Liderul Jobbik, implicat într-un incident la o sinagogă din Ungaria

• publicat la: 15 februarie 2014
Liderul Jobbik, implicat într-un incident la o sinagogă din Ungaria

Gabor Vona, liderul formaţiunii naţionaliste ungare Jobbik, a încercat să pătrundă în mod provocator, vineri, într-o sinagogă din nordul Ungariei, el fiind ameninţat de un vârstnic, care l-a numit „nazist” şi l-a oprit să intre în locaşul de cult mozaic, relatează Mediafax.

Într-un gest provocator, Gabor Vona a încercat să intre vineri într-o sinagogă din oraşul ungar Esztergom, situat în nordul ţării.

Însă un bătrân s-a repezit să îl oprească pe liderul naţionalist, spunându-i: „Criminal nazist, ieşi din sinagogă!”. Bătrânul a fost oprit de agenţii de pază să se apropie de Vona.

Incidentul a avut loc în timp ce liderul Jobbik a vrut să pătrundă în locaşul de cult mozaic, considerat oficial centru cultural, pentru a participa la un forum al formaţiunii naţionaliste organizat în mod provocator.

Însă aproximativ 100 de persoane s-au adunat în faţa sinagogii pentru a protesta faţă de organizarea evenimentului Jobbik.

„Este un gest perfid al Jobbik să organizeze un forum într-o fostă sinagogă, ocazie cu care ar fi rostite insulte la adresa memoriei victimelor Holocaustului, o insultă la adresa spiritului acestei clădiri”, a declarat Agnes Drelyo, liderul grupului de protestatari.

Incidentul intervine în contextul în care ambasadorul Ungariei la Tel Aviv, Andor Nagy, a fost convocat la Ministerul israelian de Externe pentru a i se atrage atenţia asupra ascensiunii antisemitismului în Ungaria. Rafi Schutz, funcţionar în cadrul Ministerului israelian de Externe, a denunţat o serie de afirmaţii politice cu caracter antisemit şi revizionist, o referire la tentative de „rescriere a istoriei” Ungariei în al II-lea Război Mondial prin minimizarea rolului Guvernului Miklos Horthy în deportarea a sute de mii de evrei unguri. „Trebuie să reamintim Guvernului ungar responsabilitatea pe care o are de a lua măsurile necesare pentru contracararea evenimentelor antisemite”, a subliniat Schutz.

sursa ziare.ro

comentarii

Lasati un comentariu