Cât de periculoasă e folia de aluminiu pentru gătit

• publicat la: 30 martie 2014
Cât de periculoasă e folia de aluminiu pentru gătit

Multa lume foloseste folia de aluminiu in bucatarie: de la impachetearea mancarurilor pana la prepararea lor. Desi este usor de folosit si eficienta, nu este, insa, intotdeauna cea mai buna solutie pentru organism. Acelasi lucru se poate spune si despre tigaile sau oalele din aluminiu. Sunt o varianta ieftina si usor de manuit, dar nu foare sanatoasa, spun studiile, scrie foodstory.ro.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii o persoana de greutate medie poate ingera prin hrana pana la 50mg de aluminiu pe zi fara sa existe pericole pentru sanatate. Practic, organsimul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, pana cand acesta incepe sa aiba efecte adverse.

Un studiu publicat in International Journal of Electrochemical Science, in 2012, descoperea ca prin gatirea alimentelor in folie de aluminiu creste riscul aparitiei osteoporozei si bolii Alzheimer. In functie de felul si temperaturile la care este gatita mancarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consuma poate ajunge pana la 139,2 mg, mai arata studiul.

Cand aluminiul este tinut la rece si nu este expus temperaturilor ridicate transferul de particule de aluminiu din folie catre mancare este minim. In schimb, studiul arata ca ingredientele gatite in folie de aluminiu la temperaturi peste 150C duce la un transfer urias de aluminiu catre mancare. In cazul carnurilor rosii transferul este 378%, in timp ce in cazul carnurilor de pasare trasnferul este de 215%, au descoperit cercetatorii.

In plus, alimentele acide (cum sunt rosiile, lamaile, otetul) preiau si mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, in cazul rosiilor trasferul este de 3-6mg/100g produs daca acesta este gatit in aluminiu.

Acesta nu este singurul studiu care leaga boala Alzheimer de prezenta aluminiului in corp, ingerat prin mancare. La sfarsitul anilor ’90 cercetatorii unei Universitati din New York veneau cu aceleasi rezultate, analizand consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi…...foodstory.ro

Lasati un comentariu