru”,tinerii fiind sfătuiţi   evite aceste tipuri de angajări care sunt in detrimentul lor.S-a pus accent pe avantajul încadrării în muncă numai pe bază de contract înregistrat la ITM  şi sporurile  care li se cuvin pentru diferite tipuri de activităţi sau muncă prestată în condiţii speciale.

 

Liceul Tehnologic „Simion Bărnuţiu”

Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”

Pentru  informaţii mai detaliate şi constante,jr.Adina Filip a încurajat elevii să acceseze  paginile online ale www.codulmuncii.ro  sau www.itmsatumare.ro .

 

Marcel Maruşca,directorul AJOFM Satu Mare,a  făcut precizări legate de drepturile celor care la terminarea liceului nu îşi continuă studiile şi nu au posibilitatea găsirii imediate a unui loc de muncă.

Potrivit legii, tinerii au la dispozitie 60 de zile de la absolvirea liceului, să se inregistreze la AJOFM pentru a beneficia timp de şase luni de suma de 250 de lei. Aceşti bani îi vor primi numai dacă nu îşi găsesc un loc de muncă la două luni după ce au fost înregistraţi în baza de date a agenţiei judeţene.
In momentul în care merg să îşi depună dosarul, tinerii au nevoie de acte de studii şi calificare, certificat de naştere, act de identitate si adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau cu restricţii.
In perioada şomajului, absolvenţii pot beneficia de servicii gratuite de consiliere in carieră, mediere şi cursuri de formare profesională.

Elevii au fost interesaţi de cele  discutate pe parcursul atelierelor de lucru  şi nu puţini au fost aceia care au pus întrebări şi au solicitat informaţii suplimentare.

Conducerea unităţilor de învăţământ gazdă şi cadrele didactice care au asistat  au fost mulţumite de cum a decurs acest tip de întruniri interactive,manifestându-şi disponibilitatea de a găzdui şi pe viitor asemenea  dezbateri utile elevilor dar  nu numai .    

Daniela Ciută

Lasati un comentariu