Ilie Sârbu: Avem protocol semnat cu UDMR încă valabil

• publicat la: 25 februarie 2014
Ilie Sârbu: Avem protocol semnat cu UDMR încă valabil

Cu câteva ore înainte ca PNL să decidă dacă iese de la guvernare, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a ținut să precizeze marţi că există un protocol semnat cu UDMR, în 2012, care este încă valabil.

Sârbu a anunţat că, dacă liberalii se retrag din Guvern, PSD va discuta cu UDMR pentru intrarea la guvernare. „Ne este mai simplu să discutăm cu UDMR despre intrarea la guvernare pentru că avem protocol semnat cu ei din decembrie 2012”, a spus socrul lui Ponta, făcând referire la protocolul semnat înainte de alegerile parlamentare din 2012, care nu a fost însă în practică, iar UDMR a fost lăsată în afara Guvernului după ce Crin Antonescu s-au opus.

Întrebat de jurnalişti ce prevede acest protocol, Sârbu a răspuns: „Cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar, deci miniştri în Guvern”. Potrivit acestuia, protocolul prevedea două portofolii de ministru pentru UDMR, dar care nu erau menţionate, fără funcţie de vicepremier.

Ilie Sârbu spune însă că, „dacă UDMR doreşte să-l schimbe”, dacă se va veni cu alte propuneri, se va negocia atunci când va fi cazul.

„Dacă (protocolul – n.r.) nu mai e susţinut de UDMR, probabil se vor relua negocierile”, a afirmat Ilie Sârbu.

Socrul lui Ponta a declarat că în acest moment noua alianţă USD are majoritate în Parlament şi fără UDMR, dar a confirmat interesul pentru atragerea la guvernare a UDMR.

Deşi PSD este cel care invită UDMR la guvernare, Sârbu a încercat marţi să arunce responsabilitatea şi în curtea lui Crin Antonescu, ţinând să precizeze că în 2012 acel protocol a fost semnat şi de liderul PNL. 

Victor Ponta a anunţat încă de duminică seară că îşi doreşte să reactiveze colaborarea cu UDMR-iştii, pe care a încercat să-i ia la guvernare încă din 2012, dar a renunţat în cele din urmă din cauza opoziţiei lui Crin Antonescu.

Întrebat duminică seara despre soarta Guvernului după iminenta rupere a USL, Ponta a spus că îşi doreşte o colaborare cu UDMR. „Nu mi-am schimbat părerea că aş vrea să îi am pe UDMR parteneri”, a declarat Victor Ponta.

„UDMR este o poveste pe care v-o amintiţi din 2012. Eu am obiceiul ca, dacă semnez un angajament, să mi-l respect. Eu sunt în continuare obligat de acea semnătură pe care mi-am dat-o în 2012 şi nu mi-am retras acest lucru. Cel puţin ca o onoare politică, dar şi ca strategie politică e corect. Dacă va fi cazul, vom discuta”, a declarat Ponta.

Luni seară, Gyorgy Frunda, în prezent consilier al lui Victor Ponta, „a sugerat” UDMR să intre la guvernare după plecarea liberalilor din Executiv.

Gyorgy Frunda consideră că UDMR trebuie nu doar să ofere sprijin parlamentar noului Guvern după plecarea liberalilor.

”Eu aş sugera UDMR să ia în considerare intrarea la guvernare”, a spus Frunda, la Digi 24 luni seară.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu