Istoria familiei Karolyi se amână cu o săptămână

• publicat la: 3 februarie 2014
Istoria familiei Karolyi se amână cu o săptămână

Primarul Kovacs Eugen doreşte achiziţionarea a 300 de exemplare de carte ce cuprinde istoria familiei Karolyi  şi apoi comercializarea  lor .După 5 ani de mandat nu a aflat că în Carei există librării,magazine unde se  comercializează cărţi,şi propune înfiinţarea uneia pentru a se valorifica cartea  achiziţionată de CL.

Unul din subiectele fierbinţi  ale şedinţei de vineri 31 ianuarie 2014 a fost Proiectul  de hotărâre privind alocarea sumei de 40.500 lei, din capitolul 51. Autorităţi publice, titlul „bunuri şi servicii”  pentru achiziţionare a 300 de exemplare din cartea,, A nagykárolyi gróf Károlyi Család ezeréves története,,(Istoria de o mie de ani a familiei Karolyi) scrisă de Szabó Imre.

Potrivit referatului Direcţiei de Cultură şi Sport,iniţiativa cumpărării cărţilor aparţine primarului Kovacs care a avut întâlniri prealabile atât cu autorul cât şi cu unul din reprezentanţii familiei Karolyi.Cartea are 400 de pagini în format A4,cuprinde date şi imagini despre familia Karoly şi are preţul de  31 de euro.Potrivit aceluiaşi referat,un număr de 50 de exemplare  ar urma să fie păstrate pentru protocol,50 pentru Bibliotecă iar 200 să fie comercializate.

Seria discuţiilor  a fost deschisă  de consilierul Bontea care a dorit să afle prin ce modalitate vor putea fi comercializate,ştiut fiind că un Consiliu Local nu are posibilitatea de a presta activităţi comerciale.

Aş dori să ne spuneţi domnule primar de când autorităţile locale au prerogative pentru comercializare?Un CL are dreptul de a comercializa cărţi? Suntem un SRL cumva?”

Consiliera Venig Gabriela a solicitat amanunte în acest sens directorului Bogdan Georgescu care a afirmat că ar trebui  găsită o modalitate de a comercializa astfel de produse care au legătură cu municipiul Carei.

Vizibil deranjat de evoluţia discuţilor,primarul Kovacs  s-a lansat în afirmaţii care nu întotdeauna îşi găsesc  corespondent în realitatea careieană,una dintre acestea fiind afirmaţia potrivit căreia în oraş nu există nici măcar o librărie (n.r.-în oraş există la ora actuală 2 librării) sau cea potrivit căreia activitatea comercială presupune doar vânzarea de cartofi.

„Noi nu vorbim aici de vânzare de cartofi sau mai ştiu eu ce, ci vorbim de vânzare de carte.Nu  poţi să cumperi o carte în oraş că nu ai de unde  iar cei de la Bibliotecă nu au de lucru,nu sunt clienţi aşa că vom face  noi o librărie jos la bibliotecă.Eu am citit cartea şi pot să vă spun  că e serioasă.O familie serioasa familia Karolyi şi ar fi bine să cunoaştem cât mai multe despre ei .Scriitorul e jumătate slovac şi jumătate maghiar.Am vorbit deja cu cineva de la UBB Cluj pentru traducerea şi în limba română dar nu cred că va fi gata până în 14 iunie când  va avea loc la Carei întâlnirea familiei Karoly.

Mă pun chezaş că nu există jigniri în carte.M-am fript o dată şi nu trebuie să vă temeţi.Şvabii văd lucrurile într-un fel,românii în alt fel iar noi altfel.”

Deoarece  nici  la acest punct consilierii nu au avut posibilitatea să vizualizeze  materialul ce face obiectul unei investiţii îmsemnate, consilierul Ciută propune ca aceste cărţi să fie cumpărate în primă etapă pentru fiecare consilier pentru studiu sau măcar să se acorde o perioadă de timp pentru a putea studia exemplarul ce este in posesia primarului.

E foarte greu să vinzi un lucru şi Dvs ştiţi cel mai bine aceasta.Orice carte e binevenită dar ar fi bine să le măsurăm pe toate cu aceiaşi măsură,indiferent de limba de apariţie.Eu aş comanda 20 de exemplare ca să le putem studia şi  să nu păţim ca şi cu Traseul Legendelor sătmărene.Să stim ce cumpărăm,nu au intrat zilele în sac şi la sedinta viitoare supunem la vot.E  o măsură de protecţie şi  nu vreau să dezvolt subiectul,mă înţelegeţi. Derapajele nu duc la nimic bun în convietuirea interetnică din oras.Plec cu prezumpţia de nevinovăţie dar lăsaţi măcar să ştiu  ce aprob.” 

 Pledoaria primarului pentru cumpărarea cărţilor  a cuprins elogii la adresa familiei descendenţilor Karoly dar la final a acceptat să acorde răgaz de  o săptămână  pentru răsfoirea tipăriturilor.

„Cum să le explic că vreţi acum 20 de bucăţi,vedem ce scrie acolo  şi apoi poate mai luăm 300? Familia asta nu sunt oameni politici dar sunt nişte domni şi încearcă să se apropie de noi.Nu pot să merg acolo şi să cer 20 de bucăţi că ai mei se tem de ce scrie acolo.A trecut vremea că nu putem să aducem carţi din Ungaria.Cumpărăm sau nu”.

Proiectul a fost amânat pentru următoarea şedinţă ce va avea loc vineri,7 februarie 2014.

 Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 3 februarie 2014 - 09:36

‘Tula-r doamne de nemernic. Știam eu că o coace!

„În 14 iunie va avea loc la Carei întâlnirea familiei Károlyi.”

de Horia Mărieș la 3 februarie 2014 - 09:58

„Cum să le explic că vreţi acum 20 de bucăţi, vedem ce scrie acolo şi apoi poate mai luăm 300?Familia asta nu sunt oameni politici dar sunt nişte domni şi încearcă să se apropie de noi. Nu pot să merg acolo şi să cer 20 de bucăţi că ai mei se tem de ce scrie acolo. A trecut vremea că nu putem să aducem carţi din Ungaria. Cumpărăm sau nu?”.

Vorbe spuse de un individ bătut în cap. Poate-l va ajuta să se reculeagă puțin, poate-i va băga mințile în cap, noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie a.c.

de nesovin la 3 februarie 2014 - 10:01

pentru centenarul gheza vida au fost scoase dalele din fata monumentului de primarie in asteptarea oaspetilor …albumul editat de ginerele artistului nu a fost dorit de primar sa se cumpere dar pentru alta parte de istorie locala se dau sutele de milioane de lei chiar daca grofii au exploatat populatia locala ca doar nu au venit cu averea in buzunar
http://www.buletindecarei.ro/2013/07/album-gheza-vida-centenar-1913-2013-editat-de-academia-romana.html
discriminarea vine de la primarie unde numai partea maghiara este sustinuta la orice eveniment sai alocare de fonduri si iobagii romani se aleg iar cu firimiturile desi darile se platesc mai ales de firmele romanesti care nu dribleaza

de Horia Mărieș la 3 februarie 2014 - 11:10

Întrebare de primaș: Şvabii văd lucrurile într-un fel, românii în alt fel iar noi altfel…..Cumpărăm sau nu?

Radio Erevan vă răspunde: Da, cumpărați fără nici o grijă, dar doar din banii care vă mai rămân din salariu, după ce vă reține fiscul ăia 30% lunar. Apoi, puteți vinde cele 300 de bucăți dărabe din opera scrisă de slovacul-maghiar Szabó Imre la Ocskapiac sau pe slovacă la Bazárom. Vă dorim mari succesuri.

de capaii la 3 februarie 2014 - 18:20

se dau sutele de milioane de lei chiar daca grofii au exploatat populatia locala ca doar nu au venit cu averea in buzunar
se poate ca ai auzit de ev mediu, cam in toata europa feudalismul functiona la fel.

de iobag la 3 februarie 2014 - 18:40

daca se tin asa mari domni si au castele prin europa ce le trebuie banii careienilor si de ce nu ofera cartile la biblioteca si primarie iar cine mai vrea sa cumpere sa le poata cumpara de la muzeu.
adica primaria le cumpara si apoi le vinde de parca ar fi camatar.
foarte bine ca se vand dar de ce plateste primaria pentru ele daca alte carti cu personalitati careiene nu sunt cumparate de primarie?

de caraian la 3 februarie 2014 - 19:09

familia grofului a ales sa ii poarte interesele un primar cu retinere pe salar pentru datorii la fisc?

de cosonul la 3 februarie 2014 - 20:35

pe vremea dacilor liber aici se vorbea numai romaneste iar cand au cucerit pamanturilee dacidavei grofii vostri au renuntat la serviciile conationalilor vostri pentru garda lor de corp si au apelat la serviciile haiducilor viteji romani care aveau dreptul sa isi pastreze limba romana pentru comenzi/
ultimul venit e liber sa plece dar atunci de unde veti mai avea bani pentru cartile voastre daca nu din darile careienilor si de la guvernul roman?

de marcel la 3 februarie 2014 - 21:01

cum ar fi ca pe 14 iunie sa se adune romanii la castel si sa isi ceara drepturile si sa revendice ceea ce li se cuvenea pentru munca prestata la grofi ? la centenarul vida de la monument primarul udemerist a scos in bataie de joc pavajele de la monument pentru ca oaspeetii sa nu aiba parte de o atmosfera de sarbatoare iar acum vrea sa ne mai si puna sa platim!

http://adevarul.ro/news/politica/cum-ajuns-bisericile-istorice-maghiare-transilvaniasa-propage-extremismul-1_52e7b46bc7b855ff56df5bff/index.html

de Horia Mărieș la 3 februarie 2014 - 21:18

@de ZSOLTI la 3 February 2014 – 20:25

Nu mă pot abține să nu-ți spun în față că nu ești altceva decât un porc Jobbik mizerabil.
Și așa și vei muri.

de emil la 4 februarie 2014 - 00:43

csali 3 febr 20:25

Aia cu pământurile nerevendicate e confuza. Poate precizezi. încă nu comentez cuvintele scrise fără „n” (fuctioneaza, lozica). Cine se fălește cu castelul? Primarul. Si de ce? Pentru ca primarul e de nivel cultural -2, adică de beci. Adică unde se păstrează vinul. De pir sau nu. Pentru cavalerii sfântului Orban. Nu vikktor. Altfel, castelul e doar un kitsch eclectic. Daca ar fi fost vreun castel medieval, ca al Huniazilor, de exemplu, sau măcar ca acelea de pe Valea Loirei, as mai fi zis ca e motiv de fala. Dar de hardughii din 1894 nu duce nimeni lipsa, nici în Europa și nici chiar în Romania.
Cum e cu frica de adevarul istoriei? Cui ii e frica de majoritatea românească a populației Transilvaniei, rezultata inclusiv din ultimul recensământ unguresc, cel din 1910? Cine se teme sa spună ca Ardealul e pământ romanesc atâta timp cât romanii sunt majoritari aici? Cine se teme sa spună unde era Ungaria intre 1541 si 1848, adică atunci când nu exista pe harta politica europeana? Crezi ca dacă o tot dau ungaristii cu nagymagar(szamar)orszag, gata, aia o sa învie din morti si o sa se intinda iar pana la Carpati? Poate va invia cand va invia si Austro-Ungaria, repauzata dupa 51 de ani de existenta, in 1918. Cine vorbeste despre stăpânirea ungara de 1000 de ani (de la honfoglalas incoace, cand primul comitat unguresc apare abia cu putin inainte de 1100, iar Ungaria insasi a disparut peste 300 de ani de pe harta? Nici cu aritmetica nu stau ungaristii prea bine. In acest domeniu se aseamănă cu maneliștii, adică „fără număr”, ca dacă numara le iese cum i-a ieșit robertei anastase la legea pensiilor, din 80 de deputați prezenți votând 169. Asa e si cu mileniul de stapanire ungureasca. O minciuna pe care se straduiesc sa o perpetueze si sa o legitimeze ca adevar istoric. Iar asta le va reuși atunci cand 7 va fi egal cu 93 in același sistem de numerație. Cu alte cuvinte ai descris „corect” molustele, numai ca aceia care au vrut si vor sa se sature din munca altora sunt grofii si ungaristii, pentru ca ei doresc sa se infrupte din ceea ce nu le apartine. Si mai lauda grofii, ca vine imediat 15 martie si o sa reciti din Petofi cui sa i se puna streangul de gat si, mai ales, o sa explici tuturor ce mare revoluție a fost cea ungureasca din 1848, care in Ardeal a tinut cu grofii contra taranilor.

de Baranyai la 4 februarie 2014 - 13:58

Domnule Maries…ar trebui sa stiti cine este acest Baranyai care scrie sub pseudonimul Zsolti. Este un fost coproprietar de ziar unguresc, sovin peste masura, si fost mare hotoman pe la Primaria Satu Mare. Vad ca mai nou scrie pe site-uri texte sovine si revansarde. Baranyai Attila este Zsolti…ca sa stie toata lumea ce hram poarta acest individ ordinar. Poate ne face o vizita in Carei sa ne spuna si in fata ce are de spus…De abia astept!

de Horia Mărieș la 4 februarie 2014 - 17:19

@Baranyai la 4 February 2014 – 13:58

Habar n-aveam, acum am auzit prima dată de acest nume.

de Horia Mărieș la 4 februarie 2014 - 17:45

– In 2011 Primaria Satu Mare va avea investitii de circa 25 milioane euro

Din impozitul pe masinile locatarilor si firmelor s-au incasat 5,7 milioane leiMiercuri, 29 decembrie, de la ora 12, in Sala de conferinte a Complexului Poesis, primarul municipiului Satu Mare, Ilyes Iuliu, cei doi viceprimari, Adrian Albu si Kereskenyi Gabor, precum si consilierii primarului, Natalia Covaci, Baranyai Attila si Varna Levente, s-au intalnit cu reprezentantii mass media locala.A fost o conferinta de presa mai deosebita deoarece, dupa ce primarul si-a prezentat materialele …citeste toata stirea

– Baranyai Attila-inspector de specialitate Cabinet Primar,

– S.C. PUBLITRANS S.R.L/Kft. posatcím: Satu Mare cod. 440044 Str. Paris 71/A, Romania, Cégvezeto: Baranyai Attila, mobil:+40744625124, e-mail:attila@erhir, etc.

Despre individul ăsta este vorba? Asta este ZSOLTI ?

de ZSOLTI la 4 februarie 2014 - 17:50

harababura intre niestiutori handicapati care isi cauta echilibrul in slabiciunile altora treaba cu majoritatea nu merge ca daca sunt eu cu familia de 3 persoane si primim niste flotanti in casa care sunt 6 persoane asta nu inseamna ce trebuie sa cedez locuinta lor ca ei sunt mai multi deoarece drepturile istorice sunt sfinte

de bobald la 4 februarie 2014 - 17:55

si inainte de venirea grofilor a existat viata prin carei ca altfel nu faceau case mari si nu ar fi avut cu cine sa lucreze pamanturile de unde isi adunau apoi averile ….asa ca taman bine ai spus ca nu pot avea pretentii chiriasii pentru pamanturile luate cu forta de la proprietarii de drept de milenii!
sfant este dreptul de proprietate si trebuie sa il respectati chiar daca sunteti veniti cu flotant pe la omietreisute si….

de ZSOLTI la 4 februarie 2014 - 18:02

nu conteaza cine este zsolti conteaza idea pe care daca ati avea cultura necesara l ati putea combate cu argumente si nu cu insulte la persoane care sunt straine de acest site

de iancsi la 4 februarie 2014 - 18:28

diversiunile cu ziaristu primd la timpiti da sigur nu conteaza nici ca varna levente a fost consilieru lui gyuszika si a venit cu concurs dat pe timp de o luna ca mereu nu avea timp sa se prezinte si la proba 2 dupa ce a luat prima dar pentru ei se poate si asa pana e acolo istvan si datortnicu

de Tiberiu Vanca la 4 februarie 2014 - 19:27

Stimaţi prieteni
Primăria Carei nu are în „obiectul de activitate” desfacere de mărfuri cu amănuntul. În această categorie intră procurarea întru vindere a celor 300 de cărţi („noi legende ale sătmarului”) Apelaţi urgent la Prefectură şi Consiliul Judeţean ca în virtutea prerogativelor ce le au să interzică punerea pe ordinea de zi în 7 februarie 2014 a năzdrăveniei reprezentată de cartea ce ar putea din nou otrăvi conveţuirea interetnică locală așa cum au făcut şi „Legendele …”
Cei care aveți codul de email al Prefecturii şi Consiliului Judeţean, sesizaţi încă din seara aceasta ilegalitatea ce se încearcă a fi trecută prin C.L. pentru ca cele două instituţii judeţene să aibă timpul necesar să-l tragă de urechi pe Kovács.

de emil la 4 februarie 2014 - 19:52

csali
Dupa dreptul istoric -care este „sfânt” în opinia ta, dar care este o prostie imensa – ungurii înșiși ar trebui sa plece înapoi în Asia, turcii ar putea cere sa stăpânească Buda, iar romanii, care au cucerit teritoriul Ungariei și au ajuns în Budapesta și în 1919 și în 1945, ar putea pretinde și ei sa stăpânească teritoriul respectiv, dacă tot nu mai contează majoritatea locuitorilor. Nu mai spun ca ar putea pretinde teritoriul de dincolo de Dunăre de pana la Gyor, care si el a fost sub ocupație românească în 1919. La asemenea aberații duce „dreptul istoric” -care la rândul sau este doar o alta aberație care se clocește numai în capul ungaristilor – susținut cu tărie de niște indivizi cu mentalități medievale, pe care le servesc acum ambalate în precepte moderne. Evident ca aberațiile ar putea continua și ar trebui chiar sa fie modificata harta Europei numai pentru ca ungaristii nu pot accepta ideea ca nagyszamarorszag aia ce a durat 51 de ani a murit în 1918 și numai pentru ca ungurii sunt un caz special în Europa, asa cum le place ungaristilor sa creadă și sa afirme. Ce tot aduc ei în discuție nu este cum sa facă sa traiască în pace cu majoritățile din statele în care ungurii sunt minoritari, ci cum sa refacă Ungaria mare (în care, culmea, ungurii erau tot minoritari, nicidecum majoritari, dar aveau conducerea politica acordata de Habsburgi!) disprețuind drepturile omului și majoritățile etnice din respectivele state. Asta este: trufie grofeasca ungarista și nimic mai mult. Evident ca indivizi de acest gen nici nu cunosc bine limba oficiala din statul în care trăiesc, dar se plâng permanent ca majoritarii încearcă sa-i asimileze lingvistic și ii discriminează mereu.
Vezi ca „ideea” se scrie cu 2 de „e” (asa cum „idiot” se scrie cu 2 de „i”) și este de genul feminin, deci „ați putea-o combate”, nu „l ați putea combate”. Asta spune tot despre nivelul de cultura pe care îl atingi și te descalifica în momentul în care te apuci sa faci aprecieri referitoare la cultura altora. E cam cum se apuca primarul din Carei sa vorbească despre cultura, ca sa nu zic sa-i apostrofeze pe academicieni. Mai bine du-te și zburda magyarul pe legelo!

de emil la 4 februarie 2014 - 20:01

Horia Mărieș

Daca de Baranyai nu ați auzit, Baranja -ungureste Baranya- e in Croatia. Si acolo s-au produs niște evenimente nu foarte plăcute în timpul stăpânirii ungurești. Desigur, la un înalt nivel de cultura si civilizație, cum e caracteristic ungaristilor.

de emil la 4 februarie 2014 - 20:16

csali = legelista zsoli

„Suntem o ţară de laşi şi sperjuri. Nici un cuvânt în legătură cu atrocităţile comise împotriva maghiarilor (minorităţile maghiare din teritoriile unite cu statele naţionale n.a.) nu este adevărat. Ne-am aliat cu răufăcătorii şi ne-am pierdut cinstea naţională. Suntem cea mai detestată naţiune şi vom deveni profanatori de cadavre. Sunt vinovat că nu v-am oprit”.

de emil la 4 februarie 2014 - 20:24

csali, știi ale cui sunt cuvintele astea? Hai sa nu te las în bezna! Le-a scris Teleki Pal în scrisoarea sa către horthycultorul miklos. Iar Teleki Pal știi cine a fost? Tot eu te luminez: a fost primul ministru al Ungariei sub horthy și tocmai avea aceasta calitate când s-a sinucis după ce a văzut în ce direcție angajase Ungaria!

de Horia Mărieș la 4 februarie 2014 - 21:44

@emil la 4 February 2014 – 20:01

Sincer. Nu cred ca Zsolti, cel care scrie pe aici, este acel fost consilier de zeamă de pește (halászle) al lui Ilyes Gyula. Acest Zsolti care se da în leagăne pe la BdeC este un copil oligofrenic retardat, fără școală, fără mamă, fără tată, fără minte, fără cultură. Nu merită să ne pierdem vremea cu el. Doar că din când în când mai trebuie trimis și în origini.

de emil la 5 februarie 2014 - 10:43

Horia Mărieș

Nici nu are vreo relevanta persoana/individul, nici ocupația sa prezenta sau trecuta. Relevante sunt tezele revizioniste, ungariste/horthyste pe care le vehiculează prin comentariile sale. Iar tezele sunt relevante nu atât prin valoarea lor științifică (care e nula, intre noi fie vorba)cât prin numărul destul de ridicat al etnicilor unguri care și le însușesc și le diseminează la rândul lor. Adică, e o indoctrinare ungarista ce se perpetuează și se amplifica la unii etnici unguri inclusiv cu concursul autorităților românești și în instituții de învățământ finanțate de statul roman. Ceea ce deja trece dincolo de normalitate.

de Baranyai la 5 februarie 2014 - 11:17

Domnule Maries. Va garantez ca Zsolti (sau Horthy) si Baranyai Attila sunt una si aceeasi persoana. Mai mult decat atat, verisorii lui detin Friss Ujsag-ul, dandu-i din nou o anumita tenta revansarda. Din postura de sef pe la Publitrans s-a cam infruptat din banii publici, deci si ai romanilor. Iar acum ajuns falit si retras, ori retardat, se ocupa cu tot felul de compozitii retardo-horthyste. Nu vreau sa jignesc toti maghiarii, dar lui Baranyai asta i-as cam stalcii fataul. Poate vine prin Carei…il invit la un pahar de tarie…

de Baranyai la 5 februarie 2014 - 11:25

http://www.mfinante.ro/infocodfiscal.html – Dovada faptului ca Baranyai se infrupta la greu din banul public. Campanii de presa pentru tot felul de servicii si institutii, via UDMR. Da, Zsolti, asta esti tu!

de Horia Mărieș la 5 februarie 2014 - 12:54

@Baranyai la 5 February 2014 – 11:17

Posibil să aveți dreptate. Chiar și atunci, eu unul nu dau nici un filler găurit pe el. Nu mă impresionează nici Publitrans kft., nici Friss Ujság. Ba dimpotrivă. Am trecut ei deja prin multe altele și mai dihai. Sunt bine tăbăcit. Dar n-o să-i tolerez niciodată derapajele șovine și revanșarde. Ez nagyon bisztos.

de ZSOLTI la 5 februarie 2014 - 18:49

bateti apa in piua degeaba nu sunt baranyai sau ideee nu stiu cunm se scrie corect sunt un patriot al acestor meleaguuri si mai roman decat toti ortodocsi de pe la noi

de pentru joltica copy paste la 5 februarie 2014 - 19:16

deja ne-au dat lacrimile…… nu mai maltrata tastatura totusi ca oricum te cunoastem…..

de ZSOLTI la 5 februarie 2014 - 19:56

si eu pe voi

de Baranyai la 6 februarie 2014 - 10:47

Mai Baranyai Attila, zis si Zsolti, daca esti atat de curajos si de hotarat de ce nu te semnezi cu numele tau real?! Acesta este exemplarul curaj maghiar (SIC!)?! Neam de neamul voastru s-a folosit mereu de alte puteri pentru a comite atrocitati. Dualismul austro-ungar – 1867 – etc, samd. Singuri ati fost niste lasi, mereu. Asa esti si tu mare specialist in campanii de presa prin tot felul de mijloace subversive. Nu ai sange in tine, prietene!

de daciiliberi la 6 februarie 2014 - 21:45

sa stii joltica copy paste ca nu toata lumea este ca si tine traseist in functie de ce prada urmaresc.istoria acestor locuri o cunoaste toata lumea chiar daca voua nu va place decat partea in care grofii au stapanit peste pamanturile dacilor liberi aflati peaici cand au sosit hoardele de migratori.
din respect pentru munca iobagilor care le-au umflat averea ar fi trebuit sa vina si sa doneze aceste carti locuitorilor careiului !
bijuteria la care te referi e o adunatura de casa legate una de alta si construite cu munca iobagilor si la fel aceasta munca trebuia reasplatita cu o donatie de carti daca nu cu scuze pentru asuprirea grea la care au fost supusi!!!
sau o duc greu acum grofii prin tari straine unde nu mai pot asupri populatia sa lucreze moca pentru ei?!

de emil la 6 februarie 2014 - 22:25

csali 18:09

Ar fi bine sa știi ca NU STAM pe moșia nimănui. Familia Karoly nu are posesiuni in Carei. A avut, afacerea a fost tratata international pentru toți optantii unguri, printre care erau și ei, statul roman le-a dat bani pentru moșiile expropriate. Ei – conții Karoly – nu mai au nimic aici. Iar castelul l-au donat armatei ungare înainte de primul război mondial. Prin urmare, tu ești cel care nu are habar unde sta.

de daciiliberi la 6 februarie 2014 - 22:26

e greu sa pricepi daca nu intelegi limba statului in care traiesti….adica cine vorbea de proprietate aici sau e doar o alta diversiune a ta?

si cu istoria stai foarte prost dar de la un copy paste nu avem ce sa asteptam…..ungurii in marea lor majoritate au venit pe pamanturile dacilor liberi de aici si cu ajutorul lor au construit si au lucrat pamanturile ca doar ei nu aveau experienta in agricultura si nici in ale ceramicii si olaritului.
dupa ce au pradat si au masacrat populatia si-au dat seama ca au nevoie totusi de iobagi si apoi si de viteji care sa ii apere.
haiducii romani au fost cei care au fost garda de corp a grofilor si pana si comenzile lor erau in limba romana si sa nu ne spui ca voi i-ati invatat limba romana.
vezi ca colonizarea svabilor nu bate cu anii la care te referi dar poate mai sapi putin si dai un copy paste la comentarii ca e mai greu la tine cu un neuron si ala stafidit si sfrijit.

de daciiliberi la 6 februarie 2014 - 22:27

se tin de grofi da stau in cei 40 de mii de la primaria careiului….pentru o carte adusa din alta parte

de careian la 7 februarie 2014 - 08:05

primaria da bani cu nemiluita pentru toate manifestarile si cartile maghiarilor desi darile la oras sunt platite si de romanii din oras dar pentru care nu se ofera aceiasi sustinere!
in toamna a fost platit acel dictionar al bautorului de vin adus de pe te miri unde si au fost serviti la castel toti cei care au colindat in limba priomarului dar pentru corul solemnis din satu mare si alti colindatori nu s-a gasit o saratica…ca pentru tulipani face cantina sociala platouri incarcate cu de toate!
azi cine mai vine la castel ca duduia cantina de dimineata????

Lasati un comentariu