Şvabii din Ardud au alungat iarna prin sărbătoarea “Funka”

• publicat la: 2 martie 2014
Şvabii din Ardud au alungat iarna prin sărbătoarea “Funka”

Sâmbătă la Ardud a avut loc sărbătoarea svăbească numită “Funka”. La cea de-a treisprăzecea ediţie a manifestării, şvabii din Ardud şi nu numai s-au adunat la ieşirea din oraş pentru a alunga iarna. La eveniment a participat directorul de cabinet al preşedintelui de Consiliu Judeţean, Claudiu Sulea.
După săvărşirea Vecerniei, toţi svabii s-au adunat pe câmp, la ieşirea din Ardud spre Gerăuşa, unde au aprins un foc mare şi au aruncat cu discuri din lemn, numite şaibe. După obicei, localnicii au aprins o cruce din lemn înaltă, pentru alungarea spiritelor rele din zonă şi a iernii. Conform tradiţiei, crucea trebuie să fie doborâtă de flăcarile focului, fie în est, fie în vest, nord sau sud. Odată ajunsă la pământ, ea va aduce noroc şi prosperitate pentru acei locuitori ai zonei care se află în partea de oraş înspre care a căzut.

Focul crucii alungă spiritele rele

Un alt obicei este acela de a se face un foc mare pentru fata bătrână a zonei, pentru a reuşi să se mărite în acest an. Totodată, tinerii înroşesc şaibe, pe care încearcă să le arunce cat mai departe, în speranţa ca relaţia actuală va rezista cât mai mult în timp. Potrivit tradiţiei, în cazul în care obiectul se opreşte undeva aproape de tânăr, atunci el se desparte de iubita lui. Acestă practică a fost exersată şi de copii, cu scopul de  a căpăta îndemânare, pentru ediţiile viitoare ale sărbătorii, cănd vor avea şi ei o iubită.

 

Lasati un comentariu