După cartea familiei Karolyi,primarul a comandat şi varianta filmată

• publicat la: 16 martie 2014
După cartea familiei Karolyi,primarul a comandat şi varianta filmată

După alocarea sumei de 40.500 lei pentru achiziţionarea a 300 de exemplare din cartea,, A nagykárolyi gróf Károlyi Család ezeréves története,, primarul a comandat un film documentar de 27 de minute în valoare de 27.ooo lei ,adică 6.000 euro.

La iniţiativa primarului Kovacs,pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de vineri 14 martie a fost introdus un proiect de hotărâre ce solicită  aprobarea sumei de 27.000 lei pentru realizarea unui film documentar despre Castel şi oraş,ce va putea fi distribuit pe suport DVS sau pe internet.

Potrivit celor menţionate în referatul Direcţiei de Cultură,suma a fost convenită  în urma discuţiilor dintre primar şi realizatorul Egyedi Zsolt din Satu Mare,pentru o filmare de 27 de minute,realizată în 4 limbi,ce va cuprinde date despre istoria familiei Karolyi,a castelului şi date despre muncipiul Carei.

Consilierul Bontea a solicitat date concrete despre  conţinutul filmului,pentru a nu se repeta situaţia  tipăririi rapide a Traseului Legendelor sătmărene,o carte fals istoric.

Ca iniţiator al proiectului,primarul a  adus un elogiu echipei de filmare,doi tineri specialişti care lucrează pentru Duna TV,afirmând că au lucrat 6  luni pentru a aduna date şi a-l realiza ,afirmând  că” acest film  va face propagandă la TV despre Carei”.

Urmare a acestei intervenţii,consilierii prezenţi au aflat că de fapt filmul a fost deja realizat, fără a fi consultaţi acum 6 luni despre această intenţie şi fără a fi solicitaţi a-şi aduce contribuţia cu idei pentru realizarea unui material cât mai aproape de realitate.

“Citind în proiectul de hotărâre suma exactă alocată,am dedus deja că aţi  comandat acest film şi a şi fost executat iar acum vreţi doar să puneţi în curat acţiunea.Noi dorim să urmărim în prealabil filmul şi abia apoi ne putem pronunţa’ a  precizat  consilierul Ciută.

In timpul pauzei solicitate de liberali,primarul a oferit mai multe detalii despre film consilierilor UDMR şi social-democrati,rămaşi în sală.

Urmare a  intervenţiilor consilierilor liberali,Proiectul a fost amânat pentru şedinţa următoare,după ce filmul  va putea fi vizionat de cei care doresc.

 Tot vineri,14 martie 2014,consilierii au  aprobat concesionarea  prin  licitaţie publică  a terenului în suprafaţă de 4000 mp, situat în Carei, Calea Armatei Române,  în spatele incintei S.C. Sat-An S.R.L., domeniul privat al municipiului Carei.

Deşi în cadrul comisiei economice consilierul Tempfli a propus ca perioada de concesionare să fie de doar 25 de ani,consilierul Ciută a atras atenţia ca perioadele de concesionare să fie identice pentru toţi,adică de 49 de ani  şi pentru cei care  nu sunt colegi de partid cu domnul Tempfli .

Perioada de concesionare aprobată a fost în final de 49 de ani.

A fost aprobată de asemenea şi rectificarea  Bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului Municipal Carei pe anul 2014 precum si trecerea şi întabularea în domeniul public al municipiului Carei a imobilului identificat prin top 649 şi 650 în suprafaţă de 8755mp situat în Carei, C-lea Armatei Române,ce cuprinde 6200 mp heleşteu şi 2555 mp curţi-construcţii.La ora actuală,potrivit raportului de specialitate intocmit de ing.Petcu Emil,proprietarul este statul român.

Cu unanimitate de voturi a fost aprobată modificarea  HCL nr 114/2013 – privind alocarea sumei de 16.660 lei, pentru asigurarea cheltuielilor de personal la  programul prelungit de 4 ore la Grădiniţa cu program normal nr 7 şi la Grădiniţa Caritas, după cum urmează :

Art.2 alin 2 va avea următorul cuprins :

-asigurarea a jumătate din salarizarea a 3 persoane angajate ca şi cadre nedidactice (1 conducător auto, 2 bone) la unitatea menţionată pentru educaţia postprogram (4 ore) al copiilor rromi, începând cu 01.03.2014, urmând ca Asociaţia Kinderland să asigure jumătate din salariul integral (salar net/1 persoană/1 lună – 400 lei + Contribuţii către stat 329 lei = 729 lei : 2 = 365 lei).

 

Daniela Ciută

comentarii

de Groful Asuajului de Sus: Duna TV si concesionările. la 17 martie 2014 - 08:45

1). Subiectul numit „filmul documentar despre Castel și oraș în valoare de 27.000 de lei”.

Ăsta pute de la o poștă a o afacere privată a primarului, dospită cel puțin 6 luni, făcută pe șest, pe ascuns, pe sub masă. Parcă n-ar fi vorba atât de mult de șpagă, de mită în acest caz (deși nici acest aspect nu este de neglijat cunoascând apucăturile primare ale primarului), ci mai mult de obediență, de slugărnicie, de vedetism, de dorință de reclamă, de dorință de a se pune bine, pe banii contribuabililor, cu Duna TV din Ungaria, care i-a mai făcut servicii media și de publicitate primarului și în trecut.

Există Centrul Cultural din cadrul Primăriei Cafei cu salariații săi, există Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Grof Karolyi” cu salariații săi, toți bugetari, există „Vasile Vénig László” Foto Club Carei cu „profesioniști” de prima mână, dotați cu echipamente foto-video-audio performante, dintre care ii amintesc doar pe distinșii domni Bikfalvi Zsolt și Bogdan Georgescu, există doi tineri careieni foarte talentați care sunt studenți în prezent la Facultatea de Teatru și Televiziune UBB Cluj, etc., există scrisă și ăcunoscută istoria Careiului (pentru cine n-o cunoaște, dar știe măcar să citească, adică pentru amatori cum este și primarul, le pot pune la dispoziție la orice oră din zi și din noapte bibliografia relevantă), dar primarul Careiului preferă să apeleze la numitul Egyedi Zsolt din Satu Mare și la „doi tineri specialiști care lucrează la Duna TV”, dar cărora le trebuie, culmea, 6 luni ca să se documenteze !!!

Eu unul făceam filmul respectiv, și încă unul de foarte bună calitate, pe bază de voluntariat, adică pe gratis, într-o săptămână. Și ca mine, sunt comvins, mai sunt mulți alți careieni care ar putea face o pomană ca asta.

Daca tot era nevoie de un astfel de film documentar, nu era oare mai cinstit ca banii prevăzuți pentru el în bugetul local al Primăriei Carei să servească ca bani de salarii pentru cei de la Centrul Cultural sau pentru cei de la Centrul de Promovare a Turismului? Că în fond și la urma urmei, cam asta le este treaba, adică ei sunt cei care au ca sarcină de serviciu promovarea culturală și turstică a orașului Carei! Sau mă înșel amarnic?

Trebuia oare ca banii respectivi, cei 27.000 lei, adică cca 6000 euro să fie sifonați neapărat, via Egyedi Zsolt din Satu Mare, către Duna TV din Ungaria? Primarul ăsta numit Eugen Kovacs Jeno prea confundă mereu bugetul Primăriei Carei cu buzunarul propriu, prea folosește des și numai în scopuri personale, banii publici. Părerea mea. Este un individ cam nesimțit din acest pdv. Adică este pur și simplu „pofátlan”. Are nevoie urgentă de un transplant de „pofa”. Hai să i-l sponsorizăm. Eu o să contribui cu un leu. Doar atâta merită.

2). Subiectul mumit „Concesionarea prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă de 4000 mp, situat în Carei, Calea Armatei Române, din domeniul privat al municipiului Carei”.

Cu tot respectul pe care i-l port, de data asta nu pot să fiu de loc de acord cu opinia exprimată în ședință de domnul consilier Ilie Ciută.

Din mai multe motive, și doar în cazul în care opinia mea mai și contează.

În primul rând, nu este moral și nici kusher ca azi, in anul 2014, să concesionăm ceva pe o perioadă de 49 de ani. Peste 49 de ani noi toți vom fi oale și ulcele și ar înseamna ca azi noi să hotărâm ceva în numele nepoților noștri. Nu este fair play nfiindcă vor avea și nepoții noștri mintea și interesele lor. După umila mea părere, dacă concesionarea chiar trebuie făcută, dacă este rațională, dacă este în folosul comunității, dacă în spatele acestei acțiuni nu se află cine ce știe ce interese private ale primarului și ale găștii lui, atunci concesionarea să se facă pe o perioadă de 10 ani, dar cu posibilitate de prelungire succesivă, la fiecare 10 ani, a consesionării, pe alte perioade de câte 10 ani. Dar, peste 10 ani de azi incolo, decizia prelungirii să o ia cei care vor fi aleși atunci de către comunitatea locală, cei care se vor afla atunci în fruntea urbei și în consiliul local atunci, cei care vor purta atunci pe umerii lor responsabilități. Nu trebuie, și nici nu este cinstt să li se lege mâinile încă de azi, să se decidă azi, în numele celor care vor fi responsabili de bunul mers al treburilor urbei Carei abia peste 10 ani.

Dacă nu se va proceda așa, atunci se va repeta istoria Asociației Equus, căreia, pe bază de nepotism, de favoritism, de apartenență la gașca mafiotă, din interes partinic UDMR, pentru ca UDMR-iști locali să poată colecta bani negri, etc., i s-au concesionat fostele grajduri ale grofilor din Parcul Dendrologic pe 49 de ani. Iar azi, cei care au pus la punct prin 2000 dacă nu mă înșel, escrocheria respectivă, recte fostul primar Beko Tamas, cei 28 de membri fondatori UDMR-isti ai asociației, precum, sau, și mai ales, nepoata grăjdarului grofului Karolyi, ne râd în nas, ne sfidează, nu plătesc Primăriei costurile aferente utilităților consumate (energie electrică) și poate nici impozitele aferente imobilui, împuțesc parcul dendrologic cu urina și balega armăsarilor lor lipițani, strică iarba/spațiul verde din parcul dendrologic, permit tinerilor minori din liceele careiene să folosească pe post de kuplerai pensiunea aflată deasupra grajdurilor, permit să se consume droguri și băuturi alcoolice de cărtre minori acolo, în așa numita pensiune, etc. Vreți așa ceva? Sunt convins să nu. Atunci – faceți vă rog bine și nu mai concesionati în nici un caz pe 49 de ani, ca să n-aveți apoi cum să-i scoateți pe concesionatori din imobil, dacă vi s-a acrit cumva de ei pe parcurs.

Apropo, chiar nu se găsește nimeni în Carei care să dea publicității lista celor 28 de mafioți care au fost părtași la fondarea Asociației Equus? Sau ne este cumva frică de cine știe ce „surprize” neplăcute (nume) care ar putea ieși subit la iveală?

În al doilea rând, dar poate că s-a uitat, mai este încă în vigoare absurda și halucinanta, demnă de Kafka (dar de Freanz Kafka nu de Kaffka Margit), celebrala Hotărâre a Consiliului Local nr. 105/2007 promovată de superinteligentul fost primar și demnitar Beko Tamas, actualul administrator public, consilier local din partea UDMR, din care cităm:

„Având în vedere, raporturile de specialitate al cabinetului secretar şi al compartimentului de spaţiu locativ privind stabilirea listei bunurilor sau serviciilor care pot fi oferite din domeniul privat al municipiului Carei în compensare, foştilor proprietari în condiţiile Legii nr. 10/2001, referatele comisiilor de specialitate precum şi discuţiile purtate în cadrul şedinţei,
În baza prevederilor Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, cu modificările şi completările ulterioare şi a normelor metodologice de aplicare unitară a legii, aprobate prin H.G.R. nr. 250/2007,
În temeiul art. 36 alin. 2 lit. c, art. 45 alin.3 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată,
H O T Ă R E Ş T E:
Art.1. Consiliul Local al Municipiului Carei nu poate oferi în compensare bunuri sau servicii din domeniul privat, foştilor proprietari în condiţiile Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.2. În cazurile în care la soluţionarea notificărilor restituirea în natură nu este posibilă, în calitate de persoane îndreptăţite foştii proprietari au dreptul la acordarea de măsuri reparatorii în condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plata a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv.
Art.3. Cu ducere la îndeplinire a prezentei Hotărâri se încredinţează Primarul Municipiului Carei.
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ Vénig Gabriela, CONTRASEMNEAZĂ: SECRETAR jr. Sróth Clara.”

Cred că rezultă foarte clar din HCL 105/2007, fiindcă așa a hotărât deșteptul de incompetent legislativ numit Beko Tamas, si asa au votat consilierii care mizeria intelectuală numită HCL 105/107, că Primăria Municipiului Carei nu dispune de nici un fel de imobil care se află în domeniul ei privat si care sa poate fi oferit altcuiva. Acest HCL 105/107 este invocat si acum si în permanență în actelele oficiale ale Primariei semnate de Kovacs Jeno.

Păi dacă s-a stabilit, dacă s-a bătut în cuie, pe linie de partid UDMR-istă, încă din anul 2007, că nici în 2014 Primăria Mun. Carei „nu poate oferi în compensare bunuri sau servicii din domeniul privat”, cum vă mai permiteți, stimați tovarăși și pretini consilieri locali să „Concesionați prin licitaţie publică terenul în suprafaţă de 4000 mp, situat în Carei, Calea Armatei Române, domeniul privat al municipiului Carei”???? Aud? Am fost oare suficient de clar dpdv „legislativ”, sau n-am reușit nici de data asta să mă fac înțeles? Sper că nu este nevoie să traduc.

În final, dar nu în ultimul rând, readucem în memoria extrem de uzată de atâtea griji cotidiene a primarului Kovacs Jeno și a membrilor consiliului local că este în vigoare Legea nr. 165/2013, care trasează primarului și comisiei locale niște sarcini și termene precise. In Art. 6 (1) din legea 165/2013 se menționeaza că „In termen de 180 de zile de la data constituirii, comisia prevazuta la art. 5 intocmeste, conform normelor de aplicare a prezentei legi, situatia terenurilor agricole, cu sau fara investitii, si forestiere, aflate in domeniul public sau privat al statului sau, dupa caz, al unitatii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritoriala.” iar în Art. 7 (1) „Până la intocmirea situației centralizatoare la nivel local, se suspenăa emiterea hotararilor de validare/invalidare de catre comisiile judetene de fond funciar sau, eliberarea titlurilor de proprietate, punerea in posesie de catre comisiile locale de fond funciar, precum si orice alte proceduri administrative in domeniul restituirii fondului funciar.”

Fiindcă cei din Primăria Carei și cei de la Cadastrul din Carei au tras chiulul, fiindcă ei s-au făcut (ca de obicei) că muncesc iar noi i-am plătit (ca de obicei) ca fraierii, Prefectul Eugeniu Avram i-a informat pe cetăţeni în data de 06.03.2014 printr-o INFORMAŢIE DE PRESĂ că datorită faptului că Legea nr. 165/2013 ce prevede o serie întreagă de activităţi privind inventarierea suprafeţelor ce intră sub incidenţa legilor proprietăţii nu a fost încheiată în toate unităţile administrativ teritoriale, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Românie, s-a prelungit termenul de aplicare cu şase luni (adică până prin vara anului 2014). Urmează ca în această perioadă să se mai clarifice situaţia rezervelor terenurilor agricole şi forestiere ce pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate şi totodată revizuirea tuturor cererilor nesoluţionate pentru ca, de îndată ce se va împlini termenul de suspendare, comisiile locale să fie pregătite şi astfel să se poată urgenta validările în comisia judeţeană.

Bref și în final, eu unul cred că ar fi mult mai cuminte ca până când nu se va împlini termenul de suspendare al Legii 165/2013 (adică cel puțin până în vara anului 2014), primarul Careiului precum și consilierii locali ai UDMR-ului să stea frumușel în banca lor și să suspende toate tentativele de concesionare a terenurilor aflate în domeniul privat al Primăriei Municipiului Carei, dacă nu vor să dea cumva de niște buclucuri legale și poate chiar penale. Nu de alta, dar amenzile prevăzute în Legea 165/2013 sunt usturătoare și nu vor fi plătite din bugetul local ci din buzunarele celor ce vor fi găsiți vinovați. A se băga foarte bine treaba asta la căpățână!

de petre la 17 martie 2014 - 09:18

diktatura udemerista din carei isi bate joc si de romani si de unguri la fel!!!!
primarii aduc firme din bihor sa lucreze in oras sau din satmar iar careienii isi cauta de lucru in alte parti.
CEL MAI ODIOS PRIMAR COMUNIST ESTE ACEST KOVACS SI URASTE TOTI CAREIENII LA FEL DE MULT CA PE ROMANI.!

Lasati un comentariu