Ziua Poliţiei Române la Satu Mare

• publicat la: 25 martie 2014
Ziua Poliţiei Române la Satu Mare

Poliţia sătmăreană a îmbrăcat haine festive azi, cu ocazia împlinirii a 192 de ani de atestare documentară a Poliţiei Române.Din filele istoriei aflăm că cea mai importantă lege de organizare şi funcţionare datează de la 25 martie 1908, când s-a creat Siguranţa Generală a Statului şi Inspectoratul General de Poliţie pe lângă Direcţiunea Poliţiei şi Siguranţei. În baza acestei legi precum şi a datelor istorice care atestă înmânarea , în anul 1822, a Steagului Agiei,care a fost şi primul Drapel al Poliţiei Române – s-a instituit ca la data de 25 Martie să se aniverseze Ziua Poliţiei Române .

   De atunci simbolul creştin al Bunei Vestiri , simbol care se regăsea pe steagul Agiei şi care a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române , veghează asupra oamenilor , faptelor , evenimentelor şi destinului Poliţiei Române.

 Simţindu-se nevoia reglementării unor norme de ordine şi siguranţă, de funcţionare în linişte şi pace, Poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, ajungând azi la 192 de ani de lege şi onoare.

La Satu Mare, Ziua Poliţiei Române a început în cursul zilei de ieri când a avut loc Ziua Porţilor Deschise la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare. Această activitate a avut un caracter informativ-educativ şi s-a bucurat de succes mai ales în rândul tinerilor dornici de a afla cât mai multe informaţii despre această profesie, de poliţist.

Ziua de 25 Martie a debutat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare cu gândul la colegii plecaţi din rândul nostru, poliţiştii ţinând să aducă un omagiu celor ce au decedat în timpul activităţii ori în rezervă. La Catedrala Ortodoxă a fost oficiată în această dimneaţă o slujbă de comerorare a poliţiştilor plecaţi într-o altă “misiune”, rugăciunile familiilor împletindu-se cu gândurile de aducere aminte şi omagiul colegilor şi al rezerviştilor ce au ţinut să fie prezenţi la acest moment emoţionant.

Apoi începând cu ora 10,00 pe strada Mihai Eminescu din municipiu au fost amplasate standuri ale Poliţiei la care au participat poliţişti rutieri, criminalişti, poliţişti de proximitate  şi prevenire. Cetăţenii au avut ocazia sa intre în contact cu dotarea Poliţiei Rutiere(aparatura radar, etilotest, ochelarii care simulează starea de ebrietate), cu Laboratorul Criminalistic Mobil , fiindu-le de asemenea înmânate pliante cu conţinut informativ şi de prevenire a diferitelor tipuri de infracţiuni. Şi această activitate s-a bucurat de atenţia tinerilor, elevi din  3 clase primare ale unui Colegiu din municipiu au fost încântaţi de ceea ce au avut ocazia să vadă exprimîndu-şi dorinţa de a deveni şi ei în viitor poliţişti.        

         Ulterior, de la ora 12.00, în clubul unităţii a avut loc şedinţa festivă, poliţiştii sărbătoriţi în această zi fiind onoraţi de prezenţa domnului doctor Eugeniu Avram prefectul judeţului, a domnului Adrian Ştef , preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, a domnului Radu Roca viceprimarul municipiului  şi a domnului Pinter Joszef  preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică.  

            Într-o atmosferă de sărbătoare au fost prezentate mesajele minsitrului Afacerilor Interne şi al Şefului Poliţiei Române, fiind felicitaţi toţi cei care zi de zi îşi dedică activitatea siguranţei cetăţenilor. În centrul atenţiei s-au aflat însă poliţiştii avansaţi, opt  poliţişti sătmăreni fiind avansaţi înainte de termen dintre care 3 ofiţeri de poliţie şi 5 agenţi de poliţie.  

Au mai fost avansaţi la împlinirea stagiului în grad alţi 60 de agenţi de poliţie şi 20 de ofiţeri.

Au fost înmânate diplome de excelenţă  pentru poliţiştii care au împlinit peste 30 de ani de activitate în slujba cetăţeanului.

Reprezentanţii birourilor teritoriale ale Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi ale Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie au oferit premii şi diplome mai multor poliţişti care s-au remarcat în îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu precum şi în activităţile sindicale.

 

           

Lasati un comentariu