„Arta sacră”.Sesiune de comunicări ştiinţifice studenţeşti

• publicat la: 23 martie 2014
„Arta sacră”.Sesiune de comunicări ştiinţifice studenţeşti

În perioada 20-21 martie 2014, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinţii Vasile, Grigore şi Ioan” a avut loc Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti organizată de Asociaţia Studenţească „Coriolan Tămâian” Oradea. Tema sesiunii din anul acesta a fost „Arta sacră”.
La evenimentul cultural şi spiritual au participat studenţi greco-catolici, romano-catolici, ortodocşi şi de alte confesiuni, de la facultăţi de teologie sau de arte din Oradea, Cluj, Blaj, Iaşi, Sibiu şi Bucureşti.
Sesiunea de comunicări a început joi 20 martie cu salutul de bun venit al părintelui rector al Seminarului, Antoniu Chifor, care a transmis binecuvântarea din partea PS Virgil Bercea care nu a putut fi prezent , fiind plecat din ţară. Din partea Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Oradea, directorul departamentului, lect. univ. dr. Ionuţ Popescu, a susţinut un scurt cuvânt introductiv. De asemenea în deschidere a mai vorbit studentul Andrei Vucu din anul IV, care a făcut o introducere în temă.
La această sesiune au participat cu lucrări:
– Alexandru Chituţă – Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” SIBIU – „Ut omnes unum sint – pictorul Octavian Smigelschi şi ecumenicitatea picturii sale religioase”
– Pompiliu Bulgăr – Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, BLAJ – „Iconostasul Catedralei Sfânta Treime din Blaj”
– Constantin Antohe – Facultatea de Teologie Romano-Catolică Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din IAŞI – „Artistul sacru, este sau moralist? – o viziune din perspectiva filosofiei lui Jacques Maritain”
– Ioan Petre – Facultatea de Teologie Ortodoxă BUCUREŞTI – „Icoana, fereastră spre Dumnezeu”
– Dan Siserman – Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, CLUJ – „Sensul eschatologic al artei sacre”
– Mihai Mărieş – Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, CLUJ – „Arta clasică versus arta creştină”
– Cristian Matus – Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, ORADEA – „Icoana model de mărturisire a credinţei, din primele veacuri până astăzi”
– Stefan Madaraşi – Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, BLAJ – „Consideraţii despre icoana care a plâns la înmormântarea episcopului Petru Pavel Aron”
– Maria Bronţ – Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” ORADEA – „Icoana, artă şi sacralitate”
– Adrian Popa – Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, BLAJ – „Celestin Cherebeţiu şi muzica bisericească”
– Stancea Raul – Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, ORADEA – „Întoarcerea Fiului risipitor în opera lui Rembrand”
– Gabriela Dărăban – Facultatea de Muzică, Universitatea din ORADEA -„Johann Sebastian Bach. Johannes passion”
– Raul Bodea Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” ORADEA – „Euharistia – adevărata icoană a lui Hristos?”
– Bolboaşă Şofaru-Alin – Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” SIBIU -Ignoranţa – a nu putea descrie lucrul mâinilor lui Dumnezeu sau a nu Îi recunoaşte slava?”

Complexitatea acestui eveniment a fost marcată de două momente: ASTRU Cinema, la care s-a prezentat filmul artistic „Coriştii” urmat de comentarile făcute de invitatul surpriză: Maestrul Radu Mureşan, precum şi lansarea de carte a domnului profesor Vasile Muscă intitulată „Marea amiază”.
În finalul sesiunii participanţii au primit certificate de participare şi cărţi, drept răsplată pentru munca depusă în pregătirea şi susţinerea lucrărilor.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea, prin Asociaţia Studenţească „Coriolan Tămâian” Oradea, împreună cu Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinţii Vasile, Grigore şi Ioan”.

Preşedinte ASCTO
Antoniu Suciu

comentarii

de Tiberiu Vanca la 24 martie 2014 - 12:43

Am rămas fără cuvinte. Este, desigur, „Ştirea Anului”. Imi pare rău că „Creatorul” nu ne-a dotat cu aripi. Îi invidiez pe Ingeri. La astfel de evenimente s-ar cădea să fim „Sburători”, de altă specie decât cea a lui Heliade Rădulescu, sburători la propriu, să avem mobilitatea care să ne permită să compărem la astfel de manifestări. Văzând temele prezentate la numita manifestaţie înclin să cred că greşit a fost numită „Sesiune de comunicări …” În fapt a fost un sacerdoţiu, o înaltă lecţie de spiritualitate creştină şi de ce nu şi un act cultural de primă mână.
O obiecţie la adresa autorului Distinsul Preşedinte al ASCTO: Păcat că nu ne-aţi furnizat şi numele localităţii în care își are sediu „Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinţii Vasile, Grigore şi Ioan, așa să ştim şi noi cam în ce parte vom sbura dacă din mila „Creatorului”, ne-am trezi fiecare cu câte o pereche de aripi.

de gisel la 1 aprilie 2014 - 23:31

Felicitari pentru activitatea si implicarea academica !

Lasati un comentariu